BUX
35 967.41
+0.26%
+92.00
OTP
10 800.00
+4.15%
+430.00
MOL
1 916.00
-2.74%
-54.00
RICHTER
6 650.00
-2.35%
-160.00
MTELEKOM
396.00
+0.76%
+3.00
 
2019. november 25. 19:10

Nagyon jó napjuk van megint a tőzsdéknek, dőlnek a rekordok, itthon is. A kínaiak ugyanis engedékenyebbnek és optimistának bizonyultak a kereskedelmi vitában. A másik fő téma a vállalatfelvásárlásoké, legalább három nagy tranzakció van folyamatban.

A hétvégén a vezető kínai lap, a Global Times megszellőztette, hogy a kereskedelmi tárgyalások jól haladnak és közel a megegyezés. Az is kiderült, hogy Kína hajlandó engedményekre a szellemi jogok védelme területén. Ez az amerikaiak egyik legfontosabb követelése.

Ennek eredménye lett, hogy a német index 0,6, a francia 0,5, a brit 1,1 százalékkal ment fel zárásig. Az USA-ban pedig leginkább a Nasdaq technológiai index száguld, 1,2 százalékkal ugrott meg, a chipgyárak viszik a prímet (Nvidia, AMD, Micron). Dőlnek az indexrekordok a tengerentúlon.

De itthon a BUX indexnek is sikerült új csúcsra jutnia, 0,5 százalékos emelkedés után 44 300 fölé ért. Az OTP 14 300, a Mol 3000, a Richter 6000 felett végzett egy kicsivel. A forint viszont gyengült, nap közben 335,40 volt az euró, most 335,80. Nem messze az eddigi történelmi csúcstól (336,50 körül).

További árfolyamok itt láthatók

Ötezer milliárd dollár sorsa

Ami még az amerikai részvénypiacokat mozgatta most, az az M&A aktivitás volt, vagyis az egyesülések és felvásárlások (mergers and aquisitions). A Charles Schwab beleegyezett, hogy felvásárolja a TD Ameritrade nevű konkurensét egy 26 milliárd dollár értékű részvénycsere-tranzakció keretében.

Ezzel egy olyan gigász jön létre, amely az olcsó diszkont lakossági brókercégek piacát forgathatja fel komolyan, nagy nyomás alá helyezve a kisebb szereplőket. Az új cég ötezer milliárd dollárnyi ügyfélállományt kezel majd.

Gyilkos árverseny

A diszkont brókercégek piaca már amúgy is nagy nehézségekkel küzd olyan új, fürge startupok miatt, amelyek teljesen kiiktatták a jutalékokat. (Például a Robin Hood-alkalmazás.) Persze főleg azért, hogy piaci részesedéshez jussanak. A gyilkos árversenyben nemrég a Charles Schwab is hasonló lépést határozott el – írta a Reuters.

A TD Ameritrade 6,5 százalékos pluszban van, de a vevő Charles Schwab is több mint egy százalékkal emelkedik.

A Charles Schwab (SCHW) és a TD Ameritrade (AMTD) árfolyama, valamint az S&P 500 részvényindex (SPX) (Tradingview.com)

Kilőtt az arák ára

A másik ma bejelentett felvásárlási üzlet az LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) döntése, hogy 16,2 milliárd dollárért felvásárolja az amerikai ékszeripari Tiffany & Co.-t. Itt is a felvásárlási célpont ára ugrott meg jobban, a Tiffany hat százalékkal 133 dollárra lőtt ki. Nem csoda, hiszen a vevő 135 dollárt kínált a papírok darabjáért a Marketwatch szerint.

De a legkacifántosabb történet a HP Inc. (HPQ) részvényeire tett Xerox-ajánlat. Itt ugyanis a felvásárlási célpont menedzsmentje ellenáll a vevőnek, egy ajánlatot már elutasított. A mai hír szerint pedig újabb ajánlatot utasítottak vissza, megtagadták, hogy megmutassák a könyvelésüket a vevőnek.

A kicsi vinné a nagyot

Ilyenkor, ha a vevőjelölt vezetése ellenáll, ellenséges felvásárlásról beszélónk. A Financial Times szerint a HP vezetése mélyen értéken alulinak tartja a Xerox 22 dolláros ajánlatát. Nem akarják megnyitni a könyveket a “due diligence” (egyfajta átvilágítás) számára, nem akarnak nem publikus információkat kiadni, mert a Xerox konkurensnek számít.

A két cég korábban sikertelen tárgyalásokat folytatott egy lehetséges egyesülésről. A HP részvénye húsz dollár körül jár (javítva).

