<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Az 1,5 százalékra eljutó jegybanki alapkamat miatt egyre több pénzintézet szembesül azzal, hogy az MNB-kamat szintjéhez kötött megtakarítási konstrukcióinak feltételeihez hozzá kell nyúlni, különben nem tud kamatot fizetni az ügyfeleknek. Ráadásul a törvény a negatív kamat alkalmazását a lakossági ügyfelek esetében megtiltja.

Eddigi mélypontjára, 1,5 százalékra jutott a jegybanki alapkamat, s ennek köszönhetően a banki kamatajánlatok is. A Monetáris Tanács elmúlt hét keddi döntését a BankRáció.hu adatai szerint néhány nap alatt lekövették azok a konstrukciók, ahol a pénzintézetek a jegybanki kamathoz kötötték a konstrukcióban kiajánlott kamatot. Jó néhány helyen ugyanakkor már nincs hova hátrálnia a bankoknak, a legalább valamilyen névleges kamatot ajánlani akarnak az ügyfélnek. Ráadásul köti kezüket a 2015. II. törvény, amely megtiltja, hogy a lakossági megtakarításokra negatív kamatot alkalmazzanak. Márpedig néhány konstrukciónál ez jönne, ha érvényesítenék a jegybanki kamatcsökkentést.

A jegybanki alapkamat alakulása

Az OTP Banknál 0,15 százalékkal alacsonyabb lett a Lakossági bankszámláról leköthető Net betét és Prémium Plusz betét kamata – előbbi 0,5, utóbbi 1,1 százalékot fial éves szinten így. Az OTP Simple Bankszámláról leköthető 6 hónapos betét kamata 0,1 százalékra módosult.

A Budapest Bank Prémium betétek kamata a kiemelt 2 hónapos lekötésnél 0,55 százalékról 0,40 százalékra, 12 hónapos lekötésnél 0,75 százalékról 0,60 százalékra módosult, a többi futamidőre változatlanul 0,20 százalékot kínál a BB. A Likvid 12 hónapos Prémium betét kamata ugyanakkor csak 10 bázisonttal, 1,40 százalékra csökkent.

Az MKB Banknál a Prémium Akciós betét a jövőben csak 0,99 százalékot kínál 3, 6 és 12 hónapos lejötésnél is.

A KDB Banknál a 15 bázispontos vágás után az Elektronikus betét 9 hónapos lekötésre már 0, 12 hónapos lekötésre 0,5 százalékos kamatot fizet.

A MagNet Banknál a Mentor és Szféra betétek kamata 1,65 százalékról 1,5 százalékra csökkent.

És most jöjjenek azok az ajánlatok, ahol az üzletpolitika vagy a ráció közbeszólt, így kissé más lett az ajánlat, mint ami a 15 bázispontos jegybanki kamatvágásból következett volna.

Június 24-től az AXA Bank OKÉ Betétszámla látra szóló kamata 5 millió forint felett 0,5 százalékra módosult – lejjebb már nem lehetett érvényesíteni a kamatcsökkentést, így 5 millió forintig marad a 10 bázispontos ajánlat.

A Pannon Takarék Bank szintén nem lép: bár a Takarék számlabetét kamata a jegybanki alapkamathoz van kötve, ám a bank addig fix 0,25 százalékos kamatot fizet, amíg a számított kamat ez alatt az érték alatt marad.

A Sopron Banknál 3 hónapos forint fix akciós betét kamata 1,35 százalékra csökkent. A 6 hónapos akciós betétnél ugyanakkor a bank „visszaadja” a mostani kamatcsökkentést, hiszen ugyan a kiajánlott kamat 1,00 százalékról 0,85 százalékra csökkent, de a feltételek teljesítése esetén fizetett kamatprémium ugyanennyivel, 0,85 százalékra nőtt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
Személyes pénzügyek Megindultak az infláció után a betéti kamatok, érdemes odafigyelni a lekötésekre
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:33
Az infláció kilőtt, de már a bankbetétek kamatai is megmozdultak felfelé. A legtöbb pénz viszont még mindig kamat nélkül értéktelenedik el a számlákon.
Személyes pénzügyek Megvannak az idei Revolut-fejlesztések – az ország ötödik legnagyobb bankja lehetne
Eidenpenz József | 2022. május 1. 15:01
Az ügyfelek számát tekintve az ország nagybankjai közé tartozhatna a Revolut, főleg a fiatalok és az új technológiákra fogékonyak körében hódít. Alapelvei közé tartozik az állandó újítás, fejlesztés, már ebben az évben is vagy két tucatnyi szolgáltatást vezettek be különböző piacaikon.
Személyes pénzügyek Mennyit romlik a spórolt pénzünk?
Privátbankár.hu | 2022. április 29. 11:09
A márciusban 8,5 százalékra megugró infláció, az ukrán-orosz konfliktus, valamint a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai lezárták a korábbi - alacsony kamatkörnyezet és jegybanki pénzbőség jellemezte -  korszakot.
Személyes pénzügyek Megjött a magyarok kedve az okoseszközös fizetésekhez
Privátbankár.hu | 2022. április 28. 11:03
A bankkártyás forgalom drasztikus bővülése mellett az okoseszközös fizetések még látványosabb karrierbe kezdtek - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Csak a magyarok harmada él kényelmesen a fizetéséből
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 10:20
A magyarok többsége szerint úgy is lehet közös kasszán egy pár, ha a bankszámlájuk nem közös – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából, amely ezúttal a családi pénzügyeket vizsgálta.
Személyes pénzügyek Objektivitást kér a pénzügyi összehasonlító oldalaktól az MNB
Privátbankár.hu | 2022. április 25. 10:00
Az MNB vezetői körlevélben szólította fel a pénzügyi intézményeket és a pénzügyi termékeket összehasonlító oldalakat működtető pénzpiaci közvetítőket, hogy az ott elérhető információk transzparensek, megalapozottak és közérthetőek legyenek.
Személyes pénzügyek Jó befektetést dobtak félre a Chanel táskáikat szétvagdosó dühös oroszok
Kollár Dóra | 2022. április 24. 17:29
Bár meglehetősen alternatív befektetési formának tűnik, a befektetési célú luxusdivat-cikk vásárlás egy létező koncepció.
Személyes pénzügyek Előre, nem hátra: kétszer akkora az új lakáshitel kamata, mint egy évvel ezelőtt
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 11:46
A magas infláció és a jegybanki alapkamat emelése miatt a kölcsönök is drágultak. A legnépszerűbb lakáshiteleknél a THM egy év alatt közel a duplájára nőtt. A hiteligénylőknek ma 26 százalékkal többet kell fizetniük havonta, mint ha egy éve vették volna fel a kölcsönt.
hírlevél
Ingatlantájoló