BUX
36 696.75
+0.92%
+333.00
OTP
11 050.00
+1.65%
+180.00
MOL
1 806.00
+0.84%
+15.00
RICHTER
7 195.00
+1.91%
+135.00
MTELEKOM
381.00
-1.56%
-6.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2020. július 1. 12:46

Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.

Összefoglaló

  • A Five9 Inc. egy innovatív, felhő alapú cég, amely éves átlag 33%-os bevétel növekedést produkált 2009 óta.
  • Az előfizetés alapú üzleti modell javuló profit marzsokat hozott az elmúlt évek során.
  • A jelenleg 24 milliárd dolláros ügyfélszolgálati piacon, egyelőre csak 15%-os a felhő alapú megoldások penetrációja.
  • A COVID-19 koronavírus várhatólag csak még jobban felgyorsítja a gazdaság digitalizációját, és így a felhő alapú megoldások piaci penetrációja is gyorsulhat.

Cégprofil

Five9 Inc. felhő alapú ügyfélszolgálat platformot fejlesztett céges ügyfelek számára. A platformjuk olyan alkalmazásokat nyújt, amivel a céges felhasználók az értékesítési és marketinges folyamataikat hatékonyabban tudják ellátni. A platform a következő csatornákat biztosítja a céges ügyfelei és azok vásárlói között: hívás, chat, email, web, közösségi media, mobil alkalmazás. A Five9 Inc. a Nasdaq-on van bejegyezve és amerikai illetve nemzetközi ügyfélkörrel rendelkezik.

Iparági áttekintés

A gazdaság digitalizációja mindenhol tetten érhető: egyre több mindent rendelünk online, egyre kevesebbet járunk bankfiókba, egyre többen intézik online az adóügyeiket,  egyre több online videóhívást intézünk - legyen az üzleti megbeszélés vagy oktatás, és még sorolhatnánk. Azonban a digitalizációs lehetőségek fejlődése még közel sem ért véget.

A Világbank egy 2016-os tanulmánya többet között a digitális szolgáltatások használatának mértékét vizsgálta. Mindegyik lentebbi ábrán látszik (vállalkozások, magánszemélyek és kormányok szerint bontva), hogy az életszínvonal növekedésével a digitális szolgáltatások használata is emelkedik, ahogy azt várnánk. Azonban érdemes észrevenni, hogy a magánszemélyek (középső ábra) előrébb járnak a digitális érettségben, mint a vállalkozások (bal oldali ábra). Nevezetesen, nagyjából már 10 ezer USD GDP/fő szinttől a magánszemélyek elérik a 80 százalékos szintet. (Viszonyításként, Magyarországon ~16 ezer USD volt az egy főre eső GDP 2018-ban). Ezzel szemben a digitális alkalmazkodás 80 százalékos szintjét csak azok a vállalkozások érik el, ahol a GDP/fő megközelíti az 50-100 ezer dolláros szintet. Összefoglalva, a magánszemélyek készen állnak már digitalizációs szempontból, azonban sok vállalkozás még nem nyújtja az ennek megfelelő digitalizációs ügyfélélményt.

A megfelelő digitalizációs ügyfélélmény egyik kulcsfontosságú eleme az úgynevezett omnichannel marketing. Ennek lényege, hogy a vásárló egy teljes, összefüggő folyamatként éli meg a szolgáltatóval a kapcsolatát, az éppen használt csatornától függetlenül. Tehát a szolgáltató minden csatornáján (web, mobil app, email, chat, stb.) felismeri ügyfeleit és annak megfelelő, személyreszabott élményt nyújt. Egy rövid példa: épp betérünk egy plázába, amikor kedvenc ruhaboltunk küld egy értesítést, hogy a korábban weben nézegetett pulóver éppen le van árazva. Így a boltban csak gyorsan levesszük a polcról és fizetésnél a mobilalkalmazásba integrált törzsvásárlói kártya további kedvezményt nyújt.

Ennek az élménynek kritikus eleme, hogy a megfelelő szoftveres támogatással rendelkezzenek a vállalkozások. Nem hiába, a jelenleg ~24 milliárd dolláros ügyfélszolgálati szoftver piac várhatólag meg fog duplázódni 2026-ig.

Cégelemzés

 Five9 Inc. pontosan ebben segít a vállalkozásoknak, hogy egy felhő alapú rendszer segítségével olyan ügyfélszolgálati élményt nyújtson, ami csatornákon átível. Ennek kritikus része az az API alapú rendszer, ami a vállalkozások adatbázisát, csatornáit összeköti, ezzel egy omnichannel kapcsolatot teremtve az ügyfélszolgálat és a vásárlók között.

Ahogy a lenti ábra mutatja, a rendszer további marketinges feladatok ellátására is alkalmas, mint például adatelemzés, riportálás, stb.

A Five9 további előnye, hogy számos más nagy céggel létesített partneri kapcsolatot, így a rendszer bevezetése viszonylag könnyen végrehajtható. Például már kialakították a legnagyobb CRM rendszerekkel az integrációs pontokat, a nagy tanácsadócégek már ismerik az architektúrát, ami mind gyorsítja a bevezetést.

Ennek eredményeként a cég 33 százalékos annualizált bevételnövekedést ért el 2009 óta, és a javuló méretgazdaságosságnak köszönhetően a profitmarzsai is folyamatosan javultak:

 

Versenytárs-elemzés

Két nagy független elemzőház szerint is iparágvezető a Five9:

A két legnagyobb versenytárs (NICE inContact és Genesys) nincsen tőzsdén jegyezve, így a pénzügyi mutatóik összehasonlítása sajnos nem lehetséges.

Múltbeli teljesítmény

Ugyan a részvényár több mint megduplázódott az elmúlt egy évben – szemben az S&P500 ~5%-os hozamával – a cég bevételei és profitja is ugyanilyen agresszíven növekedett az elmúlt időben, így a részvényár-emelkedés teljesen indokolt. Továbbá a cég újabb termékeket jelentett be (részletek itt olvashatóak), így további bevételnövekedésre számíthatunk, aminek részvényár-emelkedést kellene eredményeznie.

Technikai elemzés szempontjából egy 3 hónapos időtávon látszik, hogy az 50 napos mozgóátlag (lila vonal) támasztotta az árfolyamot, míg a 21 napos mozgóátlag időnként elesett. Azonban jelenleg újra a 21 napos mozgóátlag fölé emelkedett az ár, ami újabb momentumot adhat.

Szerző: Somfai Fábián, partner - MFC Equity

A befektetések kockázattal járnak. Javasoljuk, hogy minden befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a lehetséges kockázatokról.


Az MFC Equity rövid bemutatása

Az MFC Equity egy nemzetközi befektetési klub, amely öt különböző helyszínen több mint 100 aktív taggal van jelen. A klub célja, hogy egy olyan platformot teremtsen, ahol a tagok közösen tanulhatnak a pénzügyi piacokról. A kiválasztott tagok – a megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva – jelenleg egy ~100 000 USD-s portfoliót kezelnek közösen. A közel öt éve indított részvényportfóliójuk ~21 százalékos annualizált hozamot ért el, míg az S&P500 ~9 százalékos annualizált hozamot nyújtott ugyanazon időszakban. (2020. májusi 31-i adatok szerint.)

Az MFC Equity befektetési stratégiájának célja, hogy növekedésorientált cégek elárazásait fundamentális elemzés segítségével azonosítsa. A befektetési keretrendszerük öt fő területre fókuszál: 1. iparági dinamika, 2. cégek stratégiai pozíciója, 3. fundamentumok, 4. értékeltség, 5. befektetői hangulat.

Habár Magyarországról indult a szervezet, mára a klub olyan brit egyetemeken létesített kirendeltségeket, mint a University of Cambridge, University of St. Andrews és a University College of London. A klubnak két hosszú távú víziója van:

  1. Tehetséges fiatalok toborzásával a klub egy olyan pénzügyi szakemberképző intézményé szeretne válni, amelyet a pénzügyi közösség is elismer.
  2. Külsős tőke bevonásával egy hivatalosan bejegyzett alapkezelőcéggé válni.

További részletek a www.mfcequity.com honlapon találhatóak.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trumpnak csapdát állítottak, sohasem látott mértékű a brit recesszió
Eidenpenz József | 2020. augusztus 12. 11:39
Az európai tőzsdék egyelőre nem találják az irányt, Frankfurtban mínuszban, Párizsban nulla közelében jár az index, Londonban emelkedik. A tegnap esti jókora amerikai esés ma már véget is érhet, ismét pluszban vannak a határidős indexek. A BUX is bizonytalan, részvényeink alig mozognak. Britanniában óriási a GDP visszaesése, bár ez nem igazán meglepetés.
Részvény / Deviza / Áru Robinhood-titkokra derült fény, ma lemaradt a BUX a többitől
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 18:55
Európában kiváló, az USA-ban legalábbis nem rossz a tőzsdék hangulata, bár a technológiai részvények megint alul teljesítettek. Alulteljesített még a magyar BUX index is, de legalább pozitívban tudott zárni. Elsősorban a Mol húzta le, és kissé a forint is gyengült. A Robinhood-alkalmazás érdekes forgalmi adatokat tett közzé, más adatokat viszont ezentúl nem fognak publikálni.
Részvény / Deviza / Áru A kínai autópiac a mi reménységünk, Erdogan megint unortodoxkodik
Eidenpenz József | 2020. augusztus 11. 11:42
Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a vevők a magyar tőzsdére, száguldanak az ipari fémek
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 18:43
A múlt héthez hasonlóan ma is főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása és a várható amerikai gazdasági stimulus határozta meg a tőzsdei kereskedést. Ezenkívül jönnek a gyorsjelentések, és miközben a dollár alig mozog, a legtöbb árupiaci termék drágul. Itthon az OTP húzta fel a BUX indexet, de a Telekom és az Opus is szépen megindult. Erősödött a forint, az arany, nagyot ugranak az ipari fémek.
Részvény / Deviza / Áru Ügyes húzás Trumptól, jön a Twit-Tok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 10. 11:20
Egyelőre bizonytalanok az európai tőzsdék, de összességében több részvény tart lefelé, mint felfelé. A BUX index ismét felül teljesítő, az OTP három-négy százalékkal drágul. Felfelé tartanak az árupiaci termékek, drágul az olaj, az arany, az ezüst és éves csúcsához közelít a bitcoin. Új kérője akadt a TikTok-nak, állítólag a Twitter is tárgyalásokat folytat a tulajjal.
Részvény / Deviza / Áru Tikk-takk, TikTok! Estére feltámadt a Mol
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 19:01
Európában szerény pluszban, az Egyesült Államokban mérsékelt mínuszban járnak a tőzsdeindexek. Az amerikai munkaerő-piaci adat valamivel jobb lett a vártnál, de ez nem tudta igazán feldobni a hangulatot. A szenátus egyelőre nem egyezett meg a gazdaságélénkítő csomagról, a TikTok után a WeChat betiltását viszont még Amerikában is sokan rossz néven vették. A BUX messze túlteljesítette az összes európai indexet.
Részvény / Deviza / Áru Kárpótolná részvényeseit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 12:05
Rendhagyó módon online tájékoztató keretében ismertették az OTP Bank féléves eredményének részleteit, ahol Bencsik László vezérigazgató helyettes azt jelezte, hogy sok ügyfelük nem él a hitelmoratórium lehetőségével. A vezető arra is kitért, hogy szeretnék kárpótolni a részvényeseket azt követően, hogy most nem volt osztalékfizetés.
Részvény / Deviza / Áru Tízmilliárdos OTP-meglepi, plusz két másik ok, amiért nagy nap lesz a mai
Eidenpenz József | 2020. augusztus 7. 11:30
Egyelőre eléggé bizonytalanok vagy enyhén pesszimisták a tőzsdék különböző fontos adatokra és eseményekre várva. A BUX index viszont szépen emelkedik két fontos gyorsjelentés nyomán, a forint pedig minimális mértékben gyengült. Az OTP jelentéséről egyértelműen pozitívan nyilatkoztak az elemzők, a Molé viszont némileg ellentmondásos.
Részvény / Deviza / Áru Pozitív meglepetés az OTP-től
Király Béla | 2020. augusztus 7. 08:12
Az első negyedéves számok után az elemzők óvatos várakozásokat közöltek az OTP eredménye kapcsán. A bank pénteken közzétett beszámolója szerint a konszolidált adózás utáni nyeresége 10 milliárd forinttal haladta meg az elemzői konszenzust. A gazdasági környezet ugyan jelentősen romlott, ám az eredményeket javította, hogy az első negyedéves rekordmértékű tartalékképzés után ezúttal már kisebb összeg elkülönítésére került sor.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus súlyos veszteséget hozott a Molnak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 7. 06:56
Pénteken tette közzé második negyedéves számait a Mol, amely a második negyedévben 41,5 milliárdos veszteséget szenvedett el. A vállalat ugyanakkor jelezte, hogy a szabad cash flow továbbra is pozitív volt, ami azt jelenti, hogy a veszteségek ellenére is stabil a működésük. A vállalat a második félévre is kedvezőtlen gazdasági környezettel számol.
hírlevél