TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Tegnap még csak kérés voltaz Operatív Törzs részéről, ma már valóság: nem csak a kórházakban, hanem bentlakásos szociális intézményekben, így az idősek otthonában is teljes látogatási tilalom lépett életbe határozatlan ideig Magyarországon.
Fokozottan ügyelnek most az idősekre. (Fotó: depositphotos.com)

A zalaegerszegi Miasszonyunk Időskorúak Otthonának vezetője, Dr. Marx Gyuláné arról tájékoztatta lapunkat, hogy ők is a tisztifőorvos tegnapi központi bejelentéséből értesültek a látogatási tilalomról, és mától meg is teszik az intézkedéseket erre vonatkozólag. Egyébként is égnek már a telefonvonalak, de ettől függetlenül ma értesítik ki a hozzátartózókat, az intézményben pedig már kiraktak egy írásos tájékoztatót. A tilalom természetesen érzékenyen érinti az ott lakó idős embereket, de egyben meg is nyugtatja őket az intézkedés, és mint mondja, együtt meg fogják harcolni ezt az időszakot is.

Kisebb látogatási tilalmak ugyan szoktak lenni az influenzajárvány miatt, de ekkora mértékű tilalomra nemigen volt még példa. Tény és való, hogy épp azokat az embereket érinti a koronavírus, akikre mi is vigyázunk és próbáljuk széppé tenni a napjaikat.

Az intézmény vezetője azt mondja, számítottak az intézkedés bevezetésére, szinte nem is csodálkoztak, és teszik, amit tenni kell. Valószínűleg a zárt ablakon keresztül, mint egy fertőző osztályon azért meg fogják oldani a láthatást, hiszen igen fontos az időseknek a családtagjukkal való kommunikáció.  Illetve a kertbe továbbra is ki fognak menni levegőzni a lakók. Azt is meg fogják szervezni, ha olyasmit hoznak nekik a hozzátartozók, átadják nekik az otthonról hozott finomságot, vagy beszerzik, amit kell.

Jobban oda kell most figyelni az idősekre

Arra a kérdésünkre, hogy ez egyben kijárási tilalom-e, azt mondta Dr. Marx Gyuláné, hogy épp az ÁNTSZ-szel tárgyal erről, hiszen sokakban felmerül ugyanez a dilemma. Úgy gondolja, hogy azoknak, akik tömeges rendezvényekre szoktak kijárni, most nem engedhetik meg, viszont azokat, akik csak a környező utcákban tennének egy sétát, valószínűleg nem kellene korlátozni. De a most kezdődő vezetői értekezletükön ezt is átbeszélik, hiszen fontos jó döntéseket hozni, nehogy valaki úgy érezze, másnak lehet a közelben sétálni, neki pedig távolabbra nem. Az értekezlet után lakógyűlést tartanak az itt lakóknak, s mindenről tájékoztatják őket. Fontos, hogy az idősek otthonában dolgozók is csak egészségesen járhatnak be, ezért azoknak a kollégáknak, akinek valamilyen immunrendszert vagy tüdőt érintő alapbegtegségük van, lehet, hogy a későbbiekben otthon kell maradniuk.

A kórházakban eddig is hozzá voltunk szokva a látogatási tilalmakhoz az influenzajárvány miatt, hiszen jelenleg is épp emiatt sok egészségügyi intézményben tilos volt a látogatás. Arra viszont még nem igen volt példa, hogy a bentlakásos szociális intézményekben is elrendeljenek teljes látogatási tilalmat. A KSH statisztikája szerint 1993-ban még csak 30 155 főt érintett volna egy ilyen intézkedés, 2018-ban viszont már 55 170 idős ember lakik idősek otthonában. Ha a többi szociális bentlakásos intézményt is hozzávesszük, jóval magasabb a szám, akiket a tilalom érint. A pszichiátriai betegek közül 8394 főt, a fogyatékosok otthonaiban, gondozóházaiban 14 690 főt, a szenvedélybetegek közül 1 957 főt, míg a hajléktalanszállásokon 9 931 főt érint a tilalom, így jön ki összesen 90 142 fő, aki mától korlátozott a koronavírus járvány miatt.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek 2021 közepéig nem kellene törleszteni a hiteleket!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 19. 11:37
De nem mindenkinek, csak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára.
Személyes pénzügyek Karanténba mennek-e a külföldön dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 7. 19:03
Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.
Személyes pénzügyek Ilyen is ritkán van: a kockázatosnál akár olcsóbb is lehet a biztonságosabb lakáshitel
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 19:05
Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.
Személyes pénzügyek Most érdemes kiváltani a régi hiteleket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 16:31
A koronavírus miatt az év végéig bevezetett hitelmoratórium sok mindenre ad lehetőséget. Amellett, hogy a krízis idején legalább a hiteltörlesztéssel nem kellett foglalkozni, a Bank360.hu szakértői szerint a mostani időszakot ki lehet használni arra is, hogy elgondolkodjunk a régi hitelek kiváltásán.
Személyes pénzügyek Mi lesz veletek, Ausztriában dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 30. 06:04
Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt. Frissítés: Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól.
Személyes pénzügyek A mai nem egy szokásos szombat: adunk egy több ezer forintos tippet az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 08:48
Több fővárosi kerületi honlapon is figyelmeztetik az autósokat: hiába van szombat, a fizetős övezetekben ma nem parkolhatunk ingyen - ez természetesen azokra a vidéki nagyvárosokra is igaz, ahol van közterületi fizetős parkolás. Aki erről megfeledkezik, mikuláscsomagot talál majd a szélvédőjén.
Személyes pénzügyek Eddig 44 ezer anya élt az adókedvezménnyel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 06:32
A mentességgel 380 milliárd forintot spórolhattak a gyermekes szülők.
Személyes pénzügyek Ekkora önerő kell egy élhető lakás megvételéhez
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 18. 15:24
Összesen mintegy 5-6 millió forintos önerő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy élhető méretű lakást vásároljunk. Ám hitelfelvétel nélkül biztosan nem úszhatjuk meg a lakásszerzést – vélik a Duna House szakértői. 
Személyes pénzügyek Szerelmet akartak, átverték őket - értük büntet a Gazdasági Versenyhivatal
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 10:48
A be2.hu és az academicsingles.hu oldalakat működtető társaság számos módon tisztességtelenül járt el a fogyasztókkal szemben, ezért 1,6 milliárd forintos bírságot kaptak a GVH-tól.
Személyes pénzügyek Drágább lesz a benzin pénteken
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 09:45
A dízel nem.
hírlevél