TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Több mint négy éve nem vettek fel ilyen kevés személyi kölcsönt a magyarok, mint idén áprilisban. Az új lakáshitel-kihelyezés is tavaly augusztusban látott mélységekben.

A jegybank ma közzétett, áprilisra vonatkozó hitelstatisztikái alapján komoly visszaesés látszódik a lakossági hitelpiac bővülésében.

A személyi kölcsönök piacán jelentős visszaesést okozott a koronavírus-járvány: közel negyedére esett vissza az új kihelyezett hitelösszeg az előző év azonos időszakához képest, áll a Bank360 közleményében. Míg tavaly áprilisban 48,96 milliárd forint személyi hitelt vett fel a lakosság, addig most 12,99 milliárd forintot folyósítottak a bankok, ami szintén jelentősen elmarad az idei első negyedéves, 41,99 milliárd forintos átlagtól. Utoljára 2015-ben és 2016 elején volt ilyen alacsony szinten az új személyihitel-kihelyezés.

A lakáshiteleknél is jelentős a visszaesés: áprilisban már csak 69,13 milliárd forintot helyeztek ki a pénzintézetek, miközben tavaly áprilisban 84,45 milliárd forint volt az új hitelek volumene, de az idei év első három havában is átlagosan 79,28 milliárd forintot folyósítottak a bankok.

Soha nem vettek fel ilyen kevés babaváró hitelt a magyarok: míg a termék megjelenése óta márciusig átlagosan 71,45 milliárd forintot vettek fel a családok, addig áprilisban 46 milliárd forintra csúszott vissza a folyósított összeg, ami a termék kereken egy éves történetének eddigi mélypontja.

A személyi kölcsönök mélyrepülését a Bank360.hu egyrészt a THM-korlát bevezetésével magyarázza. A bankok március közepén gyakorlatilag befagyasztották a piaci kamatozású személyi kölcsönök értékesítését, a termékek átalakítása az új kondíciókkal pedig időbe telt. Áprilisban elvétve volt olyan bank, amely már tudott kínálni - egyébként év végéig nagyon kedvező - személyi kölcsönt legfeljebb 5,9 százalékos THM-mel, a volumenhez pedig hozzájárulnak azok a folyósítások is, amelyek igénylése még a THM-re vonatkozó rendelet kihirdetése előtt kezdődtek meg.

Másrészt a vírus munkaerőpiacra gyakorolt hatása, illetve a járvány alatti korlátozások, mint például az általános karantén, az online igénylési megoldások hiánya járult hozzá leginkább ahhoz, hogy a lakossági ügyfelek elhalasztják a hitelfelvételt a bizonytalanság megszűnéséig, és a bankok is konzervatívabb szemléletet követnek a hitelbírálatok során.

Így alakultak a fogyasztói érdeklődések az online statisztikák alapján

Bár a folyósított hitelek összege minden vizsgált hitelterméknél csökkent az előző év azonos időszakához és az előző hónaphoz képest is, ez a Bank360.hu adatai szerint nem feltétlenül jelenti azt, hogy a háztartások érdeklődése is csökkent volna minden hiteltermékkel kapcsolatban.

A személyi kölcsönök iránti igény jelentősen nem változott, ami jól láthatunk a lenti online ügyfélérdeklődésekre vonatkozó statisztikán is. Ebből arra következtethetünk, hogy a folyósítás csökkenése a konzervatívabb banki hitelbírálatnak és az átmeneti termékkiesésnek (az 5,9 tudható be.

A lakáshitelek esetében az érdeklődés és a folyósított volumen is csökkent. Az érdeklődés csökkenése a járványhelyzet okozta ingatlanpiaci lassulásnak tudható be. Mivel az érdeklődés visszaesése arányban van a folyósítások csökkenésével, ezért a szakportál szerint arra következtethetünk, hogy a hitelintézetek a hitelbírálati eljárásnál nem szigorítottak olyan mértékben, mint a személyi kölcsönök esetében.

Fény az alagút végén?

Az online ügyfélstatisztikán az is látszik, hogy az április szintről erősen felpattant az érdeklődés májusban, ami bizakodásra adhat okot. Az áprilisi folyósítási adatok után tehát érdemes lesz figyelni, hogy mit tartogatott a május a lakossági hiteleknek. Ekkorra ugyanis már tetőzött a járvány és lassan a korlátozások feloldása is megkezdődött. Eközben az összes jelentős pénzintézet megjelent a legfeljebb 5,9 százalékos személyi kölcsönnel. Könnyítéseket kaptak továbbá a családtámogatási kedvezményeket igénylők is, hogy egyszerűbben és biztonságosabban tudjanak kölcsönt felvenni. Ugyanilyen könnyítésekkel éltek a bankok is a piaci kamatozású hiteleknél, például egyszerűbb lett a lakáshitel-igényléssel járó dokumentáció leadása is.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek 2021 közepéig nem kellene törleszteni a hiteleket!
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 19. 11:37
De nem mindenkinek, csak a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok, a munkanélküliek, a közfoglalkozottak, valamint a legalább 25 százalékos árbevétel-csökkenést elszenvedő vállalkozások számára.
Személyes pénzügyek Karanténba mennek-e a külföldön dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 7. 19:03
Senki sem tudja valójában, hogy aki Ausztriába vagy más országba jár dolgozni a határ 30 kilométeres sávján túl, az hazajöhet-e két hetes karantén nélkül, vagy sem. A jogszabály nem egyértelmű, a határátkelőkön pedig nincs egységes gyakorlat. Az ingatlanalapok eddig jól átvészelték a válságot.
Személyes pénzügyek Ilyen is ritkán van: a kockázatosnál akár olcsóbb is lehet a biztonságosabb lakáshitel
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 1. 19:05
Az augusztus végén elérhető jelzáloghitelek között találni olyan minősített fogyasztóbarát kölcsönt, ami árban a változó kamatozású hitelekkel vetekszik, sőt, olcsóbb is lehet.
Személyes pénzügyek Most érdemes kiváltani a régi hiteleket
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 31. 16:31
A koronavírus miatt az év végéig bevezetett hitelmoratórium sok mindenre ad lehetőséget. Amellett, hogy a krízis idején legalább a hiteltörlesztéssel nem kellett foglalkozni, a Bank360.hu szakértői szerint a mostani időszakot ki lehet használni arra is, hogy elgondolkodjunk a régi hitelek kiváltásán.
Személyes pénzügyek Mi lesz veletek, Ausztriában dolgozó magyarok?
Eidenpenz József | 2020. augusztus 30. 06:04
Az Ausztriában dolgozó magyar állampolgárok száma kevés híján visszaállt a válság előtti szintre júliusban, egy jelentősebb, közel hatezer fős ugrás után. A többi ország polgárai jóval kisebb számban találtak munkát a nyár közepén, igaz, náluk a tavaszi visszaesés is kisebb volt. Frissítés: Az Ausztriában dolgozó magyarokat nem hivatalos információk szerint teljesen kivehetik a határzár alól.
Személyes pénzügyek A mai nem egy szokásos szombat: adunk egy több ezer forintos tippet az autósoknak
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 08:48
Több fővárosi kerületi honlapon is figyelmeztetik az autósokat: hiába van szombat, a fizetős övezetekben ma nem parkolhatunk ingyen - ez természetesen azokra a vidéki nagyvárosokra is igaz, ahol van közterületi fizetős parkolás. Aki erről megfeledkezik, mikuláscsomagot talál majd a szélvédőjén.
Személyes pénzügyek Eddig 44 ezer anya élt az adókedvezménnyel
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 19. 06:32
A mentességgel 380 milliárd forintot spórolhattak a gyermekes szülők.
Személyes pénzügyek Ekkora önerő kell egy élhető lakás megvételéhez
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 18. 15:24
Összesen mintegy 5-6 millió forintos önerő mindenképpen szükséges ahhoz, hogy élhető méretű lakást vásároljunk. Ám hitelfelvétel nélkül biztosan nem úszhatjuk meg a lakásszerzést – vélik a Duna House szakértői. 
Személyes pénzügyek Szerelmet akartak, átverték őket - értük büntet a Gazdasági Versenyhivatal
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 17. 10:48
A be2.hu és az academicsingles.hu oldalakat működtető társaság számos módon tisztességtelenül járt el a fogyasztókkal szemben, ezért 1,6 milliárd forintos bírságot kaptak a GVH-tól.
Személyes pénzügyek Drágább lesz a benzin pénteken
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 12. 09:45
A dízel nem.
hírlevél