Érdekesség még, hogy a Xerox jóval kisebb, mint a HP: a vevőjelölt tőzsdei kapitalizációja (a részvényeinek összértéke piaci áron) csak 8,4 milliárd dollár, a prédáé vagy aráé majdnem 30 milliárd. Ám a Xerox tele van készpénzzel egy Fujifilm-érdekeltség 2,3 milliárd dollárért történt eladása után.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Amerika tőzsdéi elszakadtak a külvilágtól, a BUX meg Európától
Eidenpenz József | 2020. június 2. 18:35
Legalább öt rendőrt meglőttek, boltokat, szupermarketeket gyújtanak fel az USA-ban, az amerikai indexek erre ezen a héten is tovább emelkednek. Az S&P 500 és a Dow Jones új három hónapos csúcsokat értek el ma. A BUX alig tudott feljebb menni, pedig az OTP kitett magáért. A forint viszont erős.
Részvény / Deviza / Áru Megtáltosodott a forint, jelentett az Opus, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. június 2. 11:44
Péntek este és hétfőn több forinttal olcsóbb lett az euró, jelenleg alulról ostromolja a 345 forintot. Az USA-ban az erőszakos tüntetéshullám ellenére pozitív a tőzsdei hangulat, kontinensünkön is folytatódik az optimizmus. A német kormány ötmilliárd eurót szánna autóvásárlási támogatásokra, emiatt száguldanak az autórészvények. A magyar piacot az OTP húzza, jó formában van a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Nem lesz itt semmiféle V alakú kilábalás?
Eidenpenz József | 2020. május 29. 18:47
A tőzsdék hangulata ma rossz, bár az amerikai technológiai papírok nagy átlagban tudtak egy kicsit emelkedni. A piacok arra várnak, mit talál ki Donald Trump elnök Kína megzabolázására, és ez mennyiben fogja érinteni a gazdaságot, a részvényeket. A BUX index is a többi európai mutatóhoz hasonlóan esett az OTP vezetésével, de a forint erősödött. A nemesfémeknek kedvez a helyzet.
Részvény / Deviza / Áru Trump mai sajtótájékoztatójától reszketnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 29. 12:02
Rossz ma a hangulat a világ tőzsdéin, sokan attól tartanak, hogy az amerikai-kínai viszony nagyon elmérgesedik, és új kereskedelmi háborúba torkollik. A gazdasági adatok vegyesek voltak, de a vállalati szektorból leépítésekről, termelés-csökkentésről, szolgáltatások törléséről jöttek hírek. Az OTP húzza le a BUX-ot, de még bőven tízezer felett jár.
Részvény / Deviza / Áru Várjunk a vételekkel: a következő esés nagyobb lehet, mint a márciusi?
Barlai Róbert | 2020. május 28. 20:34
Az amerikai Bézs Könyv megállapításai mellett a világ vezető pénzügyi szakembereinek véleménye alapján sem látszik sok esély arra, hogy V alakú gazdasági kilábalás következik be - a tőzsdéken mégis ezt árazzák, a piacok álom-üzemmódba kapcsoltak. Ez a divergencia nem tartható fenn sokáig, előbb-utóbb a tőzsdéken is ébresztőt fújnak -  ha pedig visszatér a kockázatkerülés, az újra nyomás alá fogja helyezni a feltörekvő piacokat valamint a közép- és kelet-európai országok eszköz- és devizaárfolyamait. Barlai Róbert tőkepiaci szakember jegyzete.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapos csúcson a részvénypiacok, tovább száguld az OTP is
Eidenpenz József | 2020. május 28. 18:46
Vegyes makroadatok érkeztek, a német infláció például nagyon alacsony, ami a gazdasági növekedés szempontjából nem túl jó hír. Az amerikai munkanélküli kérelmek száma még mindig milliós nagyságrendű, és az ipar is jókorát esett áprilisban, de a számok megfeleltek az előzetes várakozásoknak. Így nyugodtan folytatódik az árfolyamok emelkedése a tőzsdéken, az OTP is a nyertesek közé tartozik.
Részvény / Deviza / Áru Trump bosszúja gyors volt, gépi intelligenciában nyomulnak az óriások
Eidenpenz József | 2020. május 28. 11:53
Az európai tőzsdéken ma is jó a hangulat, az USA-ban azonban egyelőre kérdéses. Főleg a tech-szektorban, miután Donald Trump máris beváltani látszik fenyegetését, és büntetésekkel igyekszik korrigálni az (őt) helytelenül moderáló közösségimédia-alkalmazásokat. A nagy technológiai óriások öt éve nem vásároltak fel ennyi startupot, főleg a mesterséges intelligenciában nyomulnak.
Részvény / Deviza / Áru Pesszimista a Fidelity, komoly esélyt ad a második hullámnak
Eidenpenz József | 2020. május 28. 06:07
Mintegy 60 százalékos valószínűséget ad a Fidelity International annak a forgatókönyvnek, hogy lesz második fertőzési hullám ősszel, amelyet még nem tudnak teljes mértékben kézben tartani az országok. A világ nagy mértékben függ majd Kínától, ahol pozitív növekedés várható a járvány ellenére is, 1,2 százalék a Fidelity alapszcenáriójában. Az EU gazdasága tíz százalékkal zsugorodhat idén, de rossz esetben ez húsz százalékra is lemehet.
Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Friss
hírlevél