TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Lottózniuk kellene a jegybank és az NGM szakértőinek: ahogy immár második alkalommal sikerült "kegyelmi" árfolyamszintet meghatározniuk, az azt jelzi: vagy őrült szerencséjük van, vagy bitang jól megérzik a közelgő trendfordulókat. Bár jó eséllyel az első vélekedés az igaz, a 3 nap alatt 2,5 milliárdot már spóroltak a büdzsének.

Valamit nagyon tudnak a jegybankban és/vagy a nemzetgazdasági tárcánál. A devizahitelesek mentésének mérföldköveinél ugyanis olyan előrelátásról tettek mind a jelzáloghitelesek, mind az autóhitelesek megmentése esetén, amelynek átmentése esetén nem kellene aggódnunk a költségvetés kapcsán sem.

Mint ismert, a jelzáloghitelesek megmentésekor a "megtalált" 256,47 forintos svájci frank árfolyam olyan kegyelmi állapotnak bizonyult a későbbiekben, amely kapcsán nyugodtan elmondható: nem csak a devizahiteleseket, de a kormányt is megmentette a forintra váltás - tessék elképzelni, mivel járt volna, ha a devizahitelesek a nyakukba kapják a januárban elengedett svájci frank árfolyamot... Emlékezzünk: január végén Európa-szerte a magyar kormányzat hihetetlen jó érzékéről szóltak a cikkek...

Ugyanígy, csak ha lehet még rövidebb távon bizonyult kiváló jósnak a Bankszövetséggel múlt szerdán szerződést aláíró NGM és a váltáshoz a mai tenderen még a pénteki, 309,2 forintos euró és 287,22 forintos svájci frank árfolyamon forrást biztosító jegybank akkor, amikor meghatározta a váltási árfolyamot. Mert bizony, ki gondolta volna, hogy míg mi a tűzijáték fényeitől káprázunk, addig a tengerentúlon (és Európában is) a tőzsdék vörös fényeinek villódzása okán romlik el a látása az embereknek?

Ötmilliárd két nap alatt

Cikkünk írásakor az eurót 315,3 forintos, a svájci frankot 292,1 forinton adják-veszik a bankközi pénzpiacon. Mindez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy az autóhiteleseknek a megállapodás szellemében a jelzáloghitelesek árfolyamszintjén tudják forintosítani a hitelüket, a kormánynak és a bankoknak nem 31, hanem 36 milliárd forintot kellene betolnia fele-fele részben a rendszerbe. Vagyis: egy okos döntéssel a költségvetés 2,5 milliárd forintot spórolt az adófizetők pénzéből, s a lassan magára találó bankrendszernek is ennyivel kevesebb extra teherrel kell számolnia, amely mondjuk növelheti a hitelkihelyezést.

Hogy ez így demagóg szöveg, hiszen ki veszi észre azt az 5 milliárdot? Meglehet, de ettől még a tény tény marad: sikeres pillanatban sikerült ismét megállapodni a forintosításról. S hogy ez mennyire lehet komoly pénz, arról majd azok a bankfüggetlen lízingcégek fognak tudni mesélni, akiknek nem sikerült az elmúlt napokban olyan partnert (ernyőbankot) találniuk, amelyik szerződéses kapcsolatban van az MNB-vel: számukra ugyanis a következő napok megismételt tenderén már nem 287,22, hanem az aktuális - tehát jó 5 forinttal magasabb - árfolyamon adja el a jegybank a frankot. A különbözetet ugyanakkor ők lesznek kénytelenek viselni, tekintve, hogy a támogatás fix.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
hírlevél