<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adataiból.

Hatalmas összeggel gyarapodtak a háztartások februárban, egész pontosan 825 milliárd forinttal nőtt a bankbetétek állománya - vonta le a következtetést az MNB friss adataiból a Napi.hu.

Nem meglepő ez, hiszen a második hónapban érkezett meg a gyereket nevelő családokhoz az szja-visszatérítés, a nyugdíjasokhoz pedig a 13. havi járadék. A bankbetétek volumene épp ezért 13 551,1 milliárd forintos rekordra ugrott.

A többség félretette. Fotó: DepositphotosA többség félretette. Fotó: Depositphotos

A bankok nem csaptak le a lakosság pénzére, hiszen a lekötött betétek kamata alig emelkedett január óta, átlagosan csupán 2,1 százalékot fizettek a betéteseknek. Ám még ez is elegendő volt ahhoz, hogy ismét emelkedni kezdett a lekötött betétekben lévő állomány. Annak februári, 2481,4 milliárd forintos értéke csaknem kétéves rekord, míg a frissen lekötött betétek 478 milliárdos szerződéses összege másfél éves nem látott magas szint.

A többség azonban otthagyta a számláján parlagon heverni az extra juttatást, február végén 10 456,3 milliárd forint látra szóló betét volt a bankokban, ami történelmi rekord, és 825 milliárd forinttal több a januárinál.  

Bár sok család tervezte, hogy a meglévő hitelek előtörlesztésére fordítja majd az szja-visszatérítést, ennek a statisztikákban egyelőre alig látszik bármi nyoma. Februárban a háztartások nettó hitelfelvevők maradtak, az emelkedő kamatok dacára 13,9 milliárd forinttal több kölcsönt vettek fel, mint amennyit visszafizettek. A háztartások hitelállománya 9 372,4 milliárd forintos történelmi csúcson volt február végén.

Érdemibb állománycsökkenést a folyószámlahiteleknél és a kártyahiteleknél okozhatott csak az szja-visszatérítés és a 13. havi nyugdíj. A folyószámlahitelek állománya 219 milliárd forintra csökkent, ami 15 éves mélypont. A kamatozó kártyahitelek is mélypontra kerültek: mindössze 70 milliárd forintnyi kamatozó követelés maradt a hónap végére, ami a jegybank 2015 óta vezetett adatsora szerint a legalacsonyabb érték. A nem kamatozó hitelkártya-tartozások értéke ugyanakkor nőtt valamelyest, vagyis az extra jövedelem ellenére a családok tovább használták a hitelkártyáikat februárban is. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Miért ne a teljes visszafizetés alapján válasszunk lakáshitelt?
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 15:14
A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG