<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az adósoknak viszont továbbra is nagy segítséget jelentene, így indokolt lehet az intézkedés fenntartása - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

A gazdasági napilap cikke felidézi, hogy Orbán Viktor miniszterelnök december 22-én jelentette be, hogy január 1-jétől a kormány lakossági kamatstopot vezet be, és október végi szinten rögzíti a jelzáloghitelek kamatait. Az intézkedés elsősorban a változó kamatozású jelzáloghitelt törlesztő adósoknak jelent segítséget. A Pénzügyminisztérium szerint ez közel félmillió családot érint, akik összesen 30 milliárd forinttal fizetnek kevesebbet a kamatstop révén.

Időzített bomba. Fotó: DepositphotosIdőzített bomba. Fotó: Depositphotos

Elemzők úgy kalkulálnak, legalább 20 százalékkal nőne a havi terhük az adósoknak az intézkedés nélkül, miközben Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke a VG-nek adott év végi interjújában arról beszélt, hogy 2021-ben rekordbevétellel zártak a pénzintézetek.

A Magyar Nemzeti Bank arról tájékoztatta a Világgazdaságot, hogy a tavaly nyár óta tartó kamatemelések hatásai alig jelennek meg a betéti kamatokban, vagyis nem működik megfelelően a monetáris transzmisszió Magyarországon. A jegybank kommunikációs osztálya azt írta: a jelenlegi betétpiaci folyamatok nem optimális irányba mutatnak, mivel a megtakarítások reálértékét folyamatosan csökkentik az árazások, miközben az MNB a monetáris kondíciók folyamatos szigorításával küzd az infláció ellen.

A hazai bankrendszer 2021 végén 12,3 ezermilliárd forint értékű lakossági betétállományt kezelt, amelynek 80 százaléka látra szóló, 20 százaléka pedig lekötött betét. A látra szóló lakossági betétek átlagos évesített kamatlába 0,05 százalék, a frissen lekötött betétek átlagos kamatlába pedig 1,52 százalék volt 2021. decemberben.

A bankok a jegybanknál elérhető magasabb kamat ellenére egyelőre nem kezdtek a betétekért folytatott intenzív versenybe - írta az MNB. Bár a betétek átárazása időigényes folyamat, a környező országokhoz képest is Magyarországon a legnagyobb a különbség az irányadó kamatláb és a lakossági betéti kamatlábak között.

A hazai jegybanki kamatemelési ciklus elindítását követően, 2021. június és december között az egyhetes betéti kamat 325 bázisponttal emelkedett, ugyanezen időszak alatt az újonnan lekötött lakossági betétek átlagos kamatlába azonban mindössze 119 bázisponttal nőtt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG