TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Bába Julianna a Stabilitás Pénztárszövetség elnökeként a magánnyugdíjpénztárak túléléséért folytatott harc arca lett, most mégis lemond. A pénztárakat tömörítő szervezet távozó elnöke szerint a most elfogadott módosításokban vannak biztató jelek is, de az átmeneti szabályok még mindig nem kerültek kidolgozásra.

Elfogadta a parlament hétfőn azt a bizottsági módosító indítványt, amely megszünteti a kötelező magánnyugdíjpénztári tagdíjfizetést azok esetében, akik eddig fenntartották magánpénztári tagságukat. Ezentúl minden nyugdíjjárulék, amit fizetnek az államhoz kerül.

A Stabilitás Pénztárszövetség ma tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a pénztárak továbbra sem adják fel a "harcot", vagyis továbbra is jogi lehetőségeket keresnek arra, hogy a pénztártörvénnyel kapcsolatos aggályaikat igazolhassák. December 31-éig a szövetség honlapján még elérhető lesz az aktuális beadvány, amit addig bárki benyújthat az Alkotmánybíróságnak. A megváltozó alkotmány miatt január 1-je után csak magánszemélyek indíthatnak jogorvoslati eljárást az Ab-nál, és csak diszkriminációra hivatkozva - a szövetség ehhez minden jogi segítséget megad majd. A Helsinki Bizottság segítségével a nemzetközi jogi fórumokon is jelzik aggályaikat a pénztárak.

Lemondott az elnök

Bába Julianna bejelentette lemondását, mint mondta, személye akadály ma már a kormányzattal folytatott párbeszédben, így helyét a következő tisztújításig Borza Gábor, a szövetség alelnöke veszi át.

"Új műsorhoz új elnök kell" - Bába Julianna és Borza GáborBába szerint a most elfogadott módosításokban van biztató is, így például a tagdíjakkal kapcsolatos új szabályozás a szigorú költségkorlát mellett is biztosíthatja a pénztárak túlélését. A leköszönő elnök szerint tovább dolgoznak azon, hogy a túlélés további alternatíváit dolgozzák ki. Bár a részletes szabályozás még nem ismert, a pénztárak szerint mód nyílhat rá, hogy a tagság "önkéntes" alapon továbbra is fenntartsa a magánpénztárakat.

Közel a vég?

A részletes átmeneti szabályozásról pénteken dönthetnek a Parlamentben, elképzelhető, hogy újra megnyitják annak lehetőségét, hogy a magánpénztári tagok átléphessenek az állami rendszerbe - így jogosultságot szerezhetnek az állami nyugdíjra, de felhalmozott megtakarításaik ezzel átkerülnek az állam kasszájába. Egy ilyen döntés szinte bizonyosan a magánpénztári rendszer teljes felszámolását jelentené.

Bába Julianna jelezte, hogy az önkéntes- illetve egészség pénztárakat a mostani módosítóindítványok nem érintik. A Stabilitás Pénztárszövetség megmarad a jövőben is, hiszen ezen kasszák is hozzátartoznak: közel 2,2 milliós tagsággal és 1160 milliárd forintos kezelt vagyonnal. A portfólió nagy része állampapírpiaci befektetésben van.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél