1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Módosulnak a nyudíjpénztárakra vonatkozó befektetési szabályok. Hétfőtől a kasszák korlátlan mértékben tarthatják pénzüket állampapírokban - jelentette be Veres János pénzügyminiszter
Módosulnak a nyudíjpénztárakra vonatkozó befektetési szabályok. Hétfőtől a kasszák korlátlan mértékben tarthatják pénzüket állampapírokban - jelentette be Veres János pénzügyminiszter

Friss tőzsdei árfolyamok
Legfrissebb devizaárfolyamok

A tárcavezető hozzátette: emellett módosulnak egyes számviteli szabályok is, amelyek eddig megnehezítették, hogy az állampapírpiac irányába mozduljanak el a források.

A magánnyugdíjpénztárak az első félévben 182,346 milliárd forint veszteséget könyveltek el a befektetési tevékenységen, az önkéntes nyugdíjpénztárak pedig 61,024 milliárd forintnyit. Részletek...

Ön szerint ebben a válságos időszakban meddig süllyedhet a budapesti tőzsde indexe? Szavazzon!

A Magyar Nemzeti Bank hétfőtől tendert indít a rövid lejáratú likviditás javítása érdekében - jelentette be Simor András jegybankelnök.
A magyar bankrendszer stabil, tőkeerős, betartja a prudenciális szabályokat, de nem tudja függetleníteni magát a pénzpiaci folyamatoktól, ezért a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a pénzpiac stabilitása fennmaradjon - mondta Veres János.

Jó ötlet volt a nyugdíjpénztárak részvénytartási kötelezettségének felfüggesztése László Csaba, a KPMG adópartnere szerint. "Eljött az ideje, hogy a pénztárak szabad kezet kapjanak, kár volna erőltetni, hogy ilyen szituációban meghatározott eszközökben tartsák a vagyont" - mondta a volt pénzügyminiszter.

Fórizs Sándor, az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke szerint ezt a lehetőséget elsősorban a pénztárakba érkező friss pénzek befektetésekor használhatják ki a magánnyugdíjpénztárak, a részvényekbe már befektetett pénzek nem vándorolnak át állampapírokba. "Ilyenkor kiszállni a részvényekből meglehetősen nagy kockázattal jár, azonnal realizálnánk az árfolyamveszteséget" - mondta.

Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint a magánnyugdíjpénztárak így szabadabban hozhatnak döntéseket, nem kell erőltetett ütemben részvényt vásárolniuk.

Nyugdíjpénztári bukta: csak nyugi!

Változhatnak a kormány adójavaslatai is az egyensúly megőrzése érdekében - mondta reggel Veres János pénzügyminiszter. Részletek...

A magánnyugdíjpénztárak eddigi teljesítményéért kattintson IDE
Az önkéntes nyugdíjpénztárak eddigi teljesítményéért kattintson IDE


Minden eszközzel küzd az állam

Magyarország minden lehetséges eszközt felhasznál annak érdekében, hogy stabilizálja a pénzügyi rendszert - mondta Veres János pénzügyminiszter a "Pénzügyi csúcstalálkozó" kerekasztal beszélgetésén, amelyen részt vett Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, volt pénzügyminiszter és Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter.

"Ma ötpárti egyeztetésre kerül sor a frakcióvezetők részvételével, annak érdekében, hogy közösen találjunk megoldást a Magyarországot is érintő pénzügyi válságra" - mondta Veres János. A miniszter megismételte csütörtöki bejelentését, amely szerint  újra kell számolni a 2009. évi költségvetéshez kapcsolódó makrogazdasági mutatókat, miközben az eredményszemléletű hiánymutató nem lehet nagyobb a GDP 3,2 százalékánál.

A korrigált makropálya nyilvánvalóan kisebb növekedési mutatót és fogyasztást tartalmaz majd, ami valószínűleg kisebb inflációval jár együtt - magyarázta a pénzügyminiszter, aki arra is utalt, hogy a költségvetés bevételi és kiadási oldala is változtatásra szorul.

A számítási munkálatok napokon belül elkészülnek, ugyanakkor a világban zajló gyors pénzügyi változások nyomán nem zárható ki, hogy három hét múlva mindent újra kell számolni - mondta Veres János. A pénzügyminiszter szerint talán november 7-e után lehet világosabban látni, amikor az Európai Bizottság összegzi a tagországok által benyújtott prognózisokat.

A jelenlegi, pénzügyi válsággal sújtott helyzetben a parlamentnek el kellene fogadnia a már egy éve beterjesztett közpénzügyi törvénycsomagot, amely az SZDSZ által javasolt költségvetési plafont is tartalmazza - hangsúlyozta  Veres János.

Varga Mihály úgy látja: a reálgazdasági válság még előttünk van. A Fidesz alelnöke Magyarország hitelességének visszaállítását jelölte meg a legfontosabb feladatnak, amelyet a fiskális konszolidációnak, azaz az államháztartás átláthatóbbá tételének kell követnie. Hozzátette azt is, hogy jövőre a kiadásokon belül a jóléti kiadások hét százalékkal növekednek, miközben a GDP növekedéséről még nincs reális képünk.

A versenyképesség javítása csak adócsökkentéssel érhető el - közölte az Orbán-kormány pénzügyminisztere. Úgy vélte, minél előbb ki kell jelölni az euróbevezetés céldátumát.

Bajnai Gordon szerint most a hiányzó bizalmat az államoknak, illetve a kormányoknak kell "bevinniük a rendszerbe". A gazdasági miniszter azt válaszolta Varga Mihálynak, hogy egy párt programjának hitelességét nem segíti, ha a radikális adó- illetve járulékcsökkentés mellé nem nevezi meg annak forrásait.

Kovács László, adópolitikai és vámuniós EU-biztos szerint meg kell különböztetni Magyarország számára fontos és sürgős gazdasági feladatokat. Fontos feladatnak a gazdasági növekedés és versenyképesség növelését, valamint a foglalkoztatás bővítését nevezte, míg sürgősnek az államháztartási hiány csökkentését tartja, amely nélkül az ország az Európai Unió több száz millió euró értékű támogatásától esne el. A jövő évre tervezett adócsökkentés helyett ezért csak a közép- vagy hosszú távú állami elvonáscsökkentést tudja támogatni.

Kovács Árpád, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke kiemelte: a magyarországi vállalatok egyre kisebb mértékben részesülnek a belföldön rendelkezésre álló jövedelemből, míg az államháztartás részesedése, a kormányzati kommunikációval szemben 17,2 százalékról 20 százalékra emelkedett 2005. és 2007. között. A gazdasági növekedés gyorsítása érdekében a vállalkozásoknak nagyobb, az állami szférának pedig kisebb arányban kell részesülnie a magyarországi jövedelmekből.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst and Young adószakértője, az APEH volt elnök-helyettese elsősorban az élő munka terheinek csökkentése és a szürkegazdaság felszámolására tett költségvetési tételek hangsúlyosabbá tételét kérte a kormánytól.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének jóslata szerint a pénzügyi válság hamarosan gazdasági válságba fog torkollni, ezért elengedhetetlenné válik a vállalkozások valós terheinek csökkentése. Parragh László szerint az adócsökkentés az állam kezében lévő leggyorsabban ható  piaci szabályozó.

Úgy vélte, a költségvetési folyamatokra jól ható konvergenciaprogram súlyos károkat okozott a "gazdaság szöveteiben", ami különösen rosszul jön a gazdasági recesszió előtti időben.

Elüdülik nyugdíjukat a fiatalok
Novemberben újabb nyugdíjemelés
Húzzon bele: évek hiányozhatnak a nyugdíjhoz!
Nagyot buktak a nyugdíjpénztárak
Nyugdíj miatt is bukható volt az adójóváírás
Türelem pénztári befizetést terem?
Így juthat nyugdíj előtt kölcsönhöz

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Kiakadt a jegybank: durva álhír terjed a TikTokon, ne dőljön be!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 14:44
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendőrségi lépéseket is tesz.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG