BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
2019. június 13. 11:46

Trump folytatja európai szövetségeseinek ekézését, a britek után a németeken a sor. A kamatcsökkentési várakozások erősödtek az USA-ban, de ezt a részvénypiacok nem díjazzák túlságosan. Európát a Telekom-részvények húzzák egy tender nyomán. Itthon gyengül a forint, emelkedik az OTP, máris visszaesett a Telekom.

(Fotó: Wikimedia Commons)

Felemásan indult a mai tőzsdenap, Ázsia többnyire mínuszban zárt, az európai indexek szerény mínuszból csekély pluszba tudták magukat feltornászni. Tegnap az USA-ban is mínuszos lett a végeredmény, annak ellenére, hogy nőttek a kamatcsökkentési várakozások.

Itthon a BUX 0,3 százalékos pluszban van, főleg az OTP húzza.

1. Trump kontra Merkel csörte

Miután nemrég Donald Trump Londonban munkálkodott az Európai Unió szétverésén, most a németeknek ment neki. Kritizálta az Északi Áramlat 2-t, ami szerinte Oroszországtól függővé teszi Németországot, de a kereskedelmi gyakorlatban és a biztonságpolitikában is talált hibákat.

Merkel válasza is megérkezett, amelyben Trumpot hibáztatja kétoldalú szerződések felrúgásáért, mint a klímaszerződések és az Irán-megállapodás – írta a Bloomberg.com.

2. Nem sokáig bírta a forint…

A 320 forint alatti euró nem volt tartós a hét elején, tegnap este már 322-re, ma pedig 322,40-re kúszott fel az árfolyam. Az Erste befektetési hírlevelében azt írja, “a legközelebbi ellenállásszint a további forintgyengülés előtt 324 forintnál található”.

Friss árfolyamok itt láthatók

“További forintgyengülést várunk” – írja az Equilor Befeketési hírlevele. “Tegnap megtörtént a 200 napos mozgóátlag szignifikáns áttörése, így várakozásaink szerint további forintgyengülés jöhet. 322,84-nél és 323,83-nál húzódnak fontos mozgóátlagok, melyek ellenállási szintet képezhetnek” – írták.

3. Még több kamatcsökkentés várható

A tegnapi amerikai inflációs adat szolid volt, az olaj is esett, mint a kő (ma korrigál valamelyest). Ezek nyomán a piacon most még inkább erősödött a vélemény, hogy a Fed többször is kamatot fog csökkenteni. Ez elvileg emelhetné a részvények árfolyamát, de úgy látszik, hogy rövid távon inkább csak a szinten tartáshoz lett elegendő.

A kamat hiánya jót tesz az aranynak – ezt látjuk annak árán ma is, szolidan emelkedve 1340 közelében jár.

4. Hasít az európai Telekom-szektor

A Németországban kiírt 5G tenderrel magyarázzák, hogy Európa-szerte emelkednek a telekom-papírok. A Drillisch (DRIG) és az United Internet AG (UTDI) állítólag a nyertesek közé tartoznak majd, hét, illetve öt százalékos pluszban vannak.

A Deutsche Telekom, a Magyar Telekom tulajdonosa 0,7 százalékos pluszban van, a brit Vodafone 4,4 százalékot emelkedik. A Magyar Telekom tegnapi megugrását ma esés követi, a papír fél százalékkal 417,5-re süllyedt. Pedig az érintett európai társaságok vezetői panaszkodnak a magas koncessziós költségekre.

5. És mégis esik a Tesla

Bár Elon Musk jókat talált mondani a Tesla várható eredményeiről a közgyűlésen, az elektromos autók vezető gyártója átmeneti erősödést követően esésre váltott tegnap este. Kemény 3,6 százalékkal 209 dollárig szédült le.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Trump megfenyegette a közösségi médiát, megint az OTP a húzópapír
Eidenpenz József | 2020. május 27. 18:42
A tőzsdeindexek nagy része még erősödik, de az eddig az emelkedés motorját jelentő technológiai papírok ma lefelé tartanak. Miután a Twitter megjelölte az amerikai elnök egyik bejegyzését, mint potenciálisan félrevezető információt, Trump szabályozással vagy bezárással fenyegette meg az egész szektort. Itthon tovább drágul az OTP, de megtorpant a Mol, amelyet az eső olaj nyomaszthat.
Részvény / Deviza / Áru Tavasszal megrohamozták a Tescót, most meg kapkodnak az utazási irodákért
Eidenpenz József | 2020. május 27. 11:04
Ma is maradt az optimizmus a tőzsdéken, pedig sűrűsödnek a fekete felhők az amerikai-kínai kapcsolatok egén. Európában nagy az optimizmus a mozgási korlátozások lazítása miatt, sokan már a nyaralásukat tervezgetik, ami a turizmussal kapcsolatos részvényeket küldte a magasba. A brit kiskereskedők nagy forgalomnövekedést értek el. Kevesebb alkalommal vásároltak az emberek, de akkor másfélszer annyit vettek. Ma is hasít az OTP.
Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
hírlevél