BUX
35 103.39
+2.02%
+696.00
OTP
10 200.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 794.00
+5.10%
+87.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
371.00
+0.27%
+1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. szeptember 3. 15:00

A Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc közötti tőkeátcsoportosítás egy nyilvánosan előre bejelentett forgatókönyv alapján zajlott le, s része annak a folyamatnak, amely eredményeként Mészáros Lőrinc minden energiájával cégbirodalma vezérhajója, az Opus Global Nyrt.-re összpontosít, a többi cégben, így a 4iG-ben hátrább lép, ugyanakkor azokban azért kisebbségi tulajdonos marad.

Jászai Gellért (Fotó: Konzum)

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) szereplő 4iG Nyrt. a tegnapi börzezárás után jelentette be, hogy Jászai Gellért befolyása a cégben több mint 8 százalékponttal, 40,21 százalék fölé nőtt, ezzel párhuzamosan a Mészáros Lőrinc által ellenőrzött, ugyancsak a BÉT-en jegyzett Opus Global Nyrt.-é mintegy 7 százalékponttal, 11,63 százalékra csökkent. (A befolyások változása közötti 1 százalékpontos eltérésre magyarázat, hogy a 4iG, mint cég is tart saját részvényeiből, amelyek nem jogosítanak szavazásra.)

Megint egy magántőkealap

A tőzsdén kívül lebonyolított tranzakciókat – melyek árazása nem került nyilvánosságra – követően a KZF Vagyonkezelő Kft. 35,02, míg a Manhattan Magántőkealap 5,19 százaléknyi 4iG-részvényt birtokol. A KZF-nek június 13-a óta Jászai Gellért az egyedüli tulajdonosa, miután kivásárolta a Konzum PE Magántőkealapot, amelyet a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Befektetési Alapkezelő Zrt. menedzsel.

Új szereplő a 4iG-ben eddig egyetlen részvényt sem birtokolt, de most egyből 5 százalék fölé került Manhattan Magántőkealap. Amelyet a nyilvánosan elérhető céginformációk szerint 2019 februárjában gründolt az Opus Global Befektetési Alapkezelő jogelődje, a Konzum Befektetési Alapkezelő. Ma már a Manhattant a 2019. május végén Jászai Gellért által elindított iKON Befektetési Alapkezelő Zrt. kezeli. Néhány nap eltéréssel egyébként ugyanakkor, május végén jött létre az a Manhattan Invest Kft., amelynek tulajdonosaként a Manhattan Magántőkealap van bejegyezve a cégbíróságon. Említést azért érdemel, mert a Manhattan Magántőkealap a 4iG-ben közvetlenül csak 1,9 százalékos részesedést szerzett, további 3,29 százalékos pakett a Manhattan Invest Kft.-é, a kettő adja ki az alap 5,19 százalékos befolyását.

Előre bejelentett forgatókönyv

A most bejelentett 4iG-s tulajdonosi átrendeződés egyébként egy előre bejelentett forgatókönyv szerint zajlott. A 4iG június 17-én tette közhírré, hogy Jászai Gellért lett az informatikai társaság új főrészvényese, aki tőzsdén kívüli ügyletekkel, a Mészáros Lőrinccel kötött megállapodás eredményeként szerzett 32,02 százalékos irányító befolyást, s egy kötelező nyilvános vételi ajánlatot követően további, 8,2 százalékos részvénycsomagot vesz. Amelynek következtében Jászai Gellért legalább 40,2 százalékos ténylegesen irányító részvénycsomagot szerez a 4iG-ben, amelynek egyúttal az elnök-vezérigazgatója.

Ennek megfelelően Jászai Gellért, az iKON Befektetési Alapkezelő Zrt., valamint a KZF Vagyonkezelő Kft. – mint összehangoltan eljáró személyek – június 29-én tettek nyilvános vételi ajánlatot a 4iG valamennyi részvényese számára. Csakhogy az akció eleve kudarcra ítéltetett, mivel a részvényenként ajánlott 680,47 forintos ár jelentősen, 400 forinttal elmaradt az akkori tőzsdei ártól.  Jászai Gellérték ugyanis egy fillérrel sem akartak többet adni a kezükben nem lévő 4iG-papírokért, mint amennyit a törvény szerint kell kínálniuk, a 680,47 forint volt az ajánlat Magyar Nemzeti Bankhoz történő benyújtását megelőző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagára.

Jászai Jászairól

Cseppet sem szokványos, ám a már említett forgatókönyv ismeretében nem meglepő, hogy a Jászai Gellért által elnök 4iG-igazgatóság nem is javasolta a részvényeseknek a Jászai Gellért befolyása alatt lévő cégek vételi ajánlatának az elfogadását. Arra hivatkozva, hogy a 4iG érdeke az, a részvénytársaságon belül a közkézen maradó részvények minél nagyobb számban megmaradjanak, ezáltal biztosított legyen a szükséges széleskörű részvényesi ellenőrzés, a társaság folyamatos tőzsdei jelenléte, a működés nyilvánossága.

Augusztus 28-án aztán a 4iG bejelentette, hogy Jászaiék nyilvános vételi ajánlatát egyetlen részvényes sem fogadta el. Ezt követően került sor az Opusnál lévő részvények egy részének már előre bejelentett kivásárlására, amivel Jászai Gellért befolyása 40 százalék fölé nőtt, ezzel szemben Mészáros Lőrincé 10 százalék közelébe csökkent.

Jászai Gellért a tőkepiaci törvények adta lehetőségekkel élt. Ez kimondja, hogy nyilvános vételi ajánlatot kell tenni, ha valaki egy tőzsdei cégben harminchárom százalékot meghaladó mértékű befolyást szerez, illetve, ha rajta kívül senki sem rendelkezik a szavazati jogok tíz százalékát meghaladó befolyással, akkor már a huszonöt százalékot meghaladó mértékű befolyás megszerzéséhez is elkerülhetetlen az ajánlattétel. Amennyiben a vételi ajánlat tárgyát képező valamennyi részvény átruházására nem került sor, ám az ajánlattévő harminchárom százalékos mértékű befolyást szerzett, az ajánlattevőnek a további befolyásszerzése során már nem kell újabb vételi ajánlatot tennie.

A 4iG motivációról korábbi cikkünkben írtunk részletesen.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
hírlevél