BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 10. 11:00

Remek negyedévet zárt az OTP Bank, a hazai egység mellett a bolgár, az ukrán és a horvát leányok is jól teljesítettek. A bank vezetői szerint az idei évben folytatódhat a dinamikus bővülés.

Ahogy arról a Privátbankár is beszámolt, remek számokat tett közzé az OTP, amely mind a bevételek, mind a profit tekintetében a várakozások feletti adatokat publikált. A bankcsoport  72,6 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, ami 12 százalékkal többet jelent az egy évvel korábbinál. Az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken publikált, a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti jelentése alapján a bankcsoport konszolidált korrigált adózott eredménye 90,4 milliárd forint volt, 45 százalékkal magasabb az előző negyedévinél, és 14 százalékkal az egy évvel ezelőttinél, így a jövedelmezőség tovább erősödött.

A korrigált eredmény bővülésének a fele az új bolgár akvizíciónak, az Expressbanknak köszönhető. Ugyanakkor emellett más országokban is jól teljesített a bank. Ha az akvizíciók nélküli működési számokat nézzük, akkor is 10 százalékos volt a növekedés a működési eredménynél. Ennél kicsit nagyobb, 11 százalékos bővülés következett be az egyedi tételek nélküli bevételek esetében.

A csoport profitja 12 százalékkal 72,6 milliárd forintra emelkedett, ez új első negyedéves rekord. Hasonlóan a bevételekhez, a profitot is a bolgár leányok tolták meg erőteljesen. Az immár az Expressbankkal kiegészített részleg 17,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ez minden idők második legjobb eredménye. A negyedévben erős volt még a horvát (8,2 milliárd forint) és az ukrán bank (8,3 milliárd forint) is, utóbbi profitja új rekord. Bencsik László vezérigazgató-helyettes a bank pénteki sajtóbeszélgetésén elmondta, hogy Horvátországban beért a korábbi akvizíció és jelentkeztek a szinergiahatások is.

A pozitív folyamatokat jelzi, hogy a teljesítő hitelek aránya tovább nőtt, igaz a 2018-as számokhoz képest az első negyedévben jóval kisebb arányban. A vezérigazgató-helyettes szerint az idén a teljesítő hitelállomány (akvizíciók nélkül) 10 százalék körül növekedhet.

Javult a bank nettó kamatmarzsa is, ami az elmúlt évek folyamatos csökkenése után különösen pozitív. Ami kihívást jelent, hogy a tervezett költségcsökkentést megvalósítsák, a dinamikus növekedés miatt ugyanis a költségek is növekedtek.

Van, ahol már jelentkeznek az akvizíciók pozitív hatásai

A legutóbb bejelentett szlovén felvásárlás néhány napja realizálódott, de az engedélyezési folyamatok miatt a tranzakció várhatóan az év második felében zárulhat le. A 8,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkező pénzintézet kapcsán Bencsik László pozitív volt, szerinte egy jól szervezett, erős menedzsmenttel rendelkező szervezetről van szó. Az albán bank kapcsán kiemelte, hogy a negyedév végén zárult a tranzakció, amely még csak a mérlegbe került be, de az eredménykimutatásba nem.

A SocGentől megvett bank is egy jól szervezett pénzintézet az OTP vezetője szerint. A vezető kiemelte, hogy a szlovén piacot stratégiailag fontosnak tartják. Arra viszont nem reagált, hogy a Csányi Sándor által néhány hete, a közgyűlésen említett bankot (Abanka) felvásárolják-e. A tavaly megszerzett horvát bank (Splitska banka) volt az első a mostani akvizíciós hullámban. Ennek az eredményei már jelentkeztek is (jelentős költségmegtakarítás, jövedelmezőség javulása).

Szerbiában is sikerült megvalósítani a korábbi akvizíció után az összeolvadást. Ezt követően az egyesült bankba kell majd beolvasztani az azóta - szintén a SocGentől - megvett pénzintézetet.

Bencsik László elmondta, hogy a felvásárlások érdemben nem befolyásolták a bank tőke és likviditási pozícióját. Ráadásul az erős tőke és likviditási pozíció az OTP-csoport esetében stabil tőketermelő képességgel párosul. A bank nemteljesítő hitelek esetén a versenytársaknál jóval magasabb fedezettséggel rendelkezik.

A vezető kiemelte, hogy minden okuk megvan az optimizmusra: a magyar és a környező országok gazdasági növekedése is dinamikus lesz, ezen belül is a hazai GDP-növekedés lehet a régióban a legjobb. A bank minden országban, ahol jelen van, további gazdasági növekedést vár. Ez az erős növekedési dinamika is hozzájárul ahhoz, hogy a délszláv régióban terjeszkedett az OTP.

Az idei évben a bővülést az is segítheti, hogy a jelzáloghitelezés továbbra is dinamikusan alakulhat. A  magyar piacon az OTP szerint 11 százalékos lehet a bővülés.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél