BUX
35 852.07
+0.29%
+105.00
OTP
10 910.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 836.00
+0.77%
+14.00
RICHTER
6 720.00
+0.98%
+65.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2019. november 11. 11:21

Egy személyi kölcsön felvétele pénzügyi szempontból nagyon nagy lépés, és ezt nem szabad a gyors hitelvelvételi folyamat miatt meggondolatlanul megtenni. Ajánlott jól megfontolni a döntést, tisztában lenni a feltételekkel és a hitel hosszú távú hatásával a pénzügyeinkre.

A Financer.com 5 mérlegelendő szempontot gyűjtött össze, amire mindenképp oda kell figyelni szabad felhasználású hitel felvétele előtt.

Miért van szükségünk egy személyi kölcsönre?

Első lépésnek gondolkozzunk el azon, hogy miért van szükségünk hitelre. Egy váratlan kiadás miatt, vagy olyan dolog vásárlására, ami kényelmi funkciót lát el?

Hitelt a legtöbb esetben csak akkor érdemes felvenni, ha sürgősen fedeznünk kell egy nem várt kiadást, esetleg olyan befektetésre, ami biztosan megtérül.

Ne mindig a személyi kölcsön legyen az első megoldás. Ha megtakarítás által össze tudjuk gyűjteni a szükséges pénzt a célunk megvalósítására, akkor ezzel jelentős összeget spórolhatunk. Egy hitel felvétele esetén nem csak a felvett hitelösszeget, hanem a nem elhanyagolható mértékű kamatot is vissza kell fizetnünk.

Mekkora összeget tudunk havonta fizetni?

A felvett hitelösszegen kívül a törlesztőrészletre is figyelni kell. Ha megvan a hitelösszeg, akkor egy online hitelkalkulátor segítségével nagyon könnyen ki tudjuk számolni, hogy a futamidő függvényében havonta mekkora törlesztőrészletet kell fizessünk.

Nagyobb futamidő esetén kisebb lesz a törlesztőrészlet, viszont hosszú távon drágább lesz a hitel. Rövid futamidő esetén nagyobb lesz a törlesztőrészlet és olcsóbb a hitel. Bármelyik opciót választanánk, biztosak kell legyünk abban, hogy nem fog gondot jelenteni ez az extra kiadás. A jövő kiszámíthatatlan, ezért minden eshetőségre fel kell készülnünk.

Eleget teszünk a bank feltételeinek?

Minden hitelezőnél vannak olyan feltételek, amelyeknek eleget kell tenni. Egyes hitelezőknél már 18 évet betöltött személyek is vehetnek fel hitelt, máshol csak 24 éves kortól adnak kölcsönt. Van, ahol 6 hónapos munkaviszonyt szükséges igazolni, de olyan pénzintézet is akad, amelynek elég egy bankszámlakivonattal bizonyítani a jövedelmet.

A KHR listán aktív állapottal jelen levő személyek nem vehetnek fel hitelt, viszont passzív állapot esetén egyes hitelezőknél már kapható kölcsön. Ezekre a feltételekre is oda kell figyelni, mivel egyes ajánlatok nem biztos, hogy ránk is vonatkoznak.

A teljes szerződést el kell olvasni

A hitelező ajánlata nagyon vonzó lehet, de a kisbetűs részeket sem kell figyelmen kívül hagyni. Szerződéskötés előtt a szerződés teljes feltételeit el kell olvasni. A gyors ügyintézés miatt könnyen el lehet felejteni ezt az apró részletet.

A THM a legtöbb hitellel járó költséget tartalmazza, de különböző extra szolgáltatások díja nem található meg benne. Ilyen extra szolgáltatás lehet a gyors folyósítás, a házhozszállítás vagy a hitelfedezeti biztosítás. Ezek jelentősen megnövelik a törlesztőrészletet.

Az olyan részletekre is oda kell figyelni, mint a törlesztés módja. Készpénzes fizetés esetén általában további díjakat is felszámolnak.

Az összes lehetőség megismerése

A hitelek piaca rengeteg ajánlattal van tele, minden hitelező más-más konstrukciót népszerűsít. Melyik a számunkra legjobb választás?

A legjobb ajánlatot csak úgy tudjuk megkapni, ha összehasonlítjuk a hitelezők ajánlatait egy online hitelkalkulátor segítségével. Ezt pillanatok alatt megtehetjük, a hitelösszeget és a futamidőt kiválasztva megtekinthetjük azokat a konstrukciókat, amelyek eleget tesznek a feltételeinknek, és a THM-et összehasonlítva kiválaszthatjuk azt, amelyik a legolcsóbb.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Személyes pénzügyek Egyre többször küldjük ki a pénzt az országból
MTI | 2020. július 6. 08:49
Továbbra is dinamikusan nő a külföldi utalások száma, az első negyedévben 6 százalékos volt az erősödés.
Személyes pénzügyek Mindjárt itt van a nyári diákroham ideje, de az albérletpiac most csak a fejét vakarja
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 09:12
Úgy néz ki, tartós lesz az airbnb-lakások kiürülése miatt bekövetkezett, átlagosan 10 százalékos bérletidíj-csökkenés a fővárosban - de közben a vidéki városokban nem nagyon ment a lakáshotelezés, így az árak is inkább csak nőttek. És a koronavírus esetleges második, őszi hulláma miatt az is elképzelhető, hogy nem is kell a diákoknak annyi lakás, mert ismét otthonról kell majd tanulniuk.
Személyes pénzügyek Hol nőtt a magyar foglalkoztatottak száma? Hogyan vegyünk ezüstöt?
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 15:10
Májusban már ismét 5600 fővel nőtt az Ausztriában foglalkoztatott magyarok száma, az egész gazdaságban pedig 59 ezren találtak munkát. Azokban az ágazatokban vettek fel ismét több embert, ahol nagy volt a leépítés korábban. Az ezüst hosszabb távon túlszárnyalhatja az aranyat, de nem mindegy, hogyan vesszük. Erről beszélt kollégánk a TrendFM műsorában.
Személyes pénzügyek Bankszámla-körkép: így változtak meg a számlavezetés költségei a koronavírus alatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 12:46
A koronavírus pénzügyi hatásait figyelembe véve a bankok eltérően reagáltak a válságra: több pénzintézet a kedvező számlavezetéshez szükséges feltételeken enyhített, máshol pedig jóváírási kedvezmények indultak. A Bank360.hu annak járt utána a Privátbankár olvasóinak készített körképében, hogy melyik bank milyen kedvezményeket vezetett be a járvány miatt, meddig tartanak ezek, illetve, hogy hol tudjuk most igazán kedvező áron vezetni a pénzügyeinket.
Személyes pénzügyek A könyvelőkről elfeledkezett a kata-reform? Automatikusan a szabályszegők közé sorolná őket
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 09:07
Érzékeny pontra mutatott rá a belengetett, új kata-szabályokban az Adótanácsadók Egyesülete: ha egy könyvelő éves szinten ugyanazon ügyfelének 3 millió forint felett számláz könyvelési díjat, egyből megkapja a 40 százalékos büntetőadót.
Személyes pénzügyek Akár 5 milliárdot is fizethetnek a biztosítók a viharok miatt
Privátbankár.hu | 2020. június 30. 08:51
Az elmúlt évek legpusztítóbb viharperiódusa volt az idei júniusi. A biztosítók által már kifizetett összegek, illetve a kártartalékok elérhetik az ötmilliárd forintot, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége.
Személyes pénzügyek Nagyot drágul a benzin, hát még a dízel - visszatérünk a járvány előtti árszintre
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 10:01
Szerdán.
Személyes pénzügyek Lakáspiac járvány után: étvágy van, pénz nincs, a tulajok hajthatatlanok
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 08:44
Egyre nagyobb a szakadék a vevők és eladók között. Csökkenteni kéne az árakon, hogy mozgásban maradhasson a lakáspiac.
Személyes pénzügyek A KATÁ-s helyett dolgozzon inkább a nyugdíjas?
Privátbankár.hu | 2020. június 28. 09:12
Július 1-től újabb tízmilliárd forinthoz juthatnak a dolgozó nyugdíjasok. Rájuk kedvező adószabályok lesznek érvényesek, így sem egészségbiztosítási, sem nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük. A tehercsökkentés idén fél év alatt tízmilliárd forintot hagyhat az érintettek zsebében - közölte a Pénzügyminisztérium. Eközben igencsak keseregnek a KATÁ-s vállalkozók a burkolt adóemelés miatt.
Személyes pénzügyek Aki jogosult a CSOK-ra, az vegye is igénybe – mutatjuk, miért
Privátbankár.hu | 2020. június 27. 11:59
A járványhelyzet után felértékelődik a biztonság, nincs ez másképp a hitelek terén sem. A Bank360.hu csapata annak járt utána, hogy milyen előnyei vannak ebből a szempontból a CSOK-nak a hagyományos jelzáloghitelekkel szemben, és mire érdemes odafigyelni, ha igénylésre adjuk a fejünket.
Friss
hírlevél