TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az elmúlt évek egyik legjobban teljesítő részvénytársasága döntött úgy, hogy elhagyja a tőzsdét.

A Zsiday Viktor nevéhez köthető cég az elmúlt évek egyik legjobb teljesítményt nyújtó hazai részvénye. Gyakorlatilag egy befektetési alaphoz hasonlítható, azon belül is inkább egy hedge fund, azaz a nagyobb kockázatokat is vállaló kategória. Az elmúlt években szépen hasított a részvény, most mégis elhagyják a tőzsdét - a BÉT honlapján közzétett indoklás szerint a tőzsdei jelenlét komoly erőforrásokat igényel, miközben az előnyét nem igazán látja a társaság.

A kivezetést maximum két éves időtávon tervezik végrehajtani, azoknak, akik emiatt kiszállnának a cégből, nyitva hagynak egy kaput - felajánlják, hogy megveszik a papírokat.

Az idén ez már a második hasonló bejelentés: nemrég az Externet döntött úgy, hogy távozik a börzéről és zrt-vé alakul.

A Plotinus közleményét változtatás nélkül közöljük:

Az elmúlt szűk 6 évben a Plotinus Holding Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde egyik sikertörténete volt. A bevezetéskori 1525 Ft-os árfolyamról 5900 forintig emelkedett a részvények értéke, amely közel éves 26%-os hozamnak felel meg. Úgy gondoljuk, hogy erre az eredményre méltán lehetünk büszkék. A bevezetés utáni 400 millió forint körüli kapitalizáció mára megközelítette az 5 milliárd forintot. Ez azonban – bár természetesen örömmel tölt el bennünket – egyben nehézségeket is okozott: a reálgazdasági tevékenységek arányát nem tudtuk olyan ütemben növelni, ahogyan szerettük volna. Eközben sajnálatos módon a tőzsdei jelenléttel járó kötelezettségek egyre komolyabb erőforrásainkat kötötték le, miközben az nem járt jelentősebb előnnyel.

Emiatt a Társaság Igazgatótanácsa a korábban meghatározó tőkepiaci tevékenységek leépítése mellett döntött. A jövőben a Plotinus Holding Nyrt. erőforrásainak túlnyomó részét reálgazdasági befektetésekre fordítja. Ennél is fontosabb változás, hogy a Társaság Igazgatótanácsa azt fogja javasolni a Tisztelt Részvényeseknek, hogy döntsenek a Plotinus Holding Nyrt. részvényeinek tőzsdei kivezetéséről.

A fenti változásokra a gazdasági helyzet és lehetőségek függvényében maximum 24 hónapos időtávon belül szeretnénk fokozatosan sort keríteni. Tisztában vagyunk azzal, hogy lesznek olyan részvényeseink, akik nem értenek egyet ezekkel a változásokkal. Számukra szeretnénk biztosítani a Társaságból való kiszállás lehetőségét. Ezért a holnapi napon a Plotinus Holding Nyrt 150 000 db Plotinus törzsrészvény vásárlására ad megbízást 5700 forintos árfolyamon. Ezzel párhuzamosan 10 000 db Plotinus 2019/A kötvény vásárlására is megbízást adunk 116%-os nettó árfolyamon. A megbízások egy hónapos időtávra kerülnek a kereskedési könyvbe.

A továbbiakban – amennyiben szükséges - likviditásunk, lehetőségeink függvényében folytatjuk értékpapírjaink visszavásárlását, hogy a döntéssel egyet nem értő részvényesek le tudják építeni pozícióikat. Az ilyen jellegű esetleges megbízásokról előzetesen is tájékoztatást fogunk nyújtani.

Továbbá tájékoztatjuk a tisztelt befektetőket, hogy a BÉT-tel egyeztetve a Plotinus részvényekkel történő kereskedés felfüggesztése 2016.01.06-án reggel megszűnik.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A vártnál is kevesebb az állás Amerikában, három forinttal drágult az euró
Eidenpenz József | 2020. december 2. 19:04
Európában nehezen találták ma az irányt a tőzsdeindexek, Amerikában pedig határozott mínuszból nullába jöttek fel. Az amerikai foglalkoztatottak száma kevésbé bővült a vártnál, más jó hír sem tudta emelni a vételi kedvet. Nagyot fordult a forint, megoszlik a brókerek véleménye az arany kilátásairól.
Részvény / Deviza / Áru Fuzionálhat a Tesla? Vegyes adatok a Moltól
Eidenpenz József | 2020. december 2. 12:14
Korábban röhejesnek tűnt volna, hogy a Tesla felvásároljon egy másik nagy autógyárat, ma azonban már akkora a tőzsdei értéke, hogy komolyan lehet róla beszélni. A tőzsdék nehezen találják az irányt, itthon viszont jól szerepel az OTP, érintette a 12 ezer forintot is. Közzétette árréseit a Mol, zuhan a Nio és a Nikola.
Részvény / Deviza / Áru Mégiscsak beszivárog a pénzügyi szektorba a Facebook?
Eidenpenz József | 2020. december 1. 19:17
Ismét szépen emelkednek a tőzsdék, az amerikai indexek történelmi csúcson járnak, aminek alapvetően az oltóanyag-optimizmus az oka. Budapesten a végére elolvadt a BUX többlete, négyből három részvétünk mínuszban végzett. A forint viszont nagyot erősödött, újabb két forinttal kevesebbet kell adni az euróért. A Facebook Libra más néven szivárog vissza, módosított konstrukcióval. Nagy vita van Európában az idei síszezonról.
Részvény / Deviza / Áru Miért száguld minden a tőzsdén? Húszezerhez közelít a Bitcoin
Eidenpenz József | 2020. december 1. 12:22
Ismét jó a hangulata tőzsdéken, Budapesten is négyből három részvény felfelé tart, a forint is erősebb. Közzétette gyorsjelentését a Zoom Video, számos makroadat érkezett, csúcson vannak a kriptodevizák. De az oltás és a pénzbőség mindent visz.
Részvény / Deviza / Áru Melyik a legígéretesebb nemesfém, és mi a Tesla Achilles-sarka?
Eidenpenz József | 2020. november 30. 18:48
A pénteki szép emelkedés után ma lefelé indultak az amerikai tőzsdék, a Moderna oltóanyaggyártó kedvező bejelentése már nem tudott jelentős hatást kiváltani. A Mol nagyot esett, de az egész iparág így járt, a forint pedig sokat erősödött. Egyre többet ekézik a Tesla-gyárat termékei miatt. Minimum hároméves csúcson van a bitcoin. Folytatódhat az emelkedés egy német felmérés szerint.
Részvény / Deviza / Áru Túl vagyunk a csúcson? Kurz nem sok jóval biztat a síszezonra
Eidenpenz József | 2020. november 30. 12:13
Az amerikai tőzsdék múlt heti csúcsdöntése után kis megálló várható, Európában is nagyon szerény a mai emelkedés. A forint erősödött, ismét 360 alá esett az euró. Az osztrák kancellár óva intett az idő előtti nyitástól, a síelés utáni megszokott szórakozási formák egy évet is várathatnak magukra. Túlértékeltek lehetnek az elektromos autók gyártói. Mégis jöhet a Facebook Libra?
Részvény / Deviza / Áru Megbízhatatlanok a Tesla-modellek?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 18:50
Alacsony forgalom mellett ugyan, de szépen emelkednek az indexek a nyugati tőzsdéken. A Mol húzta fel a BUX-ot, az OTP nem igazán tudta, merre menjen, a forint gyengült kissé. A Tesla-modellek megbízhatóságát egy amerikai fogyasztóvédelmi szervezet csúnyán lepontozta a tulajdonosok jelzései alapján. De a papír csak száguld.
Részvény / Deviza / Áru Mindenkit mosolyra fakaszt ez a cég – a vevőket és a részvényeseket is
MFC Equity | 2020. november 27. 18:04
Stock Picking rovatunkban az MFC Equity nemzetközi befektetési klub olyan növekedésorientált cégeket keres, amelyek részvényeinek ára nem tükrözi valódi értéküket. A sorozat következő részében az Align Technology nevű vállalatot járják körül a szakértők, amely forradalmi fogszabályzóinak köszönhetően nagy növekedésnek nézhet elébe. 
Részvény / Deviza / Áru Jön végre az elektromos népautó?
Eidenpenz József | 2020. november 27. 12:01
Szerény pluszban vannak az európai tőzsdék, itthon a Richter és a Mol tud emelkedni. A Ford és a Volkswagen is új elektromos modellt tervez, az utóbbi valóságos népautó lehet 20 ezer eurós kezdő árával. Az Apple és a Foxconn elköltözteti a gyártást Kínából, a Tesla viszont újabb gyárat kezd építeni ugyanott.
Részvény / Deviza / Áru 30 ezer autót hív vissza a Mercedes, alulteljesített a Mol
Eidenpenz József | 2020. november 26. 19:03
A hálaadás-nap és a fekete péntek a szokásosnál visszafogottabb ugyan, de így is komoly következményekkel járhat a kiskereskedelemben és a vírus terjedésében. Az európai indexek és a BUX nyugodtak voltak, Pesten a Mol húzta vissza a mutatót. Károsanyag-kibocsátásuk miatt hívja vissza járműveit a Mercedes.
hírlevél