<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Annál nincsen rosszabb, ha nincs erős verseny, ez a gazdaságra, a politikára és a sportra is igaz - fogalmazott egy interjúban.
Csányi Sándor (MTI Fotó: Kovács Attila)

Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az Indexnek adott interjút, ebből emeljük ki az érdekesebb részeket.

 • A bank felkészül egy esetleges válságra, a bankelnök nem hiszi, hogy lenne olyan pénzintézet a világon, amelyik a 90 napon túl nem teljesítő hitelekre akkora tartalékot képzett volna, mint az OTP.
 • A befektetési stratégiáról elmondta, hogy Szlovénia iránt is érdeklődnek, Koszovóba és Macedóniába Albánián keresztül "mennének be. Bosznia viszont nem szerepel a tervekben, mert túl tagolt állam, három kis ország él egymás mellett, bonyolult és költséges lenne ott piacra lépni.
 • Nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bankkal, hogy Magyarországon drága lenne a bankolás. Szerinte azokban az országokban, ahol az OTP jelen van, a marzsok Magyarországon a második legalacsonyabbak. Felemlegette a szektort terhelő tételeket, mint a bankadó, a szanálási hozzájárulás. Szlovákiában, Lengyelországban vagy Csehországban 2,5-3,5-szer akkora az átlagos jelzáloghitel, mint Magyarországon, a fix költségei pedig nagyjából ugyanakkorák - tette hozzá.
 • Nem számít arra, hogy a legfrissebb bírósági ítéletek újabb fordulatot hoznának a devizahiteles ügyben. Mint mondta: "ahogy engem a jogászaink tájékoztattak, az újabb európai bírósági ítéletek nem mondanak ellent a Kúria korábbi álláspontjának. Az az alapvető kérdés, hogy az ügyfelek kaptak-e megfelelő tájékoztatást az árfolyamkockázatról, vagy sem. Mi korrekt tájékoztatást adtunk, sőt mindenkit próbáltunk rábeszélni a forinthitelre, és csak ha az ügyfél nem tágított, akkor adtunk devizahitelt." Az ilyen hitelek elterjedésével kapcsolatos felelősségről pedig azt mondta, hogy az OTP mindig igyekezett a forinthitelre rábeszélni az ügyfeleket, és csak a piaci verseny miatt szálltak be végül a devizahitelezésbe.
 • Más témában elmondta, hogy jó a viszonya Mészáros Lőrinccel, az OTP több Mészáros-érdekeltséget is finanszíroz. Az nem érdekli, hogy melyikük hányadik helyen áll az aktuális vagyonlistán.
 • A bankpiaci átalakulásokról a Budapest Bank értékesítésének fényében azt mondta, hogy nem tart az újonnan alakuló formációtól, miközben még nem tudja, hogy kié lesz a Budapest Bank. "Annál nincsen rosszabb, ha nincs erős verseny, ez a gazdaságra, a politikára és a sportra is igaz. Ha nincs verseny, a jó is rosszabbul teljesít" - fogalmazott, amit érthetünk egyfajta üzenetnek is a bankokon kívüli világ számára.
 • Hasonlóan messzebbre mutató gondolta volt az interjúban az OTP vezetésére alkalmas személy leírásakor, hogy "olyan ember kell, aki nem akarja elhitetni magával és másokkal, hogy ő tévedhetetlen, vagy, hogy ő mindenre alkalmas. Ha valaki azt gondolja, hogy neki nincs szüksége kontrollra, abból nagy baj lehet."

  Jól jönne 1,5 millió forint?

  A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

  Személyes pénzügyek Több magyar dolgozik Ausztriában, mint a 2019-es boldog békeidőkben
  Eidenpenz József | 2021. november 28. 06:17
  Bár az előző hónaphoz képest csökkent októberben az Ausztriában dolgozó magyarok száma, egy és két évre visszatekintve mégis jelentős a növekedés. Más országok polgáraihoz képest is sok magyar kapott munkát idén. A bevezetett lezárások miatt azonban sokan kerülhetnek bajba, főleg, ha a korlátozás tovább tart a tervezettnél.
  Személyes pénzügyek Brutálisan megnőhetnek egyes lakáshitelek törlesztőrészletei
  Privátbankár.hu | 2021. november 26. 15:46
  Pórul járnak, akik a hitelfelvételkor a változó kamatozást választották: akár 17 százalékkal is magasabb lehet a decemberi törlesztőrészletük.
  Személyes pénzügyek Jövőre többet fizetnek a lógósok
  Privátbankár.hu | 2021. november 23. 17:15
  Átlag hét százalékkal kell többet fizetnie azoknak jövő évtől, akikről kiderül, hogy érvényes kötelező gépjármű felelősségbiztosítási szerződés nélkül vesznek részt a közúti forgalomban. 
  Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2021 ősz - 2. forduló, 5. nap
  Privátbankár.hu | 2021. november 22. 07:00
  Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyei, valamint budapesti csapatok számára!
  Személyes pénzügyek Jönnek az ünnepek? Ne vásárolj semmit!
  Privátbankár.hu | 2021. november 21. 18:26
  A „Ne vásárolj semmit” mozgalom és más hasonló csoportok egyre népszerűbbek Nyugaton, legalább kétmillió új tagot szereztek az utóbbi időben. Segítenek az áremelkedések egy részének kivédésében és a környezet védelmében, bár a korlátaik miatt hatásuk nehezen kiszámítható. Magyarországon hol lehet ajándékokat szerezni – ingyen? Mutatjuk.
  Személyes pénzügyek Sok háztartás helyzete romlott vagy stagnál Magyarországon
  Privátbankár.hu | 2021. november 18. 18:45
  Az előző negyedévhez képest enyhén csökkent, éves összehasonlításban azonban továbbra is javul a lakosság fizetőképessége az Intrum és a GKI indexe alapján. A lakossági fogyasztás szintje idén már eléri a járvány előtti mértéket, de az élesedő jövedelemkülönbségek miatt nem minden háztartás érzékeli a gazdasági növekedést.
  Személyes pénzügyek A nap kérdése: fizet-e a biztosító Covidra?
  Privátbankár.hu | 2021. november 18. 09:08
  A koronavírus nem szerepel az életbiztosítások kizárásai között, ezért, ha valakinek van ilyen szerződése, akkor számíthat juttatásra.
  Személyes pénzügyek Orbán Viktor jövő nyárig bebetonozta az áram árát
  Privátbankár.hu | 2021. november 16. 07:48
  Jövő tavasszal meg választás lesz.
  Személyes pénzügyek Orbán Viktor bejelentette: 200 ezer lesz a minimálbér jövőre
  Privátbankár.hu | 2021. november 15. 17:11
  A kormányfő Facebookra feltöltött videójában beszélt erről.
  Személyes pénzügyek Sosem voltak ilyen drágák a forintra váltott devizahitelek
  Privátbankár.hu | 2021. november 15. 09:59
  A változó kamatozású kölcsönök a leginkább érzékenyek a pénzpiaci hozamok mozgására, hiszen azok kamata a BUBOR értékétől közvetlenül függ. Ezek jó részét a régi devizahitelek adják, melyeket a forintosítás során a 3 havi BUBOR-hoz kötött kamatozású kölcsönné alakították át. A 2020. év eleje óta tartó hozamemelkedés most azonban elért egy újabb szintet, a devizahitelek ugyanis még sosem voltak ilyen drágák forintra váltásuk óta.
  Privátbankár
  Mfor
  Piac és Profit

  Munkatársakat keresünk!

  Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

  Részletek

  hírlevél
  depositphotos Ingatlantájoló