1p
A Mol-csoport és az FGSZ üdvözli az azerbajdzsáni Shah Deniz II. Konzorcium döntését, amellyel a Nabucco West gázvezetéket választotta az európai szállításokra. A Mol-csoport egyben úgy véli, egy felülvizsgált, rövidebb és kisebb kapacitású Nabucco-vezeték életképes lehet. A Mol korábbi álláspontja szerint a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan.

A Nabucco konzorcium csütörtökön jelentette be, hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz II gázmezőt üzemeltető konzorcium a Nabucco West gázvezetéket választotta a kitermelt földgáz európai szállítására. A gázvezeték a bolgár-török határtól bolgár, román, magyar és osztrák területen keresztül a Bécs melletti Baumgartenbe és azon túl szállítana gázt a Kaszpi-tengeri térségből. A Mol és az FGSZ üdvözli a Shah Deniz 2 Konzorcium döntését, amely a Nabucco West gázvezetéket is az egyik lehetséges útvonalnak jelölte meg az Azerbajdzsáni gáz Európába való szállítására. "Ez a döntés egy hosszú bizonytalan időszak végét hozhatja el, amely az eredeti Nabucco terv kivitelezése körüli aggályokból eredt" - közölte a Mol.

A Nabucco-gázvezeték tervezett útvonala. Forrás: wikipedia

Hozzáfűzik, hogy a döntés a Mol-csoport korábbi álláspontját igazolja, miszerint az eredeti, hosszú Nabucco koncepció nem volt gazdaságilag megvalósítható, míg egy felülvizsgált, rövidebb és kisebb kapacitású vezeték életképes lehet. A Mol-csoport tagja, az FGSZ korábban megadta az előzetes és feltételes jóváhagyását a Nabucco Nemzetközi Konzorcium által benyújtott Nabucco West pályázatához, és nyitott arra, hogy részleteiben is megismerje a projektet. "Egyúttal azt is reméljük, hogy a Nabucco projekt megváltozása visszaköszön majd a NIC költségvetésében is" - emeli ki a Mol a közleményben, amiben hangsúlyozzák: a Mol-csoport és az FGSZ közös felelőssége, hogy minden életképes gázvezeték projektet megvizsgáljon, amely üzletileg indokolt és hozzájárul Európa energia ellátásának több lábra állításához.

Közben nem zárta ki új részvényesek, köztük a Shah Deniz 2. konzorcium tagjainak csatlakozását a Nabucco Westhez Reinhard Mitschek, az európai gázvezeték létrehozására alakult konzorcium igazgatója egy pénteki telefonos sajtótájékoztatón. Mint mondta, jelenleg tárgyalnak a Bayern Gas-zal, de ez nem zárja ki, hogy más részvényesek is csatlakozzanak, és hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz mező földgáz kincsének kitermelésére alakult konzorcium "egyik vagy másik tagja" is érdeklődést mutat majd. A földgázmező részvényesei csütörtökön jelentették be, hogy a Nabucco Westet támogatják a gáz Közép-Európába szállítására. Ezzel a versenyből kiesett a Nabucco Westhez hasonló nyomvonalon tervezett Délkelet-Európai Vezeték (SEEP). A pályázaton részt vesz az Olaszországig tervezett Transz-adriai Vezeték (TAP) is.

Mitschek kijelentette, biztos benne, hogy a kitermelők végleges választása is a Nabucco Westre esik majd.A Mol - amelynek 100 százalékos leányvállalata, az FGSZ Földgázszállító Zrt. tagja a Nabucco konzorciumnak - áprilisban jelentette be, hogy az eredeti Nabucco-projekttel kapcsolatban több bizonytalanság merült fel, amelyeket nehéz lenne figyelmen kívül hagyni. A Mol korábbi álláspontja szerint a projekt esetében mind a finanszírozási háttér, mind pedig a gáz forrása bizonytalan. Arról is szó volt, hogy a Mol inkább egy dél-keleti irányú vezetékhálózatba szállna be a British Petroleummal. Az mindenesetre egy valószínűtlenebb, hogy a Nabbucoról szóló korábbi nagyszabású tervek maradnak, tekintettel a magas költségekre, az egyszerűbb, alternatív megoldásokra, inkább valószínű egy szűkített verzió megvalósítása.

Nem zárta ki új részvényesek, köztük a Shah Deniz 2. konzorcium tagjainak csatlakozását a Nabucco Westhez Reinhard Mitschek, az európai gázvezeték létrehozására alakult konzorcium igazgatója egy pénteki telefonos sajtótájékoztatón.


Mint mondta, jelenleg tárgyalnak a Bayern Gas-zal, de ez nem zárja ki, hogy más részvényesek is csatlakozzanak, és hogy az azerbajdzsáni Shah Deniz mező földgáz kincsének kitermelésére alakult konzorcium "egyik vagy másik tagja" is érdeklődést mutat majd.

A földgázmező részvényesei csütörtökön jelentették be, hogy a Nabucco Westet támogatják a gáz Közép-Európába szállítására. Ezzel a versenyből kiesett a Nabucco Westhez hasonló nyomvonalon tervezett Délkelet-Európai Vezeték (SEEP). A pályázaton részt vesz az Olaszországig tervezett Transz-adriai Vezeték (TAP) is.

Mitschek kijelentette, biztos benne, hogy a kitermelők végleges választása is a Nabucco Westre esik majd.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14670 14505 14700 +0,86% 0 0 5 395 575 860 HUF 2023-12-04 17:07:57
MOL 2792 2780 2816 +0,43% 0 0 854 308 896 HUF 2023-12-04 17:10:07
MTELEKOM 617 604 620 +2,15% 0 0 484 495 723 HUF 2023-12-04 17:14:04
RICHTER 8945 8845 8960 +1,42% 0 0 1 480 630 175 HUF 2023-12-04 17:11:49
OPUS 380 378 383 -0,78% 0 0 57 115 400 HUF 2023-12-04 17:11:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Bölcs volt, aki reggel vett sok eurót
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Vágtatott a Telekom és a Richter hétfőn
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 498,86 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel 58 509,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Elkezdődött a "nagy matekozás", elbukott a fogyókúrás gyógyszer
Csernátony Csaba | 2023. december 4. 12:08
Felemás eredmények születtek a pénz- és tőkepiacokon. Rövid távon a karácsonyi szezon sikerességét találgatják a szakértők, na meg azt, hogy jövőre milyen kamatpályát rajzol a Fed. 
Részvény / Deviza / Áru Valaki adjon egy erős kávét a devizapiacnak, mert még nem ébredt fel!
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:53
Szinte hihetetlen, hogyan alakulnak a péntek estihez képest a hétfő reggeli árfolyamok.
Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG