TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Kivárás, illetve kisebb mínuszok jellemezték a csütörtöki kereskedést a nemzetközi tőzsdéken, pénteken némileg optimistábban indult a nap. Az amerikaiak sokadszor is beígérték a kereskedelmi tárgyalások lezárását. Fontos adatok jönnek délután, amelyek tovább lendíthetik a piacokat, de akár meg is törhetik a lendületet.

Indexcsökkenéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok, igaz nem kell komoly zuhanásra gondolni, hiszen 0,1-0,5 százalék közötti mínuszokat láttunk. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX minimális, 1,94 pontos emelkedéssel, 43 218,28 ponton zárt csütörtökön. A tengerentúlon is hasonló folyamatok voltak, a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,47 ponttal, gyakorlatilag nulla százalékkal 27 783,12 pontra visszacsúszott. Az S&P 500-as mutatója 2,72 ponttal, 0,09 százalékkal feljebb mozdult, és 3096,76 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 3,08 ponttal, 0,04 százalékkal alacsonyabb lett, és 8479,02 ponton zárt.

Pénteken az európai piacokon mérsékelt 0,3 és fél százalék közötti pluszokat láthattunk péntek reggel, a magyar piacon a BUX a csütörtöki értéke körül áll. Kis mértékben erősödött az OTP (13810) és a Mol (3014), míg a Richter (5735) gyengüléssel kezdte a hét utolsó kereskedési napját.

Lássuk melyek a legfontosabb piacmozgató információk.

1; Célegyenesben a kereskedelmi tárgyalások
Sokadszor is elhangzott a fogadkozás, hogy most már tényleg mindenben megállapodtak a felek, és hamarosan aláírhatja az USA és Kína a kereskedelmi háborút lezáró egyezményt. Az elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow azt mondta, hogy nagyon közel járnak a megállapodáshoz, hozzátette a kérdéses pontokról folyamatosan tárgyalnak, a partnerekkel videókonferencián tartják a kapcsolatot. Igaz a nyilatkozatból úgy tűnik, hogy továbbra sem sikerült lezárni a legfontosabb kérdést, vagyis a szellemi tulajdon védelmét.

2; Növekedési kockázatokat lát a Moodys
A világgazdaság várhatóan nem süllyed recesszióba a következő két évben, de a legnagyobb globális növekedési kockázat továbbra is a kereskedelmi viszályok eszkalálódása - közölte a Moodys Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő 30 oldalas prognózisa szerint a globális hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító G20-ak körében 2020-ban átlagosan 2,6 százalékos lesz a gazdasági növekedés. Ez megfelel a Moodys által a G20-csoportban 2019 egészére várt GDP-növekedésnek.
A cég szerint a G20-térség együttes átlagos növekedése 2021-ben 2,8 százalékra gyorsul. A csoportátlagon belül azonban a magasan fejlett ipari gazdaságok GDP-növekedése a Moodys várakozása szerint az idén 1,6 százalékos lesz, 2020-ban 1,4 százalékra lassul.
Erre némileg rímel, hogy a Reuters felmérése szerint 30 százalékról 25 százalékra csökkent annak az esélye, hogy egy éven belül recesszió köszöntsön be az eurózónában, azonban továbbra is számos növekedési kockázat áll fenn: a kereskedelmi feszültségek, illetve a Brexit.

3; Az amerikai kiskereskedelmi adatokra érdemes figyelni
A fogyasztói hangulat egyik markáns jelzője a kiskereskedelmi forgalom alakulása. A múlt hónapban az Egyesült Államokban meglepő módon visszaesett a vásárlási láz, most viszont mérsékelt növekedést várnak a szakértők. Egy esetleges negatív meglepetés viszont a mostani optimista hangulatot akár meg is fordíthatja a tőzsdéken.

4; Remek számokat közölt a 4iG
A 4iG Nyrt. az év első háromnegyed évében 1,69 milliárd forintos adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi, mintegy 292 milliós veszteség után, idei, 25,18 milliárd forintos konszolidált bevétele pedig 161,3 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakit nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján - közölte a társaság csütörtökön.
A növekedést a befektetők is díjazták, egy százalékos pluszban kezdett pénteken a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.

5; Megemelte a várakozásai a Walmart vezetősége
Az amerikai székhelyű cég gyorsjelentésében a vártnál jobb egy részvényre eső igazított eredményről számolt be, 1,16 dollárt keresett a cég a várt 1,09 dollárhoz képest, ez 7 százalékos éves növekedésnek felel meg, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ugyan a negyedéves bevétel számok enyhén elmaradnak a várt 128,7 milliárd dollártól, de a jelentett 128 milliárd dollár így is 2,4 százalékos éves növekedést jelent. Különösen erős volt a cég az Egyesült Államokban, ahol 3,2 százalékos volt a boltonkénti éves növekedés. A pénzügyi évre a menedzsment már enyhe profit növekedést vár, míg korábban a csökkenést sem zárták ki, az elemzők itt 0,3 százalékos emelkedést várnak. Idén ez már a második várakozás emelés, és a várakozásaik szerinti pozitív karácsonyi szezon növelheti a nyereséget. A hír hatására jelentős emelkedéssel nyitott a részvény árfolyama, azonban nap végére a negatív tartományba csúszott.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem lesz több segélycsomag? Fúziók a bankszektorban?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 19:00
Mára megnyugodtak a tőkepiacok, az indexek többsége emelkedik, bár kivételek is vannak. A BUX előnye a nap végére csökkent, végül csak 0,2 százalékos pluszban végzett. Főleg a Mol tartotta meg, miközben az OTP folytatta az esést. Az MNB nagy napján tovább drágult az euró, nincs már túl messze a tavasszal beállított történelmi csúcstól. Fúziókról beszélnek az európai bankszektorban, nem várható második csomag az USA-ban.
Részvény / Deviza / Áru A forint gyengülése hosszú távú trend, a pénzbőség hajtja az árupiacokat
Eidenpenz József | 2020. szeptember 22. 13:05
A magyar gazdaság 2022-re érheti el a válság előtti szintet, a forintnak pedig lehetnek erősödő szakaszai, de hosszú távon megmaradhat a lassú gyengülő trend – mondja az Equilor Befektetési Zrt. A pénzbőség meglepetéseket hozott az árupiacokon is, több terméknél kitarthat az emelkedés lendülete. Az OTP-t alulsúlyozásra, a Richtert felülsúlyozásra javasolják.
Részvény / Deviza / Áru A hétfői vérfürdő után is gyengélkedik az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 22. 11:40
Hétfőn jelentősen gyengült a forint, és kedden délelőtt sem mutatott erőt. A magyar fizetőeszköz szempontjából nagy kérdés, miként dönt kora délután az MNB, ez ugyanis befolyásolhatja a forint mozgását. A tőzsdék a hétfői zuhanás után kedden délelőtt korrigáltak, ugyanakkor az OTP csak minimálisan tudott emelkedni a beszakadás után.
Részvény / Deviza / Áru A tőzsdekrach oka 200 ezer halott Amerikában, 400 ezer fertőzés Magyarországon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 18:55
Csúnya, két-három hónapja nem látott mélyrepülést mutatnak a tőzsdék, részben a járvány rohamos terjedése, részben az amerikai stimulus hiánya, részben pedig a bankszektor problémái miatt. A német index különösen nagyot esett, de a BUX sem sokkal maradt el tőle. A forint is gyengült, a dollár viszont erősödött, ami az árupiacokat is a mélybe lökte. Amerikában ráadásul még politikai komplikációk is felmerültek.
Részvény / Deviza / Áru Túlzás volt a reggeli OTP-zuhanás? Megvan a TikTok-megoldás
Eidenpenz József | 2020. szeptember 21. 11:31
A koronavírus súlyosbodó második hullámával és szigorodó biztonsági intézkedésekkel, valamint a bankszektor teljesítményével magyarázzák, hogy ma is nagyon rossz a tőzsdék hangulata. A tőzsdeindexek esése a két-három százalékot is eléri, közéjük tartozik a hazai BUX-index is. Az OTP különösen nagyot esett, ennek magyar és európai okai is vannak. A forint gyengül, a dollár erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett az OTP, megvan, miért emelkedik a Telekom
Eidenpenz József | 2020. szeptember 18. 18:49
Rossz hangulatban telik a hét utolsó napja a tőzsdéken, Európában főleg a magas fertőzésszámok okoznak aggodalmakat. A BUX index az európai átlaghoz hasonlóan esett, üde színfolt volt a Magyar Telekom, amely egy tenderrel kapcsolatban kapaszkodott feljebb. Az euró/forint makacsul 360 felett tartózkodott, az olaj drágulása viszont leállni látszik.
Részvény / Deviza / Áru Tik-tak, tik-tak: ma dönt Trump a TikTokról, holnap a kormány a hitelmoratóriumról
Csabai Károly | 2020. szeptember 18. 11:26
Úgy tűnik, a világgazdaság mielőbbi kilábalásával kapcsolatos aggodalmak az amerikai és az európai piacokat jobban megfektették, mint az ázsiaiakat, ez a nemesfémek malmára hajtották a vizet. Az olaj erős hetet zárt, ami baljós előjel a számunkra, vége szakadhat ugyanis a hazai üzemanyagárak csökkenésének. Az OTP és a forint árfolyamát a hiteltörlesztési moratóriumról holnap belengetett döntés bizonytalan kimenetele tarthatja nyomás alatt. Az USA-ban pedig a vigyázó szemek Trumpra vetődnek atekintetben, hogyan dönthet az amerikai elnök a TikTokról.
Részvény / Deviza / Áru Ezután jön csak a járvány neheze? A Tesla 3+1 ütőkártyája
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 19:10
Európában kicsit, Amerikában nagyon rossz – így foglalhatnánk össze a mai tőzsdei hangulatot. Budapesten pedig valahol a kettő között. A befektetőknek a jelek szerint nem sok okuk van a vásárlásra, a legtöbb gazdasági adat inkább felemás, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed pedig tegnap este csalódást okozott. Lehet, hogy télen újabb válságra számíthatunk?
Részvény / Deviza / Áru Több mint kínos, ami kiderült a tőzsde sztárjáról
Király Béla | 2020. szeptember 17. 18:48
Az idei első félévben a Nasdaq legjobban teljesítő részvénye a Nikola elektromos teherautó-gyártóé volt. Igaz a gyártót akár idézőjelbe is tehetnénk, hiszen a vállalatról kiderült, hogy ettől továbbra is nagyon messze van.
Részvény / Deviza / Áru Augusztusban megint beomlott az európai autóipar, retikülökkel folyik az adok-kapok
Eidenpenz József | 2020. szeptember 17. 11:47
Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egyesek szerint csalódást okozott a piacoknak, mások szerint kellemes meglepetést. A tegnap esti amerikai esés mindenesetre folytatódik Ázsiában és Európában egyaránt. Kontinensünkön szenvednek a bankok és az autóipar. A BUX hozza az európai átlagot, főleg az OTP húzza le. Az új jelszó a “Hópehely” a technológiai részvények piacán, folytatódik a luxusóriások harca.
Friss
hírlevél