TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Kötelező maszkviselés, kézfertőtlenítés, műanyag plexi és az online ügyintézés fejlesztése - így készült fel a bankok többsége a koronavírus-járvány második hullámára. A Bank360.hu pénzügyi szakportál a járványra való felkészüléséről, ezzel összhangban pedig az online hitelügyintézés lehetőségéről kérdezte a bankokat.

Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány második hulláma, naponta több száz új fertőzöttet regisztrálnak, ennek köszönhetően az aktív fertőzöttek száma szeptember 20-án már megközelítette a 13 ezer főt. Az első hullám kezdetén meghozott szigorú korlátozó intézkedések még váratnak magukra; ezt figyelembe véve jelenleg a bankok is kivárnak, és az aktuális szabályozásokhoz igazodva hozzák meg a szükséges óvintézkedéseket - derül ki a Bank360.hu körképéből.

Így védekeznek a bankok a járvány ellen

A pénzügyi szakportál által megkérdezett pénzintézeteknél az ügyfelekre vonatkozó óvintézkedések a koronavírus első hulláma óta érvényben vannak, az esetszámok alakulásától függetlenül. A szabályok elsősorban a fióklátogatást érintik, a legtöbb esetben kötelező a maszkviselés és ajánlott a kézfertőtlenítés a fiókba történő belépésnél. Ezenkívül arra is ügyelnek, hogy a fiókok területén tartható legyen a másfél méteres védőtávolság. 

A fentiek alól kivétel a K&H Bank: náluk a maszkviselés nem kötelező, személyes ügyintézésnél viszont javasolják az előzetes időpontfoglalást - ilyen lehet például a lakáshitel igénylés, vagy a lakáscélú állami támogatások (csok) igénylésre is, melyekhez elengedhetetlen a személyes jelenlét.

A dolgozók számára a bankok biztosítják a maszkviseléshez és a rendszeres kézfertőtlenítéshez szükséges eszközöket, ezenkívül a fiókokban műanyag plexit szereltetett fel a legtöbb hitelintézet. 

A tavaszi fiókbezárások után a bankok arról számoltak be, hogy a fiókokban visszaálltak a rendes munkarendre, az ügyfeleket zavartalanul tudják fogadni. Azokon a területeken viszont (központi dolgozóknál), ahol lehetőség van az otthoni munkavégzésre, továbbra is népszerű ez a megoldás: az OTP Banknál a munkatársak egy része váltja egymást az irodában, a Gránit Banknál pedig a munkavállalók 60-65 százaléka dolgozik jelenleg is otthonról. 

A megnövekedett esetszámmal kapcsolatban érkezett visszajelzések szerint az UniCredit Banknál szükség esetén módosítható a fiókban dolgozó munkatársak száma, a CIB Bank pedig a fiókok nyitvatartásának esetleges változását helyezte kilátásba. A Takarékbank arra törekszik, hogy a második hullám idején is zavartalan legyen a kiszolgálás a fiókokban, az ügyfelektől mégis azt kérik, hogy lehetőség szerint az online ügyintézést részesítsék előnyben. Ehhez az internetbank mellett elindították a VideoBank szolgáltatást is, kifejezetten a koronavírus-járványra való tekintettel. 

Elérhető az online személyi kölcsön a második hullám idején?

A járvány miatt megnőtt a jelentősége az online ügyintézésnek, ezért a Bank360.hu arra is rákérdezett a pénzintézeteknél, hogy a járvány hatására változtak-e az online személyi kölcsön igénylés lehetőségei. A visszajelzések alapján a bankok többsége dolgozik azon, hogy biztosítani tudja a 100 százalékban online felvehető személyi kölcsönt, de jelenleg a legtöbb hitelintézetnél erre még nincs lehetőség az összes ügyfél számára.

Egyedüliként a CIB Bank jelezte, hogy a meglévő és új ügyfelek számára is biztosítják a 100 százalékosan online személyi kölcsön igénylést. A meglévő ügyfelek a CIB Bank mobilalkalmazásán keresztül akár hét perc alatt igényelhetnek személyi kölcsönt, az új ügyfelek számára pedig a bank weboldalán keresztül biztosítják ennek lehetőségét, akár húsz perc alatt.

Az MKB Banknál az online személyi kölcsön csak saját ügyfelek számára érhető el, előre meghatározott feltételek szerint, de jelenleg is dolgoznak azon, hogy hamarosan mindenki számára adott legyen ez az opció. Ugyanez igaz az OTP Bankra és az Erste Bankra is - az Erste Most Személyi Kölcsön esetében a bank ügyfelei a szerződéskötést elektronikus úton, az Erste NetBankon keresztül intézhetik, de az új ügyfelek csak a bankfiókban tudnak szerződést kötni. Az online szerződéskötés a K&H Bank ügyfelek számára is elérhető, az e-bankban és a K&H mobilbankban is igényelhető teljesen online személyi kölcsön.

Az UniCredit Banknál jelenleg dolgoznak az online személyi kölcsön igénylés lehetőségén. Egyelőre a folyamat online elindítása adott, de a szerződéskötésre csak a fiókokban, személyes jelenléttel van lehetőség. A Takarékbank is arról számolt be, hogy dolgoznak az online személyi kölcsön bevezetésén. 

A Gránit Banknál személyi kölcsönt nem, babaváró hitelt viszont igényelhetnek online az ügyfelek.

