1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hitelezésben folytatódtak a negatív tendenciák, a hitelek állománya februárban gyorsabban csökkent, mint az előző hónapban, ezen belül a vállalatok hitelállományának csökkenése erősödött, a háztartásoké lényegesen lassult, döntően azért, mert a végtörlesztés nettó hitelállományt csökkentő hatása a januárinál lényegesen kisebb volt. Tovább gyorsult a külföldi források kivonása, és csökkent a belföldi ügyfélbetétek állománya is - derül ki a PSZÁF gyorselemzéséből.

A teljes hitelintézeti szektorban a nettó hitelállomány a januári visszaesésénél 0,3 százalékponttal nagyobb mértékben, 1,7 százalékkal csökkent. A vállalati hitelállomány csökkenése a januárinál 0,5 százalékponttal magasabb, 0,9 százalék, a háztartásoké 1,9 százalékponttal alacsonyabb, 2,2 százalék volt februárban. A vállalati hitelezésben nemcsak a magyarországi finanszírozás csökkent, hanem részben a közvetlenül külföldről felvett hiteleket is visszafizették a vállalatok.

A háztartások hitelállományának csökkenése februárban csaknem teljes egészében a végtörlesztéssel összefüggésben következett be, ennek hatása nélkül 0,2 százalékos növekedés lett volna. A háztartásoknak a végtörlesztett állomány 35,5 százalékának megfelelő volumenű forint kiváltó hitelt folyósított a hitelintézeti szektor.

A banki fióktelepek havi hitelaktivitási adatai továbbra is volatilisebbek a többi hitelintézeti csoporténál: februárban a korábbi trend által meghatározottnál lényegesen gyorsabban, 3,6 százalékkal csökkent a vállalkozói hitelállomány. Ez azonban a PSZÁF elemzése szerint nem feltétlenül jelenti a magyarországi finanszírozás tényleges csökkenését az adott nemzetközi csoport részéről, mivel több fióktelep esetében a vállalati hiteleket közvetlenül az anyabank nyújtja. A háztartási hitelek visszaesése január után februárban (3,6 százalék) is meghaladta a hitelintézeti átlagot.

A szövetkezeti hitelintézetek vállalatoknak nyújtott hitelállománya a hitelintézeti átlagnál kevésbé (-0,8 százalék) szűkült, miközben a háztartásoknak nyújtott hitelek állománya februárban 3,2 százalékkal emelkedett. A februári állománynövekedés – januárhoz hasonlóan - a végtörlesztéshez kötődik, e nélkül stagnált volna az állomány. A szövetkezeti hitelintézeti szektor a végtörlesztés teljes időtartama alatt 66,5 milliárd forinttal több kiváltó forinthitelt nyújtott a (zömében más pénzügyi intézményeknél) végtörlesztőknek, mint amennyivel saját végtörlesztői csökkentették a szegmens hitelállományát.

A végtörlesztéssel összefüggő nettó hitelállomány növekedés nélkül a háztartási hitelállomány a szövetkezeti hitelintézeti szektorban mintegy 16 százalékkal lenne alacsonyabb. Tekintettel arra, hogy a kiváltó forinthitelek esetében már csak folyósítás történhetett februárban, elbírálás nem, a 14,5 milliárd forint nettó állománynövelő hatás már lényegesen elmaradt az előző havitól.

A hitelintézetek ügyfélbetét-állománya – a januári 3 százalékos csökkenés után – februárban 0,3 százalékkal nőtt. Az emelkedés nem a hazai betételhelyezőknek volt köszönhető: a hazai vállalatok betétállománya 0,4 százalékkal, a háztartásoké 0,3 százalékkal esett vissza, s ezt kompenzálta túl a külföldi vállalatok magyarországi hitelintézeteknél elhelyezett betétállományának növekedése. Ez az állomány rendkívül volatilis, az egyik hónapról másikra történő jelentős, akár 100 milliárd forint nagyságrendű elmozdulás nem számít példa nélkülinek - derül ki az elemzésből.

A vállalatok bankokkal szembeni nettó eladósodottságának korábbi trendje 2012. január-februárban megtört, a csökkenés megállt. A tendencia tartóssága a felügyelet szerint jelenleg nem ítélhető meg. A háztartások nettó eladósodottsága ugyancsak csökkenő volt a tavalyi évben, és a végtörlesztés következtében a havi csökkenés üteme jelentősen megemelkedett. A betétállomány alakulása két fő ok miatt tért el a hitelekétől: egyrészt a végtörlesztés során alkalmazott árfolyamrögzítés gyakorlatilag hitelelengedést jelentett, másrészt a kiváltó forint hitel igénybevétele nélkül megvalósult végtörlesztések jelentős része nem a korábban felhalmozott betétállomány felhasználásával realizálódott.

A hitelintézetek külföldi forrásait 2009 közepétől trendszerű csökkenés jellemzi, ami 2012 februárjában is folytatódott. A volumencsökkenés ebben a hónapban 3,6 százalékos, a januári visszaesésnél 1,2 százalékponttal gyorsabb ütemű volt, és még nagyobb mértékű lett volna, ha a külföldi vállalatok magyarországi bankokban elhelyezett rövid lejáratú betétállománya – várhatóan átmenetileg - nem nőtt volna a januári érték többszörösére. A bankközi betétek és a felvett hitelek állománya együttesen 5,3 százalékkal (343 milliárd forinttal) csökkent 2012 februárjában, miközben a külföldön kibocsátott értékpapírok állománya is 5 százalékkal (52 milliárd forinttal) visszaesett.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG