4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A nehéz gazdasági helyzet és az elmúlt időszak váratlan eseményei sokak figyelmét ráirányították a megtakarítások fontosságára. Különösen most, a suliszezon kezdetén, a gyermekek taníttatása ugyanis sok családra ró terhet. Érdemes áttekinteni, hol lehet faragni a kiadásokon, ha pedig sikerül megtakarítást elérni, azt hol, mibe érdemes körültekintően betenni, befektetni.

Túlzás nélkül lehet állítani, hogy szinte kivétel nélkül mindannyian megszenvedtük az elmúlt időszak váratlan eseményeit és szenvedjük el sajnos még mindig a nehezebbé vált gazdasági viszonyokat. Az ősz beköszöntével sem lett sokkal jobb a helyzet, különösen a családok számára – az iskoláskorú gyermekeket nevelő szülőknek most az iskolakezdés megnövekedett költségeinek fedezése okozhat fejtörést.

A mostanihoz hasonló nehéz gazdasági helyzetben felértékelődik az öngondoskodás szerepe. „Válságos időkben növekszik a fogyasztásban a tudatosság, komolyabb mértékben jelenik meg a vásárlások áttervezése vagy éppen a nemvásárlás, vagyis a korábbi vásárlási mennyiség csökkentése, a vásárlói kosár összetételének megváltoztatása” – véli Dr. Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar marketingprofesszora, trendkutató.

Szerinte kevésbé lehet a mának élni, el kell gondolkodni a döntések következményein, jövőbeni hatásukról. Az OTP Bank által 2022-ben elvégzett Öngondoskodási Index kutatás eredményei arra mutatnak rá, hogy ma a lakosság legalább 70-80 százalékának meg kell gondolnia a kiadásait, ez értelemszerűen növeli a tudatosságot a vásárlásokban, a jövő tervezésében, annak is szembe kell néznie a megváltozott gazdasági környezettel, aki ezt eddig inkább kerülni próbálta. 

Az öngondoskodás is egyre inkább a komolyabb megtakarítási célok közé tartozik. Fotó: Depositphotos
Az öngondoskodás is egyre inkább a komolyabb megtakarítási célok közé tartozik. Fotó: Depositphotos

„Nehezíti a helyzetet az is, hogy egyre több területen kell a háztartásoknak olyan nagyobb összegű, takarékosságot is igénylő kiadásokkal is számolniuk, amelyekre korábban alig vagy jóval kevesebbet költöttek. Gondolhatunk itt az oktatásra, az egészségügyi ellátásra, a szülők, a gyerekek támogatására. Az öngondoskodás is egyre inkább a komolyabb megtakarítási célok közé tartozik, miután bizonytalannak tűnik az időskorban az állam határozott és kielégítő támogatása” – mondja Dr. Törőcsik Mária.

Kétségtelen ugyanakkor – emeli ki a szakértő -, hogy az azonnali jutalom ma fontosabb érték az embereknek, mint a halasztott, vagyis kevésbé vonzó a spórolás, takarékoskodás, a nagyobb célok miatti lemondás az adott esetben könnyebben elérhető élvezetről. Így csakis jól kialakított szolgáltatások, célba érő kommunikáció érhet el sikert a fogyasztóknál.

Ilyen az OTP InternetBankban és MobilBankban egyaránt elérhető új, digitális Persely funkció. 

Egyszerre több Perselyt is nyithatunk, melyeket el is nevezhetünk, attól függően, mire gyűlik benne a pénz, illetve mindegyikhez meghatározhatunk külön célösszeget és dátumot is, ameddig gyűjteni szeretnénk benne. A funkció kitűnő lehetőség a takarékoskodásra, hiszen teljesen rugalmas: a Perselyből az adott cél elérése előtt részösszeget is kivehetünk vagy teljesen kiüríthetjük, illetve a Perselybe történő rendszeres pénzátvezetés összege is bármikor megváltoztatható. Amennyiben a beállított célösszeg, illetve dátum teljesült, ránk van bízva, hogy fel kívánjuk-e használni az összegyűlt összeget, vagy megtartjuk és további pénzösszegeket helyezünk el benne. Sőt, az OTP Bank még díjat sem számít fel a szolgáltatásért: a Perselyekbe, illetve a Perselyekből a kapcsolt bankszámlánkra történő, eseti és rendszeres átutalások díjmentesek.

Érdemes tehát kis összegekben is elkezdeni megtakarítani, rendszeresen félretéve, tartalékot képezve ugyanis nemcsak egy-egy váratlan helyzet jelentette pluszkiadással könnyebb szembenézni, de a mindennapok is tervezhetőbbé válnak, nem beszélve arról, hogy még a nehezebb gazdasági környezetben is könnyebben elérhetővé válhat egy-egy régóta dédelgetett cél is, például egy vágyott sporteszköz, egy régóta tervezett utazási cél vagy akár egy új konyhagép.

A Persely funkcióval pedig mindezt kényelmesen, digitálisan, akár otthonról egy karosszékben ülve, laptoppal az ölünkben is elkezdhetjük.

A tájékoztatás nem teljes körű, ezért további részletekről kérjük, tájékozódj az OTP Bank fiókjaiban és honlapján (www.otpbank.hu) közzétett üzletszabályzatokból és hirdetményekből.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Elindultak a karácsonyi árverések: BÁV, Nagyházi Galéria ezüst és ékszer
Kenessei András | 2023. december 9. 17:06
Most induló sorozatunkban a négy, legnagyobb árverőház kínálatára figyelünk, sorrendben a BÁV, a Nagyházi Galéria, a Virág Judit Galéria (VJG) és a Kieselbach Galéria (KG) eseményeire. 
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvan a győztes!
Privátbankár.hu | 2023. december 8. 15:04
December 7-én tartották meg a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny országos döntőjét, amelyen 20 csapat mérte össze tudását a szakmai zsűri előtt.
Személyes pénzügyek Ide-oda cikázott ma a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 7. 18:42
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek A kormány szerint 20 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke - Ismét jön a Nyugdíjszerviz!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:12
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Egy magyar bank kesztyűt dobott a Revolutnak
Natív tartalom | 2023. december 5. 13:06
A Gránit Bank mobilapplikációjában fintech-cégekkel versengő funkciót vezetett be, azonnali devizaváltást díj- és költségmentesen, amelyet az app-ban pár kattintással igényelhető és azonnal használható EUR és USD alapú devizakártya egészít ki. A szolgáltatást kedvező devizautalási díjak és a versenytársakhoz képest vonzó devizabetét-kamatok egészítik ki. 
Személyes pénzügyek Még mindig hiába várjuk a hitelek terheinek csökkenését
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:40
November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az jegybank, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás.
Személyes pénzügyek Ezek után mi lesz a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 10:19
A hazai fizetőeszköz némi libikóka után két egységgel erősebben zártaz az euróval szemben a hetet annál, mint ahol azt nyitotta. Kérdés, mit hoz a jövő.
Személyes pénzügyek Néhány banánhéj, amin elcsúszhatnak a városi CSOK-ot igénylők
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 12:46
Akik igénybe akarják venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel vagy a városi CSOK-ot, azoknak már csak egy hónapjuk maradt, hogy benyújtsák az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössenek.
Személyes pénzügyek Jó hír a kölcsönt felvevőknek: januártól csökken a hitelek maximális díja
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:46
A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG