<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.

A jegybank nem áll meg – töretlenül emelkedik az immár irányadó kamattal összesimuló alapkamat. A héten 100 bázispontos emeléssel kétszámjegyűvé vált az alapkamat – alig több, mint egy éve 2020. június közepén még 0,6 százalékon állt a mutató.

A bankok lakáshitel kamatainak drágítása ehhez képest sehol sem tart. 2021. májusában a folyósított lakáshitelek átlagkamata 3,79 százalék volt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén májusra 5,89 százalékos átlagkamatot mutatott ki, most, július végén egy 20 millió forintos, 20 évre felvett lakáshitel esetében a bankok ajánlatai 6,54 és 9,24 százalék között szóródnak 10 éves kamatperiódus esetén a money.hu adatai szerint. Persze, törlesztőrészletben markáns a különbség: aki egy éve vette fel a példánkban szereplő hitelt 119 ezer forint alatti törlesztőrészlettel megúszta. Ma a legkedvezőbb banki ajánlatot adó UniCredit esetében is a 151 ezer forintot közelíti a 20 milliós hitel törlesztőrészlete, áll a money.hu közleményében.

Új versenypiac: az igénylés alatt tartott kamat

A bizonytalanság ugyanakkor egyre komolyabb, hiszen a jegybanki kamatemelések ma már 25-50 bázispontosak. Ezen a nyáron láttunk 200 bázispontos emelést, amit júliusban a már említett 100 bázispontos lépés követett. Ennek köszönhetően sokakban élhet a nyugtalanság, hogy a hitelfolyamat indulásakor számolt törlesztőrészlet alaposan megváltozhat a folyósítás idejére. Egy-egy hitel ügyintézése ugyanis hónapokig is elhúzódhat. A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel (MFL) konstrukciókban az MNB elvárja, hogy a bankok a hitelkérelem befogadásakor a fizetendő kamatot és törlesztőrészletet is tartalmazó, kötelező érvényű ajánlatot adjanak. Az ilyen ajánlatoknak a kiállításukat követő 90 napig kell érvényesnek lennie, azokban nem lehet módosítani. A piaci hitelek esetében eltérő a gyakorlat. Van bank, amelyik csak a folyósításkori kamatszinten hajlandó szerződni. Máshol van példa arra, hogy piaci hitelnél is akár 4 hónapig áll a kötelező érvényű ajánlatra vonatkozó kötöttség. De arra is van példa, hogy bár elvben védettnek érezheti magát az ügyfél, hiszen kötelező érvényű ajánlatot kapott, ám a bankot mentesíti ez alól, ha legalább 75 bázispontos kamatemelés történik – márpedig ez idén nyáron gyakran előfordul majd.

Sokat nyerhet az adós, ha előbb jön a pénz. Fotó: DepositphotosSokat nyerhet az adós, ha előbb jön a pénz. Fotó: Depositphotos

A money.hu szakértői szerint épp ezért a bankok közötti verseny új területe lehet az ajánlati kötöttség kérdése. Az ügyfelek számára tervezhetőbben, a szerződéskötés időpontjától függetlenül a befogadáskori kamatszinten köt végig fix és MFL lakáshitel szerződést a CIB Bank július 22-től. A kikötés érvényes a rezsidíjak emelkedése miatt vélhetően alaposan felélénkülő, az energiatakarékossági beruházások finanszírozására optimális 5 és 10 éves kamatperiódusú szabad felhasználású lakáshitelek esetében is.

Nem tudnak nagyot emelni – kiárazzák az ügyfeleket

A verseny persze leginkább arra korlátozódik manapság, hogy melyik bank mikor és milyen mértékben érvényesíti kamataiban a jegybanki lépéseket. Júniusban az irányadó jegybanki kamat 300 bázisponttal ugrott meg, a komoly emeléseknek tehát bőven lenne tere. Ugyanakkor a bankok azzal is tisztában vannak, hogy a kamatok drasztikus emelése az ügyfelek egyre nagyobb részét zárná el a hitelfelvételtől.

A fenti példánkban szereplő 20 milliós lakáshitel felvételéhez 10 százalékos kamat mellett bruttó 580 ezer forintos jövedelem szükséges. Idén áprilisban ugyanakkor ettől még nagyon messze voltunk: a KSH adatai szerint a bruttó átlagkereset 507 ezer forint volt, ami 12 százalékkal alacsonyabb a fenti követelménynél. Ennél is beszédesebb, hogy a medián bruttó bér 396 800 forint volt, ami money.hu szakértői szerint azt jelenti, hogy a magyar emberek felének maximum 14 millió forintos hitel felvételére lesz lehetősége, a lakáshitel kamatok általánosan 10 százalék fölé emelkednek.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Megvan, mi lesz az új magyar nagybank neve
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 08:38
2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal. Mérlegfőösszeg alapján az MBH Bank a második legnagyobb magyarországi bank lesz több mint 10 ezer milliárd forintos mérlegfőösszeggel és stabil pénzügyi intézmény mintegy 2,3 millió ügyféllel, valamint piacvezető pozícióban a vállalati hitelezésben és az agrárfinanszírozásban.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor nem érti, miért nem vonult még ki néhány bank az országból
Gáspár András | 2022. szeptember 22. 13:55
Csányi Sándor nem érti, egyes bankok miért nem vonultak még ki Magyarországról ilyen terhek mellett. Más szektorok sokkal jövedelmezőbbek, mégis a bankok nyakába varrták az extraprofitadót – ami a hitelezés visszafogásában is lecsapódhat. Az OTP mindezt persze túléli, de a hitelezésnek nem fog jót tenni.
Pénzügyi szektor Stratégia együttműködést kötött a MagNet és az SPB
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 16:33
Stratégiai együttműködést kötött a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. (MagNet) és az SPB Befektetési Zrt. (SPB), amelynek keretében az SPB befektetési tanácsadási és portfóliókezelési szolgáltatásokat nyújt a MagNet ügyfelei számára.
Pénzügyi szektor Izmosan indította a reggelt a forint
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 20. 07:38
Erősödött a forint kedd reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Bank360: A kisbankoknál már 6-7 százalékos betéti kamatok is elérhetők
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 12. 09:20
Az emelkedő jegybanki alapkamatot követve a kisebb pénzintézetek is igyekeznek kedvezőbb betéti kamatokat kínálni ügyfeleiknek. A nagybankok egyelőre nem léptek jelentőset.
Pénzügyi szektor Kevesen akarnak hitelt, mértéktartóbbak lettek a bankok
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 9. 13:02
Idén júliusban már kisebb kamatmarzs mellett helyezték ki személyi hiteleiket a bankok, mint amekkora felárat a kormány a pandémia elején bevezetett kamatplafon idején engedélyezett nekik. Bár a legtöbb érv a komoly mértékű kamatemelés mellett szól, a money.hu szakértői szerint a bankok a szűkülő kereslet miatt csak vonakodva emelik a személyi kölcsönök kamatát, sőt kamatcsökkentésre is van példa.
Pénzügyi szektor Kiderült, mennyit vett ki a bankok zsebéből az Orbán-kormány
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 5. 12:59
Alapvetően az extraprofitadó, valamint a romló hitelportfóliókra elszámolt veszteségképzés miatt a bankszektor jóval kisebb nyereséget ért el az elmúlt egy évben, mint azt megelőzően.
Pénzügyi szektor Meg sem lepődünk: rekordmagas volt az infláció augusztusban az Európai Unióban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 31. 14:19
Az euróövezetben a fogyasztói árak rekordmértékben, 9,1 százalékkal nőttek augusztusban éves összevetésben - közölte az unió statisztikai hivatala (Eurostat) szerdán előzetes adatként.
Pénzügyi szektor Brutális drágulás történt a lakáshiteleknél
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 26. 07:58
Az elmúlt fél évben a jegybanki kamatemelések jelentősen feltornázták a lakáshitelek árát: az új kölcsönöknél 30 százalékkal nőttek a törlesztőrészletek. A Bank360.hu kalkulációi alapján egy 20 millió forintos lakáshitel csaknem 10 millió forinttal többe kerül most, mint februárban.
Pénzügyi szektor Kritikus ponthoz érkezett a lakossági bankolás: mit hoz a jövő?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 14:39
A lakossági bankszektor jelentős változások kereszttüzében van és kritikus ponthoz érkezett.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG