TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Jó hangulatban nyitottak ma az európai tőzsdék, és Amerikában is emelkedéssel indulhat a nap, miután Donald Trump amerikai elnök állítólag már ma elhagyhatja a kórházat. Itthon a BUX index stagnál, a forint enyhén erősödik, és változott a Telekom megítélése. A Facebook küzd az Instagram és a WhatsApp leválasztása ellen.

Európában ma kellemes emelkedés van a tőzsdéken, a német, francia, brit indexek 0,6-0,9 százalékos pluszban járnak. Az amerikai határidős indexek is fél és egy százalék közötti emelkedést mutatnak. Itthon a BUX index biztató kezdés után szerény mínuszba ereszkedett, egy ezrelékkel süllyed.

Az OTP 0,6, a Richter 0,3 százalékkal gyengül, miközben a Mol egy, a Telekom 0,3 százalékkal megy fel. A forint is erősödik kissé, kereken 358 forint az euró, Három százalék körüli pluszban van az olaj, ezzel a Brent típus ismét 40 dollár fölé ugrott, 40,5 dollárra.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A piacokat a pénteki esés után ma elsősorban az derítette jobb kedvre, hogy Donald Trump amerikai elnök orvosai szerint jól van, és talán már ma elhagyhatja a kórházat. A tőzsdék nem szeretik a bizonytalanságot, egy egészséges elnök jobb nekik, mint egy súlyos beteg. Trumpot egyébként rengeteg kritika éri, felmerült a gyanú, hogy napokig eltitkolta betegségét, és enyhébbnek állította be a valóságosnál. (Magas láz, oxigénpótlás.)

Nyerési esélyek az elnökválasztáson

Mások úgy fogalmaznak, hogy az elnök állapotáról egymásnak ellentmondó hírek érkeznek. Ellenfele, Joe Biden közben zavartalanul repked fel-alá az országban és tartja kampányrendezvényeit. Nyerési esélyeit vannak, akik már 89 százalékra teszik, lényegében az összes közvélemény-kutatás az ő győzelmét valószínűsíti. (Lásd például brit oldalakon itt»»», vagy pedig itt»»».)

A Fehér Ház (Pixabay.com) A Fehér Ház (Pixabay.com)

Nem ennyire egyértelmű azonban a kép a KBC Equitas szerint .

A politikai elemzők nagyon megosztottak abban, hogy Donald Trump fertőzöttsége hogy befolyásolhatja az újraválasztási esélyeit. Egyelőre kérdéses, hogy megtarthatják-e az október 15-re kitűzött második elnökjelölti tévévitát. A Reuters és az Ipsos legfrissebb, tegnap közzétett közvélemény-kutatása szerint Biden előnye országosan tíz százalékpontos, azonban a fontos „csatatérállamokban” a verseny sokkal szorosabb.

Johnson nagyon kemény telet ígér

Eközben a világban tovább terjed a koronavírus (erről itt írtunk). Boris Johnson brit miniszterelnök azt mondta, hogy országának “nagyon kemény télre” kell számítania.

Ezenkívül elnézést kért, amiért korábbi, szeptember végi-október eleji fertőzési adatokból kihagytak közel 16 ezer pozitív esetet írta a Financial Times és a Bloomberg.com. Az FT szerint a lakosságnak csak körülbelül fele számíthat arra, hogy beoltják. Első körben a veszélyeztetett csoportokban levők oltását tervezik. Nagy-Britanniában rekordszámú fertőzést regisztráltak vasárnap, majdnem 23 ezret, ami ráadásul 10 ezerrel több, mint egy nappal korábban volt.

Alacsonyabb célárral is felhalmozáson a Telekom

Csökkentettük Magyar Telekom célárunkat – írta az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja.

A brókercég távközlési szektorelemzője 425 forintra csökkentette célárfolyamát, de felhalmozásra ajánlja a részvényt a ma megjelent elemzésében. Az elmaradó IT-projektek, az elmaradó roaming- és telefonértékesítések miatt jelentősen mérsékleték idei eredményvárakozásukat. A 2021-es és 2022-es eredménybecslést rendre 10 és 8 százalékkal vitték lejjebb.

Leválasztanák az Instagramot és a Whatsappot

Kiszivárgott egy dokumentum, amit a Facebook jogászai készítettek a Képviselőház trösztellenes bizottsága számára. Ebben leírják, hogy az Instagram és a WhatsApp leválasztása a cégről elképzelhetetlen lenne – írta a SeekingAlpha.

A 2012-ben és 2014-ben megvásárolt leányvállalatok leválasztása és hasonló rendszerekkel való pótlása milliárd dolláros nagyságrendű összegekbe kerülne, csökkentené a biztonságot és gyengítené az úgynevezett felhasználói élményt. Más jogászok szerint azonban ezek az érvek nem feltétlenül állják meg a helyüket a Federal Trade Commission (FTC) előtt. Nagyobb súlya lehet azoknak az érveknek, amelyek szerint a cégek egy csoportba tartozása erősen csökkenti a versenyt. A fogyasztóvédelmi szervezet állítólag az év vége előtt eljárást kíván indítani az ügyben.

Olajcéget vásárol a Caterpillar

A Caterpillar (CAT) megállapodást köt a Skóciában működő Weir Group PLC olaj- és gázipari részlegének megvásárlásáról.

A Weir Oil & Gas olyan berendezéseket gyárt, mint szivattyúk, kútfejek, alkatrészek és nyomásszabályozó termékek. A 405 millió dolláros vételárat készpénzben fizetnék. A tranzakció több mint gyártási és szolgáltatási helyszínt és mintegy 2000 alkalmazottat érint. A Caterpillar kihasználja erős mérlegét, hogy a vállalati stratégiát támogató felvásárlást hajtson végre írta a SeekingAlpha.

A világ második legnagyobb moziüzemeltetője, a Cineworld mozikat zár be Nagy-Britanniában és az USA-ban, 536 amerikai és 127 brit mozi csukja kapuit. A költségcsökkentés miatt 45 ezer állás szűnik meg. A részvény Londonban 60 százalékkal zuhant, 15,64 pennyre.

Sok a Kurzarbeit

Az Ifo német kutatóintézet szerint Németországban a fémipari munkások majdnem harmada még mindig rövidített munkaidőben (Kurzarbeit) dolgozik.

Ezzel a 31 százalékkal ez az iparág tartja a csúcsot, a második helyen a gépipar 29 százalékkal, a szállodák és éttermek 26 százalékkal, majd az autóipar 24 százalékkal következnek. A normálishoz közeli körülmények uralkodnak a pénzügyi szektorban, valamint a lakhatással kapcsolatos munkahelyeken.

A német K+S bányászati cég, amely az MDAX (a közepes kapitalizációjú cégek indexe) tagja, tizenöt százalékkal ugrott meg arra a hírre, hogy amerikai leányvállalatának eladásáról tárgyalnak. Méghozzá mintegy hárommilliárd dollárért.

Átalakítják a DAX-ot

A Deutsche Börse egyébként bejelentette, hogy nemsokára 30-ról 40 eleművé alakítják át a DAX indexet. Ezen kívül módosítják a nyereségességre vonatkozó kritériumokat.

