<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Lottózniuk kellene a jegybank és az NGM szakértőinek: ahogy immár második alkalommal sikerült "kegyelmi" árfolyamszintet meghatározniuk, az azt jelzi: vagy őrült szerencséjük van, vagy bitang jól megérzik a közelgő trendfordulókat. Bár jó eséllyel az első vélekedés az igaz, a 3 nap alatt 2,5 milliárdot már spóroltak a büdzsének.

Valamit nagyon tudnak a jegybankban és/vagy a nemzetgazdasági tárcánál. A devizahitelesek mentésének mérföldköveinél ugyanis olyan előrelátásról tettek mind a jelzáloghitelesek, mind az autóhitelesek megmentése esetén, amelynek átmentése esetén nem kellene aggódnunk a költségvetés kapcsán sem.

Mint ismert, a jelzáloghitelesek megmentésekor a "megtalált" 256,47 forintos svájci frank árfolyam olyan kegyelmi állapotnak bizonyult a későbbiekben, amely kapcsán nyugodtan elmondható: nem csak a devizahiteleseket, de a kormányt is megmentette a forintra váltás - tessék elképzelni, mivel járt volna, ha a devizahitelesek a nyakukba kapják a januárban elengedett svájci frank árfolyamot... Emlékezzünk: január végén Európa-szerte a magyar kormányzat hihetetlen jó érzékéről szóltak a cikkek...

Ugyanígy, csak ha lehet még rövidebb távon bizonyult kiváló jósnak a Bankszövetséggel múlt szerdán szerződést aláíró NGM és a váltáshoz a mai tenderen még a pénteki, 309,2 forintos euró és 287,22 forintos svájci frank árfolyamon forrást biztosító jegybank akkor, amikor meghatározta a váltási árfolyamot. Mert bizony, ki gondolta volna, hogy míg mi a tűzijáték fényeitől káprázunk, addig a tengerentúlon (és Európában is) a tőzsdék vörös fényeinek villódzása okán romlik el a látása az embereknek?

Ötmilliárd két nap alatt

Cikkünk írásakor az eurót 315,3 forintos, a svájci frankot 292,1 forinton adják-veszik a bankközi pénzpiacon. Mindez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy az autóhiteleseknek a megállapodás szellemében a jelzáloghitelesek árfolyamszintjén tudják forintosítani a hitelüket, a kormánynak és a bankoknak nem 31, hanem 36 milliárd forintot kellene betolnia fele-fele részben a rendszerbe. Vagyis: egy okos döntéssel a költségvetés 2,5 milliárd forintot spórolt az adófizetők pénzéből, s a lassan magára találó bankrendszernek is ennyivel kevesebb extra teherrel kell számolnia, amely mondjuk növelheti a hitelkihelyezést.

Hogy ez így demagóg szöveg, hiszen ki veszi észre azt az 5 milliárdot? Meglehet, de ettől még a tény tény marad: sikeres pillanatban sikerült ismét megállapodni a forintosításról. S hogy ez mennyire lehet komoly pénz, arról majd azok a bankfüggetlen lízingcégek fognak tudni mesélni, akiknek nem sikerült az elmúlt napokban olyan partnert (ernyőbankot) találniuk, amelyik szerződéses kapcsolatban van az MNB-vel: számukra ugyanis a következő napok megismételt tenderén már nem 287,22, hanem az aktuális - tehát jó 5 forinttal magasabb - árfolyamon adja el a jegybank a frankot. A különbözetet ugyanakkor ők lesznek kénytelenek viselni, tekintve, hogy a támogatás fix.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hány telefonfülke van még az országban és mennyit használják őket?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 23. 10:01
Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják azokat, havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről.
Személyes pénzügyek Melyik éri meg jobban? A fogyasztóbarát személyi hitel vagy a hagyományos?
Privátbankár.hu | 2021. július 20. 16:37
A Minősített Fogyasztóbarát személyi kölcsön számos olyan jellemzővel bír, ami miatt kedvezőbb egy hagyományos személyi kölcsönnél, a Nemzeti Bank korábbi közlése alapján az idei év első négy hónapjában felvett személyi kölcsönök közül minden ötödik minősített volt. A Bank360 elemzői annak jártak utána, hogy milyen feltételekkel lehet hagyományos, illetve fogyasztóbarát hitelhez jutni júliusban, és jobban megéri-e az új konstrukció.
Személyes pénzügyek A válság ellenére is új történelmi csúcson az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2021. július 20. 12:00
Annak ellenére, hogy a koronavírus-válságnak még koránt sincs vége, és nem a legjobb évként fog bevonulni a turizmus történetébe sem a 2021-es, az Ausztriában dolgozó magyarok száma új történelmi csúcsra emelkedett. Messze a magyarok kapták a legtöbb állást júniusban, amihez hozzájárulhat, hogy osztrák dolgozókból egyre kevesebb van. Az országban azonban megint szigorítanak, így a nyár második fele erősen kérdéses.
Személyes pénzügyek Magyarország sem marad ki az időjárás okozta károkból
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 16:27
A Generali Biztosító adatai szerint július második és harmadik hétvégéjének viharai után eddig közel 5500 bejelentés érkezett, összesen 1,5 milliárd forint értékben. 
Személyes pénzügyek Ráerősített az öngondoskodás iránti igényre a járvány
Privátbankár.hu | 2021. július 19. 15:12
Egyre többen veszik saját kezükbe az egészségügyi öngondoskodás kérdését – derült ki a Pénztárszövetség első negyedéves eredményeiből. A hosszú távú, nyugdíjcélú megtakarítások mellett tavaly és a 2021-es év első negyedévében a több mint 930 ezer egészségpénztári tag 8 milliárd forintnyi egyéni befizetéssel gyarapította egészségügyi célú befizetéseit, ami rekordösszegnek számít az elmúlt 20 év első negyedéveit tekintve.   
Személyes pénzügyek Jól meglökte a koronavírus az asztali számítógépek iránti keresletet
MTI | 2021. július 19. 12:20
Az elmúlt három negyedévben világszerte szépen nőttek a PC-eladások, igaz, a lendület így a végére épp hanyatlásnak indult.
Személyes pénzügyek Két bank is a babaváró hitel növekvő folyósítását jelezte
MTI | 2021. július 14. 06:24
Jelentős növekedésről számolt be a babaváró hitelek folyósításában két pénzintézet.
Személyes pénzügyek Még hogy válság? Egy év alatt közel 900 milliárddal tollasodtak meg a hazai gazdagok - itt a legfrissebb privátbanki körkép!
Csabai Károly | 2021. július 12. 05:21
Nemcsak a meglévő ügyfelek számláját gyarapították a koronavírus-járvány utáni első sokkot követően jelentősen felpattant árfolyamok. Hanem a friss pénzek is, vagyis, hogy több mint másfélezren döntöttek úgy, ezentúl a pénzeik fialtatását profikra bízzák. Mindezek következtében június végén közel 47 ezer számlán már 7 ezer milliárd forintos magánvagyont kezeltek a hazai privátbankárok, akik 30 millió forint alatt szóba sem állnak módosabb honfitársainkkal, a többségnél azonban 100 millió a beugró. Egyéb érdekességek is kiderülnek a legfrissebb körképünkből.
Személyes pénzügyek Az itthon nyaraló magyarok közel fele 50 ezer forintnál kisebb büdzsével tervez
Privátbankár.hu | 2021. július 8. 12:29
32 százalékuk pedig 50 és 100 ezer forint közötti vakációs költségvetéssel számol idén.
Személyes pénzügyek Csak május végéig 460 milliárd forint lakáshitelt vettek fel a magyarok
MTI | 2021. július 8. 07:54
Az év első öt hónapjában már majdnem olyan értékben kötöttek hitelszerződéseket, mint a teljes 2016-os évben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos