BUX
35 843.02
-0.25%
-89.00
OTP
10 840.00
-0.73%
-80.00
MOL
1 866.00
+0.00%
+0.00
RICHTER
6 690.00
-0.07%
-5.00
MTELEKOM
384.00
+0.92%
+3.00
 
2019. november 6. 17:30

Óvatos optimizmus van az európai tőzsdéken, a hazai BUX index is pluszban van. A nap elején úgy tűnt, hogy az USA-ban is emelkedni fognak a tőzsdék, de azután szerény mínuszba csúsztak vissza. A gyorsjelentések többsége pozitív meglepetést hozott, de tovább szenved például az Uber.

A Nasdaq technológiai index 0,4 százalékos mínuszban van, és kisebb mértékben az S&P 500 és a Dow Jones is esik, miközben az európai tőzsdék szerény pluszban járnak kevéssel az európai zárás előtt.

A BUX 0,15 százalékkal emelkedik, 43 ezer pont felett van, nem jár messze áprilisi csúcsától. A forint gyenge, 332 felett is járt kicsivel az euró ára, most is alig van e határ alatt. Több mint két hete nem volt ilyen gyenge a fizetőeszközünk.

A Reuters robusztus eredményszezonról beszél az Egyesült Államokban, így a Wall Street fő indexei rekordmagasságok közelében nyitottak. Emellett az USA és Kína között is “fegyverszünet” van, a kereskedelmi háborúval kapcsolatos optimizmus növeli a részvények iránti keresletet.

Mit okoz a kereskedelmi háború?

A legfrissebb jelentések szerint a világ két legnagyobb gazdasága dolgozik a kereskedelmi megállapodás az „első szakaszának” részletein. Ezt ebben a hónapban tervezik valamikor később aláírni.

A befektetők szorosan nyomon követik a makroadatokat, hogy felmérjék, a kereskedelmi háborúnak mekkora hatása volt az amerikai gazdaságra, mekkora visszaesést okozott. A héten az ISM szolgáltatások indexe a vártnál jobb értéket mutatott, de a nem mezőgazdasági (nonfarm) vállalkozások termelékenysége csökkent.

Három piacmozgató erő van

A piacot mozgató három fő dolog továbbra is következetesen kedvező: a vártnál jobbak a vállalati eredmények, a makroadatok, és a kereskedelmi háború körüli hangulat is kedvező – idéznek egy piaci stratégát.

A Refinitiv IBES adatai szerint az S&P 500 félezer cége közül 383 jelentette eddig le a harmadik negyedéves eredményét jelentették. Közel háromnegyedük pedig ezzel meghaladta az elemzői profitvárakozásokat.

Ám utalnak arra, hogy az elemzők várakozásaikat korábban jelentősen csökkentették. Sőt az első eredménycsökkenést jelezték előre 2016 vége óta. Így sokan kételkednek abban, hogy az idén tovább növekedhet-e a részvénypiac.

Ugrott a HP

Ami a mai jelentéseket illeti, a Match Group, a Tinder-tulajdonos 12 százalékos mínuszban is volt, amikor a bevételeire vonatkozó előrejelzéseit csökkentette. A rivális online társkereső szolgáltatásokkal ugyanis heves versenyre kényszerül.

A HP viszont nyolc százalékkal ugrott fel, mert a Xerox Holdings Corp felvásárlást fontolgat, ami magas prémiumot jelenthet az eddigi piaci értékhez képest. A Xerox részvényei viszont 3,8 százalékkal csökkentek.

Rájár a rúd az Uberre

Megint a legnagyobb vesztesek között volt az Uber (NYSE: UBER), az IPO utáni új legalacsonyabb szintre, 25,59 dollárra esett vissza, miután a korai befektetők részvényeladásainak moratóriuma véget ért. A Bloomberg arról számolt be, hogy körülbelül kétmillió részvényt, a társaság részvényeinek mintegy 4 százalékát adták el 26,90 dolláros áron. Nem tudni, a kiárusításnak mikor lesz vége.

A CVS Health 4,4 százalékkal ugrott fel, miután bevételei meghaladták az előrejelzéseket. A Barrick Gold aranybánya-vállalat értéke három százalékkal növekedett, miután emelte osztalékát. Az új beruházások, nevezetesen a Turquoise Ridge bánya jobb eredményeket hoztak a vártnál. A társaság nettó adósságának majdnem negyedét visszafizette az elmúlt 12 hónapban, köszönhetően az aranyárak emelkedésének.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Több a brummogás az autópályákon, optimista a Daimler
Eidenpenz József | 2020. július 9. 11:52
Pluszban vannak az európai tőzsdék, de csak szerény mértékben, és akad süllyedő index is. Az óvatosan optimista hangulatot egy jó gyorsjelentés és néhány gazdasági adat alapozta meg. Közben az amerikai kontinensről érkező járványhírek továbbra is borzasztóak. Az OTP süllyedését főleg a Richter emelkedése ellensúlyozza, a forint stabilizálódott.
Részvény / Deviza / Áru Az alacsony kamat miatt gyengül a forint? Emelkedik az arany és a technológiai szektor
Eidenpenz József | 2020. július 8. 18:52
Míg Európában az indexek süllyedtek, addig az Egyesült Államokban szerény pluszokat lehet látni, főleg a technológiai szektorban. A BUX szintén emelkedni tudott, ám a forint ismét gyengült. A nap egyik nyertese az arany, amely 1820 dollár fölött új kilencéves rekordokat döntöget. Az ezüst pedig egy hirtelen ugrással átlépte a 19 dolláros határt.
Részvény / Deviza / Áru Nagy a harc a házhoz szállítási piacon, 355 felett az euró
Eidenpenz József | 2020. július 8. 11:46
A járványhírek továbbra sem jók, ez rányomja bélyegét a tőzsdei kereskedésre. Ráadásul nemsokára indul a gyorsjelentési szezon, az EKB pedig kiváró álláspontra helyezkedik. Így az európai tőzsdék inkább esnek, de Budapesten van egy kis emelkedés. Újabb egy forinttal drágább az euró. Izgalmas hírek jönnek a házhoz szállítással foglalkozó nagy cégek szektorából.
Részvény / Deviza / Áru Áttörte az 1800 dollárt az arany, újra gyengül a forint
Eidenpenz József | 2020. július 7. 19:04
Megszakadt a napokig tartó emelkedő trend a világ legfontosabb tőzsdéin, az európai indexek egész nap mínuszban jártak, Amerika is eséssel kezdett. Valamelyest javítani tudott a rossz hangulaton, hogy a Citigroup emelte az év végére vonatkozó részvénypiaci várakozásait, és jött egy viszonylag kedvező munkaerő-piaci adat is. Az arany több mint kilenc éve nem látott csúcson van, a forint viszont újra gyengülő pályára állt.
Részvény / Deviza / Áru Szakadatlanul veszi saját részvényeit az OTP
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 15:51
Június közepén írtunk arról, hogy az OTP Bank milyen aktívan vásárolja a saját részvényeit. Nos, a folyamat azóta sem változott, a pénzintézet szinte minden nap vesz egy csomagot. Így már a teljes állomány 1 százalékát tartja a tulajdonában.
Részvény / Deviza / Áru Újabb csomagok készülnek, válság előtti szinten a magyar lakáspiac
Eidenpenz József | 2020. július 7. 11:53
A hétfői szép emelkedés és csúcsdöntögetés után kedden korrigálnak az európai tőzsdék és az amerikai határidős indexek. Budapesten is egy százalék körüli az esés, három nagy részvényünk kis egy irányba tart. Újra lejtős pályán a forint. A Duna House gyorsjelentése azt állítja, hogy a válság előtti szintre javult a hazai lakáspiac. Nagy csomagok készülnek Nagy-Britanniában és az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru Az utazási irodák 85 százaléka csődtől fél, nagyot ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. július 6. 18:50
Kiváló a hangulat a világ fontosabb tőzsdén ma is, aminek részben a Kínához, a kínai gazdasághoz fűzött remény, részben egy jó amerikai szolgáltatóipari adat lehet az oka. Egy német kutatóintézet szerint a cégek 21 százaléka csődtől tart, de a turizmusban ez az arány inkább 60-90 százalék közötti. A BUX is emelkedett, főleg az OTP négy százalékos ugrása vitte fel. A forint stabil, megindultak viszont a nemesfémek.
Részvény / Deviza / Áru Piros shortban sírdogálhatnak a Tesla-shortosok, kapkodnak a kínai részvények után
Eidenpenz József | 2020. július 6. 11:20
Remekül indult ez a hét is az európai tőzsdéken, de az igazi ugrás Ázsiában volt. Szépséghiba, hogy a nagy emelkedést egy kínai kormányközeli lap kincstári optimizmusa indíthatta el. A BUX is emelkedik, de elmarad úgy Lengyelországtól, mint Nyugat Európa nagy részétől. Elon Musk már megint kitalált valami csodásat hívei és ellenségei szórakoztatására.
Részvény / Deviza / Áru Tízezreket bocsátanak el a német autógyárak, hát még a beszállítók
Eidenpenz József | 2020. július 3. 18:35
Ma Európában egy százalék körüli mértékben estek a részvényindexek, miközben Amerika zárva volt. Budapesten is hasonló a helyzet, a forint is megindult lefelé. A rossz hírek közé tartozik, hogy nő a feszültség India és Kína között, ráadásul megnyílt a kereskedelmi háborús front. Több tízezer embert küldhetnek el a német autógyárak, és további tízezrekről beszélnek a beszállítók körében.
Részvény / Deviza / Áru Megjött a rettegett mutáció? De legalább nyitnak a pubok
Eidenpenz József | 2020. július 3. 11:54
A vártnál valamivel jobb beszerzésimenedzser-indexek érkeztek az európai országokból, miközben továbbra is nagyon rosszak a járványügyi hírek Amerikában. Komolyan felmerült, hogy a vírus már mutálódik. Az USA ma zárva van, így Európa egy kicsit el van veszve, irány nélkül oldalaz. Nem úgy a BUX index, amelynek minden fontosabb komponense pluszban van, és a forint is stabil.
Friss
hírlevél