3p
Lottózniuk kellene a jegybank és az NGM szakértőinek: ahogy immár második alkalommal sikerült "kegyelmi" árfolyamszintet meghatározniuk, az azt jelzi: vagy őrült szerencséjük van, vagy bitang jól megérzik a közelgő trendfordulókat. Bár jó eséllyel az első vélekedés az igaz, a 3 nap alatt 2,5 milliárdot már spóroltak a büdzsének.

Valamit nagyon tudnak a jegybankban és/vagy a nemzetgazdasági tárcánál. A devizahitelesek mentésének mérföldköveinél ugyanis olyan előrelátásról tettek mind a jelzáloghitelesek, mind az autóhitelesek megmentése esetén, amelynek átmentése esetén nem kellene aggódnunk a költségvetés kapcsán sem.

Mint ismert, a jelzáloghitelesek megmentésekor a "megtalált" 256,47 forintos svájci frank árfolyam olyan kegyelmi állapotnak bizonyult a későbbiekben, amely kapcsán nyugodtan elmondható: nem csak a devizahiteleseket, de a kormányt is megmentette a forintra váltás - tessék elképzelni, mivel járt volna, ha a devizahitelesek a nyakukba kapják a januárban elengedett svájci frank árfolyamot... Emlékezzünk: január végén Európa-szerte a magyar kormányzat hihetetlen jó érzékéről szóltak a cikkek...

Ugyanígy, csak ha lehet még rövidebb távon bizonyult kiváló jósnak a Bankszövetséggel múlt szerdán szerződést aláíró NGM és a váltáshoz a mai tenderen még a pénteki, 309,2 forintos euró és 287,22 forintos svájci frank árfolyamon forrást biztosító jegybank akkor, amikor meghatározta a váltási árfolyamot. Mert bizony, ki gondolta volna, hogy míg mi a tűzijáték fényeitől káprázunk, addig a tengerentúlon (és Európában is) a tőzsdék vörös fényeinek villódzása okán romlik el a látása az embereknek?

Ötmilliárd két nap alatt

Cikkünk írásakor az eurót 315,3 forintos, a svájci frankot 292,1 forinton adják-veszik a bankközi pénzpiacon. Mindez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy az autóhiteleseknek a megállapodás szellemében a jelzáloghitelesek árfolyamszintjén tudják forintosítani a hitelüket, a kormánynak és a bankoknak nem 31, hanem 36 milliárd forintot kellene betolnia fele-fele részben a rendszerbe. Vagyis: egy okos döntéssel a költségvetés 2,5 milliárd forintot spórolt az adófizetők pénzéből, s a lassan magára találó bankrendszernek is ennyivel kevesebb extra teherrel kell számolnia, amely mondjuk növelheti a hitelkihelyezést.

Hogy ez így demagóg szöveg, hiszen ki veszi észre azt az 5 milliárdot? Meglehet, de ettől még a tény tény marad: sikeres pillanatban sikerült ismét megállapodni a forintosításról. S hogy ez mennyire lehet komoly pénz, arról majd azok a bankfüggetlen lízingcégek fognak tudni mesélni, akiknek nem sikerült az elmúlt napokban olyan partnert (ernyőbankot) találniuk, amelyik szerződéses kapcsolatban van az MNB-vel: számukra ugyanis a következő napok megismételt tenderén már nem 287,22, hanem az aktuális - tehát jó 5 forinttal magasabb - árfolyamon adja el a jegybank a frankot. A különbözetet ugyanakkor ők lesznek kénytelenek viselni, tekintve, hogy a támogatás fix.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Figyelem, nagyot változik a bankolás vasárnaptól
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 30. 07:22
Rengeteg új szabályozás lép életbe szeptember 1-jétől. Ez változik és erre kell figyelnie az ügyfeleknek.
Személyes pénzügyek Menekítik a pénzüket a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 09:06
Közel másfélszeresére nőtt egy év alatt a tbsz-számlákon nyilvántartott értékpapír-állomány aktuális piaci értéke.
Személyes pénzügyek Lakáshitele van? Akkor most milliókat spórolhat
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 06:31
Az elmúlt években felvett méregdrága jelzálogkölcsönüket törlesztő adósoknak mostanra eljöhetett a hitelkiváltás ideje.
Személyes pénzügyek Egyre magasabb fizetéseket ígérnek az Ausztriában dolgozóknak
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 18:43
Elérte a 130 ezer főt az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ami eddig még a németeknek sem sikerült. Az osztrák turizmusban, vendéglátásban továbbra is nagy a munkaerőhiány, ezért egyre magasabb béreket kínálnak. Az árupiaci termékek inflációval korrigálva nem drágák, nagyobb áremelkedés is elképzelhető. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Eidenpenz József a Trend FM reggeli műsorában.
Személyes pénzügyek Kitört az őrület: egyre több magyar él ezzel a lehetőséggel
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 16:10
Egy kisvárosnyi magyar lépett be az idén az egészségpénztárakba.
Személyes pénzügyek Több hitel jut a magyaroknak, mint korábban
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 26. 14:57
Ebből a szempontból mindenképpen pozitívum a fizetések alakulása.
Személyes pénzügyek Küzdelem a diákokért: a díjmentes számlavezetés már rég nem elég
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 25. 18:05
Az ingyenes számlavezetés már klasszikusnak mondható marketingelem a diákoknak szánt csomagoknál, ám ma már a jóváírási akciók is majdnem ilyen elterjedtek az iskolakezdés előtti kampányidőszakban. A kedvezményeken túl viszont egy sor egyéb kiegészítő szolgáltatást nyújtanak a bankok, hogy megnyerjék a számukra igen értékes korosztályt.
Személyes pénzügyek Kinek lehet előnyös a bizalmi vagyonkezelés? Klasszis podcast Bálint Attilával
Csabai Károly | 2024. augusztus 22. 15:03
A Raiffeisen Bank privátbanki üzletágának vezetőjével a bizalmi vagyonkezelésről beszélgettünk, arról, hogy az miben különbözik a gombamód szaporodó vagyonkezelő alapítványoktól, illetve arról, mi a kapcsolat a bizalmi vagyonkezelés és a private banking között.
Személyes pénzügyek Rendületlenül menetel a forint
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 18:46
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Ha a személyi kölcsön már nem elég: egyre jobban fogynak a jelzáloghitelek
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 19. 18:34
A tavaszi hónapokban a szabad felhasználású jelzáloghitelek iránti kereslet is érezhetően növekedni kezdett, május után a júniusi hónap is bőven nyolcmilliárd forint feletti új kihelyezést hozott. A jelzáloghitelek viszont láthatóan a nagyobb összeg felvételében gondolkodó háztartások számára jelentenek valós alternatívát: erre utal, hogy az átlag jelenleg 15 millió forint körül mozog az új szerződéseknél.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG