<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Nyáron vagy legkésőbb ősszel robbanni fog az Orbán-kormány által januárban bevezetett kamatstop, ha nem hosszabbítják meg.

Ez ugyan csaknem félmillió, egy éven belüli változó kamatozású hitellel rendelkező adóst – köztük számos devizahitelest – ment most meg a törlesztőrészletek jelentős emelkedésétől, ám éppen ezen okból cseppet sem ösztönzi őket arra, hogy hosszútávon biztonságos konstrukcióra váltsák hitelüket - írja a Népszava.

Ezeknek a kölcsönöknek a kamata és így a törlesztőrészlete nem fix, hanem alapesetben egy olyan pénzügyi mutatótól, a BUBOR-tól (budapesti bankközi forint hitelkamatláb) függ, amely az elszabadult infláció megfékezését célzó jegybanki kamatemelések és a háború gazdasági következményei miatt most egyre növekszik.

Időzített bomba. Fotó: Depositphotos
Időzített bomba. Fotó: Depositphotos

Ez a mutató csupán az elmúlt hónapban 1,6-1,77 százalékponttal emelkedett, és jelenleg 6,5-7 százalékon áll. Ha ez alapján számolnák most a változó kamatozású hitelek törlesztőrészleteit, akkor egy 10 millió forintos, még 10 évig fizetendő lakáshitel esetében a havi törlesztő 127-129 ezer forint lenne (attól függően, hogy 3,6, vagy 12 havi BUBOR-hoz kötött-e a hitel kamata).

Ez tavaly áprilishoz képest már most 22 százalékkal, azaz 28-31 ezer forinttal nagyobb havi terhet jelentene az adósoknak.

A kamatstop miatt azonban egy év alatt mindössze 6-8 ezer forinttal, 104-106 ezer forintra emelkedett a törlesztőrészlet – derül ki a Bankmonitor példaszámításából. Az Orbán Viktor karácsonyi ajándékaként bejelentett kamatstop értelmében ugyanis ezen hitelek esetében 2022. június 30-ig a tavaly október 27-i BUBOR alapján kell meghatározni a kamatokat. Vagyis továbbra is 2-2,4 százalékkal kell számolni a jelenlegi 6,5-7 százalék helyett. A mintegy 30 milliárd forintra becsült különbözetet pedig a bankoknak kell benyelniük.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly év végi, még a kamatstop bevezetése előtti adatai szerint a teljes jelzáloghitel-állomány 40 százalékát, az egyéb kölcsönökkel együtt mintegy 470 ezer szerződést érintett volna a törlesztőrészletek növekedése. Szintén akkori számításaik szerint egy 500 bázispontos kamatemelés a hitelek háromnegyedénél okoz 10, majdnem felüknél pedig 20 százalékot meghaladó törlesztőrészlet-növekedést. Egy ilyen léptékű kamatemelkedés már gyakorlatilag megtörtént, és valószínűleg itt nem lesz vége a folyamatnak, hiszen a jegybank szerint nyárra akár 11 százalékig is felkúszhat az infláció, azaz jöhet még kamatemelés.

Hogy mekkora lesz addigra az érintett adósok tehernövekedése, azt most még csak becsülni lehet. A bankoknak most azzal kellene törődniük, hogy az ügyfeleket a változó kamatozásúból a fix kamatozású hitelekbe tereljék. Ha ez nem történik meg, akkor a kamatstop akár 2022. június vége után is fennmaradhat        

Személyes pénzügyek Van egy jó hírünk, ha önkéntes nyugdíjkasszában van a pénze
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:04
Javultak a hozamok, ez segítette az emelkedést.
Személyes pénzügyek Az euróváltásra készülők legszebb álmai valósulnak meg
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 07:24
Az euró továbbra is a 370-es szint alatt cserél gazdát a hazai bankközi devizapiacon.
Személyes pénzügyek Végre van egy mutató, amiben rávertünk a régióra!
Privátbankár.hu | 2023. június 7. 14:47
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni.
Személyes pénzügyek OTP: inkább a fiatalok kérnek szakmai segítségek lakáshitelük igénylése során
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 10:33
A hazai lakosság túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy tudatosan tervezi meg a hitelfelvételt, amikor lakásvásárlásra vagy otthona felújítására készül, de nem elhanyagolható azoknak az aránya sem, akik bizonytalankodnak, és nehezen hozzák meg a döntéseket. Az OTP Bank és otpotthon.hu megbízásából készült országos reprezentatív kutatás eredménye azt mutatja, hogy a finanszírozási lehetőségek önálló feltérképezése mellett sokakat a hitelezéssel foglalkozó ügynökök, banki szakemberek segítettek át a nehézségeken. A tapasztalatok birtokában, utólag azt is sokan beismerik, hogy ha újra belevágnának, néhány dologra jobban odafigyelnének.
Személyes pénzügyek A budapestieknek jóval drágább lesz az autózás - vidéken most jobban járnak az autósok
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:53
Nyílik az olló a budapesti és a vidéki KGFB-díjak között, de mindenhol érezhető a személyautósok számára a drágulás.
Személyes pénzügyek Nem akarja látni, mennyit kérnek egy lángosért egy budapesti strandon
Privátbankár.hu | 2023. május 31. 09:22
Tavalyhoz képest is megdöbbentő a drágulás.
Személyes pénzügyek Ha van még egy ingatlanja, olcsóbbá teheti a lakáshitelét is!
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 10:45
Bár a lakáshitel-felvételnél jellemzően kötelező 20 százalék saját erővel rendelkezni, abban az esetben erre nem feltétlenül van szükség, ha egy másik ingatlant pótfedezetként von be az igénylő, és az egyébként meglévő önrészt pedig magas, két számjegyű hozamot nyújtó állampapírba fekteti. Egy ilyen megoldással jelentősen csökkenthető a lakáshitel összköltsége. 
Személyes pénzügyek Otthonteremtési támogatást igényelne? A szakértő szerint kérjen segítséget a szakértőktől
Privátbankár.hu | 2023. május 26. 11:21
Az otthonteremtési támogatások - Babaváró hitel, csok és falusi csok - igénylésének feltételei idén változtak, érdemes szakértő segítségét kérni a lehetőségek maximális kihasználása érdekében - hívta fel a figyelmet a Duna House ingatlanközvetítő az MTI-nek pénteken eljuttatott közleményében.
Személyes pénzügyek Mégsem kedd éjfél az adóbevallás határideje - újabb közleményt adott ki a NAV
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 16:31
A hétfői határidőt először keddig tolták ki, de most még egy napot kaptak az adófizetők.
Személyes pénzügyek Babavárót szeretne? Itt vannak a bankok akciói!
Privátbankár.hu | 2023. május 23. 08:04
Akár több mint négyhavi törlesztőrészletnek megfelelő összeget is adnak pluszban a bankok a babaváró hitelt igénylő ügyfeleknek, de így sincs tolongás a kamatmentes kölcsönért. A program indulása óta megtöbbszörözték az ajándékpénzt. Van, ahol már 200 ezer forintot ér egy hitelszerződés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG