BUX
35 014.77
-0.25%
-89.00
OTP
10 200.00
+0.00%
+0.00
MOL
1 790.00
-0.22%
-4.00
RICHTER
6 940.00
-0.43%
-30.00
MTELEKOM
373.00
+0.67%
+2.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. november 15. 11:06

Kivárás, illetve kisebb mínuszok jellemezték a csütörtöki kereskedést a nemzetközi tőzsdéken, pénteken némileg optimistábban indult a nap. Az amerikaiak sokadszor is beígérték a kereskedelmi tárgyalások lezárását. Fontos adatok jönnek délután, amelyek tovább lendíthetik a piacokat, de akár meg is törhetik a lendületet.

Indexcsökkenéssel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok, igaz nem kell komoly zuhanásra gondolni, hiszen 0,1-0,5 százalék közötti mínuszokat láttunk. A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX minimális, 1,94 pontos emelkedéssel, 43 218,28 ponton zárt csütörtökön. A tengerentúlon is hasonló folyamatok voltak, a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,47 ponttal, gyakorlatilag nulla százalékkal 27 783,12 pontra visszacsúszott. Az S&P 500-as mutatója 2,72 ponttal, 0,09 százalékkal feljebb mozdult, és 3096,76 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 3,08 ponttal, 0,04 százalékkal alacsonyabb lett, és 8479,02 ponton zárt.

Pénteken az európai piacokon mérsékelt 0,3 és fél százalék közötti pluszokat láthattunk péntek reggel, a magyar piacon a BUX a csütörtöki értéke körül áll. Kis mértékben erősödött az OTP (13810) és a Mol (3014), míg a Richter (5735) gyengüléssel kezdte a hét utolsó kereskedési napját.

Lássuk melyek a legfontosabb piacmozgató információk.

1; Célegyenesben a kereskedelmi tárgyalások
Sokadszor is elhangzott a fogadkozás, hogy most már tényleg mindenben megállapodtak a felek, és hamarosan aláírhatja az USA és Kína a kereskedelmi háborút lezáró egyezményt. Az elnök gazdasági tanácsadója, Larry Kudlow azt mondta, hogy nagyon közel járnak a megállapodáshoz, hozzátette a kérdéses pontokról folyamatosan tárgyalnak, a partnerekkel videókonferencián tartják a kapcsolatot. Igaz a nyilatkozatból úgy tűnik, hogy továbbra sem sikerült lezárni a legfontosabb kérdést, vagyis a szellemi tulajdon védelmét.

2; Növekedési kockázatokat lát a Moodys
A világgazdaság várhatóan nem süllyed recesszióba a következő két évben, de a legnagyobb globális növekedési kockázat továbbra is a kereskedelmi viszályok eszkalálódása - közölte a Moodys Investors Service. A nemzetközi hitelminősítő 30 oldalas prognózisa szerint a globális hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító G20-ak körében 2020-ban átlagosan 2,6 százalékos lesz a gazdasági növekedés. Ez megfelel a Moodys által a G20-csoportban 2019 egészére várt GDP-növekedésnek.
A cég szerint a G20-térség együttes átlagos növekedése 2021-ben 2,8 százalékra gyorsul. A csoportátlagon belül azonban a magasan fejlett ipari gazdaságok GDP-növekedése a Moodys várakozása szerint az idén 1,6 százalékos lesz, 2020-ban 1,4 százalékra lassul.
Erre némileg rímel, hogy a Reuters felmérése szerint 30 százalékról 25 százalékra csökkent annak az esélye, hogy egy éven belül recesszió köszöntsön be az eurózónában, azonban továbbra is számos növekedési kockázat áll fenn: a kereskedelmi feszültségek, illetve a Brexit.

3; Az amerikai kiskereskedelmi adatokra érdemes figyelni
A fogyasztói hangulat egyik markáns jelzője a kiskereskedelmi forgalom alakulása. A múlt hónapban az Egyesült Államokban meglepő módon visszaesett a vásárlási láz, most viszont mérsékelt növekedést várnak a szakértők. Egy esetleges negatív meglepetés viszont a mostani optimista hangulatot akár meg is fordíthatja a tőzsdéken.

4; Remek számokat közölt a 4iG
A 4iG Nyrt. az év első háromnegyed évében 1,69 milliárd forintos adózott eredményt ért el az egy évvel korábbi, mintegy 292 milliós veszteség után, idei, 25,18 milliárd forintos konszolidált bevétele pedig 161,3 százalékkal haladta meg a tavalyi azonos időszakit nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján - közölte a társaság csütörtökön.
A növekedést a befektetők is díjazták, egy százalékos pluszban kezdett pénteken a 4iG a Budapesti Értéktőzsdén.

5; Megemelte a várakozásai a Walmart vezetősége
Az amerikai székhelyű cég gyorsjelentésében a vártnál jobb egy részvényre eső igazított eredményről számolt be, 1,16 dollárt keresett a cég a várt 1,09 dollárhoz képest, ez 7 százalékos éves növekedésnek felel meg, írta reggeli hírlevelében az Equilor. Ugyan a negyedéves bevétel számok enyhén elmaradnak a várt 128,7 milliárd dollártól, de a jelentett 128 milliárd dollár így is 2,4 százalékos éves növekedést jelent. Különösen erős volt a cég az Egyesült Államokban, ahol 3,2 százalékos volt a boltonkénti éves növekedés. A pénzügyi évre a menedzsment már enyhe profit növekedést vár, míg korábban a csökkenést sem zárták ki, az elemzők itt 0,3 százalékos emelkedést várnak. Idén ez már a második várakozás emelés, és a várakozásaik szerinti pozitív karácsonyi szezon növelheti a nyereséget. A hír hatására jelentős emelkedéssel nyitott a részvény árfolyama, azonban nap végére a negatív tartományba csúszott.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Végre megindult a BUX, Amerika helyett Kínában rendezik a gigakibocsájtást
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 18:57
Szerdán is jó volt a hangulat a tőzsdéken, az európai és az amerikai részvénypiacok egyaránt fél százalék körüli pluszt értek el átlagosan. Jött néhány jó makróadat, és a gyorsjelentések által rajzolt kép is kedvezőbb volt, mint az előző napon. Új csúcsokra érkezett az arany, folytatja erősödését az ezüst és a platina. Végre megindult a BUX is.
Részvény / Deviza / Áru Péntek hajnalban megtudjuk a Mol és az OTP eredményét, megállíthatatlan az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 5. 11:21
Ismét kellemes a hangulat az európai tőzsdéken, az euró is csendesen erősödik a dollárral szemben. Az egyik nagybank úgy véli, hogy tovább zuhanhat a dollár, ha végre megindulnak a pénzek az amerikai részvényekből Európa felé. Az új aranyrekord 2043 dollár, a közelgő gyorsjelentések előtt emelkednek a magyar részvények is.
Részvény / Deviza / Áru 2000 dollár az arany, árupiaci árrobbanás várható?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 18:57
A tegnapi nagyszerű emelkedés után ma megtorpantak a főbb tőzsdeindexek, főleg stagnálnak, miközben pozitív és negatív hatások is érték őket. A kínai-amerikai feszültség növekedése és néhány rossz gyorsjelentés az egyik oldalon, a várható újabb amerikai kormányzati gazdaságélénkítés a másik oldalon helyezkedik el a mérleg serpenyőjében. A BUX index megint alulteljesítő volt, de igazán nagyot a forint esett.
Részvény / Deviza / Áru Másnaposság a hétfői eufória után, javult a Mol helyzete
Eidenpenz József | 2020. augusztus 4. 11:18
Míg hétfőn új történelmi csúcsot ütött a Nasdaq technológiai index és másutt is jó volt a tőzsdei hangulat, ma enyhe visszaesés látható Európában. Bár ma is vannak olyan indexek, amelyek emelkedni tudnak, a BUX nem tartozik ezek közé. Még a remek jelentést közlő Richter is visszaesett. A gyorsjelentések mozgatják az árfolyamokat, csalódást okozott a Diageo szeszipari vállalat, nagy veszteséget jelentett a Bayer. De voltak nyertesek is.
Részvény / Deviza / Áru Óriásit ugrott a gáz ára, nagyot csalódtak a büszke japánok
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 19:07
Szépen indult ez a hónap is a tőzsdék számára, különösen Európában. Kontinensünkön főleg a biztató beszerzési menedzserindexek váltották ki az emelkedést, a tengerentúlon pedig a technológiai papírokkal kapcsolatos optimizmus folytatódik. A magyar eszközök alulteljesítők voltak. Meglepő ugrást produkált az amerikai gáz ára. Japánban viszont csúnya világ köszöntött be.
Részvény / Deviza / Áru Nem áll jól az OTP a külföldiek miatt, új csúcsot ütött az arany
Eidenpenz József | 2020. augusztus 3. 10:46
A német tőzsde pluszban tudta kezdeni a hetet, Európa többi részén azonban inkább a mínuszok dominálnak. Kínából ugyanis jó hír érkezett, ez a német exportőröknek is kedvező lehet. Gyorsjelentése után emelkedik a Richter, a Mol sem áll rosszul, az OTP-nek azonban csak stagnálásra futja. Több mint egy forinttal többe kerül az euró.
Részvény / Deviza / Áru Történelmi siket ért el az amerikai piacon a Richter
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 3. 06:42
A Richter Gedeon Nyrt. remek teljesítményt nyújtott az első félévben, a társaság konszolidált árbevétele 15 százalékkal nőtt. A cég minden régióban növelni tudta az értékesítését, a legjobban az Egyesült Államokban sikerült. A nyeresége is látványosan nőtt.
Részvény / Deviza / Áru A koronavírus egyik nyertese: a cég, amely katalizálja az átlátható és megbízható ügyintézést
MFC Equity | 2020. augusztus 2. 06:07
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat harmadik részében a DocuSign vállalatot elemzik, amely idén nagy növekedésen van túl és még több profitábilis lehetőség előtt áll.
Részvény / Deviza / Áru Nincs megállás – széllel szemben is őrült vágtában a techcégek
Király Béla | 2020. július 31. 18:30
A legnagyobb technológiai vállalatok eredményeit a csütörtöki zárás után, illetve a pénteki nyitás előtt ismerhették meg a befektetők. Ennek köszönhetően az Apple, a Facebook és az Amazon is elképesztő emelkedést mutat. Ugyanakkor a pénteki helyzet egy érdekes anomáliára is rávilágít.
Részvény / Deviza / Áru Külföldi nyaralásra készül? Akkor gyorsan vegyen valutát
Csabai Károly | 2020. július 31. 11:14
Elemzők ugyanis nem tartják kizártnak, hogy a forint jelentősebben gyengülni fog az euróval szemben, a mai 345 alatti szintről akár 350 fölé. Miközben a hónap utolsó napjának elején a hazai tőzsde nem tudta tartani a lépést az emelkedő nyugat-európai társaival, a csúcsokat döntögető arany elérkezett a 2000 dolláros lélektani határhoz.  
hírlevél