TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Sokan tudják, hogy érdemes többfelé osztani a befektetéseket, a választásnál azonban még mindig túl nagy szerepe van a múltban elért hozamnak - pedig az nem garancia semmire. Érdemes a profiktól is segítséget kérni.
Tuli Péter,
az Aegon Befektetési Alapkezelő vezető munkatársa

A válaszadók jelentős többsége (79 százalék) fontosnak tartja megtakarításának több helyen történő elhelyezését és a többség él is a diverzifikáció lehetőségével - derül ki az Aegon Befektetési Alapkezelő lakossági megtakarításokkal kapcsolatos online kérdőíves kutatásából, amit 13 ezren töltöttek ki. Tuli Péter, az Aegon Alapkezelő munkatársa szerint ez azt mutatja, hogy növekszik a megtakarítások kezelésével kapcsolatos tudatosság és a lakosság egyre inkább felismeri annak jelentőségét, hogy a megtakarított pénzt nem szabad kizárólag egy befektetési termékben tartani.

A felmérés szerint az adott kérdésre választ adók többsége (53 százalék) több szolgáltatónál tartja megtakarításait, de jelentős azok aránya is, akik csak egy szolgáltatót választanak erre a célra (41 százalék).

Ha a múltban jól fialt, a jövőben is úgy fog?

Az Aegon Befektetési Alapkezelő kutatása arra is választ keresett, hogy milyen forrásokból és gyakorisággal szerzik a válaszadók a befektetésekkel kapcsolatos információkat és mi alapján hozzák meg döntéseiket. Az eredmények szerint a válaszadók többsége hetente (21 százalék) vagy még annál is ritkábban (48 százalék), 18 százalék pedig egyáltalán nem kíséri figyelemmel a tőke- és pénzpiacok mozgását.

A befektetési döntést meghatározó információk közül a sajtóban megjelenő információk, valamint a befektetési termék korábban elért hozama bizonyult a legfontosabb információnak a befektetések kiválasztásánál (23-23 százalék választotta ezeket a lehetőségeket). A családtagok, ismerősök ugyanakkor szintén fontosak a döntés meghozatalakor (21 százalék).

Én akarok dönteni, de segítsen egy profi!

A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy miközben a befektetési döntések egyre inkább mindennapossá válnak a lakosság körében, a profi szakértők tanácsát sokan fontosnak tartják. A megkérdezettek többsége (58 százalék) szerint „kellő körültekintéssel bárki számára kifizetődő lehet a tőkepiaci befektetés”, míg a 42 százaléka szerint „a befektetési piacon csak az igazán profik tudnak pénzt keresni”. Ezzel is összefügghet, hogy a válaszadók 61 százaléka értett egyet azzal, hogy a „nagy múltú cégek tanácsadói hasznosak, mert átlátják a piaci folyamatokat” (61 százalék), és csak a 39 százalékuk mondta azt, hogy „az ember pénzügyekben csak magára és a családjára számíthat”.

Az Aegon Befektetési Alapkezelő szakemberei szerint ez az ellentmondás könnyen feloldható: „Fontos a befektetési döntésben történő személyes részvétel, de a legtöbben a döntéstámogatáshoz profik segítségét veszik igénybe, hiszen nincs idejük a tőke- és pénzpiacok mozgásának folyamatos nyomon követésére. Ezzel is magyarázható, hogy a lakosság egyre gyakrabban és egyre nagyobb összegekben vásárol az alapkezelők által összeállított befektetési alapokból, melyek az egyedi megtakarítási termékekkel szemben – mint például egy-egy részvény, kötvény vagy ingatlan – a diverzifikációnak köszönhetően alacsonyabb kockázatúak” – értelmezte az adatokat Tuli Péter.

A szakember hozzátette, hogy ezen befektetési alapok között ráadásul sok olyan is van, amellyel akár a teljes kamat- és árfolyamnyereség-adót el lehet kerülni, valamint olyan is, mint például az abszolút hozamú alapok, melyek eső és emelkedő részvénypiac mellett is képesek nyereséget elérni. Tuli Péter kiemelte azt is, hogy a lakosság számára fontos figyelembe venni: kizárólag a múltbeli hozamok alapján veszélyes és nem is szabad befektetési döntéseket hozni: az ilyen döntések meghozatala előtt mindig érdemes az adott megtakarítási eszköz kilátásait megvizsgálni és profi befektetési szolgáltató véleményét kikérni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél