<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A magyarok 56 százaléka gondolja fontosnak azt, hogy az elkövetkező időkben pénzt tegyen félre - olvasható egy 12 országra kiterjedő felmérés szerint.

A vizsgált országok közül a magyar megtakarítási hajlandóság volt a legmagasabb. A második helyen álló Szerbia esetében ugyanez az érték mindössze 44 százalék. A magyarok havonta átlagosan 14 411 forintot takarítanak meg, amelyből pénzügyi tartalékot képeznek vészhelyzet esetére, valamint tartós fogyasztási cikkek vásárlására tesznek félre.


Az 500 magyar lakos  megkérdezésén alapuló kutatás a magyar lakosság megtakarítással kapcsolatos szokásait, hozzáállását, motivációit és aggodalmait, valamint a pénzügyi ismereteket és oktatást vette nagyító alá. Hasonló felmérés készült Ausztriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Montenegróban, Németországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Törökországban és Ukrajnában.

Bár az előző évhez képest 2 százalékkal csökkent azoknak a száma, akik számára a takarékoskodás nagyon fontos, a magyarok így is toronymagasan vezetnek a vizsgált országok között a megtakarítási hajlandóságot illetően. Érdekesség, hogy elsősorban a magyar nők számára fontos a spórolás: a megkérdezett nők 66 százaléka válaszolta, hogy számára nagyon fontos, hogy pénzt tegyen félre, ugyanez az arány a férfiak körében alig 46 százalék. Életkor alapján az 50 év felettiek közel kétharmada tartja nagyon fontosnak, hogy takarékoskodjon - derül ki az Erste Group felméréséből.

A magyarok megtakarítási hozzáállása is jelentősen eltér a többi országtól. Nálunk a megkérdezettek 84 százaléka ténylegesen spórol, azaz kétszer is meggondolja, hogy mire költi a pénzét. Ha pedig hó végén marad egy kis pénz a kasszában, akkor azt a megkérdezettek 78 százaléka félre is teszi. Ez a két érték a legmagasabb volt a vizsgált országok között. A kérdezettek majdnem fele havonta legalább 10 ezer forintot tesz félre, de egy év alatt nőtt azoknak a száma, akik 10 és 20 ezer forint közötti, vagy akár annál magasabb összeget spórolnak meg. Az átlagos megtakarítás havi 14 411 forint volt a megkérdezettek körében.

A felmérés azt mutatja, hogy egy év alatt 4 százalékkal, 26 százalékra nőtt Magyarországon azoknak a száma, akik az elkövetkező 5 évben inkább többet tennének félre. Ezzel párhuzamosan jelentősen (43 százalékról 36 százalékra) csökkent azok aránya, akik kevesebbet tudnak megtakarítani az elkövetkező években. Ugyanakkor a megkérdezettek 40 százaléka inkább elégedett anyagi helyzetével, 29 százaléka pedig egyáltalán nem. Különösen az 50 év felettiek esetében magas az elégedetlenek aránya, míg a leginkább elégedettnek a 15-29 évesek bizonyultak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kiderült, mekkora emelést kapnak a nyugdíjasok - mennyi pénzt hoz a postás novemberben?
Privátbankár.hu | 2022. október 6. 06:49
Novemberben még a júliusinál is nagyobb nyugdíjemelésre kényszerült a kormány az elszálló árak miatt - a Magyar Közlönyből az is kiderült, mekkora lesz az egyszeri nyugdíjprémium idén.
Személyes pénzügyek Sokkal drágábban akar tankolni? Várja meg a pénteket!
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 09:41
Péntektől megint jelentősen emelkedik az üzemanyagok piaci ára.
Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG