8p
Bár offshore-céget alapítani és működtetni nem illegális, a szakemberek szerint 10-ből 9 ilyen vállalat valamit tényleg el akar rejteni. A világ azonban változik, mostanra óriási nemzetközi nyomás van az adóparadicsomokon, offshore-ozni egyáltalán nem trendi, sőt, kifejezetten rossz fényt vet egy cégre az offshore kapcsolat. Most akkor mindenki elkezd rendesen adót fizetni, vagy jön az onshore világa?

Évtizedeken át virágzott az offshore-biznisz a világban: számos ország döntött úgy, hogy a boldoguláshoz szükséges nemzetközi tőkét alacsony adókkal próbálják becsábítani – ha kellően nagy számban települnek be tevékenységüket egyébként máshol végző cégek az ország területére, akkor máris megvan a jóléthez szükséges állami bevétel. Az alacsony adóterhek mellett persze magasfokú diszkréciót is ígérnek a cégeknek, amelyek így nem csak az adótervezésnél választják előszeretettel az adóparadicsomokat, hanem akkor is, ha valamilyen oknál fogva a valós tulajdonosi kört nem szeretnék kitenni a kirakatba. A Winkler, Barna és Társai Ügyvédi Iroda háttérbeszélgetést tartott a témában

Miért offshore-ozunk?

A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a társasági adó csökkentésére törekvő cég költségvetésébe egyszer csak offshore számlák kerülnek be. Ez a módszer bármilyen cég esetében előfordulhat, amelyikről hihető, hogy külföldi szereplőtől fogad be számlát, üzletében van külföldi szereplő - beszélt a háttérről Dr. Winkler Gábor.

Amikor viszont egy holding valamelyik tagja offshore cég, olyankor jellemzően nem a társasági adó optimalizálása a cél. Sokkal inkább az osztalék kedvező adózással történő felvétele áll a háttérben, vagy a tulajdonosi kör eltakarása – ennek  egy esetleges versenyjogi vagy összeférhetetlenségi vizsgálatnál lehet jelentősége.  Ma már egyre kevésbé jellemző ez a megoldás, de azért a közelmúltból is akad példa: az MKB-re ajánlatot tevő konzorcium esetében nem igazán beszélhetünk adóelőny érvényesítéséről, azt azonban talán sosem tudjuk meg, kik állnak például az ajánlatba beszálló luxemburgi cég mögött.

Az offshore-ozás önmagában nem bűn

Ahogy azt már többször is hangsúlyoztuk korábban: offshore céget alapítani, üzemeltetni önmagában egyáltalán nem bűn, erre Dr. Réczei Géza is felhívta a figyelmet a beszélgetésen. Magyarországon is viszonylag könnyű volt korábban egy offshore bankszámlát nyitni, céget alapítani egészen a tényleges tulajdonosi nyilatkozat bevezetéséig illetve megújításáig. Maga az adótervezés sem bűn, és az adóelkerülés sem mindig jár együtt bűncselekménnyel.

Egy érdekességre is felhívták a figyelmet a szakemberek: a magyar családi vállalkozások körében egyre égetőbb probléma az öröklés kérdése, amit sokszor offshore cégek bevonásával oldanak meg az idősebb cégtulajdonosok – ha például a három örökös közül csak kettőt tart alkalmasnak a cég átvételére, a valós tulajdonosok elrejtésével, ezáltal a konfliktusok elkerülésével tudja átadni a vezetést, teljesen legálisan. Emellett vannak olyan cégek, amelyek nem csak névleg, hanem valóban Panamában üzemeltetnek egy irodát, magyarán a tevékenység érdemi része folyik az adóparadicsomban.

Nem ez azonban a jellemző: Dr. Winkler Gábor szerint 10-ből 9 cég azért került offshore országba, mert valamit el akarnak rejteni.

Azért nem hülyék dolgoznak az adóhatóságnál sem

Ezt pedig az adóhatóságok is pontosan tudják – éppen ezért számos eszközzel küzdenek azért, hogy minden cég ott fizessen adót, ahol ténylegesen működik, ahol bevételeit szerzi, és ne pedig ott, ahol mindezt olcsóbban megússza. Ezért köttetnek sorra az adóügyi együttműködések, a kettős adóztatást kizáró megállapodások, és ezért válik egyre kiterjedtebbé az offshore-lovagok legnagyobb ellensége, az automatikus adatcsere intézménye a gazdasági szereplők és az adóhatóságok között - mondta Dr. Réczei Géza.

Ebben persze nem kötelező részt venni, a fejlett országoknak azonban meglehetősen erős az érdekérvényesítő képessége: nem véletlen, hogy a szakemberek ismeretei szerint Bahrein, Vanuatu és Nauru kivételével gyakorlatilag már minden ország aláírt valamilyen nemzetközi adóügyi megállapodást. Még az a Svájc is kénytelen volt beadni a derekát, amelyikről akár csak 10 éve sem hitte volna senki, hogy a híres svájci adó- és banktitok intézményét így feladja.

Miért most?

Az adóhatóságok egyrészt azért aktivizálták magukat, mert most már megtehetik: folyamatosan fejlődnek az informatikai lehetőségek, amelyek az óriási adathalmazok kezeléséhez és cseréjéhez szükségesek.

Másrészt rá is vannak szorulva: a legutóbbi válság során sok államnak lett szüksége minden fillérre, nem engedhette meg, hogy a költségvetést kijátszva tűnjenek el adózatlan vagyonok az országból. A külföldön eldugott pénzek hazacsábítását és lefölözését a nemzetközi megállapodások mellett több országban is adóamnesztia-programokkal próbálják erősíteni, ezek azonban kétélű fegyverek: ha sorozatosan amnesztiát hirdetnek a csalóknak, még azok sem fognak rendesen adót fizetni, akik egyébként korábban így tettek.

Harmadrészt nem csak bevételi szempontok mozgatják az államokat, amikor le akarnak számolni az offshore-jelenséggel: a bűnügyek, a kábítószer-kereskedelem és még inkább a terrorizmus finanszírozása során rengeteg pénzt kell mozgatni, ezeknél a tevékenységeknél értelemszerűen komoly előnyt élveznek azok a szolgáltatók, ahol az ügyfelek a névtelenség ködébe burkolózhatnak. A világ azonban egyre kevésbé tűri meg, hogy valaki támogatást nyújtson olyan tevékenységekhez, amelyek végső soron ártatlan emberek ezreinek halálához vezessenek.

Akkor most mindenki rendesen fog adózni?

Az egész offshore-ozást egy folyamatos meneküléshez hasonlította Winkler Gábor: ahogy jönnek az újabb adóügyi megállapodások, ahogy zárulnak a kiskapuk, úgy keres magának újabb helyet a gigantikus mennyiségű pénz. Mire a panamai hajó felfordult, biztosan sokan leszálltak róla – vázolta fel a Panama papers néven elhíresült offshore-botrány fő tanulságát a jogász, emlékeztetve: gyakorlatilag nem voltak szereplők a közeli Egyesült Államokból a dokumentumok között.

Az offshore-ozás ma egyszerűen nem trendi; óriási nemzetközi nyomás nehezedik az intézményre, míg korábban hétköznapi jelenség volt, ma már kifejezetten rossz fényt vet egy cégre az offshore-kapcsolat. Nem véletlen, hogy el is indult a vagyon továbbvándorlása - újra.

Hol vagytok, magyar offshore-lovagok?Magyarországon is nagyon sok offshore cég bezárt az elmúlt években; Dr. Winkler Gábor szerint a magyarországi érintettek száma nem nagyon haladhatja meg az 5 ezret, de nagyon nehéz becsülni.

Nem feltétlenül kell azonban „hazaköltözni” az eddig adóparadicsomban lubickoló cégeknek. Azok az országok, amelyek az elmúlt évtizedekben gyakorlatilag offshore-szolgáltatásokból szerezték egyetlen jövedelmüket, most persze keresik a megoldást: jön az onshore világa. Ennek lényege leegyszerűsítve, hogy egy bizonyos összegért (amely jöhet akár befektetés formájában is) a cégek adóügyi illetőséget szerezhetnek az adott országban. Így az esetleges adatcserék esetén az adott országba érkeznek be az információk, amelyben egyébként nem véletlenül igen kedvezőek az adózási feltételek. Jellemzően egyébként egyfajta üzleti vízummal indul az ügy, aztán esetleg könnyített állampolgársággal végződik.

Az ügy érdekessége, hogy ez a módszer nem az eddig klasszikus adóparadicsomok sajátja: szinte minden ország alkalmaz már ilyen megoldást. Réczei Géza felidézte: Kanadában annyi ilyen kérelem érkezik, hogy fokozatosan emelik a belépési összeget, és az Egyesült Államokban is szigorítják a rendszert a már-már kezelhetetlen mennyiségű érdeklődés miatt.

Panama Papers

A Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodától került ki egy méretes adatcsomag, amelyet több ország oknyomozó újságírói együtt fedtek fel.

Könnyebb felsorolni, ki nincs benne, mint az érintetteket: lemondott már egy spanyol miniszter, az izlandi miniszterelnök, de benne van a sztoriban Mario Vargas Llosa Nobel-díjas író, a spanyol király nagynénje, a Hypo Vorarlberg osztrák bank vezetője, Mahmoud Ahmedinedzsád volt iráni elnök, Nawaz Shariff pakisztáni miniszterelnök, Hoszni Mubárak volt egyiptomi elnök, Moammer Kadhafi líbiai diktátor, Bassár el-Aszad szíriai elnök is. Az offshore cégekhez kapcsolható személyek között előkerült Luca Cordero di Montezemolo, az Alitalia olasz légitársaság vezetője, Mauricio Macri argentin elnök, Michel Platini korábbi UEFA-elnök és David Cameron neve is.

Vlagyimir Putyin és a kínai vezetés is vastagon érintett, de magyarázkodni kényszerül egyebek közt Pedro Almodóvar Oscar-díjas spanyol filmrendező, a verespataki bányaprojekt kezdeményezője, az uniós energiaügyi biztos felesége, Leo Messi, Jackie Chan is.

A magyar vonalat Boldvai László, Horváth Zsolt, Erős János képviseli.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A kormány szerint 20 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke - Ismét jön a Nyugdíjszerviz!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:12
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Egy magyar bank kesztyűt dobott a Revolutnak
Natív tartalom | 2023. december 5. 13:06
A Gránit Bank mobilapplikációjában fintech-cégekkel versengő funkciót vezetett be, azonnali devizaváltást díj- és költségmentesen, amelyet az app-ban pár kattintással igényelhető és azonnal használható EUR és USD alapú devizakártya egészít ki. A szolgáltatást kedvező devizautalási díjak és a versenytársakhoz képest vonzó devizabetét-kamatok egészítik ki. 
Személyes pénzügyek Még mindig hiába várjuk a hitelek terheinek csökkenését
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:40
November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az jegybank, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás.
Személyes pénzügyek Ezek után mi lesz a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 10:19
A hazai fizetőeszköz némi libikóka után két egységgel erősebben zártaz az euróval szemben a hetet annál, mint ahol azt nyitotta. Kérdés, mit hoz a jövő.
Személyes pénzügyek Néhány banánhéj, amin elcsúszhatnak a városi CSOK-ot igénylők
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 12:46
Akik igénybe akarják venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel vagy a városi CSOK-ot, azoknak már csak egy hónapjuk maradt, hogy benyújtsák az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössenek.
Személyes pénzügyek Jó hír a kölcsönt felvevőknek: januártól csökken a hitelek maximális díja
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:46
A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték.
Személyes pénzügyek 6 dolog, amit nem tudnak a bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:11
Sok ember számára a bankbetétek hosszú ideig az egyik legbiztonságosabb befektetést jelentették a pénz tárolására. Azonban a bankbetétek korlátai manapság egyre inkább jelentkeznek, amelyeket érdemes figyelembe vennie annak, aki hosszú távú, biztos befektetési lehetőséget keres. A csökkenésnek indult kamatok és a kormányzati intézkedések hatására azonban egyre nehezebb hosszú távra pénzügyi célokat elérni a bankbetétekkel. Mi hát a megoldás?
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: teljes a döntő mezőnye!
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 17:11
Megvan a 20 legjobb csapat: kiderült, kik vehetnek részt a Privátbankár.hu által szervezett pénzügyi tudatossági diákverseny döntőjében.
Személyes pénzügyek Havi tízezrekkel tehető most olcsóbbá a meglévő lakáshitel
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 10:58
Érdemes számolgatni és utánajárni azoknak, akik a kamatplafon előtt vettek fel hitelt, elképzelhető, hogy sokkal kisebb törlesztőket is fizethetnének.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG