Megkeserítik a csokoládégyártók életét az árutőzsdékről érkező hírek. A European Cocoa Association, a csokoládégyártók szakmai szövetségének jelentése szerint az édességgyártásra rendelkezésre álló kakaóbab mennyisége az idei év első negyedében 2,5 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A kakaó határidős árupiaci jegyzései 6 százalékkal nőtt április harmadik hetében is, elérve a 10 700 dollár/tonnát.
Az idén 150 százalékos pluszt szedett össze a kakaó. A drasztikus piaci folyamat mögött több tényező áll – derül ki Peter Feld, a svájci Barre Callebaut csokoládéfeldolgozó gyár vezérigazgatójának szavaiból.
- A legfontosabb, hogy a klímaváltozás miatt a legnagyobb kakaóbab-termesztő országokban, Elefántcsontparton és Ghánában hol a szárazság, hol a túl sok csapadék miatt csökkent a termés.
- A második, hogy a nagy piaci szereplők későn rendeltek, ami tüskét eredményezett a keresletben.
- A harmadik a hedge fundok tevékenysége, amelyek felismerték, hogy ebben a helyzetben lehetőség nyílik egy jó kis spekulációra.
- A negyedik, hogy a korábbi évek alacsony árai miatt a farmereknek nem volt elég pénzügyi a kakaócserjék gyökerét támadó növénybetegség elleni védekezésre.
Nem segített a vásárlók korábbi gyakorlata, nevezetesen hogy nagy mennyiségek előrendelésével biztosítják magukat az áremelések ellen, mert erre most nem volt lehetőségük. A következmény: a csokoládé drágulása borítékolható volt ugyan, de ez nem teljesen kompenzálta a gyártókat – derült ki Adalbert Lechner, a Lindt csokikat gyártó Lindor Truffle vezérigazgatójának szavaiból. Az elmúlt évben magas egy számjegyű ütemben nőtt termékeik ára, eközben azonban jelentősen csökkent az eladott mennyiség. Magyarán úgy tűnik, hogy a minőségi csokik ára kezd abba a magasságba emelkedni, ahol a prémium termékek tanyáznak.