A Budapest Banknál jelenleg nem elérhető az online személyi kölcsön, viszont egy fióki ügyintézés elhagyható, ha az előzetes kalkuláció online, a részletes igényfelmérés pedig telefonon keresztül történik. Azok számára rövidíthető le így a folyamat, akik a bank lakossági fizetési számlával rendelkező ügyfelei, illetve akiknek van a banknál hiteltermékük, valamint olyan más magyarországi pénzintézetnél fennálló lakossági fizetési számlájuk, amelyre a Budapest Bank korábban már folyósított részükre személyi kölcsönt.

Még nem hozta el a koronavírus az online hiteligénylés aranykorát

A bankok visszajelzései alapján egyelőre nem tapasztalható nagy változás a piacon, hiszen továbbra is azoknál a hitelintézeteknél érhető el 100 százalékban az online igénylés, ahol erre eddig is volt lehetőség. Másrészről viszont a járvány hatására több banknál előtérbe kerültek az online megoldások, ezért a Bank360.hu szakértői arra számítanak, hogy néhány hónapon belül több hitelintézet is meg fog jelenni a piacon az online személyi kölcsön igénylés lehetőségével.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kialakult a diákverseny országos döntőjének 19 fős mezőnye
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 15:43
Az eddig bejutott csapatok után az október 20-ai elődöntőkben egy kiskunfélegyházi, egy kiskunhalasi, egy szegedi, egy békéscsabai és egy budapesti team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. Nem csak a győztes csapat tagjai részesülnek majd jutalomban, a verseny támogatói, szakmai partnerei ugyanis számos értékes díjat ajánlottak fel.
Személyes pénzügyek Hátrányba kerültek a magyar munkavállalók Ausztriában a határzár miatt?
Eidenpenz József | 2020. október 21. 05:08
Majdnem a tavaly őszi szinten járt szeptemberben a magyar állampolgárok száma az osztrák munkaerő-piacon. Nagyjából stabilnak nevezhető a létszám a legfrissebb jelentés szerint Németországban is. Ám a korábbiaktól eltérően feltűnően több román, szlovén, lengyel, török, horvát és német kapott munkát Ausztriában, mint magyar. Kérdés, mi lesz a síszezonban – ha megtartják egyáltalán.
Személyes pénzügyek 400-450 milliárd forint maradhat az adósoknál a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 20. 11:11
Ez eddigi moratóriumosok 47 százaléka élhet a folytatással.
Személyes pénzügyek Már csak öt hely kiadó a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 20:04
Az eddig bejutott kilenc megyei győztes után ugyanis a csütörtöki elődöntőkben egy zalaegerszegi, egy egri, egy kazincbarcikai, egy fehérgyarmati és egy nyíregyházi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében. A még szabad öt helyért október 20-án, kedden kerül sor az utolsó elődöntőkre, amelyekben négy megye (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok), valamint Budapest csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek További öt hely kelt el a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 13:15
A múlt héten bejutott győri, szombathelyi, tatai és pápai csapat után az október 13-ai megyei elődöntőkben egy székesfehérvári, egy siófoki, egy villányi, egy szekszárdi és egy budaörsi team diadalmaskodott, így ők vehetnek részt az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny november 4-ei országos döntőjében.
Személyes pénzügyek Novembertől már az Erste sem értékesít lakástakarék-szerződést
Privátbankár.hu | 2020. október 14. 14:39
Mindezt a honlapján tette közzé a hitelintézet. A lépés szinte napra pontosan egy évvel azután következik be, hogy az OTP Bank is a piacról való - egyelőre átmeneti - kivonulásról döntött. MIndezek következtében október 31. után már csak a Fundamenta-Lakáskasszánál lehet új lakástakarék-szerződést kötni.
Személyes pénzügyek Otthonfelújítási programot indít a kormány a legalább egygyerekes családoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 14. 10:04
2021. január elsején indul.
Személyes pénzügyek Sok lakáshiteles törlesztője megemelkedhet, amint lejár a moratórium
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 08:19
A moratórium miatt nem, de a bankok közötti referencia kamatok emelkedése miatt pont a legnehezebb időszakban nőhet a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete. Sokakat érhet kellemetlen meglepetés, mikor a moratórium lejárta után újfent fizetniük kell a törlesztőrészleteket.
Személyes pénzügyek Négy hely már biztos a diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2020. október 11. 12:09
Egy győri, egy szombathelyi, egy tatai és egy pápai csapat nyerte az első alkalommal megrendezett Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny október 8-ai megyei elődöntőit, így ők már készülhetnek a november 4-ei országos döntőre. Október 13-án, kedden újabb elődöntőkre kerül sor, ezúttal öt megye csapatai csapnak össze.
Személyes pénzügyek Csőtörésnél bánja igazán a magyar, hogy nincs lakásbiztosítása
Privátbankár.hu | 2020. október 10. 11:18
A legtöbben csak beázásnál vagy csőtörésnél eszmélnek. 100-ból 25 megkérdezettet ért már olyan káresemény, amikor jól jött volna a meglévőnél kiterjedtebb körű lakásbiztosítás. Bár a magyarok nagy része gondoskodik otthona biztosítási védelméről, sokan nem kezelik tudatosan szerződésüket, és nem követik figyelemmel, hogy pontosan mire is terjed ki a meglévő biztosítási csomagjuk – derül ki egy friss kutatásából.
Friss
hírlevél