<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

1994: Egy személyes emlék

Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.

 

Ahogy az lenni szokott, a rovatvezető azt a munkát bízta rám, amit mindenki arrébb pöckölt, vagyis a napi tőzsdei összefoglalók megírását. Az első megírását még érdekesnek találtam, a másodikat már kevésbé, és röpke három hét leforgása után már kifejezetten untam. Szellemi betanított munkásnak éreztem magam, aki futószalagon gyárt egy olyan sablonszerű produktumot, amelyet egy adott szókészlettel és a behelyettesítendő adatokkal bárki összerak. Mivel hobbi szinten programozgattam is, rájöttem, hogy ezt a cikket egy számítógépes program is meg tudná írni, ha a megfelelő adatok a megfelelő formátumban rendelkezésre állnának. A megfelelő adatokhoz pedig már csak hozzá kell rendelni a megfelelő mondat sémákat, benne az olyan nélkülözhetetlen, hangulati elemeket is közvetítő szakzsargonnal, mint például: „zuhant, szárnyalt, tépték, kimagasló teljesítmény, nap nyertese, felpattant, alulteljesített, elmozdulás, oldalazás, mínuszban”… és így tovább…

Részlet a Világgazdaság 1994. március 17-i számából (Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár)
Részlet a Világgazdaság 1994. március 17-i számából (Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár)

2014: Egy személytelen sztárújságíró

Ugorjunk egy nagyot az időben előre 2014-re, és a térben pedig a tengerentúlra. . Ebben az évben az amerikai  Associated Press, a  világ egyik legnagyobb hírügynöksége úgy döntött, hogy a tőzsdei cégek gyorsjelentéseinek és éves jelentéseinek feldolgozását egy számítógépes programra, az Automated Insights Wordsmith nevű szoftverére bízza.

A Tesla és az Oracle legutóbbi negyedéves jelentéseiről a szoftver által írt cikkek  (Forrás: AP)
A Tesla és az Oracle legutóbbi negyedéves jelentéseiről a szoftver által írt cikkek (Forrás: AP)

Ekkorra ugyanis már rendelkezésre álltak ezek az adatok gépek által feldolgozható formában: a SEC EDGAR nevű projektje keretében 1996 óta technikailag szabványosított formában is elérhetővé kell tenni a tőzsdei kibocsátóknak jelentéseik adatait. Ez a formátum kezdetben egy saját formátum volt, majd 2005-ben áttértek az XBRL (eXtensible Business Reporting Language), egy XML alapú, jelentésszolgálati feladatok végzésére kifejlesztett szabványos formátum használatára.

Az AP lépésének hatására a követett részvények száma az összes részvény 30%-ról 80%-ra emelkedett. Döntésének hatása a piacra is igen jelentős volt: sok, korábban elemző és újságíró által nem követett cég forgalma lendült fel, amit azt egy ilyen irányú kutatás kimutatta. A következő ábrán például azt látjuk, hogy azon cégek tőzsdei forgalma, akikről csak az AP robotújságírója „munkába állásától” kezdve kezdtek megjelenni cikkek, a gyorsjelentés megjelenését követően csaknem 11%-kal megnőtt az ilyenkor szokásos forgalomhoz képest (sárga oszlop a szürkéhez képest), az átlagos vételi és eladási árfolyam közötti különbség pedig 2 százalékponttal csökkent.

A cégek forgalmának növekedése a gyorsjelentés megjelenését követően, az átlaghoz képest százalékban Forrás: Blankespoor et al: Capital market effects of media synthesis and dissemination: evidence from robo-journalism, Review of Accounting Studies (2018) 23:1-36
A cégek forgalmának növekedése a gyorsjelentés megjelenését követően, az átlaghoz képest százalékban Forrás: Blankespoor et al: Capital market effects of media synthesis and dissemination: evidence from robo-journalism, Review of Accounting Studies (2018) 23:1-36

2020: Felkészül Európa, benne Magyarország

Az amerikai sikereken felbuzdulva az EU úgy döntött, hogy a 2020-as jelentéstől kezdve kötelezővé teszi a tőzsdei értékpapír kibocsátók (több mint 5000 cég) éves jelentéseinek publikálását iXBRL, azaz inline XBRL formátumban. Ez azt jelenti, hogy a korábbi jellemzően PDF formátumú éves jelentések helyett az éves jelentést a böngészők által olvasható XHTML-ben kell elkészíteni, és abban „el kell rejteni” az egyes adatok definícióját.

Az ESEF jelentéskészítésben a MOL kezdte meg legelőször a felkészülést, aki részt vett 2017-ben az ESMA által kezdeményezett tesztben, ahol 25 önként jelentkező tőzsdei cég beszámolóját készítették el szintén önként csatlakozó szállítók.

Az ESEF szabályozás

Az ESEF, azaz a European Single Electronic Format feltételei a 2004/109/EU, ún. átláthatósági irányelvben és az annak felhatalmazása alapján készült 2018/815/EU, ún. ESEF RTS rendeletben vannak lefektetve.

Az elsődleges kimutatások adatait hozzá kell rendelni az ESEF taxonómia (adatmodell) egyes elemeihez, ami az IFRS taxonómiára épül. Már ez sem túl egyszerű, de a feladatot az teszi különösen nehézzé, hogy még az elsődleges kimutatások sem teljesen egységesek, és időnként szerepelnek benne csak az adott cégre jellemző sorok, amik az ESEF taxonómiában nem szerepelnek. Ebben az esetben az ESEF taxonómiát „ki kell terjeszteni”, azaz bővíteni kell az adatmodellt ezzel a cégre jellemző adatponttal. Mivel az adatmodellezés XBRL-ben meglehetősen bonyolult, ezt célszoftver nélkül gyakorlatilag nem lehet megcsinálni.

A megfeleltetést és a kiterjesztést a vállalat könyvvizsgálójának is jóvá kell hagynia. A kiterjesztett taxonómiát a jelentéssel együtt le kell adni az adott ország adattárolással megbízott intézményének, amely Magyarországon az MNB lesz.

A követelmény kezdetben csak az IFRS konszolidált beszámolókra vonatkozik, és azokon belül is csak az elsődleges pénzügyi kimutatásokra (pénzügyi helyzet, átfogó jövedelem, cash-flow, saját tőke változása). A jegyzeteket 2022-től kell „megcímkézni” és azokat is csak blokként, azaz szöveges formában. Várhatóan azonban az amerikai példához hasonlóan a későbbiekben kiterjesztik majd a negyedéves gyorsjelentésekre is, ezzel növelve a szabályozás hozzáadott értékét.

 Ramasoft: Előre a jövőbe

A magyar tulajdonban lévő Ramasoft Adatszolgáltató és Informatikai Zrt. szerint a magyar kibocsátók – egy-két kivételtől eltekintve – még most ismerkednek az új követelményekkel, most kezdik kiválasztani a potenciális partnereket. Mivel az XBRL adatmodellezés és a jelentések megfelelő formában történő előállítása valamilyen, erre a célra kifejlesztett célszoftvert igényel, a kibocsátók előtt gyakorlatilag két út áll: vagy beszereznek egy ilyen megoldást, vagy kiszervezik a teljes jelentéskészítést egy erre szakosodott cégnek. Várakozásaink szerint a nagyobb cégek a szoftverbeszerzés, míg a kisebbek inkább a szolgáltatás megrendelés mellett fognak dönteni.

A piacon már több szoftver is megtalálható, azonban mivel a szabályozást egyszerre vezetik be az EU teljes területén, a szállítók nyilván a nagyobb piacokra koncentrálnak. Érdemes ezért olyan szállítót választani, amelyik már rendelkezik magyar partnerrel, emiatt megfelelő erőforrással tudja segíteni a bevezetést. Mivel új a követelmény, a szoftvermegoldások is fejlesztés alatt állnak, így elképzelhető, hogy az első beküldés alkalmával még kézzel is kell egy kicsit „kalapálni” majd a jelentéseket, hogy azok a szigorú validációs követelményeknek megfeleljenek. Emiatt nem árt, ha a partner nemcsak a célszoftver megfelelő használatára, hanem az XBRL fájlok szerkesztésére is képes, ha az szükséges.

Ilyen szoftver például a francia Invoke megoldása, amelyet a Ramasoft értékesít Magyarországon. Érdemes megemlíteni egy nyílt forráskódú szoftvert, az Arelle-t is, az azonban csak az elkészült jelentések és taxonómiák validációjára és megjelenítésére képes, adatmodellezésre és jelentéskészítésre nem.

Szinte valamennyi szoftveres megoldás elérhető felhőalapú (SaaS) formában is, aminek oka egyrészt az, hogy egy járvány kellős közepén történik meg a bevezetés, másrészt a megoldásokban a belső (kontrolling, kommunikáció) és külső (könyvvizsgáló, XBRL szakértő) felhasználók együttműködésére kell törekedni.  Sokan még mindig idegenkednek a felhőalapú megoldásoktól informatikai biztonsági szempontok miatt, de mivel a valós kockázat kicsi,  a felhőalapú megoldások előnyei  - nincs szükség infrastruktúra biztosítására, üzemeltetésre stb. - bőven ellensúlyozzák a  vélt kockázatokat. A Ramasoft várakozása szerint ez lesz az első olyan üzleti alkalmazás a vállalatok számára, ahol többségbe kerülnek majd a felhőalapú megoldások.

Információink szerint mind a négy nagy könyvvizsgáló cég aktívan készül a bevezetésre, , akad köztük olyan, amely saját eszközt alkalmaz, a többiek más cégekkel együttműködésben nyújtják szolgáltatásaikat, az Ernst & Young például cégünk, a Ramasofttal működik együtt.

Dr. Radnai Márton a Ramasoft Adatszolgáltató és Informatikai Zrt. vezérigazgatója
Dr. Radnai Márton a Ramasoft Adatszolgáltató és Informatikai Zrt. vezérigazgatója

 2021: Valóra váló álom?

A Ramasoftnál jelenleg is azon dolgozunk, hogy kísérleti céllal  a Netfolio.hu portálunkon 2021 áprilisában debütálhassanak a robotok által készített, magyar nyelven olvasható napi tőzsdei összefoglalók, amelyekre más portálok is előfizethetnek majd. Így 27 évvel később tényleg megvalósulni látszik végre az az álom, ami még újságíró gyakornokként jutott eszembe.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 11000 10855 11190 -2,22% 0 0 6 798 010 355 Ft 2023-01-30 17:06:12
MOL 2702 2694 2778 -3,08% 0 0 1 325 152 570 Ft 2023-01-30 17:07:38
MTELEKOM 371 366 373 +0,41% 0 0 68 713 341 Ft 2023-01-30 17:05:23
RICHTER 8065 8010 8240 -2,12% 0 0 3 560 515 020 Ft 2023-01-30 17:05:24
OPUS 131 126 133 -0,15% 0 0 59 162 368 Ft 2023-01-30 17:05:24
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Nem sok mindennek lehetett ma örülni Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 18:02
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1003,09 pontos, 2,15 százalékos csökkenéssel, 45 642,32 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Árháború az elektromosautó-piacon, csúnyán bánnak a magyar eszközökkel
Eidenpenz József | 2023. január 30. 12:07
Adják a forintot és a magyar részvényeket az S&P leminősítése után. Fontos jegybanki ülések, inflációs és GDP-adatok gondoskodhatnak izgalmakról ezen a héten is, és rengeteg gyorsjelentés érkezik. A Tesla árai alámentek az európai gyártókéinak, de az utóbbiak egyike azt mondja, nem akarja felvenni a kesztyűt. Augusztus közepi szinten áll a bitcoin, az Amazon pedig NFT-platformon dolgozik.
Részvény / Deviza / Áru Vajon mikor célozza meg az 50 eurót a gáz ára?
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 09:25
Az enyhe télnek is köszönhetően nem szállt el az energiahordozó egységnyi ellenértéke.
Részvény / Deviza / Áru Péntek estéhez képest gyengült, de azért még tartja magát a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 07:41
1-2 forinttal kérnek többet a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Emelkedett a BUX a héten, a forgalom csökkent
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 08:57
Csökkenő forgalom mellett emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 46 645 ponton zárt pénteken, 0,44 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban.
Részvény / Deviza / Áru Most akkor örüljünk? 390 alatt zárta a hetet a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 19:14
Pénteken gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon, a hetet viszont erősödéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Öngerjesztő folyamat lehet a forinterősödésből? Csúcsjanuár felé tart a bitcoin
Eidenpenz József | 2023. január 27. 11:28
A forint jól áll, az árfolyam a 387-et kerülgeti, de este jön egy hitelminősítői értékelés. A részvények kifújják magukat a tegnapi menetelés után, a befektetők emésztik a tengernyi gyorsjelentést. A bitcoin januári 40 százalékos emelkedéséből még tíz éves rekord is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Továbbra is 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. január 27. 07:28
Kisebb gyengüléssel nyitott pénteken a forint az euróval szemben, ám az árfolyam így is biztató, hiszen továbbra is a 390-es szint alatt van.
Részvény / Deviza / Áru Az járt jól, aki sok dollárt vett forintért ma reggel
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:19
Gyengült csütörtökön a forint.
Részvény / Deviza / Áru Zöldben zártak a főbb európai tőzsdék
Privátbankár.hu | 2023. január 26. 19:11
Indexemelkedéssel fejeződött be csütörtökön a kereskedés az európai értékpapírpiacokon az előző napi veszteségek után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG