<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Eszkalálódik a német drogéria-láncok közötti háború, a Drogerie Markt munkatársai november közepétől felvásárolják a konkurencia akciós termékeit, és saját polcaikra helyezik. A vállalat egyben sorra nyitja új boltjait is, de a konkurencia sem alszik.
Rossmann Prágában (Wikimedia Commons)

A piacvezető Drogerie Markt (DM) munkatársai november közepétől felvásárolják a konkurensek, a Rossmann és a Müller & Co. akciós áruit, és saját polcaikra helyezik – írta a Focus népszerű német hetilap online változata. A lap megszerezte a Karlsruhe-ban székelő vállalat belső utasítást tartalmazó körlevelét, amelyet több mint 1800 fiókjának küldött ki.

A cél a versenytársak stratégiailag releváns akciós termékeinek felvásárlása, amelyekről hétfő reggelenként központilag listát állítanak össze. Elmagyarázzák azt is, hogyan kell helyesen könyvelni az így beszerzett árut.

Jogilag kifogástalan eljárás

Christoph Werner, a DM beszerzési vezetője, a cégalapító fia megerősítette a hírt a lapnak. Szerinte segítenek a fiókoknak a kedvező beszerzési források megtalálásában, főleg, ha ezek az árak a DM-nek a gyártóknál elért beszerzési árai alatt vannak.

A német közszolgálati ZDF televíziónak azt is mondták, hogy szerintük ez az eljárás jogilag kifogástalan. Nem ismerik a gyártók árpolitikáját, így kénytelenek azt feltételezni, hogy versenytársak nem árulják a beszerzési ár alatt a termékeiket, ezért úgy vélik, kár nem éri őket. A DM gyártói által kínáltnál is olcsóbban beszerzett termékeket nyereséggel árusítják. (A versenyjogi szabályok sok esetben tiltják a beszerzési ár alatti értékesítést – a szerk.)

Lecsapnak a jó üzlethelyiségekre

A drogériák harcának ez azonban csak egy állomása. Nemrég a Handelsblatt.com tudósított arról, hogy amint a városokban egy jó helyen levő üzlethelyiség üres lesz, a DM azonnal lecsap rá. A frankfurti belvárosban például már öt üzletük van, részben egymáshoz nagyon közel, látótávolságban. A DM a legutóbb végződött üzleti évben 81 üzlettel 1825-re bővítette hálózatát, csak Németországban.

De nyomul a Rossmann is, amely nemrég nyitotta meg kétezredik üzletét, szintén Frankfurtban. Erre az évre 89 millió eurót irányoztak elő 140 új üzlet megnyitására és a meglevők korszerűsítésére. Az év végén várhatóan 2131 üzletük lesz majd.

Nőtt a DM piaci részesedése

A DM a szeptember végén lejárt üzleti évben 6,6 százalékkal 7,5 milliárd euróra növelte forgalmát, ezzel saját adatai szerint 51,7 százalékról 52,2 százalékra növelte piaci részesedését. A Die Welt szerint pedig 2015-ben a DM forgalma 6,40, a Rossmanné 5,38, a Mülleré 2,84 milliárd euró volt.

Az illatszerüzlet-láncoknak nemrég volt egy jogvitájuk is, a Müllert elmarasztalták a versenyjogi hatóságok, mert elfogadta a többiek árengedményre jogosító kuponjait. A Handelsblatt feltételezi, hogy az öldöklő verseny a nyereség csökkenéséhez vezet. Megemlíti, hogy a piaci részesedésért folytatott harc 2012 óta éleződött ki, amikor a 7000 bolttal rendelkező, túlterjeszkedett Anton Schlecker csődbe ment Németországban.

Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Hiába nőtt az átlagkereset, rossz hírt kaptak a lakáshitelesek
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 17:23
Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Jelentkezés megerősítése szükséges!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:09
Köszönjük, hogy jelentkeztél a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre! FONTOS: kérjük, erősítsd meg jelentkezésedet!
Személyes pénzügyek Matolcsy György előírta, hány helyen vehetünk fel készpénzt
Privátbankár.hu | 2023. január 18. 09:26
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökének friss rendelete meghatározza, hogy egy banknak – attól függően, hogy hány betéti és hitelkártyát bocsátott ki – hány ATM-et kell működtetnie egy fővárosi kerületben, egy vármegyeszékhelyen és a további településeken, ezeken belül a városokban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG