Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Indul Stock Picking rovatunk - az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. Kéthetente tesszük közzé elemzéseiket - az első ígéretes vállalat a Nasdaq-on bevezetett Five9 Inc., amely egy 24 milliárd dolláros piacon kínál újfajta, felhő alapú megoldást.

Összefoglaló

  • A Five9 Inc. egy innovatív, felhő alapú cég, amely éves átlag 33%-os bevétel növekedést produkált 2009 óta.
  • Az előfizetés alapú üzleti modell javuló profit marzsokat hozott az elmúlt évek során.
  • A jelenleg 24 milliárd dolláros ügyfélszolgálati piacon, egyelőre csak 15%-os a felhő alapú megoldások penetrációja.
  • A COVID-19 koronavírus várhatólag csak még jobban felgyorsítja a gazdaság digitalizációját, és így a felhő alapú megoldások piaci penetrációja is gyorsulhat.

Cégprofil

Five9 Inc. felhő alapú ügyfélszolgálat platformot fejlesztett céges ügyfelek számára. A platformjuk olyan alkalmazásokat nyújt, amivel a céges felhasználók az értékesítési és marketinges folyamataikat hatékonyabban tudják ellátni. A platform a következő csatornákat biztosítja a céges ügyfelei és azok vásárlói között: hívás, chat, email, web, közösségi media, mobil alkalmazás. A Five9 Inc. a Nasdaq-on van bejegyezve és amerikai illetve nemzetközi ügyfélkörrel rendelkezik.

Iparági áttekintés

A gazdaság digitalizációja mindenhol tetten érhető: egyre több mindent rendelünk online, egyre kevesebbet járunk bankfiókba, egyre többen intézik online az adóügyeiket,  egyre több online videóhívást intézünk - legyen az üzleti megbeszélés vagy oktatás, és még sorolhatnánk. Azonban a digitalizációs lehetőségek fejlődése még közel sem ért véget.

A Világbank egy 2016-os tanulmánya többet között a digitális szolgáltatások használatának mértékét vizsgálta. Mindegyik lentebbi ábrán látszik (vállalkozások, magánszemélyek és kormányok szerint bontva), hogy az életszínvonal növekedésével a digitális szolgáltatások használata is emelkedik, ahogy azt várnánk. Azonban érdemes észrevenni, hogy a magánszemélyek (középső ábra) előrébb járnak a digitális érettségben, mint a vállalkozások (bal oldali ábra). Nevezetesen, nagyjából már 10 ezer USD GDP/fő szinttől a magánszemélyek elérik a 80 százalékos szintet. (Viszonyításként, Magyarországon ~16 ezer USD volt az egy főre eső GDP 2018-ban). Ezzel szemben a digitális alkalmazkodás 80 százalékos szintjét csak azok a vállalkozások érik el, ahol a GDP/fő megközelíti az 50-100 ezer dolláros szintet. Összefoglalva, a magánszemélyek készen állnak már digitalizációs szempontból, azonban sok vállalkozás még nem nyújtja az ennek megfelelő digitalizációs ügyfélélményt.

A megfelelő digitalizációs ügyfélélmény egyik kulcsfontosságú eleme az úgynevezett omnichannel marketing. Ennek lényege, hogy a vásárló egy teljes, összefüggő folyamatként éli meg a szolgáltatóval a kapcsolatát, az éppen használt csatornától függetlenül. Tehát a szolgáltató minden csatornáján (web, mobil app, email, chat, stb.) felismeri ügyfeleit és annak megfelelő, személyreszabott élményt nyújt. Egy rövid példa: épp betérünk egy plázába, amikor kedvenc ruhaboltunk küld egy értesítést, hogy a korábban weben nézegetett pulóver éppen le van árazva. Így a boltban csak gyorsan levesszük a polcról és fizetésnél a mobilalkalmazásba integrált törzsvásárlói kártya további kedvezményt nyújt.

Ennek az élménynek kritikus eleme, hogy a megfelelő szoftveres támogatással rendelkezzenek a vállalkozások. Nem hiába, a jelenleg ~24 milliárd dolláros ügyfélszolgálati szoftver piac várhatólag meg fog duplázódni 2026-ig.

Cégelemzés

 Five9 Inc. pontosan ebben segít a vállalkozásoknak, hogy egy felhő alapú rendszer segítségével olyan ügyfélszolgálati élményt nyújtson, ami csatornákon átível. Ennek kritikus része az az API alapú rendszer, ami a vállalkozások adatbázisát, csatornáit összeköti, ezzel egy omnichannel kapcsolatot teremtve az ügyfélszolgálat és a vásárlók között.

Ahogy a lenti ábra mutatja, a rendszer további marketinges feladatok ellátására is alkalmas, mint például adatelemzés, riportálás, stb.

A Five9 további előnye, hogy számos más nagy céggel létesített partneri kapcsolatot, így a rendszer bevezetése viszonylag könnyen végrehajtható. Például már kialakították a legnagyobb CRM rendszerekkel az integrációs pontokat, a nagy tanácsadócégek már ismerik az architektúrát, ami mind gyorsítja a bevezetést.

Ennek eredményeként a cég 33 százalékos annualizált bevételnövekedést ért el 2009 óta, és a javuló méretgazdaságosságnak köszönhetően a profitmarzsai is folyamatosan javultak:

 

Versenytárs-elemzés

Két nagy független elemzőház szerint is iparágvezető a Five9:

A két legnagyobb versenytárs (NICE inContact és Genesys) nincsen tőzsdén jegyezve, így a pénzügyi mutatóik összehasonlítása sajnos nem lehetséges.

Múltbeli teljesítmény

Ugyan a részvényár több mint megduplázódott az elmúlt egy évben – szemben az S&P500 ~5%-os hozamával – a cég bevételei és profitja is ugyanilyen agresszíven növekedett az elmúlt időben, így a részvényár-emelkedés teljesen indokolt. Továbbá a cég újabb termékeket jelentett be (részletek itt olvashatóak), így további bevételnövekedésre számíthatunk, aminek részvényár-emelkedést kellene eredményeznie.

Technikai elemzés szempontjából egy 3 hónapos időtávon látszik, hogy az 50 napos mozgóátlag (lila vonal) támasztotta az árfolyamot, míg a 21 napos mozgóátlag időnként elesett. Azonban jelenleg újra a 21 napos mozgóátlag fölé emelkedett az ár, ami újabb momentumot adhat.

Szerző: Somfai Fábián, partner - MFC Equity

A befektetések kockázattal járnak. Javasoljuk, hogy minden befektetési döntés meghozatala előtt konzultáljon pénzügyi tanácsadójával a lehetséges kockázatokról.


Az MFC Equity rövid bemutatása

Az MFC Equity egy nemzetközi befektetési klub, amely öt különböző helyszínen több mint 100 aktív taggal van jelen. A klub célja, hogy egy olyan platformot teremtsen, ahol a tagok közösen tanulhatnak a pénzügyi piacokról. A kiválasztott tagok – a megszerzett tapasztalataikat kamatoztatva – jelenleg egy ~100 000 USD-s portfoliót kezelnek közösen. A közel öt éve indított részvényportfóliójuk ~21 százalékos annualizált hozamot ért el, míg az S&P500 ~9 százalékos annualizált hozamot nyújtott ugyanazon időszakban. (2020. májusi 31-i adatok szerint.)

Az MFC Equity befektetési stratégiájának célja, hogy növekedésorientált cégek elárazásait fundamentális elemzés segítségével azonosítsa. A befektetési keretrendszerük öt fő területre fókuszál: 1. iparági dinamika, 2. cégek stratégiai pozíciója, 3. fundamentumok, 4. értékeltség, 5. befektetői hangulat.

Habár Magyarországról indult a szervezet, mára a klub olyan brit egyetemeken létesített kirendeltségeket, mint a University of Cambridge, University of St. Andrews és a University College of London. A klubnak két hosszú távú víziója van:

  1. Tehetséges fiatalok toborzásával a klub egy olyan pénzügyi szakemberképző intézményé szeretne válni, amelyet a pénzügyi közösség is elismer.
  2. Külsős tőke bevonásával egy hivatalosan bejegyzett alapkezelőcéggé válni.

További részletek a www.mfcequity.com honlapon találhatóak.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 13875 13875 14275 -2,49% 0 0 6 855 629 395 Ft 2021-05-07 17:06:32
MOL 2198 2174 2232 +2,04% 0 0 4 472 524 862 Ft 2021-05-07 17:12:45
MTELEKOM 409 409 413 -0,37% 0 0 89 416 791 Ft 2021-05-07 17:05:29
RICHTER 8510 8510 8630 -0,76% 0 0 728 972 495 Ft 2021-05-07 17:05:02
OPUS 246 244 249 +0,20% 0 0 17 578 934 Ft 2021-05-07 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Csak a Mol-részvények drágultak a vezető négyesből
MTI | 2021. május 7. 17:37
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 308,34 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 44 164,37 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 12,4 milliárd forint volt, a vezető részvények a Mol kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru A nyersanyagok vétele, illetve tartása most jó ötletnek tűnik
Csabai Károly | 2021. május 7. 16:30
Hetedszer nyerte el az OTP Föld Kincsei Alap az Év Legjobb Árupiaci Alapja címet a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón, ami megsüvegelendő teljesítmény annak ismeretében, hogy lapunk nyolc évvel ezelőtt indította útjára e díjat. Az újabb elismerés apropóján beszélgettünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot alakított a Mol a brókerek szerint, még tovább is nőhet az OTP profitja
Eidenpenz József | 2021. május 7. 12:47
A Mol gyorsjelentése lényegesen jobb számokat hozott, mint az elemzői előrejelzések átlaga, nem csoda, hogy a részvény szépen emelkedik. Az OTP eredményét is pozitívan értékelik, de a piaci reakció mégsem ezt tükrözi. Az Adidas nagy felpattanást mutat ma, a PayPal pedig sokat keresett a kriptodevizákon.
Részvény / Deviza / Áru A magas olajárak legyőzték a koronavírust: a vártnál is jobb eredményt ért el a Mol
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 07:06
Az elemzői várakozásokat meghaladó első negyedéves eredményt tett közzé a Mol péntek hajnalban.
Részvény / Deviza / Áru Jó napot zárt a hazai tőzsde – hogy alakultak az árfolyamok?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 19:15
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 330,01 pontos, 0,75 százalékos emelkedéssel, 44 472,71 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Mi lehet az oka, hogy a magyar tőzsde alulteljesít, a román pedig annyira felül?
Eidenpenz József | 2021. május 6. 15:49
Az Accorde Első Román Részvényalap és a mögöttes tőzsde szépen túlteljesítette a régió többi részvénypiacát. Miért lehet ez? Miért maradnak meg a cégek jobban az egyik tőzsdén, mint a másikon? Mitől mehet még tovább a szomszéd részvényindexe? Mi most az egymillió dolláros kérdés a román piacon? Interjú.
Részvény / Deviza / Áru Kiiktatnák az oltások oltalmát, sokat várnak az OTP reggeli jelentésétől
Eidenpenz József | 2021. május 6. 12:13
Európában kissé lefelé tartanak az indexek a tegnapi felemás amerikai zárás után. Több árupiaci termék viszont száguld, történelmi csúcsra ért a réz. Holnap reggel jelent az OTP és a Mol. Az USA után az EU is hajlandónak mutatkozik arra, hogy az oltóanyagok szabadalmi védettségét felfüggesztve megkönnyítse a gyártást a feltörekvő országokban.
Részvény / Deviza / Áru A Mol és az OTP is erősödni tudott
MTI | 2021. május 5. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 106,52 pontos, 0,24 százalékos emelkedéssel, 44 142,70 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült túlélni a piacoknak Yellent, jól keres a Pfizer az oltásokon
Eidenpenz József | 2021. május 5. 12:34
Az amerikai pénzügyminiszter elszólta magát, szerepet tévesztett, vagy jól megtervezett kísérletet hajtott végre? – kérdezik a piacokon, amelyeket jól felkavart tegnap Janet Yellen. Mára azonban megérkezett a visszarendeződés, az indexek szépen emelkednek, a BUX is. A Pfizer növelte prognózisát, a palládium elérte a 3000 dollárt, a dogecoin pedig az elképesztő 80 milliárd dolláros kapitalizációt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot ment ma a Mol
MTI | 2021. május 4. 18:31
Pluszban fejezte be a napot a BUX.
hírlevél
depositphotos