BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2016. június 28. 15:44

2,2 százalékkal volt kisebb a nettó árbevétel az előző évinél. Kiderült, mekkora lesz az osztalék.

A Zwack Unicum Nyrt. nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) szerinti adózott eredménye 1,694 milliárd forint volt. Ez 1,2 százalékkal alacsonyabb a bázisnál (1,714 milliárd Ft). Az éves közgyűlésen az is kiderült, mekkora osztalékot fizet a cég részvényeseinek: 1,729 milliárdot osztanak ki, ez részvényenként 850 forintot jelent. A kifizetés július 21-én kezdődik.

Erős volt a marketing

A társaság nagyjából tartotta magát a 2015-2016-os üzleti évben az ezt megelőző szinthez, bár érződik, hogy betett a 2015 elején bevezetett népegészségügyi termékadó: a nettó árbevétel 2,2 százalékkal - 250 millió forinttal - volt kisebb az előző évinél, 11,033 milliárd lett.

A most 225 éves társaság beszámolója szerint a kedvező piaci folyamatoknak és az üzleti eredményeknek köszönhetően többet fordíthatott marketingre, de az üzemeket is fejlesztették, illetve új termékkel jelentkeztek és korábbi márkákat dolgoztak át. A Fütyülős termékek designja megújult 2015 nyarán, illetve bevezették az Epres Rozét is. Ezek eredményeként nőtt a társaság piaci részesedése a szeszesital-piac prémium szegmensében és minőségi szegmensében.

Lecsapott az új adó

A negyedik negyedéves belföldi nettó árbevétel jelentősen (57,4 százalékkal, azaz 534 millió Ft-tal) meghaladta a 2015.január-márciusi értéket. Ez elsősorban annak köszönhető, az előző év hasonló időszakában a népegészségügyi termékadó bevezetése miatt rendkívül alacsony értékesítés történt. mivel a kereskedelmi partnerek még 2014 végén vásároltak be nagyobb tételben.

A saját termelésű termékeknél a teljes évre vetített nettó árbevétel 2,6 százalékkal csökkent. A prémium termékek árbevétele 1,2 százalékkal nőtt, a minőségi termékek nettó árbevétele azonban 11,9 százalékkal csökkent, amelyet a társaság a kereskedelmi készletek csökkentésével magyaráz.

Kínánan most nem kell?

Az export árbevétel 1425 millió forint, ez 5,8 százalékkal kisebb a tavalyinál, aminek az idén elmaradt kínai szállítmány. Kiemelkedően teljesít viszont Olaszország és Németország, de Szlovákiában és Romániában csökkenés tapasztalható.

A társaság működési ráfordításának közel 16 százalékos emelkedését a marketing költések okozták: belföldön és külföldön is továbberősítették a márkákat, Németországban az Unicum Szilva bevezetésére készülnek.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél