<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.

A jegybank statisztikáit a piaci adatokkal összevetve úgy látszik, hogy már az átlagadósok kisebb kamaton vehetnek fel lakáshitelt, mint a legjobb adósoknak meghirdetett standard kamat. Az egyre fogyó számú ügyfelekéért folyó versenyben ugyanis a bankok egyedi kamatkedvezményekkel segítik azt, hogy olyan törlesztőrészlet jöjjön ki, ami mellett még létrejöhet a kölcsönügylet - hívja fel a figyelmet a money.hu elemzése.

A top-ajánlatok alatt a lakáshitel átlagkamat

Valami alaposan megváltozott a magyar lakáshitel piacon – vették észre a money.hu szakértői. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint idén júniusában egy 10 évre fix törlesztőrészletet biztosító kölcsönt a bankok 6,42 százalékos átlagos kamatszint mellett folyósítottak ügyfeleiknek. Mindez annak fényében furcsa, hogy a money.hu lakáshitelkalkulátorában az előző hónap, azaz 2022 május végén a legjobb, standard kedvezményeket figyelembe vevő ajánlat kamatszintje ennél magasabb, 6,54 százalék volt. Ha a június végi, 6,8 százalékos top ajánlattal vetjük össze a jegybank tényeken alapuló átlagadatát akkor a különbség még szembetűnőbb. A banki lakáshitel kamatemelések meglódulásakor, tavaly novemberben a folyósított hitelek akkori 4,14 százalékos átlagkamata még 60 bázisponttal múlta felül az október végi top-kamat szintet.

A folyósított hitelek átlagkamatának a meghirdetett szintek alá bukása a money.hu szakértői szerint azt jelzi, hogy a hazai bankok az az infláció és az eddigi kamatemelések miatt egyre csökkenő lakáshitel keresletet igyekeznek fenntartani. Mindennek fontos eszköze, hogy a bankok a kölcsön iránt érdeklődő ügyfelek számára egyre több meghirdetett vagy egyedi kamatkedvezményt adnak a kölcsön felvételekor.

Egyre kevesebb ügyfélért egyre komolyabb harc zajlik

A bankok lépése érthető. A kamatemelkedés miatt nem pusztán a törlesztőrészlet emelkedés elrettentő hatása a gond, hanem az is, hogy az ügyfelek egyre nagyobb része szembesül azzal, hogy a havi igazolt jövedelme a jegybanki hitelfék szabályok miatt egyszerűen nem elegendő a kívánt összeg felvételére. Vagy csökkenteni kell az igényelt összeget, vagy adóstársat kell bevonni a hitelügyletbe.

A másik megoldást a banki ajánlatok összehasonlítása és a(z egyedi) kamatkedvezmények kimaxolása jelentheti. Ezekkel akár havonta tízezer forintot is meghaladó törlesztőrészletet lehet megspórolni. A money.hu szakértői szerint a leginkább az ügyfélre szabott kedvezmények elérésében sokat segíthetnek a tanácsadók, akik jól ismerik a banki kamatkedvezményeket és azok esetleges buktatóit is.

Tompítanak a jegybankon, de emelik a kamatokat a bankok

Mindezek ellenére a kamatok emelkedése a következő hetekben felgyorsulhat, hiszen az MNB június-júliusi kamatemeléseinek köszönhetően az irányadó kamat a május végi 6,45 százalékról mára 10,75 százalékra emelkedett. A bankok akkor is komoly mértékben kell, hogy drágítsák a kölcsöneiket, ha jól látható, hogy – saját üzleti érdekük, a hitelezés fenntartása érdekében - számottevően tompítják a jegybanki kamatemelések hatásait.

A money.hu kalkulátora szerint a jelenleg a 10 éves fix törlesztést kínáló 20 évre felvett, 20 milliós hitel esetében az UniCredit Bank kínálja a legjobb kamatot. A 6,94 százalékon elérhető (THM 7,28%) kölcsön július közepéhez képest, amikor az MKB adta a legjobb ajánlatot, 30 bázispontos emelkedést jelent. Ez azt jelenti, hogy a legjobb standard ajánlat a két héttel ezelőtti szintnél csak havi 5 ezer forinttal magasabb, 155 600 forintos törlesztőrészlettel érhető el. A hitel teljes futamideje alatt visszafizetendő összeg pedig közel 700 000 forinttal, 37,4 millió forintra emelkedett. Ugyanakkor jól látható, hogy az irányadó kamat 430 bázispontos emelkedésének csak negyede, 115 bázispont az, amennyivel a banki top-ajánlatok kamata emelkedett május végéhez képest. Miután viszont a szakértők szerint ősz előtt nem várható az infláció megtorpanása, hétről-hétre más bankok nyúlnak hozzá kamataikhoz

.

Visszafogott emelések

A hátunk mögött hagyott héten épp azok a bankok emelték a kamataikat, akik a legjobb ajánlatok listáján egyébként szerepelnek – ám a money.hu statisztikáiból látszik, hogy az emelésekkel sem árazták ki magukat a top-ajánlati listákról.

Augusztus elsejével a Magyar Bankholding tagbankjai, az MKB és a Takarékbank emeltek. A kamatemelés mértéke 5 éves kamatperiódus mellett 19 bázispont, 10 évre, illetve a futamidő végéig fix törlesztés esetén pedig 0,25 százalékpont volt. A legkedvezőbb kamat a két bankban 7,24 százalék lett – ehhez legalább 24 millió forintos kölcsön igénylésére van szükség a legkedvezőbb kamatszint mellett.

Az UniCredit Bank a hónap elején nem kamatot emelt, hanem kedvezményt csökkentett. Augusztus 1-től a partnerein (így a money.hu tanácsadóin) keresztül közvetített hitelek esetében 60-ról 20 bázispontra csökkentette a kamatkedvezmény mértékét. Augusztus 15-től ugyanakkor már a kamatain is szigorít majd a bank. A 10 éves kamatperiódusú hitelek és a 6-10 évig terjedő végig fix kölcsönök esetében 15 bázispont lesz az emelés mértéke. A 11-18 éves futamidőre állandó törlesztőrészlettel kölcsönt felvevők kamata 0,5 százalékponttal emelkedik. Ugyanakkor a 19-20 évig állandó havi törlesztést fizetni akarók kamatszintje mindössze 10 bázisponttal emelkedik majd. partnerkedvezménnyel és hitelfedezeti biztosítással a 10 éves kamatciklussal bíró konstrukciók kamata 6,89 százalék lesz.

Az átlagkamatok és top ajánlat alakulása* 10 éves kamatperiódusú lakáshitelnél

hónap

piaci átlagkamat

Előző havi top-kamat

2021. november

4,14

3,54

2021. december

4,33

3,84

2022. január

4,61

4,35

2022. február

4,94

4,35

2022. március

5,21

5,03

2022. április

5,37

5,18

2022. május

5,82

5,79

2022. június

6,42

6,54

* 20 M ft. 20 évre, forrás: MNB, money.hu

 

Személyes pénzügyek Az adókedvezménnyel nem támogatott életbiztosítások piaca visszaesett
Privátbankár.hu | 2023. február 7. 07:59
Csökkentek az életbiztosításokban lévő megtakarítások. A visszaesés fő oka a piacok rossz teljesítménye, de az is szerepet játszott benne, hogy nehéz eladni az adókedvezménnyel nem támogatott konstrukciókat. Ezt mutatja az is, hogy az szja-jóváírással segített nyugdíjbiztosítások száma szépen nőtt.
Személyes pénzügyek Itt az ideje elfogadni: nem lusták a későn ébredők
Kollár Dóra | 2023. február 5. 19:19
Sokakban még mindig él az a tévhit, hogy aki nem pattan ki kora reggel az ágyból, lusta és elítélendő, pedig a helyzet azért ennél egy fokkal komplikáltabb.
Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG