<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Százmilliókhoz jutott hozzá egy semmi látható tevékenységet nem végző alapítvány, ebből telt az ingatlanra, ahol a jelek szerint Veress László kabinetfőnök családja lakik. Autót is vettek a támogatásból, melyet egy tajvani milliárdos küldött - az alapítvány mégsem került fel a külföldről támogatott szervezetek listájára.

Több mint 320 millió forint érkezett külföldről egy olyan alapítvány bankszámlájára, melyet határon túli magyarok támogatására hoztak létre, de az összeg jelentős részét nem erre fordították, hanem egy budai villában található lakást vettek belőle, írja a 24.hu. A lap szerint az ingatlant Veress László családja használja, Veress pedig Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének a kabinetfőnöke, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Kövér László (Fotó: MTI)Kövér László (Fotó: MTI)

Veressnek hivatalosan nincs köze a lakáshoz, de amikor a lap becsöngetett oda, a férfi anyósa nyitott ajtót, aki a tulajdonosról semmit sem tudott, de elmondta, hogy Romániából érkeztek, és hogy később valószínűleg Veress és családja költözik majd be az ingatlanba.

A szóban forgó, 164 négyzetméteres, második kerületi lakást 2019-ben vásárolta meg a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány 240 millió forintért. Az alapítványt Visontai Kálmán vezeti, amikor azonban a 24.hu telefonon rákérdezett Veressnél, ő azt mondta, munkatársát ismeri ugyan, de "nem ismeri, milyen közéleti tevékenységet végez." Veress aztán tagadta, hogy bármi köze lenne a családjának a lakáshoz, majd mikor az újságíró felvetette, hogy az anyósa nyitott ajtót, elismerte, hogy ő valóban az anyósa. Amikor a lap újságírója ezután felvetette, hogy hogyan lehetnek nem helytállóak a bentlakásról szóló információi, amikor Veress maga ismerte el, hogy aki ajtót nyitott, az az anyósa volt, a kabinetfőnök így reagált:

"Várjon, egy pillanat. (…) Ezek beteg emberek, hagyja ki őket az üzelmeiből!"

Majd bontotta a vonalat.

A lap szerint a lakásnál semmi sem utalt arra, hogy ott alapítvány működne, ellenben Veress családja otthonosan mozgott az ingatlan körül. A telefonhívást követően aztán valaki filcollal felírta a postaládára, hogy MTHA, ami minden bizonnyal a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány rövidítése.

Titokzatos alapítvány

Ez az alapítvány azért is különös, mert bár két évvel ezelőtt alapították, azonban honlapja, sőt bírósági bejegyzése szerint még e-mail címe sincs, a hírekben sem szerepel. Visontai mellett kuratóriumi tag benne az erdélyi Czegő Piroska és Czegő Krisztina, anya és lánya, akik Veress László feleségének ismerősei.

Az alapítvány, mint fentebb írtuk, önmeghatározása szerint a magyarul tanuló fiatalokat segíti, és célja, hogy erősítse a külhoni magyar fiatalok kapcsolatait Magyarországgal. Ennek megvalósításáért az alapítvány a 2019-es beszámolója szerint 

  • 13 millió forintért beszerzett egy Audi A6-os gépjárművet. Ezt Visontai Kálmán használja.
  • 240 millió forintért megvásárolta az eredetileg két helyrajzi számon nyilvántartott budai luxuslakást. Ezt használja jelenleg a Veress család.
  • 12,5 millió forintot fordított egy visegrádi erdőszéli telek megvásárlására.
  • 4 millió forint volt az ingatlanvásárlások jogi költsége.
  • 2,4 millió forintot (fejenként 600 ezret) költöttek négy magánszemély támogatására – látszólag ez a tevékenység felel meg az alapítvány deklarált céljának.
  • Továbbá 35 millió forintot adtak az Erdélyben bejegyzett Ábel Egyesületnek. Az egyesület elnöke az a Stefán Károly Róbert, aki megalapította a Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítványt.

Az alapítvány pénzügyi beszámolója szerint mindössze egyetlen, méghozzá nemzetközi forrásból kapott adományt, összesen 322 millió forintot. Ezt egy Probillion Limited nevű cég adta, de a nevükön kívül semmit se közöltek róla a papírok. A 24.hu utánajárt, és több forrásuk jelezte, hogy a támogatás feltehetően Frank Liu tajvani milliárdos üzletember köréből érkezhetett, aki Magyarországon is ismert adományozó és befektető hírében áll, és az Index tavalyi cikke szerint jó barátja Veress László főnökének, Kövér László házelnöknek. Az alapítvány mégsem került fel a külföldről támogatott szervezetek listájára.

A dolog itt nem ér véget, további, izgalmas részleteket Frank Liu és az alapítvány kapcsolatáról a 24.hu cikkében olvashat.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Csalók a fiatalok bankszámláit is célba vehetik
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 08:11
Éppen ezért nagyon fontos, hogy a diákok képben legyenek a legfontosabb biztonsági teendőkkel. 
Személyes pénzügyek Áron alul kelt el a világ legnagyobb fehér gyémántja
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 10:29
Potom 6,8 milliárd forintért kótyavetyélték el, pedig rekorddöntést vártak tőle.
Személyes pénzügyek A KSH visszaszólt a GKI-nak: nem is olyan magas az az infláció
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:58
A KSH szerint az nem mérvadó, hogy mit érzékel a lakosság, a hivatalos statisztika adja a teljes képet.
Személyes pénzügyek Megindultak az infláció után a betéti kamatok, érdemes odafigyelni a lekötésekre
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 08:33
Az infláció kilőtt, de már a bankbetétek kamatai is megmozdultak felfelé. A legtöbb pénz viszont még mindig kamat nélkül értéktelenedik el a számlákon.
Személyes pénzügyek Megvannak az idei Revolut-fejlesztések – az ország ötödik legnagyobb bankja lehetne
Eidenpenz József | 2022. május 1. 15:01
Az ügyfelek számát tekintve az ország nagybankjai közé tartozhatna a Revolut, főleg a fiatalok és az új technológiákra fogékonyak körében hódít. Alapelvei közé tartozik az állandó újítás, fejlesztés, már ebben az évben is vagy két tucatnyi szolgáltatást vezettek be különböző piacaikon.
Személyes pénzügyek Mennyit romlik a spórolt pénzünk?
Privátbankár.hu | 2022. április 29. 11:09
A márciusban 8,5 százalékra megugró infláció, az ukrán-orosz konfliktus, valamint a koronavírus-járvány kedvezőtlen hatásai lezárták a korábbi - alacsony kamatkörnyezet és jegybanki pénzbőség jellemezte -  korszakot.
Személyes pénzügyek Megjött a magyarok kedve az okoseszközös fizetésekhez
Privátbankár.hu | 2022. április 28. 11:03
A bankkártyás forgalom drasztikus bővülése mellett az okoseszközös fizetések még látványosabb karrierbe kezdtek - közölte a K&H.
Személyes pénzügyek Csak a magyarok harmada él kényelmesen a fizetéséből
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 10:20
A magyarok többsége szerint úgy is lehet közös kasszán egy pár, ha a bankszámlájuk nem közös – derült ki a Cofidis Hitel Monitor reprezentatív kutatásából, amely ezúttal a családi pénzügyeket vizsgálta.
Személyes pénzügyek Objektivitást kér a pénzügyi összehasonlító oldalaktól az MNB
Privátbankár.hu | 2022. április 25. 10:00
Az MNB vezetői körlevélben szólította fel a pénzügyi intézményeket és a pénzügyi termékeket összehasonlító oldalakat működtető pénzpiaci közvetítőket, hogy az ott elérhető információk transzparensek, megalapozottak és közérthetőek legyenek.
Személyes pénzügyek Jó befektetést dobtak félre a Chanel táskáikat szétvagdosó dühös oroszok
Kollár Dóra | 2022. április 24. 17:29
Bár meglehetősen alternatív befektetési formának tűnik, a befektetési célú luxusdivat-cikk vásárlás egy létező koncepció.
hírlevél
Ingatlantájoló