<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A hivatalos adatok szerint nőtt a jövedelem vásárlóereje, legalábbis papíron. De mi van, ha lakáshitelt akarunk felvenni? Mondjuk: gyorsan kell cselekedni, nem megvárva az újabb MNB-s kamatemelést.

A KSH oldalán megjelent a 2022. májusi átlagbérre vonatkozó statisztika. Hazánkban akkor az átlagfizetés bruttó 495 900 forint volt, ez nettó 329 70 forintnak felel meg. A rendszeres - bónusz, jutalom nélküli - átlagkereset nagysága ennél valamelyest kisebb, nettó 307 031 forint volt. A medián bér - a lakosság fele ennél többet, fele pedig kevesebbet keres - nagysága pedig nettó 276 000 forint volt - írta a bankmonitor.hu

Minden érintett most ezerrel számolja a részleteket. Fotó: DepositphotosMinden érintett most ezerrel számolja a részleteket. Fotó: Depositphotos

Mindegyik tétel jelentősen növekedett egy év alatt, az átlagbér 14,9 százalékkal emelkedett, a rendszeres átlagbér 14,3 százalékkal nőtt, míg a medián fizetés 15,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket. Az infláció májusban 10,7 százalék volt, vagyis a jövedelmünk vásárlóereje még növekedett is.

Kevesebb lakáshitelre lehetünk jogosultak, mint egy éve

De mi a helyzet a hitelképességünkkel? A hitelfelvétel előtt állók is jobb helyzetben vannak, mint egy évvel korábban? A hiteligénylés szempontjából nagyon lényeges kérdés a kamatok alakulása, márpedig az elmúlt évben jelentősen megdrágultak a jelzáloghitelek.

Az átlagbérrel elérhető legnépszerűbb lakáshitelek induló kamata 3,68 százalékról 6,39 százalékra emelkedett. Ezt a drágulást pedig a bérnövekedés nem tudta kompenzálni, gyakorlatilag 8,8 százalékkal kevesebb lakáshitelt lehetett igényelni az átlagbérből 2022. májusában, mint egy évvel korábban.

22,75 millió forintról 20,75 millióra csökkent az igényelhető összeg, a számítás során a Bankmonitor szakértői azt feltételezték, hogy a fizetés fele költhető el hiteltörlesztésre.

A jövedelem mellett az ingatlan értéke is lényeges szempont: a vételár meghatározott részét nem haladhatja meg a kölcsön összege. Vagyis önmagában nem elég, hogy a jövedelmünk elbírja a havi törlesztőrészletet.

Az átlagbér mellett a medián fizetés, sőt a minimálbér is érdemben emelkedett. (Ez utóbbi nettó 111 321 forintról 133 ezer forintra emelkedett.) Ezek a változások sem tudták kompenzálni a kamatok emelkedését. A mediánbérből élők és a minimálbért keresők is 3,93 százalék kamaton tudtak lakáshitelt igényelni egy éve májusban. Idén tavasz végén viszont már 6,54% és 6,95 százalék mellett igényelhettek kölcsönt.

Mindezek miatt a minimálbérből élők 600 ezer forinttal kevesebb hitelre jogosultak, a medián fizetést keresők pedig 1,3 millió forinttal kevesebb kölcsönt vehetnének fel 20 éves futamidőre, mint 2022 májusában.

A béremelkedés nem tudta kompenzálni a lakáshitelek drágulását, a magyarok 6,2-8,8 százalékkal kevesebb lakáshitelre voltak jogosultak a fizetésük alapján 2022. májusában, mint egy évvel korábban.

A jelzáloghitelek drágulása folytatódik

Sajnos a kamatemelkedés trendje tovább folytatódik, már most is magasabb kamat mellet lehet hitelt igényelni, mint májusban. A drágulás pedig a magas inflációnak és az emelkedő jegybanki alapkamatnak köszönhetően nem áll meg. A hiteligénylés előtt állóknak érdemes gyorsan lépniük: havi több ezer forintot lehet spórolni azzal, hogy a további kamatemelést megelőzve halogatás nélkül igénylünk lakáshitelt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Ilyen lakáshitelek jöhetnek jövőre
Privátbankár.hu | 2022. december 4. 10:30
Több tízezer forinttal is megnőhet a törlesztő részlet.
Személyes pénzügyek Korán jött a Mikulás: jó hír jött a hitelekről!
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:43
Korán jött a Mikulás a banki ügyfeleknek, akik olyat láthatnak a hitelfeltételek hó eleji változtatásakor, amire utoljára tavaly volt példa. Elmaradt a megszokottá vált kamatemelési hullám, két nagybank pedig már csökkentette is a kölcsönei kamatát - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Indul a nagy karácsonyi bevásárlás – mennyit költünk csokoládéra, italra, parfümre?
Elek Lenke | 2022. december 1. 19:36
Bár egyelőre nem lehet tudni, hogyan bírjuk majd a rezsi-emelkedést és mennyire kell hozzányúlni a félretett tartalékokhoz, az biztos, hogy most is nagy sürgés-forgás lesz az üzletekben, minden vásárló igyekszik még időben beszerezni a szükséges hozzávalókat.
Személyes pénzügyek Az OTP nagy dobását minden bank követheti majd?
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 17:17
Az OTP döntése, miszerint a kölcsön kamatát egyszer a futamidő alatt a piaci kamatszintre csökkenhetik majd, felkavarta az állóvizet.
Személyes pénzügyek Mennyire lesz durva a jövő évi villany- és gázszámla? Hamarosan kiderül!
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 11:34
Legkésőbb december 16-ig kiderül, milyen tarifákkal számolhatunk 2023 első negyedévében.
Személyes pénzügyek Százmilliókat csalnak ki a magyaroktól a bankkártyás csalók
Privátbankár.hu | 2022. november 27. 17:21
A bankkártyás forgalom bővülésével párhuzamosan a csalók is nagyobb elánnal vetik be magukat és próbálják átverni a kártyás fizetőket. A bankok gyakran hangsúlyozzák, hogy senki ne adjon ki idegeneknek érzékeny adatokat vagy a fizetéshez szükséges kódokat. Ha gondatlanul jár el a bankkártyás, akkor könnyen lehet, hogy a bank nem téríti meg az összeget.
Személyes pénzügyek Sokat spórolhat, aki jól választ hitelt
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 12:07
A korábbi évek kamatakcióival ellentétben idén az is karácsonyi ajándékként fogható fel, hogy a bankok lassítottak a személyi hitelek kamatainak emelésénél.
Személyes pénzügyek Egymillió magyar autósnak kell döntést hoznia
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 11:18
Közel egymillió autósnak, köztük majd félmillió magánszemélynek kell arról döntenie néhány napon belül, hogy szeretnének-e biztosítót váltani. Az inflációs hatás a biztosítások díját és a fedezetlenségi díjakat is jelentősen emeli, így érdemes alaposan megfontolni, hogy váltsunk-e, és ha igen, melyik társasághoz vigyük a kötelező biztosítást – írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek Elkelt az összes hely a pénzügyi diákverseny országos döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 23. 15:07
A végéhez ért a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny megyei fordulója, a Privátbankár.hu kihirdette a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett verseny országos döntőjének mezőnyét.
Személyes pénzügyek Már csak négy hely kiadó a pénzügyi diákverseny döntőjében
Privátbankár.hu | 2022. november 22. 16:13
Folytatódott a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! pénzügyi tudatossági verseny, amelyet a Privátbankár.hu idén ősszel a szakképző iskolák és technikumok diákjainak szervezett.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG