3p

Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.

A jelenlegi magyar öngondoskodási rendszer elsősorban a középgenerációt éri el és azokat, akik átlag feletti jövedelemmel rendelkeznek – mondta Karácsony Mihály a Nyugdíjszerviz adásában. Emiatt pedig nagyon sok társadalmi réteg kerül bizonytalan helyzetbe.

Farkas András nyugdíjszakértő szerint nyugdíjbiztosítással jelenleg 420 ezer magyar polgár rendelkezik és ők valóban elsősorban a közép- és felsőosztály tagjai. Hasonló a helyzet a nyugdíj-előtakarékossági számlák esetében, amelyből 80-100 ezer létezik a mai Magyarországon. Összességében ez körülbelül félmillió ember. Van azonban a harmadik elem az önkéntes nyugdíjpénztári tagság, amellyel körülbelül 1 millió ember rendelkezik. Igaz, csak a fele fizeti rendszeresen a tagdíjat.

Ez a rendszerelem tipikusan az alacsony keresetűeknek nyújt lehetőségeket. Az ő esetükben viszont kulcskérdés a munkáltatói hozzáállás. Ha a munkaadó átvállalja ennek a tagdíjnak a kifizetését, ha nem is egészében, csak részben, akkor is a munkavállalói motiváció szinte száz százalékos lesz. Jó példa erre, a Magyar Villamos Művek (MVM), amely nagyon komoly összeggel támogatja munkavállalóinak öngondoskodását. Külön előnye ennek a konstrukciónak, hogy a munkáltatótól kapott hozzájárulás 20 százalékát a dolgozó adójóváírásként visszaigényelheti, ami dupla haszon.

Farkas András elmondta, hogy végül is az öngondoskodás egy bizalmi kérdés. Ez ügyben hatalmas sebet ejtett a Magánynyugdíjpénztárak bezárása. 3 millió tag hirtelen ott állt öngondoskodás nélkül és még meg is fenyegették őket, hogy állami nyugdíjuk sem lesz, ha nem lépnek vissza a kormány által garantált rendszerbe. Minek takarékoskodjak hosszútávra, ha azt bármikor elveheti az állam – kérdezték az emberek.

Farkas András úgy látja, hogy e területen nagyon erős a bizalmi válság és szükség lenne bizonyos reformokra, például arra, hogy a rendszerben elérhető kedvezményeket valorizálják, karbantartsák, amelyek 2016 óta nem változtak. A 20 százalékos adó-visszatérítés mértéke nyugdíj-megtakarítási típusonként eltérő összegben – 100 000 és 150 000 forint között maximalizálva van. Többféle nyugdíj-megtakarítás esetében pedig egy személy, egy évben maximum 280 000 forintot igényelhet vissza, és ez az összeg nem ugyanazt jelenti ma, mint 2016-ban.

A Nyugdíjszerviz e-mail címe éjjel-nappal működik.

Címe: nyugdijszerviz@piacesprofit.hu.