A DAX indexet sok kritika érte két botrány miatt, az egyik fizetésképtelenné vált, csalással vádolt Wirecard. A másik a súlyosan veszteséges Delivery Hero. Ezért is akarják a szabályokat még az idén megváltoztatni.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az amerikai szkander mozgatja a tőzsdei árakat
Király Béla | 2020. október 22. 11:44
Az elmúlt napokban a tőzsdei árfolyamokat az hajtotta fel, hogy a befektetők újabb amerikai gazdaságösztönző csomagot reméltek. Ez viszont nem született meg, amit az illetékesek csalódással vettek tudomásul. A forint az MNB mai tenderére figyelhet.
Részvény / Deviza / Áru Koronavírus mindörökké? Megőrülnek a karantén-részvényekért
Eidenpenz József | 2020. október 21. 18:59
Európában ma nagyon rossz volt a tőzsdék hangulata, aminek fő oka a koronavírus-járvány terjedése és annak gazdasági következményei. Amerikában sokkal kisebb a süllyedés, Budapest pedig megúszta stagnálással, de a forint megint gyengül. Egy német és egy magyar cég is elektromos töltőket telepít. Bejelentkezett az Uber a Daimler-BMW duónál több mint egymilliárd euróval.
Részvény / Deviza / Áru Jön az elektromos Hummer, a W-válságtól rettegnek a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. október 21. 12:10
Nagyon rossz a hangulat Európa tőzsdéin, mert a járványügyi hírek és a kapcsolódó gazdasági kilátások egyre rosszabbak. Egész országokat nem zárnak le, de több milliós régiókat igen. Itthon a BUX index viszonylag jól tartja magát, a forint is stabil. Egy gyógyszermulti szerint inkább a jövő év második felében lesz tömeges az oltás. Két éven belül hét elektromos pickupot fognak piacra dobni.
Részvény / Deviza / Áru Meddig bírják még a légitársaságok? Eladó a Lamborghini és a Bugatti?
Eidenpenz József | 2020. október 20. 19:07
Az amerikai gazdaságsegítő csomagra várnak a tőzsdék, a Wall Street egyelőre optimista. Európában elromlott a hangulat, főleg a német tőzsde zárt jelentős mínuszban, néhány index tartani tudta magát. Pesten szerény pluszban zárt az index, az OTP emelkedését a Mol esése semlegesítette. A forint megnyugodott  az MNB kamatdöntése után. A Volkswagen állítólag átgondolja luxusmárkáinak sorsát, ami az eladás is lehet.
Részvény / Deviza / Áru Folyik a versenyfutás az oltásért, tízezer felett járt az OTP
Eidenpenz József | 2020. október 20. 11:37
Számos gyorsjelentés érkezett, közöttük jó néhány kedvező is. Az igazi kérdés azonban az, hogy ma késő estig sikerül-e megállapodnia a két nagy politikai erőnek az Egyesült Államokban a következő gazdasági mentőcsomagról. Itthon a BUX ma is szépen emelkedik, az OTP tízezer felett is járt. A forint azonban gyengécske az MNB kamatdöntő ülése előtt.
Részvény / Deviza / Áru Velünk marad a gyenge forint? Izgalmas szinten a Mol
Eidenpenz József | 2020. október 19. 18:54
Elromlott a délelőtti jó klíma a tőzsdéken a délutáni órákra, Európában az újabb és újabb járványügyi korlátozások, Amerikában pedig a bizonytalan politikai helyzet és a gazdasági mentőcsomag elmaradása rontottak a hangulaton. A BUX azonban szép pluszban tudott végezni. A forint viszont tovább gyengélkedik, kérdés, lép-e erre valamikor valamit az MNB. Nagyot esett a Gripen vadászgépek gyártója.
Részvény / Deviza / Áru Vállalatok helyett a lakosságot kéne támogatni, megállíthatatlannak tűnik a forintgyengülés
Eidenpenz József | 2020. október 19. 12:18
Teljes gőzzel beindult a gyorsjelentési szezon, az európai indexek emelkedését főleg néhány jó eredménnyel magyarázzák. Amerikában pedig feléledt a gazdaságsegítő csomaggal kapcsolatos remény. Egy híres amerikai közgazdász szerint inkább a lakosságot kellene segíteni, nem a vállalatokat. A forint ma viszonylag stabil, de az egyik brókercég szerint további gyengülésre van ítélve.
Részvény / Deviza / Áru Hét fiatal fiú hatmilliárd dollárt ér a tőzsdén, költekezni kezdtek az amerikaiak
Eidenpenz József | 2020. október 16. 18:36
Pár rossz nap után ismét emelkedő üzemmódba váltottak a tőzsdék, több jó hír is érkezett. Nőttek az amerikai kiskereskedelmi eladások, kedvezőek az egyik kísérleti oltóanyag kilátásai, és számos vállalati hír is javította a hangulatot. A BUX szerény emelkedéssel kellett beérje, de legalább a forint gyengülése megállt. Egy dél-koreai tiniegyüttes teszi ki egy tőzsdére vitt cég bevételének 88 százalékát, a részvények hatalmas emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Nem tett jót a járvány a Graphisoft Park SE-nek
MTI | 2020. október 16. 13:48
A Graphisoft Park SE ingatlanállományának valós piaci értéke mintegy 6,5 százalékkal, 246 millió euróra csökkent, részben a koronavírus-járvány hatása miatt - közölte a társaság pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Szaporodnak a sofőr nélküli autók San Francisco utcáin, jó hírek a Daimlertől
Eidenpenz József | 2020. október 16. 11:50
Ma ismét pluszban vannak az európai tőzsdeindexek, főleg néhány jó vállalati hír hatására, például az autószektorból és a luxuscikkek piacáról. A BUX index kis pluszban van, mindegyik részvényünk emelkedik, de a forint kissé gyengül. Pezseg az élet az elektromos és önvezető autók szektorában. A Robinhood-felhasználók elleni hackertámadásnak sokkal több áldozata lehet, mint ahogy korábban tudni lehetett.
hírlevél