BUX
32 858.75
+1.84%
+593.00
OTP
8 810.00
-3.19%
-290.00
MOL
1 968.00
+4.40%
+83.00
RICHTER
6 375.00
+4.77%
+290.00
MTELEKOM
360.00
+1.41%
+5.00
 
2020. február 7. 18:55

Ma ismét esnek a tőzsdék a vírusfrontról érkező ijesztő statisztikák miatt. Az olaj után a gázárakat is lefelé nyomja a vírusválság, az egyébként is gyenge piacnak ez adta meg a kegyelemdöfést. Az OMV vezére ítéletidőért fohászkodik. Szijjártó Péter külügyminiszter arról beszélt, hogy Magyarország fekete-tengeri gázzal diverzifikálhatná beszerzéseit.

Ma megint rossz a hangulat a világ tőzsdéin a vírusválság miatt, az európai és amerikai indexek többsége 0,1-0,5 százalékos mínuszban van. A forint újabb negatív történelmi rekordot döntött, 339,26 is volt az euró. A BUX 0,8 százalékkal emelkedett, az OTP és a Richter húzta.

Szélsőségesen hideg időjárásra lenne szüksége cégének a nyereség növelése érdekében a történelmileg alacsony földgázárak miatt – mondta az OMV osztrák energiakonszern vezérigazgatója csütörtökön. “Őszintén szólva, ha lehetne egy kívánságom, jeges hóvihart szeretnék a gázárak érdekében” – mondta Rainer Seele a CNBC műsorában csütörtökön a Reuters szerint.

Ezt nem sokkal azután jelentette ki, hogy az olaj- és gázipari csoport elismerte, az alacsonyabb árak 2019 utolsó három hónapjában nyomást gyakoroltak az üzletágra. Ez egyébként az iparág egészére jellemző tendencia. Az OMV árfolyama Bécsben a novemberi 55 euróról mára 44 euró közelébe süllyedt. (Egy év alatt viszont csak két százalékkal esett a részvény.)

30 százalékos esés egy év alatt

A földgázárak pénteken körülbelül 1,86 dollár/MMBtu (millió brit hőegység) szintre estek az európai szakad kereskedelemben. Az ár így csaknem 30 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban, és 2020 eleje óta csaknem 15 százalékkal csökkent. Az S&P Global Platts által szolgáltatott adatok szerint Ázsiában a cseppfolyósított földgáz (LNG) japán és koreai referenciaértéke (JKM) csütörtökön minden idők legalacsonyabb szintjére, 3,00 dollárra zuhant.

Olcsó az amerikai import

A JKM árfolyama is már az év kezdete óta esett drasztikusan, a globálisan magas készletek, az Észak-Ázsiában tapasztalt átlagosnál melegebb tél és a folyamatosan növekvő kínálat következtében. Különösen az USA Mexikói-öbölben véghezvitt új projektjei növelik a kínálatot. (Alighanem újabb földgáz-cseppfolyósító berendezésekről, kikötőkről lehet szó – a szerk.)

Kínában ráadásul a gyorsan terjedő koronavírus miatt is csökkenhet a kereslet, ez is súlyosbította a gázárakra nehezedő nyomást. A Kínai Nemzeti Tengeri Olajvállalat (CNOOC) csütörtökön bejelentette, hogy legalább három szállító részéről felfüggeszti a szállításokat – közölte a Reuters. Kína a világ második legnagyobb LNG-importőre. Az USA-ban a földgáz 2016 eleje óta nem látott olcsóságnak örvend.

A vírus csak katalizátor

A koronavírus kitörése alapvetően nem változtatja meg az LNG-piacot, mert az már korábban is gyenge volt – idéztek egy elemzőt az S&P Global Platts cégtől. A koronavírus terjedése csak katalizátorként szolgált a történelmi árcsökkenéshez, „és megteremti a feltételeket annak hosszabb ideig tartó fennmaradására”.

Pénteki adatok szerint 31 161 vírusfertőzéses esetet jelentettek be eddig Kínában, 636 végződött eddig halállal. A WHO a járványt nemrég globális egészségügyi veszélyhelyzetnek nyilvánította. Felmerült, hogy az OPEC közbelépésére is szükség lehet az olajárak további esésének megakadályozására.

Mit mutatnak a grafikonok?

“Soha nem látott mélypontra omlott Ázsiában a cseppfolyós gáz egységára, az évekkel ezelőtti 20 dollárról 3-ra, köszönhetően elsősorban a megnövekedett amerikai palagáz-kitermelésnek, az enyhe télnek és a visszaeső kínai keresletnek. Ez meggyorsíthatja akár az ázsiai szenes erőművek átállását sokkal tisztább gázra. Hála neked összenyitott globális piacok, belefulladunk az olcsó energiába” – írta Vakmajom (a Hold Alapkezelő menedzsere) a Facebook-on.

Gázár-jegyzés az Egyesült Kiirályságban (font). (Tradingview.com)

Az ott mellékelt grafikon szerint 2012-2014 körül 18-20 dollár körül volt Ázsiában a földgáz ára. A fenti grafikonon látható földgáz-kontraktust pedig az Egyesült Királyságban jegyzik, látható, hogy az ára 2009 óta nem volt ilyen alacsony szinten, mint most. (Angol fontban.) Hosszabb ideig pedig csak 2003-ban és azelőtt, ami az eltelt időszak inflációja miatt valójában még nagyobb olcsóságot sugall a jelenre nézve.

Amerikai gázt Magyarországnak?

Az YCharts “Európai Uniós Import Gázár” lenti ábrája pedig a tavaly nyárihoz hasonlóan alacsony gázárakat jelez. (Erről annak idején itt írtunk.)

Közben Szijjártó Péter külügyminiszter arról beszélt, hogy Magyarország fekete-tengeri gázzal diverzifikálhatná beszerzéseit. Ebben az amerikaiak tudnának segíteni, az ExxonMobil kiépíthetné a Fekete-tengeren a Domino-1 gázmezőt. Erről a magyar miniszter Rick Perry amerikai energiaügyi miniszterrel tárgyalt.

Európai import gázár. (YCharts.com)

Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár a halál frontjáról, különadó miatt eshet az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 6. 11:47
Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Az OTP húzza vissza a budapesti tőzsdeindexet, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy a bankra újabb terhek várnak. A forint erősebb lett, a tőzsdék emelkednek világszerte. A fertőzöttek és halottak száma ugyanis egyes országokban reményt keltően stabil vagy csökkent.
Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Friss
hírlevél