Szakértőink bármilyen nyugdíjjal kapcsolatos kérdésre szívesen válaszolnak. A műsor az Oltalom Rádió, a Klasszis Média, valamint a Piac és Profit gazdasági hírportál együttműködésében készül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Miért kötnek egyre több házassági szerződést a magyarok? Van rá magyarázat
Privátbankár.hu | 2024. június 20. 10:55
Egyre idősebb korban házasodnak a magyarok, a nők átlagosan már csaknem harminc évesen kötnek először házasságot. A magasabb életkorral gyakran nagyobb vagyon jár, ami a közjegyzők tapasztalatai szerint az egyik oka, hogy egyre többen kötnek házassági vagyonjogi szerződést. Az általános vélekedéssel szemben ez nemcsak a kapcsolat megszűnése esetén segítheti a feleket, de egy bedőlt hitel tekintetében a közös családi vagyon egy részét is megmentheti. Sokan pedig azért szerződnek a házastársukkal, mert több kapcsolatból is született gyermekük, és azt szeretnék, hogy egyenlően örököljenek utánuk.
Személyes pénzügyek Önnek megéri az utasbiztosítás ilyen áron?
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 10:41
Az utasbiztosítások ára az év első öt hónapjában 5,6 százalékkal emelkedett. Sokszor sem az uniós egészségügyi kártya, sem a bankkártya nem nyújt megfelelő biztosítási védelmet.
Személyes pénzügyek A sor végén kullog a magyar nyugdíjasok anyagi megbecsülése Európában
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 10:03
Miközben a kormány folyamatosan a nyugdíjasok megbecsüléséről beszél, ha ránézünk a számokra, akkor annyira nem látszik ez a megbecsülés, sőt. Ugyanakkor kérdés, hogy miből fakad ez az ellentmondás, hiszen az Orbán-kabinet visszahozta a 13. havi nyugdíjat. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac és Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Karácsony Mihállyal és Süle-Szigeti Bulcsúval. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Hihetetlen dolog történt a lottósorsoláson - ezeket a számokat nem találhatta el senki?
Privátbankár.hu | 2024. június 16. 08:22
Ilyenkor látszik, hogy az 1, 2, 3, 4, 5 kihúzásának ugyanakkora az esélye, mint bármelyik másik számkombinációnak.
Személyes pénzügyek Licitrekord: 180 ezerről indulva 2,8 millió forintig jutott a festmény
Kenessei András | 2024. június 16. 05:43
Ezúttal a Nagyházi Galéria tavaszi festmény-árverésén jártunk.
Személyes pénzügyek Személyi kölcsönök: új éves rekord is jöhet, egyre többet visznek belőlük a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 14:01
Négy hónap leforgása alatt közel 230 milliárd forint értékben kötöttek új személyihitel-szerződéseket a lakossági ügyfelek, ami azt jelenti, hogy éves összevetésben több mint a másfélszeresére nőtt a piac. Közben szépen emelkedik az egy szerződésre jutó átlagos hitelösszeg is. Ha a mostani trend kitart, 2024. újabb csúcsév lehet a személyi hitelek piacán.
Személyes pénzügyek Átírta az infláció a középkorúak anyagi helyzetét
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:33
Vegyes képet mutat a bevételek alakulása a 30-59 éves korosztályban. A K&H biztos jövő felmérés alapján a válaszadók 52 százaléka növekedésről számolt be, közel 35 százalékuknál nem történt változás, 13 százalékuknak pedig kevesebb jutott az elmúlt egy év során. Akiknek nőtt a jövedelme, azok átlagosan 43 ezer forintos többletről számoltak be. Akiknél viszont csökkent, azok átlagban 55 ezer forinttal alacsonyabb összegből gazdálkodhatnak havonta. A felmérésben megkérdezettek szerint a mérleg pozitív: az átlagos nettó bevételük összességében 15 ezer forinttal nőtt az elmúlt egy év viszonylatában. Németh Dávid, a K&H vezető elemzője azt is elárulta, hogy a vásárlóerőt meghatározó reálbérek esetében milyen emelkedés várható.
Személyes pénzügyek Itt a lehetőség, hogy számonkérje Nagy Márton ígéretét!
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 10:55
Bár az infláció és az irányadó kamat szintje is egy számjegyű, korábbi ígérete ellenére az Orbán-kormány mégsem kívánja csökkenteni a szabad felhasználású diákhitel 7,99 százalékos kamatát. A tervezet most van társadalmi egyeztetés alatt.
Személyes pénzügyek Vigyázzon, így akarják átverni a csalók az OTP ügyfeleit!
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 12:57
Az adathalászok a limit beállítással kapcsolatban keresik meg az ügyfeleket, és próbálják rávenni őket a limit megemelésére, illetve a számlájukon található összeg elutalására.
Személyes pénzügyek Legalább 5 millió forintba kerül egy garázs Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:38
Fáziskéséssel követik a garázsárak az ingatlanpiaci trendeket: a gépkocsitárolók ára jelenleg csökkenő tendenciát mutat, noha az utóbbi fél évben igencsak élénkült a kereslet.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG