6p
Nem lehetett kereskedni kedden a CIG Pannónia papírjaival a tőzsdén. Akkor csak találgatások folytak, hogy mi áll a háttérben, igaz akkor is felmerült, hogy a társaság vagyon- és felelősségbiztosítási érdekeltségénél, a CIG EMABIT-nál az olasz szerencsejátékhoz kapcsolódó biztosításokon elszenvedett vesztesége állhat a háttérben. Ez pedig már akkor azt sejtette, hogy a korábban jelzett 1,4 milliárd forintos veszteségen túl további teher merülhet fel.

Csütörtök reggel tette közzé azokat a CIG Pannónia Nyrt. azokat az információkat, amelyek miatt kedden nem lehetett kereskedni a társaság részvényeivel. Ahogy azt sejteni lehetett, a társaság 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalata, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT) olasz határon átnyúló tevékenységéhez kapcsolódó legújabb információkról adott számot a vállalat.

Nagyobb a gond, mint azt korábban sejteni lehetett

Mint közölték, a CIG EMABIT olasz határon átnyúló tevékenységét 2014 óta műveli, jelenleg 5553 élő szerződéssel rendelkezik Olaszországban. A teljes olaszországi kitettség 504,5millió euró. Az állomány jelentős részén, 1372 szerződés esetében, összesen 319,2 millió euró összesített szerződéses limit erejéig a leányvállalat vélt viszontbiztosítási szerződéssel rendelkezett 2015 augusztusa óta az Africa Re-vel, amelyről 2019szeptembervégén az Africa Re megerősítette, hogy hamisítvány. A szerződés megkötésében résztvevő viszontbiztosítási alkuszok felelősségre vonását a CIG EMABIT megkezdte, a csalás kapcsán feljelentést tett. A Társaság a viszontbiztosítási szerződéssel nem fedezett biztosításokból származó veszteségeit 2019. szeptember 25-én 670 millió forintra becsülte. Emellett a biztosító korábban már elszámolt 692 millió forintot.

A teljes olaszországi határon átnyúló kezesi biztosítások tekintetében az EMABIT kárhányada az olaszországi tevékenység megkezdésétől 2019 szeptemberéig 33 százalék (1428 millió forint összes kárráfordítás / 4348 millió forint megszolgált díj), a hamis viszontbiztosítással rendelkező állomány kárhányada 25 százalék (519 millió forint kárráfordítás / 2 062 millió forint megszolgált díj). Az EMABIT-hoz a harmadik negyedéves mérlegkészítést követően a hamis viszontbiztosítási szerződéssel fedezett kötvények közül két, egyenként 5 millió eurós limittel megkötött kezesi biztosításra lehívás érkezett a teljes limit -azaz összesen 10 millió euró -megfizetésére vonatkozóan.

Az EMABIT vitatja a kár megalapozottságát és mértékét, továbbá egyeztetést kezdeményezett a jogosulttal. A szerződés alapján az alapkötelem körülményeinek tisztázását és a kár mértékének bizonyítását várja el a biztosító ahhoz, hogy kötelezettségei fennállását elismerje. Tekintettel arra, hogy a lehívás 2019. október 15-én érkezett, erre vonatkozóan az érintettektől megfelelő tájékoztatást az EMABIT még nem kapott.

Fenti események a leányvállalat szavatoló tőke megfelelését befolyásolják, ezért tőkeemelésre lesz szükség a CIG EMABIT-ban. Ennek mértéke a leírt tények eredményétől függ.

A Cig Pannónia azt közölte, hogy a leányvállalat érdekeinek képviseletével neves angol és olasz ügyvédi irodákat bíztak meg.

Az MNB felfüggesztette az EMABIT az olaszországi kezesi biztosításokat

Az MNB vizsgálata lezárásáig, de legfeljebb egy évre felfüggesztette a CIG EMABIT Biztosító olaszországi határon átnyúló kezesi és garanciatermékeinek forgalmazását. Az intézkedés célja az ezen állománnyal kapcsolatos jövőbeni esetleges kockázatok mérséklése, s az, hogy ennek érdekében a biztosító mérje fel e kockázatokat, s tegyen lépéseket azok további csökkentésére.

Az MNB azt is közölte, hogy hivatalból indított átfogó és célvizsgálatokat végez a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.-nél (CIG EMABIT). A vizsgálatok a 2016. szeptember 1-jétől kezdődő időszakra vonatkozóan egyebek közt a biztosító olaszországi, határon átnyúló – különösképpen a kezesi és garanciabiztosításokra vonatkozó – tevékenységét veszik górcső alá.

A jegybank azt követően döntött intézkedéséről, hogy a CIG EMABIT szavatolótőke-megfelelése kedvezőtlen irányba mozdult el az olaszországi ún. "gaming" kezesi biztosítások kapcsán bekövetkezett (és a biztosító tulajdonosa által 2019 augusztusában részben már nyilvánosan is bejelentett) több jelentős káreseménynek köszönhetően. Az MNB szerint a vonatkozó olaszországi állomány esetleges további gyarapodása emellett veszélyeztetné az érintett (jelenlegi és esetleges jövőbeni) szerződők, biztosítottak és kedvezményezettek gazdasági érdekeit. Az ügyfélérdekek mellett a biztosítási piac stabilitása, prudens működése is az intézkedés meghozatalát követelte meg.

Mi lesz most?

Ahogy az a CIG Pannónia által közzétettekből kiderül és fent leírtuk, az EMABIT kapcsán két jogi ügy is lesz, amelyek végkifejletét, illetve azok anyagi vonzatát egyelőre nehéz megjósolni. Az egyik a csaló alkuszokkal kötött hamis viszontbiztosítások ügye. Noha ez jogilag kívülről egyértelműnek látszik, azt nagyon nehéz megjósolni, hogy a társaság mekkora megtérülést remélhet egy számukra kedvező ítélet esetén. A másik pedig a benyújtott, de vitatott viszontbiztosítások ügye. A publikus információk alapján sem az ügy jogi végkifejletét, sem annak anyagi következményeit nem lehet felmérni.

Ezektől függetlenül az biztos, hogy a társaság jelzésének megfelelően tőkemelésre lesz szükség a CIG EMABIT-nál. Miután a CIG Pannónia 100 százalékos tulajdonos, ezért várhatóan ezt az anyacégnek kell majd megtenni, ahogy végső soron a veszteségek is őket terhelik.

Az is látszik, hogy a CIG EMABIT ügyletei ugyan az anyavállalat, a CIG Pannónia működését nem veszélyeztetik, és a Konzum korábbi tőkeemelése révén a biztosító tőkehelyzete stabil, azonban a társaság várható nyeresége jórészt el fog úszni az említett ügyletek miatt.

Reagált az OPUS is

Miután az OPUS GLOBAL-ba beovadt Konzum korábban részesedést szerzett a CIG Pannóniában, így a vállalat is közleményben reagált a biztosítóval kapcsolatos fejleményekre. Ebben azt írták, hogy az OPUS GLOBAL Nyrt. az estleges EMABIT-ban felmerülő és pótlólagos forrásokat igénylő probléma csak áttételesen és elhanyagolható mértékben érintheti a társaságot. Így amennyiben az a helyzet áll elő, amely alapján az EMABIT, vagy a CIG tőkepótlásának szükségessége merülhet fel, az OPUS kijelenti, hogy a befektetés kapcsán nem kíván és nem fog semmilyen helyzet esetében sem közvetlenül sem közvetett módon pótlólagos tőkebefektetéssel vagy más egyéb pénzügyi segítséggel (tőkejuttatással) élni és ilyen vonatkozásában sem szerződéses sem egyéb kötelezettsége sem áll fenn. Az OPUS azt is jelezte, hogy a biztosítóban lévő befektetésük csak elhanyagolható mértékben változtatja meg a társaság vagyoni helyzetének kilátásait és a várható osztalék diverzifikációt.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18240 18080 18240 +0,77% 0 18240 4 855 333 155 HUF 2024-07-12 17:08:57
MOL 2836 2836 2866 -0,42% 2836 0 867 313 978 HUF 2024-07-12 17:05:12
MTELEKOM 1092 1084 1096 +1,11% 0 1092 149 727 502 HUF 2024-07-12 17:08:23
RICHTER 9690 9605 9750 +0,41% 0 9690 802 783 800 HUF 2024-07-12 17:05:27
OPUS 443 441 445 -0,23% 0 443 34 403 286 HUF 2024-07-12 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Beszakadt a Tesla, baljós árnyak az amerikai részvények felett
Eidenpenz József | 2024. július 12. 12:23
Az előző napi amerikai mélyrepülés ellenére Európában kis pluszokat látunk, a BUX is emelkedik, az OTP és a Richter vezetésével. A forint is szépen erősödik, már 393 alatt van az euró. A Tesla egy rossz hír nyomán esett nagyot, emelkedtek viszont a taxizós vállalatok papírjai. Túlértékeltek az amerikai részvények a Buffet-indikátor szerint, de más mutatók is hasonló képet mutatnak.
Részvény / Deviza / Áru Ma reggel harap a forint - ennyivel ér kevesebbet az euró
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:30
A forint csütörtök estéről péntek reggelre erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Áramárak, gázárak – az erő veletek van!
Eidenpenz József | 2024. július 12. 05:41
Az elektromos áram piaci árának erős ingadozása nem csitul, sőt a jövőben bőven jöhetnek rendkívüli események akár az időjárásban is, amelyek nagy ugrásokat okoznak. A döntéshozók ezek csillapításán dolgoznak, eközben a fedezeti alapok és a befektetési bankházak azzal próbálkoznak, hogy minél nagyobb hasznot húzzanak a kereskedésből. Egy jó árambróker százmilliókat is kereshet dollárban.
Részvény / Deviza / Áru Mit csinál a kánikulában a forint? Nézze!
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 18:49
Vegyesen alakult az árfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökön estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Nyári hangulat tombol a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 17:49
A vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek a szerdai záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A forintot is megrángathatják délután, Trump lett a kriptósok reménysége
Eidenpenz József | 2024. július 11. 12:23
Az európai tőzsdék csütörtökön is feljebb mennek, az USA-ban és Japánban sorra dőltek a rekordok. A BUX-nak óvatos emelkedésre futja, a forint is kissé erősödik. Az amerikai inflációs adat hosszú időre meghatározhatja a tőzsdék hangulatát, de a forintra is komoly hatással lehet. Hivatalosan is felvállalták a republikánusok a kriptovaluták ügyét. Megint a shortosokon verik el a port.
Részvény / Deviza / Áru Otthagy csapot-papot, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. július 11. 07:53
Érdemes kihasználni ugyanis azt, hogy a forint a hét eleji kormányzati megszorító intézkedések ellenére is tudott még erősödni.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbban nyaralhat külföldön, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 18:23
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Nem ártott a kánikula a budapesti brókereknek
Privátbankár.hu | 2024. július 10. 17:42
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 342,37 pontos, 0,48 százalékos emelkedéssel, 71 511,70 ponton zárt szerdán.  
Részvény / Deviza / Áru Erősödik a forint, ennyire rossz a tőzsdének az új megszorító csomag
Eidenpenz József | 2024. július 10. 12:43
Az európai tőzsdék ismét emelkednek, az USA-ban is pozitív nyitás várható, a magyar BUX index is javít valamelyest, a forint is erősödik. Az OTP Bank és a Mol azonban, amelyeket tízmilliárdokkal sújt az új megszorító csomag, inkább stagnál. Két jó hír érkezett a kriptókról, nyakunkon a robottaxik?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG