3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Reggeli pénz- és tőkepiaci hírek a Bankholding elemzőjétől.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője állította össze a legfontosabb ma reggeli híreket a pénz- és tőkepiacok világábó.

Ma várható és tegnap éjjeli piacbefolyásoló események:

  • Csökkentek a távol-keleti tőzsdék a reggeli órákban, követve az előző napi amerikai esést. A japán indexek 0,9-1%-kal, a Hong Kong-i tőzsde 0,9%-kal, a kínai tőzsdék 0,4-0,9%-kal, a dél-koreai börze pedig 0,04%-kal került lejjebb.
  • Mérsékelt, 0-0,2%-os emelkedéssel nyithatnak a meghatározó európai tőzsdék a reggeli határidős részvényindexek alapján. A befektetők további iránymutatásra várnak, miután a részvénypiacok az elmúlt hetek emelkedései után kissé túlvetté váltak.
  • Minimálisan erősödik a dollár az euróval és a főbb devizákkal szemben ma reggel, a piacok a Fed jegyzőkönyvét emésztik, amelyben kevésbé erőteljes, de tovább tartó kamatemeléseket helyeztek kilátásba. Kissé gyengül a forint az euró gyengülése miatt, míg alig mozdulnak a régiós devizák. A forint továbbra is érzékenyen reagál a gázárak alakulására, mivel a magasabb gázárak tovább ronthatják a folyó fizetési mérleg hiányát és a növekedési kilátásokat.

Piaci összefoglaló

  • Részvénypiacok: A német tőzsde vezetésével nagyot estek az európai részvénypiacok. A hangulatot jelentősen rontotta a 10% fölé ugró brit infláció, ami a hozamok emelkedéséhez vezetett. A német tőzsdét a Rajna alacsony vízállása is lehúzta, mivel az uszályok feltorlódtak egy meghibásodás miatt, ami ronthatja a német ipar ellátását. Nagyot zuhant az Uniper gázimportőr, mivel a visszaeső orosz gázszállítások miatt több mint 12 milliárd euró vesztesége keletkezett. Lefelé tartottak az amerikai indexek is, noha átmenetileg javítottak az esésen a Fed jegyzőkönyvének megjelenését követően, mivel a Fed döntéshozók a várakozásoknál kevésbé voltak szigorúak. A hangulatot a Target vártnál kedvezőtlenebb eredményei rontották, míg a hozamok emelkedése a növekedési részvényeket húzta le. A nemzetközi hangulatot követve 1,26%-kal csökkent a BUX, továbbra is uborkaszezonra jellemző, 5,7 milliárd forintos forgalom mellett. Az OTP 2,4%-kal, a MOL pedig 1,85%-kal esett, a Magyar Telekom stagnált, a Richter azonban 0,31%-kal emelkedett.

  • Devizapiacok: Iránykeresés jellemezte a devizapiacokat, azonban a Fed jegyzőkönyve sem adott irányt, így végül minimálisan erősödött az euró a dollárral szemben. A menedékdevizák, így a jen és a svájci frank azonban gyengültek. A vártnál jobb hazai GDP adatok ellenére eleinte gyengült a forint, feltehetően elsősorban a gázárak további emelkedése miatt, de később magára talált, így mérséklet erősödéssel fejezte be a napot. A várakozásoktól érdemben elmaradó lengyel GDP adatok hatására nagyot gyengült a zloty, mivel felmerült, hogy a kamatemelések sem folytatódnak. A cseh korona gyakorlatilag stagnált.           
  •  Állampapírpiacok: A magyar állampapírpiac rövid oldalán 1-50bp-tal csökkentek, a hosszú oldalon pedig 4-12bp-tal emelkedtek a hozamok. A 10 éves magyar referenciahozam 7,97%-ra emelkedett, ezzel +689bp volt a felára a német és +509bp az amerikai azonos futamidejű kötvényhez viszonyítva. 12-hónapos dkj aukciót, valamint 7-éves változó kamatozású állampapír aukciót tart az ÁKK 20 és 15 milliárd forint tervezett mennyiségben. Emelkedtek a német és kisebb mértékben az amerikai hozamok, így szűkültek a transzatlanti szpredek.

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 396-nál jár az euró, 200 millióan kriptóznak egy helyen
Eidenpenz József | 2024. június 13. 12:26
Európában megint elromlott a tőzsdék hangulata, az Egyesült Államokban azonban a technológiai részvényeknek köszönhetően emelkedés is kialakulhat. A forint gyengécske, a kőolaj esik, de a földgáz ára felfelé tart. A gyengébb forint is befolyásolhatja a jövő keddi MNB-kamatdöntést. Gyenge olajkereslettől tartanak a kereskedők, megrángatták a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Inkább menjen vissza aludni, csak a forintra ne nézzen!
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:54
Nem indult jól a csütörtök.
Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG