<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.

A jegybank statisztikáit a piaci adatokkal összevetve úgy látszik, hogy már az átlagadósok kisebb kamaton vehetnek fel lakáshitelt, mint a legjobb adósoknak meghirdetett standard kamat. Az egyre fogyó számú ügyfelekéért folyó versenyben ugyanis a bankok egyedi kamatkedvezményekkel segítik azt, hogy olyan törlesztőrészlet jöjjön ki, ami mellett még létrejöhet a kölcsönügylet - hívja fel a figyelmet a money.hu elemzése.

A top-ajánlatok alatt a lakáshitel átlagkamat

Valami alaposan megváltozott a magyar lakáshitel piacon – vették észre a money.hu szakértői. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint idén júniusában egy 10 évre fix törlesztőrészletet biztosító kölcsönt a bankok 6,42 százalékos átlagos kamatszint mellett folyósítottak ügyfeleiknek. Mindez annak fényében furcsa, hogy a money.hu lakáshitelkalkulátorában az előző hónap, azaz 2022 május végén a legjobb, standard kedvezményeket figyelembe vevő ajánlat kamatszintje ennél magasabb, 6,54 százalék volt. Ha a június végi, 6,8 százalékos top ajánlattal vetjük össze a jegybank tényeken alapuló átlagadatát akkor a különbség még szembetűnőbb. A banki lakáshitel kamatemelések meglódulásakor, tavaly novemberben a folyósított hitelek akkori 4,14 százalékos átlagkamata még 60 bázisponttal múlta felül az október végi top-kamat szintet.

A folyósított hitelek átlagkamatának a meghirdetett szintek alá bukása a money.hu szakértői szerint azt jelzi, hogy a hazai bankok az az infláció és az eddigi kamatemelések miatt egyre csökkenő lakáshitel keresletet igyekeznek fenntartani. Mindennek fontos eszköze, hogy a bankok a kölcsön iránt érdeklődő ügyfelek számára egyre több meghirdetett vagy egyedi kamatkedvezményt adnak a kölcsön felvételekor.

Egyre kevesebb ügyfélért egyre komolyabb harc zajlik

A bankok lépése érthető. A kamatemelkedés miatt nem pusztán a törlesztőrészlet emelkedés elrettentő hatása a gond, hanem az is, hogy az ügyfelek egyre nagyobb része szembesül azzal, hogy a havi igazolt jövedelme a jegybanki hitelfék szabályok miatt egyszerűen nem elegendő a kívánt összeg felvételére. Vagy csökkenteni kell az igényelt összeget, vagy adóstársat kell bevonni a hitelügyletbe.

A másik megoldást a banki ajánlatok összehasonlítása és a(z egyedi) kamatkedvezmények kimaxolása jelentheti. Ezekkel akár havonta tízezer forintot is meghaladó törlesztőrészletet lehet megspórolni. A money.hu szakértői szerint a leginkább az ügyfélre szabott kedvezmények elérésében sokat segíthetnek a tanácsadók, akik jól ismerik a banki kamatkedvezményeket és azok esetleges buktatóit is.

Tompítanak a jegybankon, de emelik a kamatokat a bankok

Mindezek ellenére a kamatok emelkedése a következő hetekben felgyorsulhat, hiszen az MNB június-júliusi kamatemeléseinek köszönhetően az irányadó kamat a május végi 6,45 százalékról mára 10,75 százalékra emelkedett. A bankok akkor is komoly mértékben kell, hogy drágítsák a kölcsöneiket, ha jól látható, hogy – saját üzleti érdekük, a hitelezés fenntartása érdekében - számottevően tompítják a jegybanki kamatemelések hatásait.

A money.hu kalkulátora szerint a jelenleg a 10 éves fix törlesztést kínáló 20 évre felvett, 20 milliós hitel esetében az UniCredit Bank kínálja a legjobb kamatot. A 6,94 százalékon elérhető (THM 7,28%) kölcsön július közepéhez képest, amikor az MKB adta a legjobb ajánlatot, 30 bázispontos emelkedést jelent. Ez azt jelenti, hogy a legjobb standard ajánlat a két héttel ezelőtti szintnél csak havi 5 ezer forinttal magasabb, 155 600 forintos törlesztőrészlettel érhető el. A hitel teljes futamideje alatt visszafizetendő összeg pedig közel 700 000 forinttal, 37,4 millió forintra emelkedett. Ugyanakkor jól látható, hogy az irányadó kamat 430 bázispontos emelkedésének csak negyede, 115 bázispont az, amennyivel a banki top-ajánlatok kamata emelkedett május végéhez képest. Miután viszont a szakértők szerint ősz előtt nem várható az infláció megtorpanása, hétről-hétre más bankok nyúlnak hozzá kamataikhoz

.

Visszafogott emelések

A hátunk mögött hagyott héten épp azok a bankok emelték a kamataikat, akik a legjobb ajánlatok listáján egyébként szerepelnek – ám a money.hu statisztikáiból látszik, hogy az emelésekkel sem árazták ki magukat a top-ajánlati listákról.

Augusztus elsejével a Magyar Bankholding tagbankjai, az MKB és a Takarékbank emeltek. A kamatemelés mértéke 5 éves kamatperiódus mellett 19 bázispont, 10 évre, illetve a futamidő végéig fix törlesztés esetén pedig 0,25 százalékpont volt. A legkedvezőbb kamat a két bankban 7,24 százalék lett – ehhez legalább 24 millió forintos kölcsön igénylésére van szükség a legkedvezőbb kamatszint mellett.

Az UniCredit Bank a hónap elején nem kamatot emelt, hanem kedvezményt csökkentett. Augusztus 1-től a partnerein (így a money.hu tanácsadóin) keresztül közvetített hitelek esetében 60-ról 20 bázispontra csökkentette a kamatkedvezmény mértékét. Augusztus 15-től ugyanakkor már a kamatain is szigorít majd a bank. A 10 éves kamatperiódusú hitelek és a 6-10 évig terjedő végig fix kölcsönök esetében 15 bázispont lesz az emelés mértéke. A 11-18 éves futamidőre állandó törlesztőrészlettel kölcsönt felvevők kamata 0,5 százalékponttal emelkedik. Ugyanakkor a 19-20 évig állandó havi törlesztést fizetni akarók kamatszintje mindössze 10 bázisponttal emelkedik majd. partnerkedvezménnyel és hitelfedezeti biztosítással a 10 éves kamatciklussal bíró konstrukciók kamata 6,89 százalék lesz.

Az átlagkamatok és top ajánlat alakulása* 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél

hónap

piaci átlagkamat

Előző havi top-kamat

2021. november

4,14

3,54

2021. december

4,33

3,84

2022. január

4,61

4,35

2022. február

4,94

4,35

2022. március

5,21

5,03

2022. április

5,37

5,18

2022. május

5,82

5,79

2022. június

6,42

6,54

* 20 M ft. 20 évre, forrás: MNB, money.hu

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
Személyes pénzügyek Magas fizetése van annak, aki most lakáshitelt vesz fel
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 18. 12:31
Csökkent a tervezett lakásvásárlásukat részben hitelből finanszírozók átlagos életkora az idén. Az átlagos fizetésük pedig 16 százalékkal 563 ezer forintra emelkedett éves összevetésben - derül ki az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatása, a Hitelintéző adataiból.
Személyes pénzügyek Meghal a bankkártya, megoldjuk okosba' a fizetést
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 16. 08:46
Tarolnak a különböző új digitális eszközök.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG