BUX
35 826.05
-0.30%
-106.00
OTP
10 830.00
-0.82%
-90.00
MOL
1 868.00
+0.11%
+2.00
RICHTER
6 670.00
-0.37%
-25.00
MTELEKOM
384.00
+0.79%
+3.00
 
2018. december 3. 19:07

A hétvégi kínai-amerikai tárgyalásokat a piacok nagyon pozitívan fogadták, a tőzsdeindexek szépen emelkednek. De ennek nem ez az egyetlen oka, hiszen múlt héten is sokat javult a tőzsdei klíma. Sokan találgatják, ismét lesz-e év végi tűzijáték, “Mikulás-rali” a részvénypiacon, mint már nem egyszer.

A kereskedelmi háború felfüggesztéséről, tűzszünetről beszélnek világszerte azután, hogy szombati megbeszélésükön az amerikai és a kínai elnökök döntöttek. Ennek értelmében nem vetnek ki újabb vámokat április 1-ig, és szakértői tárgyalásokat kezdenek a nézeteltérésekről. (Erről itt írtunk bővebben.)

Ennek nyomán hatalmas emelkedés indult a világ tőzsdéin. Azt azért van, aki hozzáteszi, hogy az említett tárgyalás előtt is emelkedett már múlt héten és főleg pénteken sokat az amerikai tőzsde. Ennek az lehetett az oka, hogy a Fed a kamatokkal kapcsolatban engedékenyebben nyilatkozott. Valószínűleg nem csak egy oka van tehát a mai jó hangulatnak sem.

A kezdeti lelkesedés később kissé alábbhagyott ugyan, de így is szép az eredmény. A német, olasz tőzsdeindexek két százalék körüli, a francia, brit, holland, belga vagy spanyol társaik egy százalék körüli emelkedést értek el. Reggel a kínai, hongkongi indexek is több mint két és fél százalékos pluszban zártak.

Hoztuk az átlagot

Az USA-ban nap közben szintén többet mutattak a határidős indexek, ám este hat után nem sokkal is kellemes magasságokban jártak. Az S&P 500 most 0,8, a Nasdaq indexe 1,2, a Dow Jones Ipari 0,9 százalékos pluszban van.

Nálunk a BUX index 1,2 százalékos emelkedése nagyjából hozza az európai átlagot. Az emelkedés motorja az OTP, annak 2,3 százalékos emelkedése 11 700 forintra. A Mol 0,8 százalékkal ment fel 3190-re, a Richter 0,4 százalékkal 5650-re. Az Opus 1,8 százalékkal esett.

Erősödött a forint

Gyengült  dollár, nagyot estek a német és amerikai állampapír-hozamok, ami a nemesfémeknek nagyon jót tett. Az euró/forint 322,70, mintegy kilencven fillérrel alacsonyabb a péntekinél.

További árfolyamok itt láthatók

A javuló hangulatban a forint is erősödni tud – állapítja meg az Equilor hírlevele is. “Meghatározó ellenállási szintről fordult le az euró-forint árfolyama”, “amennyiben a 322,50-es szint letörése szignifikáns lesz, további forinterősödésre számíthatunk, ez esetben napokon belül elérhető lehet akár a 319-320-as zóna is” – írták.

Eldördült a startpisztoly?

Európában ma főleg az autógyárak részvényei emelkednek kiemelkedő ütemben, mivel a BMW, a VW és a Daimler vezetői az USA-ba utaznak, hogy Trump elnökkel találkozzanak. Elképzelhető, hogy valamiféle különalkut próbálnak kötni az elnökkel. Pedig amúgy a német gyárak nem túl optimisták a közeljövőt tekintve.

A német Handelsblatt által ma publikált kisbefektetői hangulatindex komoly pesszimizmust mutat a jövővel kapcsolatban. Ebből és a mai áremelkedésekből a lap arra következhet, hogy “eldördült a startpisztoly” egy újabb év végi részvénypiaci rali előtt.

Nyugdíjasok, részvényt vegyenek

Egy német politikus, a Merkel lehetséges utódjának tartott Friedrich Merz azt javasolta, hogy az öregkori szegénység ellen az emberek vásároljanak részvényeket. Az ilyen célú befektetések hozamát adómentessé tenné.

A német sajtó több szakértőt megkérdezett erről, a reakciók vegyesek, de sokan helyeselték az ötletet. Persze ha tíz év bikapiac után megint jön egy csúnya esés, akkor lehet, hogy óvatosabbak lesznek.

Olajár-robbanás és gyásznap

Az olaj ára is valósággal robbant reggel, négy százalék feletti pluszban is volt, most három százalék körül jár. A kereskedelmi vita enyhülése magasabb gazdasági növekedéssel és így olajfelhasználással járhat. Az viszont aligha jó hír, hogy Katar hátat fordít az OPEC-nek.

Szerdán a George H. W. Bush volt amerikai elnök temetése kapcsán elrendelt gyásznapon zárva lesz az amerikai részvénypiac (NYSE és Nasdaq), várhatóan a kötvénypiacon korlátozott lesz a kereskedés. A CME Group határidős és opciós piacai is részlegesen lesznek nyitva, de lesz elektronikus kereskedés egyes termékekre – írta a Marketwatch.

Túlvett az OTP?

Elkezdődött a Mikulás rali az Esrte Ötletgyár hírlevele szerint. Nagy menetelésen van túl a BUX index, a rövidtávú mozgóátlagoktól is elszakadt, ami korrekció veszélyével fenyeget. A kedvező nemzetközi hangulatban azonban még tovább emelkedhet az árfolyam.

Tovább száguld a Mol, az emelkedő trendcsatornában tovább folytatta emelkedését. Az OTP “pihenés után felpattant”,  az elmúlt napokban tapasztalható oldalazás után ma a pozitív nemzetközi hangulat hatására kilőtt az árfolyam. “11 780 pontnál, nem sokkal a jelenlegi árfolyam fölött látható egy erősebb ellenállás” – írják.

4000 alatt a bitcoin

Szerintük az indikátorok alapján túlvettnek számít az OTP, így valószínűleg marad az oldalazás. A Richtert megtámogatta a sajátrészvény-vásárlás. A Magyar Telekom nagy rohama ellenálláshoz ért 453 forintnál.

A kriptodevizák megint 4-8 százalékos mínuszban vannak, a bitcoin ára 4000 dollár alá csúszott.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél