BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2020. február 19. 09:35

Azért lehet 27 helyett csak 20 forint a 2019-es osztalék, mert a tervekkel ellentétben nem javult a cég készpénztermelő képessége, miközben komoly frekvenciatenderek várhatók, amelyekre tartalékolnak.

(Fotó: Wikimedia Commons)

Erős évet zártunk – összegezte a magunk mögött hagyott esztendőt Szabó János, a Magyar Telekom gazdasági vezérigazgató-helyettese. (A 2019-es számokat a tőzsdei társaság már kedd délután közzétette, erről lapunk is beszámolt.) A 2013-14-ben elkezdett hálózatfejlesztés folytatódott 2019-ben is, saját beruházások és az uniós támogatott fejlesztések. Magyarországon már 4,9 millió háztartásban van gigabites elérés.

A meglévő kábelhálózatok fejlesztése, valamint a partnerekkel való együttműködés a cél. Mobilhálózatban kivárás van. Már rendelkeznek 5G-képes kisebb teszthálózatokkal, például Zalaegerszegen, de ahhoz, hogy ez a technológia nagyobb volumenben elterjedjen, frekvenciákra van szükség. Várnak arra, hogy a frekvenciatendert mikor írják ki, az MTelekom felkészült erre – jelentette ki Szabó János.

Tavaly áprilisban megújult a mobilhang-, augusztusban a mobiladat-portfolió, ami jelzi, hogy az ügyfeleknek a mobiladat-igénye egyre magasabb. Jelenleg már félmillió, vezetékes és mobilszolgáltatásokat egyben nyújtó Magenta 1-ügyfelük van. A vezetékes ügyfelek száma – szélessávú internet és televízió – a vártnál jobban emelkedett. Az okostelefont használó klienseik immár 62 százaléka applikáción keresztül intézi a telekomos ügyeit.

Jelentős a verseny a vállalati szektorban, ennek köszönhető a vezérigazgató-helyettes szerint, hogy a telekommunikációs bevételek némileg csökkentek a kis- és középvállalkozói szektorban, igaz, ezt kompenzálta a nagyvállalati rész, így e szegmens éves szinten 3-4 százalékkal nőtt 2019-ben.

Megtorpant viszont a rendszerintegrációs területen a bevételek növekedése. Ennek egyik oka, hogy a közszférában történt egy átalakulás, létrejött a Nemzeti Digitális Kormányzati Ügynökség, ezen keresztül történnek majd a beszerzések, ami a megrendeléseket visszafogta. Ezalatt is folytatta azonban a Telekom a fejlesztéseit, köztük is azzal a céllal, hogyan tud majd belépni a március 2-én induló azonnali fizetési rendszerbe digitális ajánlataival.

S azért ne feledjük, hogy a tavalyi év leghangzatosabb eseménye volt az, hogy kútba esett a Telekom-leány T-Systems Magyarország Zrt. eladása a Jászai Gellért és Mészáros Lőrinc befolyása alatt lévő 4iG-nek, de ez Szabó János szerint nincs jelentősebb hatással a bizniszre. Korábban a kis- és középvállalkozásokat átsorolták a T-Systems-től a Magyar Telekom lakossági szolgáltatást nyújtó üzletágába.

Ami a kilátásokat illeti, a Telekom vezetősége 2020-2021-re a bevételek és a beruházások szinten tartását prognosztizálja, amit részben a fokozódó versennyel magyaráznak. Az adó-, kamatfizetés és értékcsökkenési leírás előtti eredmény (ebitda) 1-2 százalékkal lehet magasabb 2020-ban, mint tavaly, miközben a 2019-ben elmaradt 5 százalékos készpénznövekedést pótolhatónak vélik.

Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Részvény / Deviza / Áru Szabályosan zuhan a forint, szakadnak a részvények is
Eidenpenz József | 2020. április 1. 10:20
Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.
Részvény / Deviza / Áru Rosszkedvük negyedévén vannak túl a tőzsdék, 362 forint közelében az euró
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 22:06
Az amerikai Dow Jones még soha nem veszített ekkorát értékéből három hónap alatt, mint a koronavírus-járvány hatására most, január-március között. De a forint sem „felejti” el az első negyedévi zárást, meglehet, mai történelmi mélypontja csak néhány napig él majd.
Részvény / Deviza / Áru Itt az új csúcs, 360 felett az euró/forint
Privátbankár.hu | 2020. március 31. 14:33
Megint elérte, sőt ezúttal kissé jobban túllépte a 360 forintos szintet az euró/forint árfolyam, mint legutóbb.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Ugrik a BUX-index
Eidenpenz József | 2020. március 31. 11:34
Hat fontos tudnivaló arról, mi mozgatja most a piacokat. A stabilizáció jelei mutatkoznak az európai járványfronton, a kínai gyárak visszatérnek a munkához, az USA pedig további gazdaság-ösztönző lépéseket fontolgat. Stabilizálódott az olajár, miután elnöki szinten foglalkoztak vele. Felülteljesítő ma a BUX-index, bejelentést tett a Richter.
Részvény / Deviza / Áru Előbb lesz koronavírus-oltás, mint gondoltuk? A tőzsde optimista
Eidenpenz József | 2020. március 30. 18:55
Erősen közelít a 360-as szinthez a forint árfolyama az euróval szemben. Annak ellenére, hogy az USA-ban gyorsul a járvány terjedése és meghosszabbították az ezzel kapcsolatos korlátozásokat, a tőzsde emelkedni tud, és a pozitív hangulat átragadt Európára is. A BUX-ot a Mol húzta vissza. A hangulatot javítják a vírus ellenszerével kapcsolatos bejelentések is.
hírlevél