TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az OTP Bank 35,165 milliárd forint konszolidált adózott eredményt ért el a harmadik negyedévben, ez 6 százalékkal kevesebb az előző negyedévinél, viszont 14 százalékkal több az egy évvel korábbinál, és jelentősen meghaladja az elemzői várakozásokat. A kilenc havi nettó profit 109,640 milliárd forint volt, 9 százalékkal több a bázisnál.

A bankcsoport pénteken közzétett, a nemzetközi IFRS szabvány szerinti gyorsjelentésében javuló nettó kamateredményről, díj- és jutalékbevételről, stabil leánybanki eredmény hozzájárulásról, kiváló tőkehelyzetről és erős likviditásról számolt be.

Mindezek hatását azonban az eredmény szempontjából rontotta, hogy az előző negyedévhez képest 7 milliárd forinttal több társasági adót fizetett az OTP, és a végtörlesztések is kedvezőtlenül hatottak az eredmény alakulására.

A csoport korrigált adózás utáni eredménye a harmadik negyedévben 42,535 milliárd forint volt 6 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál, az első három negyedévben 131,215 milliárd forintot tett ki, egy százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

Végtörlesztés: 40 milliárdos veszteséget várnak

A jelentés szerint a harmadik negyedévben 1 736 fő jelezte végtörlesztési igényét, összesen 9,3 milliárd forintnyi hitelállományra. Ennek várható negatív eredményhatása 1,9 milliárd forint. Az eddig tapasztaltak alapján az OTP az év végéig az ügyfelek 20 százalékánál számít végtörlesztési igényre, ami 197 milliárd forintos hitelállományt érinthet, és 39,5 milliárd forint veszteséget okozhat a banknak.

A csoport adózás előtti eredménye a harmadik negyedévben 9 százalékkal nőtt az előző negyedévhez képest és elérte a 62,252 milliárd forintot, az első kilenc hónapban 170,818 milliárd forintot tett ki, 10 százalékkal volt többet az egy évvel korábbinál.

A bankcsoport mérlegfőösszege az időszak végén 9.902 milliárd forint volt, az előző negyedévhez képest 2 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbihoz viszonyítva pedig egy százalékkal csökkent.

Az árfolyamszűrt bruttó hitelállomány az előző negyedévhez képest egy százalékkal bővült, a betétek hasonló mértékben csökkentek a harmadik negyedévben, a „nettó hitel/(betét+lakossági kötvény)” mutató 105 százalék.

Éves szinten az árfolyamszűrt hitelállomány a legnagyobb mértékben Oroszországban bővült (+31 százalék), Romániában 6, míg Bulgáriában 2 százalékkal nőtt a hitelvolumen. Nagyobb mértékű csökkenés Szerbiában, Montenegróban és a magyar autófinanszírozásban (Merkantil Csoport) következett be (13, 9, illetve 12 százalékkal. A többi piacot kisebb mértékű visszaesés jellemezte.

Nem fertőz a görög kór


Az OTP Csoport az eurózóna perifériájához sorolt országok felé nem rendelkezik materiális értékpapír-kitettséggel, ennek megfelelően veszteség-leírásra nem kerül sor.

A hitelportfólió minőségének romlása a harmadik negyedévben korrigáltan 59,339 milliárd forint kockázati költség céltartalékképzést eredményezett, ami éves szinten egy százalék csökkenést jelent. A kilenc havi kockázati költség céltartalék (166,504 milliárd forint) a bázisidőszakhoz képest 17 százalékkal mérséklődött. Az árfolyamszűrt problémás hitel-képződés a menedzsment várakozásának megfelelően csökkent az előző negyedévhez képest, 49 milliárd forintos értéke két év óta a legalacsonyabb.

Az OTP Csoport IFRS szerinti konszolidált tőkemegfelelési mutatója az előző negyedévi 18,1 százalékról 17,5 százalékra csökkent, az elsődleges tőke (Tier1 ráta) nagysága 1,1 százalékponttal 14,1 százalékra esett vissza.

Az OTP Bank részvényei a Budapesti Értéktőzsdén csütörtökön 3 095 forinton zártak, 185 forinttal, 6,36 százalékkal drágábban az előző napinál, s forgalma elérte a 12,4 milliárd forintot. Az elmúlt egy évben a bankpapír legalacsonyabb árfolyama 2 680, a legmagasabb 6 475 forint volt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
hírlevél