<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Jönnek az első benyomások arról, hogy mi maradt a kormány által tavaly novemberben lényegében kicsinált cafeteriából, és arról, hogy néznek ki a változtatások a gyakorlatban, most, hogy ténylegesen életbe léptek. A kormány döntése alapján több korábbi kedvenc most jövedelemként adózik, ezért megkérdeztünk több szakértőt arról, hogy látják a jelenlegi helyzetet, mit léptek a cégek a változtatásokra.
Szakszervezetek demonstrációja a Cafeteria visszaállításáért a Magyar Nemzeti Bank székháza előtt, a Szabadság téren 2018. november 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Ahogy arról mi is írtunk korábban, november 13-án elfogadta az Országgyűlés a 2019-es adótörvényekről szóló csomagot, ennek része volt az is, hogy a cafeteria több kedvelt formája idén már jövedelemként adózik.

Olyan kedvencek, mint az étkezési utalványok, az Erzsébet-utalvány (ez utóbbi meg is szűnt), vagy a lakáshitel-törlesztés, kikerültek az adómentességi listáról, míg a SZÉP-kártya, a kultúra és sportbelépő, az óvodai és bölcsődei támogatás megmaradt. Minimális szintig igénybe vehetőek ajándékutalványok is, de ez tényleg elenyésző, hiszen évente csupán a minimálbér 10 százalékának megfelelő összeg adómentes. Emellett jövedelemként adózik, de igénybe vehető adójóváírás (teljes teher jóváírással 51,63 százalék) az egészségpénztáraknál és az önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulásnál is.

Mit jelent mindez a gyakorlatban?

Mivel még nagyon az év elején járunk, nem lehet teljes képet kapni, ám a Privátbankár.hu által megkeresett szakértők előtt már kezdenek kibontakozni a tendenciák. Fata László, a Cateriatrend.hu szakértője szerint az eddig cafeteriát használó cégek jellemzően külön megtartották a juttatási keretet, melyben a szűkebb kínálat mellett sokan a pénzben való kifizetés lehetőségét is kínálják a munkavállalóknak. Kérdésünkre elmondta, azt, hogy a kormánynak sikerült-e elérni, hogy a munkáltatók fizetés részévé tegyék a korábban cafeteriára szánt keretet, egyelőre még nem igazán lehet látni, mivel még zajlik a dolgozó juttatásválasztási folyamat.

A szakértő úgy véli, hogy bár biztosan nem fognak ugyanúgy juttatásokat adni a cégek idén, mint 2018-ban, de sokan keresik a működő megoldásokat. Fata László szerint továbbra is gyakori maradhat, hogy a munkáltatók adnak valamiféle juttatást a fizetésen kívül, elég csak arra gondolni, hogy például nőnapon furán hatna, ha a virág helyett pénzt adna a cég.

Mit adnak most a munkáltatók?

Kardos György, a Bonus-Cafeteria ügyvezető igazgatója is úgy látja, hogy a cégek döntő többsége valamilyen szinten megtartotta a cafeteriát, és ezek nem kerültek alapbéresítésre, viszont a törvényi változtatások miatt a keret összetétele változott. A SZÉP-kártya lett a legnépszerűbb, emögött az egészségpénztár (igaz, ennek felhasználási feltételei szűkültek a tavalyi évhez képest) és a nyugdíjpénztár áll a második helyen.

A meccsbelépő a kutyát sem érdekli

Az eredeti csomaghoz beadott módosítónak köszönhetően, nem szűnt meg a munkavállalónak juttatható sportrendezvényekre és kulturális eseményekre szóló belépőjegyek támogatottsága, annyi változás történt, hogy a jegyeket nem visszaválthatóvá tették, és a juttatási érték a sport esetén csökkent, míg a kultúra esetén nőtt valamennyivel. Kardos György elmondta, hogy az adható juttatások körének szűkülése miatt a kultúra népszerűsége valamennyit nőtt, de a sportbelépőknél egyáltalán nem látnak növekedést.

A szakember szerint alapvetően az utalványos rendszert most már nem éri meg megtartani a cégeknek, így nem javasolják az ügyfeleiknek sem, hogy pl. ételutalványokat adjanak. Ő úgy látja, hogy a kormánynak részben sikerült elérnie azt a célt, hogy a munkáltatók a fizetés részévé tegyék a korábbi cafeteria keretet, különösen azoknál a cégeknél, ahol a juttatások kezelésének nincs igazi gazdája.

Mi a helyzet a borítékozással?

Kardos György szerint a magyar kis cégekre alapvetően jellemző az, hogy borítékban adnak pénzt, és a korábbi cafeteria-rendszer ezt jelentősen fehérítette, így azzal, hogy a kormány lényegében szétverte a rendszert, ismét kezd gyakoribbá válni ez a jelenség. Ugyanakkor a szakember szerint a minimálbéremelés valamennyit fehérít a gazdaságokon, de a hazai vállalkozások így sincsenek egyszerű helyzetben.

A szakember nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a jövőben valamilyen formában visszahozzák a cafeteriát, ugyanakkor szerinte arra mindenképpen szükség lett volna, hogy egy könnyen elkölthető utalványrendszert meghagyjon a kormány. Mint mondta, sokkal szerencsésebb lett volna az, hogyha az adható cafeteria-keretet maximalizálják, így elkerülhető lett volna az általános közfelháborodás is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos