TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.

Egyelőre nem igazán találják az irányt az európai részvénypiacok, az Stoxx 600 index szerény mínuszban van, miközben Frankfurtban felfelé, Párizsban és Londonban lefelé mennek az indexek. Az amerikai határidős S&P 500 is mintha lefelé, a Nasdaq technológiai tőzsde inkább felfelé próbálna menni. A német tőzsde felülteljesítését annak tulajdonítják, hogy a mai kínai makroadatok jók lettek, ami a német gazdaságra is pozitívan hathat.

Ezt ellensúlyozta, hogy jelentett a HSBC és a Société Générale, mindkét bank eredménye elmaradt a várakozásoktól. A brit bankcsoport közel öt százalékos mínuszban mozog a tőzsdén, francia kollégája pedig két százalékkal esik. Ma délelőtt egy sor beszerzési menedzserindex érkezik Európából. Talán az említett banki jelentések miatt lehet, hogy a magyar részvénypiac gyenge pontja is az OTP, amely 10 390 forinton stagnál.

Így reagált a Richter

Eközben a Richter 0,9 százalékkal emelkedik gyorsjelentése után, 6835 forintra. A Mol fél százalékkal ment fel, 1725 forintra. A Telekom egy százalékkal emelkedik, a nyárias hangulatban az Opusra az első háromnegyed órában még nem is született üzlet. A BUX index minimális, egy ezrelék körüli pluszban van. (A magyar beszerzési menedzserindexről itt írtunk.)

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint határozottan gyengül, a 345,10 forintos euró 1,20 forinttal magasabb a péntek estinél. A dollár szolidan emelkedik.

OTP, Szlovákia (Archív kép) OTP, Szlovákia (Archív kép)

Remek számok a Richtertől

A várakozásoknál sokkal erősebb, remek számokat közölt a Richter. A második negyedéves gyorsjelentés pozitív meglepetést okozhat a befektetőknek. A devizahatások kedvezőek, a Vraylar nagyon erősen teljesít, a költségeket pedig kordában tartja a cég, a profitszámok így jelentősen megugrottak 2019-hez képest. Sok múlhat persze azon, hogy a jelentés után milyen üzenetek érkeznek majd a vezetés részéről írta a KBC Equitas. Kérdés, lesz-e változás az előrejelzésben.

Hasonlóan vélekedik az Equilor Befektetési Zrt. is, amely szerint minden soron várt feletti eredmények születtek.

A Vraylarhoz kapcsolódó mérföldkőbevételnek köszönhetően 14,5 százalékkal nőtt a bevétel.  A főbb gyógyszerek értékesítése a vártnak megfelelően alakult. Adózott eredmény soron 32,2 milliárd forintot könyvelt el a Richter, ami 84 százalékos éves növekedést jelent, és jelentősen felülmúlja a 20,5 milliárd forintos elemzői konszenzust is. Így jó esély van az éves prognózis emelésére.

A TikTok csak a kezdet?

A TikTok mellett más kínai alkalmazások kitiltását is fontolgatja a Fehér Ház. Michael Pompeo, amerikai külügyminiszter, jelentette be, hogy a kínai szoftverek nemzetbiztonsági fenyegetést jelenthetnek, ezért át kell vizsgálni, hogy elérhetőek maradhassanak e az országban. A TikTok tulajdonosa közben azt tudatta egy közleményben, hogy minden adat amelyet Amerikában érnek el, az Amerikában is van tárolva és nem küldenek semmilyen információt Kínába az amerikai felhasználókról – írta az Equilor.

(A TikTok körüli harcról és korábban adatbiztonsági aggályok miatt kitiltott kínai cégekről itt írtunk.)

Az orvosi technológiával foglalkozó Siemens Healthineers, a Siemens egykori leányvállalata az Egyesült Államokban készül nagy bevásárlásra. Megvásárolná a rákterápiára specializálódott, többek között röntgenkészülékeket és rákszkennereket gyártó Varian Medical Systems céget. Az ügylet értéke 16,4 milliárd euró lehet, a vevő saját források és idegen források vegyes felhasználásával tervezi a tranzakciót.

Új csúcson a vírus, új csúcson azt arany

Naponta mintegy 250 ezer, négy naponta egymillió új koronavírus-fertőzést regisztrálnak a világban. Az ismertté vált esetek száma átlépte a 18 milliót, sok országban újabb korlátozásokat vezetnek be, vagy készülnek bevezetni. Úgy tűnik, hogy a járvány nem ment nyári vakációra – írta a Bloomberg.com. Ugyanakkor gőzerővel folynak az oltóanyag-kutatások az Egyesült Államok, az Európai Unió, Nagy Britannia és Japán már 1,3 milliárd adagot kötöttek le a potenciális gyártóktól. Sokan azonban arra számítanak, hogy ezeket csak 2021 ben tudják majd felhasználni.

Az arany határidős árfolyama hajnalban új történelmi rekordot állított be, a maximum ára 1994,2 dollár volt, jelenleg 1978 dollár. Már nem egyszer fordult elő, hogy a hajnali, ázsiai kereskedésben ütött új csúcsot a sárga fém. Az ezüst egy százalékkal megy feljebb, az olaj másfél százalékkal esik.

Bitcoin-villámkrach

Flash Crashről, azaz villám összeomlástól beszelnek a bitcoin piacán. Két hét alatt közel harminc százalékot ment, 9000 dollár közeléből 12 000 dollárra, a hétvégén azonban perceken belül zuhant tíz százalékot. Jelenleg kissé magához tért, és 11 200 dollár körül forog. Az ethereum jobban tartja magát, 386 dollár az árfolyama.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Árcsökkentés a Teslánál, lényeges nap lehet a mai a forint életében
Eidenpenz József | 2020. október 1. 11:46
Európában vegyes a tőzsdeindexek teljesítménye, a BUX az OTP miatt szépen emelkedik. Amerikában újabb emelkedésre van kilátás a tőzsdén kívüli árak szerint. Még él a remény, hogy új gazdaságélénkítő csomagot fogadnak el Washingtonban, bár az álláspontok eléggé messze vannak egymástól. Fontos tárgyalások kezdődnek az EU-ban, vészesen fogy az idő a Brexit-megegyezéshez. A Tesla árat csökkentett Kínában, lényeges MNB-tender van ma.
Részvény / Deviza / Áru Jön a 15 perces koronavírus-teszt, hamar feledték a tv-vitát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 18:48
A terjedő járvány, az elnökjelöltek katasztrofális vitája és a bejelentett leépítések ellenére az amerikai tőzsdék szép pluszban járnak. Érkezett egy kedvező munkaerőpiaci adat is, és tárgyalnak az esetleges újabb gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX szépen felülteljesítette Európát, elsősorban a Molnak köszönhetően, de két másik részvényünk is felfelé tartott. Erősödött a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Sokkolta a piacokat a katasztrofális elnökjelölti vita, Csányi OTP-t vett
Eidenpenz József | 2020. szeptember 30. 11:32
Az éjszakai amerikai elnökjelölti vita teljes káoszba torkollott, valószínűleg nem volt nyertese, csak vesztese. A részvénypiacok mára mínuszba fordultak, bár egyelőre mérsékelt a süllyedés. A BUX nulla körül jár, az OTP esését a Mol emelkedése ellensúlyozza. Jó hír alig érkezett, járvány, borúlátó prognózisok, elbocsátások, korlátozások mindenhol.
Részvény / Deviza / Áru Jönnek a robotújságírók
Márkázott tartalom | 2020. szeptember 30. 09:26
1994: Egy személyes emlék Negyedéves egyetemista koromban rövid ideig a Világgazdaságnál gyakornokoskodtam Golubeff Lóri jóvoltából, aki az értékpapírpiacok szekció vezetője volt akkoriban.  Nagy örömmel buszoztam fel a Naphegy téri szerkesztőségbe, büszkeséggel töltött el, hogy a vezető gazdasági napilap szerkesztőségét erősíthetem. Ez még az az időszak volt, amikor az újság táblázatos formában közölte valamennyi magyar bank napi devizajegyzését és kamatait.
Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Friss
hírlevél