TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

1994: Egy személyes emlék

Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.

 

Ahogy az lenni szokott, a rovatvezető azt a munkát bízta rám, amit mindenki arrébb pöckölt, vagyis a napi tőzsdei összefoglalók megírását. Az első megírását még érdekesnek találtam, a másodikat már kevésbé, és röpke három hét leforgása után már kifejezetten untam. Szellemi betanított munkásnak éreztem magam, aki futószalagon gyárt egy olyan sablonszerű produktumot, amelyet egy adott szókészlettel és a behelyettesítendő adatokkal bárki összerak. Mivel hobbi szinten programozgattam is, rájöttem, hogy ezt a cikket egy számítógépes program is meg tudná írni, ha a megfelelő adatok a megfelelő formátumban rendelkezésre állnának. A megfelelő adatokhoz pedig már csak hozzá kell rendelni a megfelelő mondat sémákat, benne az olyan nélkülözhetetlen, hangulati elemeket is közvetítő szakzsargonnal, mint például: „zuhant, szárnyalt, tépték, kimagasló teljesítmény, nap nyertese, felpattant, alulteljesített, elmozdulás, oldalazás, mínuszban”… és így tovább…

Részlet a Világgazdaság 1994. március 17-i számából (Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár) Részlet a Világgazdaság 1994. március 17-i számából (Forrás: Arcanum Digitális Tudománytár)

2014: Egy személytelen sztárújságíró

Ugorjunk egy nagyot az időben előre 2014-re, és a térben pedig a tengerentúlra. . Ebben az évben az amerikai  Associated Press, a  világ egyik legnagyobb hírügynöksége úgy döntött, hogy a tőzsdei cégek gyorsjelentéseinek és éves jelentéseinek feldolgozását egy számítógépes programra, az Automated Insights Wordsmith nevű szoftverére bízza.

A Tesla és az Oracle legutóbbi negyedéves jelentéseiről a szoftver által írt cikkek  (Forrás: AP) A Tesla és az Oracle legutóbbi negyedéves jelentéseiről a szoftver által írt cikkek (Forrás: AP)

Ekkorra ugyanis már rendelkezésre álltak ezek az adatok gépek által feldolgozható formában: a SEC EDGAR nevű projektje keretében 1996 óta technikailag szabványosított formában is elérhetővé kell tenni a tőzsdei kibocsátóknak jelentéseik adatait. Ez a formátum kezdetben egy saját formátum volt, majd 2005-ben áttértek az XBRL (eXtensible Business Reporting Language), egy XML alapú, jelentésszolgálati feladatok végzésére kifejlesztett szabványos formátum használatára.

Az AP lépésének hatására a követett részvények száma az összes részvény 30%-ról 80%-ra emelkedett. Döntésének hatása a piacra is igen jelentős volt: sok, korábban elemző és újságíró által nem követett cég forgalma lendült fel, amit azt egy ilyen irányú kutatás kimutatta. A következő ábrán például azt látjuk, hogy azon cégek tőzsdei forgalma, akikről csak az AP robotújságírója „munkába állásától” kezdve kezdtek megjelenni cikkek, a gyorsjelentés megjelenését követően csaknem 11%-kal megnőtt az ilyenkor szokásos forgalomhoz képest (sárga oszlop a szürkéhez képest), az átlagos vételi és eladási árfolyam közötti különbség pedig 2 százalékponttal csökkent.

A cégek forgalmának növekedése a gyorsjelentés megjelenését követően, az átlaghoz képest százalékban Forrás: Blankespoor et al: Capital market effects of media synthesis and dissemination: evidence from robo-journalism, Review of Accounting Studies (2018) 23:1-36 A cégek forgalmának növekedése a gyorsjelentés megjelenését követően, az átlaghoz képest százalékban Forrás: Blankespoor et al: Capital market effects of media synthesis and dissemination: evidence from robo-journalism, Review of Accounting Studies (2018) 23:1-36

2020: Felkészül Európa, benne Magyarország

Az amerikai sikereken felbuzdulva az EU úgy döntött, hogy a 2020-as jelentéstől kezdve kötelezővé teszi a tőzsdei értékpapír kibocsátók (több mint 5000 cég) éves jelentéseinek publikálását iXBRL, azaz inline XBRL formátumban. Ez azt jelenti, hogy a korábbi jellemzően PDF formátumú éves jelentések helyett az éves jelentést a böngészők által olvasható XHTML-ben kell elkészíteni, és abban „el kell rejteni” az egyes adatok definícióját.

Az ESEF jelentéskészítésben a MOL kezdte meg legelőször a felkészülést, aki részt vett 2017-ben az ESMA által kezdeményezett tesztben, ahol 25 önként jelentkező tőzsdei cég beszámolóját készítették el szintén önként csatlakozó szállítók.

Az ESEF szabályozás

Az ESEF, azaz a European Single Electronic Format feltételei a 2004/109/EU, ún. átláthatósági irányelvben és az annak felhatalmazása alapján készült 2018/815/EU, ún. ESEF RTS rendeletben vannak lefektetve.

Az elsődleges kimutatások adatait hozzá kell rendelni az ESEF taxonómia (adatmodell) egyes elemeihez, ami az IFRS taxonómiára épül. Már ez sem túl egyszerű, de a feladatot az teszi különösen nehézzé, hogy még az elsődleges kimutatások sem teljesen egységesek, és időnként szerepelnek benne csak az adott cégre jellemző sorok, amik az ESEF taxonómiában nem szerepelnek. Ebben az esetben az ESEF taxonómiát „ki kell terjeszteni”, azaz bővíteni kell az adatmodellt ezzel a cégre jellemző adatponttal. Mivel az adatmodellezés XBRL-ben meglehetősen bonyolult, ezt célszoftver nélkül gyakorlatilag nem lehet megcsinálni.

A megfeleltetést és a kiterjesztést a vállalat könyvvizsgálójának is jóvá kell hagynia. A kiterjesztett taxonómiát a jelentéssel együtt le kell adni az adott ország adattárolással megbízott intézményének, amely Magyarországon az MNB lesz.

A követelmény kezdetben csak az IFRS konszolidált beszámolókra vonatkozik, és azokon belül is csak az elsődleges pénzügyi kimutatásokra (pénzügyi helyzet, átfogó jövedelem, cash-flow, saját tőke változása). A jegyzeteket 2022-től kell „megcímkézni” és azokat is csak blokként, azaz szöveges formában. Várhatóan azonban az amerikai példához hasonlóan a későbbiekben kiterjesztik majd a negyedéves gyorsjelentésekre is, ezzel növelve a szabályozás hozzáadott értékét.

 Ramasoft: Előre a jövőbe

A magyar tulajdonban lévő Ramasoft Adatszolgáltató és Informatikai Zrt. szerint a magyar kibocsátók – egy-két kivételtől eltekintve – még most ismerkednek az új követelményekkel, most kezdik kiválasztani a potenciális partnereket. Mivel az XBRL adatmodellezés és a jelentések megfelelő formában történő előállítása valamilyen, erre a célra kifejlesztett célszoftvert igényel, a kibocsátók előtt gyakorlatilag két út áll: vagy beszereznek egy ilyen megoldást, vagy kiszervezik a teljes jelentéskészítést egy erre szakosodott cégnek. Várakozásaink szerint a nagyobb cégek a szoftverbeszerzés, míg a kisebbek inkább a szolgáltatás megrendelés mellett fognak dönteni.

A piacon már több szoftver is megtalálható, azonban mivel a szabályozást egyszerre vezetik be az EU teljes területén, a szállítók nyilván a nagyobb piacokra koncentrálnak. Érdemes ezért olyan szállítót választani, amelyik már rendelkezik magyar partnerrel, emiatt megfelelő erőforrással tudja segíteni a bevezetést. Mivel új a követelmény, a szoftvermegoldások is fejlesztés alatt állnak, így elképzelhető, hogy az első beküldés alkalmával még kézzel is kell egy kicsit „kalapálni” majd a jelentéseket, hogy azok a szigorú validációs követelményeknek megfeleljenek. Emiatt nem árt, ha a partner nemcsak a célszoftver megfelelő használatára, hanem az XBRL fájlok szerkesztésére is képes, ha az szükséges.

Ilyen szoftver például a francia Invoke megoldása, amelyet a Ramasoft értékesít Magyarországon. Érdemes megemlíteni egy nyílt forráskódú szoftvert, az Arelle-t is, az azonban csak az elkészült jelentések és taxonómiák validációjára és megjelenítésére képes, adatmodellezésre és jelentéskészítésre nem.

Szinte valamennyi szoftveres megoldás elérhető felhőalapú (SaaS) formában is, aminek oka egyrészt az, hogy egy járvány kellős közepén történik meg a bevezetés, másrészt a megoldásokban a belső (kontrolling, kommunikáció) és külső (könyvvizsgáló, XBRL szakértő) felhasználók együttműködésére kell törekedni.  Sokan még mindig idegenkednek a felhőalapú megoldásoktól informatikai biztonsági szempontok miatt, de mivel a valós kockázat kicsi,  a felhőalapú megoldások előnyei  - nincs szükség infrastruktúra biztosítására, üzemeltetésre stb. - bőven ellensúlyozzák a  vélt kockázatokat. A Ramasoft várakozása szerint ez lesz az első olyan üzleti alkalmazás a vállalatok számára, ahol többségbe kerülnek majd a felhőalapú megoldások.

Információink szerint mind a négy nagy könyvvizsgáló cég aktívan készül a bevezetésre, , akad köztük olyan, amely saját eszközt alkalmaz, a többiek más cégekkel együttműködésben nyújtják szolgáltatásaikat, az Ernst & Young például cégünk, a Ramasofttal működik együtt.

Dr. Radnai Márton a Ramasoft Adatszolgáltató és Informatikai Zrt. vezérigazgatója Dr. Radnai Márton a Ramasoft Adatszolgáltató és Informatikai Zrt. vezérigazgatója

 2021: Valóra váló álom?

A Ramasoftnál jelenleg is azon dolgozunk, hogy kísérleti céllal  a Netfolio.hu portálunkon 2021 áprilisában debütálhassanak a robotok által készített, magyar nyelven olvasható napi tőzsdei összefoglalók, amelyekre más portálok is előfizethetnek majd. Így 27 évvel később tényleg megvalósulni látszik végre az az álom, ami még újságíró gyakornokként jutott eszembe.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
Részvény / Deviza / Áru Hidrogénnel hajtaná repülőit az Airbus, nem stabilizálta a forintot az MNB
Eidenpenz József | 2020. október 15. 18:47
Európában nagyobb, az Egyesült Államokban mérsékeltebb esés volt ma tőzsdéken, Budapest jól megúszta 0,9 százalékkal. A forint folytatta gyengülését, amit az MNB sem próbált megakadályozni. A légitársaságok részvényei lejtőre kerültek. Az Airbus 15 év múlva hidrogén-hajtású repülőgépeket gyártana. A PSA búcsút mondhat kisautóinak.
hírlevél