BUX
32 591.95
+0.71%
+230.00
OTP
8 815.00
-0.28%
-25.00
MOL
2 000.00
+5.88%
+111.00
RICHTER
6 210.00
-2.66%
-170.00
MTELEKOM
355.00
-0.56%
-2.00
 
2015. augusztus 24. 08:45

Lottózniuk kellene a jegybank és az NGM szakértőinek: ahogy immár második alkalommal sikerült "kegyelmi" árfolyamszintet meghatározniuk, az azt jelzi: vagy őrült szerencséjük van, vagy bitang jól megérzik a közelgő trendfordulókat. Bár jó eséllyel az első vélekedés az igaz, a 3 nap alatt 2,5 milliárdot már spóroltak a büdzsének.

Valamit nagyon tudnak a jegybankban és/vagy a nemzetgazdasági tárcánál. A devizahitelesek mentésének mérföldköveinél ugyanis olyan előrelátásról tettek mind a jelzáloghitelesek, mind az autóhitelesek megmentése esetén, amelynek átmentése esetén nem kellene aggódnunk a költségvetés kapcsán sem.

Mint ismert, a jelzáloghitelesek megmentésekor a "megtalált" 256,47 forintos svájci frank árfolyam olyan kegyelmi állapotnak bizonyult a későbbiekben, amely kapcsán nyugodtan elmondható: nem csak a devizahiteleseket, de a kormányt is megmentette a forintra váltás - tessék elképzelni, mivel járt volna, ha a devizahitelesek a nyakukba kapják a januárban elengedett svájci frank árfolyamot... Emlékezzünk: január végén Európa-szerte a magyar kormányzat hihetetlen jó érzékéről szóltak a cikkek...

Ugyanígy, csak ha lehet még rövidebb távon bizonyult kiváló jósnak a Bankszövetséggel múlt szerdán szerződést aláíró NGM és a váltáshoz a mai tenderen még a pénteki, 309,2 forintos euró és 287,22 forintos svájci frank árfolyamon forrást biztosító jegybank akkor, amikor meghatározta a váltási árfolyamot. Mert bizony, ki gondolta volna, hogy míg mi a tűzijáték fényeitől káprázunk, addig a tengerentúlon (és Európában is) a tőzsdék vörös fényeinek villódzása okán romlik el a látása az embereknek?

Ötmilliárd két nap alatt

Cikkünk írásakor az eurót 315,3 forintos, a svájci frankot 292,1 forinton adják-veszik a bankközi pénzpiacon. Mindez azt jelenti, hogy ahhoz, hogy az autóhiteleseknek a megállapodás szellemében a jelzáloghitelesek árfolyamszintjén tudják forintosítani a hitelüket, a kormánynak és a bankoknak nem 31, hanem 36 milliárd forintot kellene betolnia fele-fele részben a rendszerbe. Vagyis: egy okos döntéssel a költségvetés 2,5 milliárd forintot spórolt az adófizetők pénzéből, s a lassan magára találó bankrendszernek is ennyivel kevesebb extra teherrel kell számolnia, amely mondjuk növelheti a hitelkihelyezést.

Hogy ez így demagóg szöveg, hiszen ki veszi észre azt az 5 milliárdot? Meglehet, de ettől még a tény tény marad: sikeres pillanatban sikerült ismét megállapodni a forintosításról. S hogy ez mennyire lehet komoly pénz, arról majd azok a bankfüggetlen lízingcégek fognak tudni mesélni, akiknek nem sikerült az elmúlt napokban olyan partnert (ernyőbankot) találniuk, amelyik szerződéses kapcsolatban van az MNB-vel: számukra ugyanis a következő napok megismételt tenderén már nem 287,22, hanem az aktuális - tehát jó 5 forinttal magasabb - árfolyamon adja el a jegybank a frankot. A különbözetet ugyanakkor ők lesznek kénytelenek viselni, tekintve, hogy a támogatás fix.

Személyes pénzügyek Főleg az időseket célozzák meg az elharapódzó koronavírus-csalások
Eidenpenz József | 2020. március 31. 18:04
A koronavírussal kapcsolatos csalások nagyon hamar megjelentek az interneten, amint erre fogyasztóvédő szervezetek felhívják a figyelmet. Előbb, mint maga a járvány. A vírus kapcsán a csalók különösen nagy buzgalommal célozzák meg a 60 éven felülieket. Nagy anyagi károkat tudnak okozni befektetési csalásokkal is.
Személyes pénzügyek Üzenet a békeidőkből: 249 500 forint volt a januári átlagkereset
MTI | 2020. március 31. 09:49
Ez 9,2 százalékos növekedést jelent éves összevetésben a Központi Statisztikai Hivatal számai szerint. Furcsa ezt olvasni két hónappal odébb, egy világjárvány közepette.
Személyes pénzügyek Takarékbank: külön idősáv a 65 éven felülieknek
Privátbankár.hu | 2020. március 28. 11:16
Külön idősávot biztosít a személyes ügyintézésre a Takarékbank a 65 évnél idősebbeknek.
Személyes pénzügyek CIG Pannónia – mától digitálisan is köthető szerződés
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 16:45
A CIG Pannónia Biztosító mától az elsők között vezeti be a teljeskörű digitális biztosítási szerződéskötést.
Személyes pénzügyek Milyen biztosítást kössenek a hobbifutók?
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 15:37
A futás az egyik legnépszerűbb sport, amelyet viszonylag kevés ráfordítással el lehet kezdeni. Idővel aztán a legtöbb kocogó keresi a kihívást és versenyeken is elindul, ma már rengeteg lehetőség közül lehet választani. A félmaratoni és maratoni távok mellett az erdei, hegyi versenyek, ultratávok is egyre több futót vonzanak, természetesen nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.
Személyes pénzügyek További könnyítéseket kaptak a hiteleseknek – kiderültek a moratórium részletei
Privátbankár.hu | 2020. március 25. 05:58
Nem csak idén, jövőre is segítik a moratóriummal élő ügyfeleket, bővül a kedvezményes hitelek köre is. Nem számítható fel kamatos kamat a moratórium ideje alatt.
Személyes pénzügyek Varga Mihályék döntöttek: 15 ezerre emelkedik az érintéses fizetések határa
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 11:02
A járvány lassítását szolgálja ez is a Pénzügyminisztérium által kiadott közleménye szerint.
Személyes pénzügyek Felfüggesztik a diákhitel törlesztését – kiderültek a részletek
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:07
A moratóriumot kiterjesztik a leendő ügyfeleire is.
Személyes pénzügyek Februárban még béke volt az osztrák munkaerő-piacon, több magyar dolgozott kint
Eidenpenz József | 2020. március 19. 06:07
Emelkedni tudott februárban az Ausztriában foglalkoztatott magyarok létszáma, ha már nem is túl sokkal. A románok vagy a horvátok száma azonban jobban nőtt. Ám a sokk valószínűleg márciusban következik, mert a téli síszezon hamarabb véget ért a vártnál.
Személyes pénzügyek Rövidebb nyitva tartást vezetett be a NAV a központi ügyfélszolgálatain
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 17:39
Mától heti 25 órában várják az ügyfeleket.
hírlevél