TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Meglepően otromba csalást követett el a nagyhírű autógyár, nehéz elhinni, hogy erre egyáltalán sor kerülhetett. A következmények messzire vezethetnek, a részvényár máris hatalmasat zuhant. Vajon érdemes-e foglalkozni a továbbiakban vele, mint befektetéssel, és ha igen, mekkora diszkontot kérjünk?

Nehéz elhinni

Első hallásra hihetetlennek tűnik, hogy egy ilyen patinás cég, mint a Volkswagen, elkövet egy olyan csalást, ami úgyis kiderül előbb-utóbb, viszont rendkívül ciki, mert pont az utóbbi időben egyre komolyabban vett környezetvédelmet cselezi ki, és így az autóvásárlókon és a hatóságokon túl is rengeteg ellenfelet szerez magának.

Konkrétan az történt az amerikai hatóságok szerint, hogy a 4 hengeres dízelautókba egy olyan applikációt szereltek, amely észleli, ha az autón méréseket végeznek. Ekkor az autó átáll környezetbarát üzemmódra, teljesíti az előírásokat, majd mikor vége a mérésnek, elengedi magát, ontja a káros anyagokat.

Miben reménykedtek?

Több kérdés is felmerül. Egyrészt mire lehet ez jó? Megnövelte ez az eladásokat, mondjuk azáltal, hogy jobban gyorsultak ezek az autók, mint azok a dízelek, melyeknél betartották a szabályokat? Vagy kisebb lett így a gyártási költség? Erre a kérdésre nyilván csak a trükk kitalálói tudnának igazi választ adni.

A másik, talán érdekesebb kérdés az, hogy miben reménykedtek az elkövetők, meddig marad ez titokban? Óhatatlan, hogy egyszer csak úgy méri a kibocsátást valaki, hogy megvezeti az applikációt, vagy valaki ízeire szedi az autót, akár érdeklődésből, akár a konkurencia, azért, hogy tanulmányozza a működését. A bukás tehát kódolva volt. Ki lehetett ilyen rövidlátó, mire számított?

Van miért esni

Az eredmény mindenesetre tragikus. A tőzsdei árfolyam máris 20 százalékot esik, teljesen indokoltan. A cég egyrészt komoly anyagi hatásokkal szembesülhet: 10 milliárd euró fölötti bírságot is kiszabhatnak rá, ami még egy ekkora cégnek is igen komoly pénz. Emellett kérdéses, hogy az amerikai piacon egyáltalán ott tud-e maradni, avagy ezzel gyakorlatilag kizárta magát onnan. A lehetséges közvetlen veszteség, ill elmaradt nyereség óriási lehet.

Emellett nem zárható ki, hogy más piacokon a környezettudatos vevők elfordulnak a márkától, mások pedig csak a megbízhatóságát kérdőjelezik meg, és ennek hatására más márkát választanak. Így előfordulhat, hogy a cégnek árengedményeket kell adnia, hogy a vevőket megtartsa. Ez újabb komoly csapás a cég eredményére nézve, márpedig egy részvényt a mögötte levő cég által termelt profitért tartunk.

Nem kell elkapkodni

Ha csak ezeket a hatásokat nézzük, nem hogy 20 százalék, de ennél jóval nagyobb esés is indokolt lehet, és akkor még nem vettük figyelembe azt a kárt, amit a Volkswagen márkanév szenved el az ügyből kifolyólag. Ezt az elemzők, alapkezelők nagyon is figyelembe veszik, és eladnak a papírból, nem kis tételeket.

Volkswagen, 3 hónap

Mi lehet hát a reális árfolyam egy ilyen helyzetben? A papír az idei tavaszi őrületben 240 euróig szaladt fel, majd onnan péntekig 160-ra esett vissza. Ez azonban a piac egészének mozgása volt, az autógyártókban kisebb lufi alakult ki, ami azóta talán már leeresztett. Utána jött ez a mai csúfság: a papír 140 eurón nyitott, és a nap folyamán 128-130 közé esett.

Tekintettel arra, hogy most még felmérhetetlen, mekkora kár éri a céget, nem érdemes szaladni venni a papírból. Ha az esemény előtti érték felére, vagyis 80 euróra esik vissza, még akkor sem feltétlenül olcsó, hisz 2010-ben járt ott az árfolyam, és az azóta elért autóeladás növekedés most könnyen lenullázódhat. Ha viszont még ennél is jóval mélyebbre zuhanna, mondjuk 50-60 euró környékére, akkor azért már jó vétel lehet: a cég azért ha megtépázva is, de túléli ezt a válságot.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Extrém-e az optimizmus a tőzsdéken? Csúcsra járnak a német lakásárak
Eidenpenz József | 2020. november 25. 12:27
Ma egyelőre takaréklángon működnek a tőzsdék Európában, de a nap folyamán még fontos hírek érkeznek. Két részvényünk pluszban, kettő mínuszban, a forint pedig gyengül. A tőzsdéket annyi pozitív behatás érte az utóbbi napokban, hogy ezt nehéz lesz überelni, miközben holnap az USA-ban Hálaadás lesz. Négy éve nem ugrottak ekkorát a lakásárak Németországban.
Részvény / Deviza / Áru Felrobbantak a piacok: rekordszint körül a Bitcoin, történelmi csúcson a Dow
Király Béla | 2020. november 24. 18:47
A befektetők úgy vásárolnak, mintha nem lenne holnap, számos eszköz állított fel kedden újabb történelmi rekordot, vagy közelítette még látványosan az évekkel korábban felállított csúcsszintet. A járvány várható kezelése, a potenciális vakcinákról érkező kedvező hírek nagyot lendítettek a piacokon.
Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kamatemelés a törököknél, nagy kanyart írt le ma a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 19. 18:51
Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Friss
hírlevél