BUX
33 179.82
+1.42%
+464.00
OTP
9 015.00
+2.27%
+200.00
MOL
1 920.00
+0.52%
+10.00
RICHTER
6 390.00
+0.55%
+35.00
MTELEKOM
364.00
+0.55%
+2.00
 
2020. január 6. 18:16

Zuhanással indult a pesti tőzsdén a hét, a magyar piac szerepelt a leggyengébben. Az OTP 4 százalékkal gyengült.

A medve volt az úr, a pesti tőzsdén (MTI/Mónus Márton)

Jelentősen alulteljesítő volt a magyar tőzsde hétfőn, a BUX 3,2 százalékkal zuhant. Pedig a nagy európai tőzsdék és a Wall Street is csak kisebb veszteséget mutatott.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1482,46 pontos, 3,21 százalékos csökkenéssel, 44 658,76 ponton zárt hétfőn. Ez rég nem látott zuhanást jelent, ilyen mértékű esésre komolyabb pánik esetén szokott sor kerülni. A zuhanás általánosnak mondható volt, hiszen a nagy papírok többsége komoly veszteséget szenvedett el.

A vezető részvények közül az OTP 4,25 százalékkal zuhant, és 14640-en zárt. Így simán átütötte a szakértők szerint elvileg komoly támaszt jelentő 15 ezer pontos szintet. Kisebb, de így is tetemes veszteséget szenvedett el a Richter, amely 3,27 százalékos gyengülést követően 6350-en fejezte be a napot. Ráadásul mindkét blue chip esetében érdemleges forgalmat láthattunk, hiszen a bankpapír 9 milliárd, míg a gyógyszergyártó 4 milliárd feletti forgalom mellett zuhant. A Mol és a Magyar Telekom az átlagosnál kisebb veszteséggel zárt, hiszen 2,3, illetve 1,2 százalékos mínusszal fejezte be a napot. A komoly veszteséget elkönyvelő vállalatok között volt még az Opus papírja is, amely 4 százalékot bukott.

A magyar piac zuhanása azért is volt meglepő, mert ugyan világszerte bizonytalan a helyzet, de ilyen esés a komolyabb piacokon nem volt. A német és az angol piacon ugyanis 0,6 százalékot esett az irányadó index, míg Párizsban fél százalékkal gyengült. A régiós piacok közül Varsó 1,1 százalékot gyengült, míg Prága megúszta 0,3 százalékos veszteséggel.

Az MTI által megszólaltatott szakértő, Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője szerint a piacok fő mozgatórugója az amerikai-iráni konfliktus volt, ami a nap elején nagyobb pánikot okozott Európában. Míg azonban a kontinensen talpra álltak a piacok, a budapesti börze irányadó mutatója permanensen gyengült. A százalékos esést tekintve a BUX vezeti hétfőn Európában a negatív listát.

Részvény / Deviza / Áru Mínuszban zárt Amerika
MTI | 2020. április 7. 23:21
Csökkenéssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói.
Részvény / Deviza / Áru Megjöttek a magyar megapakkok, mégis esett a BUX
Eidenpenz József | 2020. április 7. 18:44
A kormány és a jegybank hatalmas, ámde gondosan szelektált csomagjainak bejelentése után a forint ugyan erősödött, a BUX index azonban Európával szembe menve esett. A nemzetközi indexek 2-3 százalékos emelkedést mutatnak a koronavírus-optimizmus miatt, bár a lelkesedés kissé csökkent a délelőtti állapothoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Határozott üzenetet küldtek Matolcsyék, erősödik a forint
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 14:57
Formálisan az MNB nem változtatott az alapkamaton, ahogy azt a jegybank alelnöke, Nagy Márton a Monetáris Tanács ülését követő tájékoztatón is hangsúlyozta, ám egy olyan fegyvert tettek ki az asztalra, amitől a forintot eladó spekulánsok okkal tarthatnak.
Részvény / Deviza / Áru Vírus-optimizmus, miniszterelnök az intenzíven, 360 forint az euró
Eidenpenz József | 2020. április 7. 11:27
Tart a koronavírus-optimizmus a tőzsdéken, Európában 3-4 százalékkal emelkednek az indexek, ehhez a BUX is csatlakozott. A forint jelentős erősödést mutat, már 360 alá is benézett az euró. Hét éves csúcson járt az arany és szárnyal az ezüst is, megállt az olaj esése.
Részvény / Deviza / Áru Gátat szabnának az extrém kilengéseknek a Wall Streeten
Privátbankár.hu | 2020. április 7. 09:56
Az utóbbi hónapokban a tőzsdei árfolyamok kilengése erőteljes lett, ami a New York-i tőzsde vezetőit a szabályok finomítására ösztönözte.
Részvény / Deviza / Áru Szárnyra kaptak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn
Privátbankár.hu | 2020. április 6. 22:22
Tetemes pluszban zártak az amerikai tőzsdeindexek hétfőn köszönhetően a koronavírus-járványról érkező pozitív híreknek. 
Részvény / Deviza / Áru A járvány végét árazzák a tőzsdék, berobbant a Mészáros-részvények árfolyama
Eidenpenz József | 2020. április 6. 18:40
A válság nem mindenkinek rossz, erről árulkodik az egy nap alatt húsz százalékkal dráguló Opus részvényárfolyama. A világ legtöbb tőzsdéjét az töltötte el optimizmussal ma, hogy több országban tetőzni látszik a járvány. Itthon is emelkedett a BUX, de az OTP némileg visszahúzta. A forint erősebb lett.
Részvény / Deviza / Áru Reménysugár a halál frontjáról, különadó miatt eshet az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 6. 11:47
Hat fontos tudnivaló a mai tőzsdenaphoz. Az OTP húzza vissza a budapesti tőzsdeindexet, amiben nagy szerepe lehet annak, hogy a bankra újabb terhek várnak. A forint erősebb lett, a tőzsdék emelkednek világszerte. A fertőzöttek és halottak száma ugyanis egyes országokban reményt keltően stabil vagy csökkent.
Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
hírlevél