3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tegnap még csak kérés voltaz Operatív Törzs részéről, ma már valóság: nem csak a kórházakban, hanem bentlakásos szociális intézményekben, így az idősek otthonában is teljes látogatási tilalom lépett életbe határozatlan ideig Magyarországon.
Fokozottan ügyelnek most az idősekre. (Fotó: depositphotos.com)

A zalaegerszegi Miasszonyunk Időskorúak Otthonának vezetője, Dr. Marx Gyuláné arról tájékoztatta lapunkat, hogy ők is a tisztifőorvos tegnapi központi bejelentéséből értesültek a látogatási tilalomról, és mától meg is teszik az intézkedéseket erre vonatkozólag. Egyébként is égnek már a telefonvonalak, de ettől függetlenül ma értesítik ki a hozzátartózókat, az intézményben pedig már kiraktak egy írásos tájékoztatót. A tilalom természetesen érzékenyen érinti az ott lakó idős embereket, de egyben meg is nyugtatja őket az intézkedés, és mint mondja, együtt meg fogják harcolni ezt az időszakot is.

Kisebb látogatási tilalmak ugyan szoktak lenni az influenzajárvány miatt, de ekkora mértékű tilalomra nemigen volt még példa. Tény és való, hogy épp azokat az embereket érinti a koronavírus, akikre mi is vigyázunk és próbáljuk széppé tenni a napjaikat.

Az intézmény vezetője azt mondja, számítottak az intézkedés bevezetésére, szinte nem is csodálkoztak, és teszik, amit tenni kell. Valószínűleg a zárt ablakon keresztül, mint egy fertőző osztályon azért meg fogják oldani a láthatást, hiszen igen fontos az időseknek a családtagjukkal való kommunikáció.  Illetve a kertbe továbbra is ki fognak menni levegőzni a lakók. Azt is meg fogják szervezni, ha olyasmit hoznak nekik a hozzátartozók, átadják nekik az otthonról hozott finomságot, vagy beszerzik, amit kell.

Jobban oda kell most figyelni az idősekre

Arra a kérdésünkre, hogy ez egyben kijárási tilalom-e, azt mondta Dr. Marx Gyuláné, hogy épp az ÁNTSZ-szel tárgyal erről, hiszen sokakban felmerül ugyanez a dilemma. Úgy gondolja, hogy azoknak, akik tömeges rendezvényekre szoktak kijárni, most nem engedhetik meg, viszont azokat, akik csak a környező utcákban tennének egy sétát, valószínűleg nem kellene korlátozni. De a most kezdődő vezetői értekezletükön ezt is átbeszélik, hiszen fontos jó döntéseket hozni, nehogy valaki úgy érezze, másnak lehet a közelben sétálni, neki pedig távolabbra nem. Az értekezlet után lakógyűlést tartanak az itt lakóknak, s mindenről tájékoztatják őket. Fontos, hogy az idősek otthonában dolgozók is csak egészségesen járhatnak be, ezért azoknak a kollégáknak, akinek valamilyen immunrendszert vagy tüdőt érintő alapbegtegségük van, lehet, hogy a későbbiekben otthon kell maradniuk.

A kórházakban eddig is hozzá voltunk szokva a látogatási tilalmakhoz az influenzajárvány miatt, hiszen jelenleg is épp emiatt sok egészségügyi intézményben tilos volt a látogatás. Arra viszont még nem igen volt példa, hogy a bentlakásos szociális intézményekben is elrendeljenek teljes látogatási tilalmat. A KSH statisztikája szerint 1993-ban még csak 30 155 főt érintett volna egy ilyen intézkedés, 2018-ban viszont már 55 170 idős ember lakik idősek otthonában. Ha a többi szociális bentlakásos intézményt is hozzávesszük, jóval magasabb a szám, akiket a tilalom érint. A pszichiátriai betegek közül 8394 főt, a fogyatékosok otthonaiban, gondozóházaiban 14 690 főt, a szenvedélybetegek közül 1 957 főt, míg a hajléktalanszállásokon 9 931 főt érint a tilalom, így jön ki összesen 90 142 fő, aki mától korlátozott a koronavírus járvány miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
Személyes pénzügyek Nagyon sok hitelt kellett felvenniük a magyar családoknak, a bankok is megmozdultak
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:38
Történelmi magasságokban járt januárban a személyi kölcsönökben felvett összeg, lassan azért ezen a piacon is csökkennek a kamatok, de nem minden pénzintézetnél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG