BUX
36 085.77
+2.49%
+875.00
OTP
10 240.00
+5.19%
+505.00
MOL
2 014.00
+0.70%
+14.00
RICHTER
6 905.00
+1.25%
+85.00
MTELEKOM
395.00
+1.28%
+5.00
 
2019. május 15. 11:23

A tőzsdéken ma stagnálás vagy szerény csökkenés a jellemző, de Budapesten emelkedés van, három papírnak is köszönhetően. A Richter végre emelkedik, annak ellenére, hogy célárcsökkentések érkeztek rá. Az euró/forint megint a 325-ös határt ostromolja. Kínában a rossz hír jó hír lett.

Shanghai (Fotó: Wikimedia Commons)

1-2. Trump megszólalt, de Kína nem ettől szárnyal

Az amerikai-kínai kereskedelmi vitában nem volt előrelépés, de a legtöbb tőzsde tegnap kissé magához tért tegnap. Az S&P 500 amerikai index például 0,8 százalékkal ment fel. Ma tovább javult a hangulat, miután Donald Trump kijelentette, hogy megegyezést óhajt a vitában, és a kínai gazdaságból is rossz hírek érkeztek.

Igen, rossz hírek, a kiskereskedelmi eladások és az ipari kibocsátás is elmaradt a várttól áprilisban, ami paradox módon jó hír, mert további gazdaságösztönző lépéseket vetít előre az ázsiai óriásországban. A Shanghai Composite index így 1,9 százalék pluszt mutat, kisebb mértékben Tokió is zöldben zárt. Az európai indexek szerény, 2-3 ezrelékes mínuszban, az amerikai határidős indexek pedig stagnálnak tegnaphoz képest.

3. BÉT: Tegnap alul, ma felül

Kedden 1,1 százalékkal esett a BÉT indexe, míg Európában emelkedés volt. Ma fordítva megyünk szembe, itt 0,6 százalékos az emelkedés, főleg az OTP és a Richter megy, de a Mol is kissé emelkedik. Tegnap a Telekomról leesett az osztalékszelvény, azért esett látványosan, de ma is tovább süllyed.

A forint gyengécske, újra a 325-ös szintet ostromolja az euró, az utóbbi hetekben már harmadszor. Most áttöri vajon?

További árfolyamok itt láthatók

4. Szárnyal a magyar gazdaság, döcög a német

Újra magas, öt százalék feletti mértékben nőtt a magyar gazdaság a ma közzétett GDP-adat szerint, amiről itt írtunk részletesen. Ma 11 órakor az Eurostat is közzéteszi a tagállamok statisztikáját, itt kiderül, hogyan állunk az európai mezőnyben.

A németek már közzétették saját GDP-adatukat, ez negyedév/negyedév alapon 0,4, év/év alapon, szezonálisan tisztítva 0,7 százalék. Az előző negyedévhez képest ez javulás, de hosszabb távon így is lassuló növekedési pályát mutat.

5. Leminősítések a Richterre

A Richterre a KBC Equitas szerint elemzői célárcsökkentések érkeztek a csalódást keltő negyedéves eredmények után. “A Jefferies lett a legborúlátóbb, 4460 forintra csökkentették a célárukat, és eladásra javasolják a papírt. A Raiffesen is visszább vágta a célárát 5700 forintra, eddigi vételi ajánlásukat pedig semlegesre módosították. A J.P. Morgan optimista maradt, de 6150 forintra mérsékelték a célárukat” – írták ma reggel. A papír ma 5220 körül van.

6. Bitcoin: 8000

A december közepi, mintegy 3200 dolláros mélypont óra alapvetően felfelé tart a Bitcoin és vele sok más kriptodeviza árfolyama. Tegnap átlépte a 8000 dollárt is, kicsivel ez alatt ingadozik szűk sávban. Az emelkedésnek nincs egyetlen magyarázata, a korábbi shortok (eladási pozíciók) zárásától a Bakkt plattformon júliusban bevezetendő Bitcoin-határidőkön keresztül intézményi befektetők állítólagos megjelenéséig sokféle elmélet kering.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru 3000 felett az S&P, tízezer fölé ugrott az OTP
Eidenpenz József | 2020. május 26. 18:53
Az amerikai részvénypiac a tegnapi zárva tartás után ma igyekezett bepótolni a lemaradást Európához képest, de nem sikerült neki. Az S&P 500 index így is 3000 pont felett jár, miközben Európa tovább menetelt. A BUX-ra sem lehetett panasz, főleg az OTP remekelt, öt százalék feletti ugrást produkált. A forint erős, annak ellenére, hogy az MNB ma nem sokat mondott a kamatdöntés után.
Részvény / Deviza / Áru Ebben a két országban júliustól már teljesen megszűnhetnek a korlátozások
Eidenpenz József | 2020. május 25. 18:51
Németországban és Spanyolországban is megvan a menetrendje, mikor szűnhet meg az utolsó korlátozás is. Szerdán az Európai Bizottság új előterjesztést mutathat be, amelyet az EU vezetői végre személyesen tárgyalnak meg. Újból megnyílik a virtuális térbe száműzött tőzsde New Yorkban. Ilyen hírek nyomán ma az európai részvények két százalék körüli emelkedést értek el.
Részvény / Deviza / Áru Indul a csőd-cunami, emelkedünk, mert mindenki esést vár
Eidenpenz József | 2020. május 25. 11:53
Jó a hangulat a tőzsdéken, látszólag különösebb ok nélkül, bár valószínűleg a tovább javuló járványstatisztikák sokat nyomnak a latban. Hong Kongban újra tüntetnek, az USA és Kína szócsatákat vív. A munkanélküliség-hullámot hasonló csődhullám követheti a vállalati és az ingatlanszektorban. Azért emelkedhet a tőzsde, mert mindenki esést vár.
Részvény / Deviza / Áru Három hónapja kezdődött a krach – hol tart a forint a globális deviza-roncsderbiben?
Eidenpenz József | 2020. május 25. 06:07
Úgy érzed, gyenge a forint? Akkor nézd meg, hol tart ehhez képest a cseh korona, a brazil reál vagy a török líra. De még Norvégia vagy Kanada sem úszta meg, jelentősen leértékelődött fizetőeszközük a vírusválság által okozott tőkepiaci krach közepette. Az is érthetővé válik, miért fordulnak mostanában sokan az aranyhoz.
Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
hírlevél