<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A hivatalos adatok szerint nőtt a jövedelem vásárlóereje, legalábbis papíron. De mi van, ha lakáshitelt akarunk felvenni? Mondjuk: gyorsan kell cselekedni, nem megvárva az újabb MNB-s kamatemelést.

A KSH oldalán megjelent a 2022. májusi átlagbérre vonatkozó statisztika. Hazánkban akkor az átlagfizetés bruttó 495 900 forint volt, ez nettó 329 70 forintnak felel meg. A rendszeres - bónusz, jutalom nélküli - átlagkereset nagysága ennél valamelyest kisebb, nettó 307 031 forint volt. A medián bér - a lakosság fele ennél többet, fele pedig kevesebbet keres - nagysága pedig nettó 276 000 forint volt - írta a bankmonitor.hu

Minden érintett most ezerrel számolja a részleteket. Fotó: DepositphotosMinden érintett most ezerrel számolja a részleteket. Fotó: Depositphotos

Mindegyik tétel jelentősen növekedett egy év alatt, az átlagbér 14,9 százalékkal emelkedett, a rendszeres átlagbér 14,3 százalékkal nőtt, míg a medián fizetés 15,9 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbi értéket. Az infláció májusban 10,7 százalék volt, vagyis a jövedelmünk vásárlóereje még növekedett is.

Kevesebb lakáshitelre lehetünk jogosultak, mint egy éve

De mi a helyzet a hitelképességünkkel? A hitelfelvétel előtt állók is jobb helyzetben vannak, mint egy évvel korábban? A hiteligénylés szempontjából nagyon lényeges kérdés a kamatok alakulása, márpedig az elmúlt évben jelentősen megdrágultak a jelzáloghitelek.

Az átlagbérrel elérhető legnépszerűbb lakáshitelek induló kamata 3,68 százalékról 6,39 százalékra emelkedett. Ezt a drágulást pedig a bérnövekedés nem tudta kompenzálni, gyakorlatilag 8,8 százalékkal kevesebb lakáshitelt lehetett igényelni az átlagbérből 2022. májusában, mint egy évvel korábban.

22,75 millió forintról 20,75 millióra csökkent az igényelhető összeg, a számítás során a Bankmonitor szakértői azt feltételezték, hogy a fizetés fele költhető el hiteltörlesztésre.

A jövedelem mellett az ingatlan értéke is lényeges szempont: a vételár meghatározott részét nem haladhatja meg a kölcsön összege. Vagyis önmagában nem elég, hogy a jövedelmünk elbírja a havi törlesztőrészletet.

Az átlagbér mellett a medián fizetés, sőt a minimálbér is érdemben emelkedett. (Ez utóbbi nettó 111 321 forintról 133 ezer forintra emelkedett.) Ezek a változások sem tudták kompenzálni a kamatok emelkedését. A mediánbérből élők és a minimálbért keresők is 3,93 százalék kamaton tudtak lakáshitelt igényelni egy éve májusban. Idén tavasz végén viszont már 6,54% és 6,95 százalék mellett igényelhettek kölcsönt.

Mindezek miatt a minimálbérből élők 600 ezer forinttal kevesebb hitelre jogosultak, a medián fizetést keresők pedig 1,3 millió forinttal kevesebb kölcsönt vehetnének fel 20 éves futamidőre, mint 2022 májusában.

A béremelkedés nem tudta kompenzálni a lakáshitelek drágulását, a magyarok 6,2-8,8 százalékkal kevesebb lakáshitelre voltak jogosultak a fizetésük alapján 2022. májusában, mint egy évvel korábban.

A jelzáloghitelek drágulása folytatódik

Sajnos a kamatemelkedés trendje tovább folytatódik, már most is magasabb kamat mellet lehet hitelt igényelni, mint májusban. A drágulás pedig a magas inflációnak és az emelkedő jegybanki alapkamatnak köszönhetően nem áll meg. A hiteligénylés előtt állóknak érdemes gyorsan lépniük: havi több ezer forintot lehet spórolni azzal, hogy a további kamatemelést megelőzve halogatás nélkül igénylünk lakáshitelt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Száz százalékos árrobbanás is lehet a tűzifapiacon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 10. 05:41
Tűzifamánia látszik kibontakozni Magyarországon, az emberek megrohamozták a tüzépeket és az erdészeti vállalatokat. Sok helyen kifogyott a készlet, és duplájára emelkedett az ár. A kínálat egy jogszabály-módosítás miatt is veszélyben van. A KSH valamit nagyon nem mér jól.
Személyes pénzügyek Mindenki Ausztriába menne dolgozni? Mutatjuk az új számokat
Eidenpenz József | 2022. augusztus 9. 05:26
Minden eddigi rekord megdőlt júniusban is, egyre több magyar dolgozik Ausztriában, és az is igaz, hogy megint a magyarok száma nőtt a legjobban. Azért igyekeznek a román, horvát, német állampolgárok is, az ukránok száma pedig még alacsony ugyan, de gyorsan megkétszereződött.
Személyes pénzügyek Furcsa dolog történik a lakáshitelek kamataival - érdemes résen lenni
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:59
Annyira kellenek az ügyfelek a bankoknak, hogy az emelkedő jegybanki kamatok mellett is csökkentek a banki kamatszintek.
Személyes pénzügyek Jó hír a piaci áron tankolóknak, nagyot esnek szerdán az üzemanyagárak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 10:31
Egyre többeket érint a piaci ár változása, érdemes két napot várni a tankolással.
Személyes pénzügyek Manapság elkerülhetetlen a hitelkártyák használata
Natív tartalom | 2022. augusztus 5. 11:42
Sokaknak még mindig mumus a hitelkártya, pedig a megfelelő tudatosság mellett akár spórolásra is alkalmas lehet. De mi köze egymáshoz az áruhitelnek és a hitelkártyáknak? Mire készüljön, aki először igényel hitelkártyát? Váradi Eszterrel, a Magyar Bankholding Hitelkártya vezetőjével beszélgettünk.
Személyes pénzügyek Elsőként kínál magyar bank piaci zöld lakáshitelt - mire lehet felvenni?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 08:32
A K&H elsőként a piacon, új, zöld lakáshitel termékkel jelentkezik az energiafelhasználásukat csökkenteni kívánó ügyfeleik számára. Egyedi megoldásként ugyanabban a szerződésben hitelezhető az ingatlan megvásárlása és felújítása is.
Személyes pénzügyek Jobban kezelik a pénzt a fiatalok?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 3. 08:24
A 19-29 éves korosztály tagjainak csak a 20 százaléka nem takarékoskodik, 47 százalékuk havi rendszerességgel spórol, 18 százalék pedig azoknak az aránya, akik csak akkor tudnak félretenni, ha nagyobb összeghez jutnak.
Személyes pénzügyek Augusztusban is drágították a bankok a hiteleiket
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 2. 08:41
A jegybank egy hónapon belüli három nagy kamatemelésére már a harmadik hullámban válaszoltak a bankok. Augusztus elejétől több nagy pénzintézet is drágított a hitelein, ami után a lakáskölcsönt már csak elvétve lehet kapni 8 százalékos THM alatt - derül ki a Bank360.hu összeállításából.
Személyes pénzügyek Aki nem nyilatkozik a moratóriumról, az augusztustól fizethet
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 08:04
Egy munkanapjuk és egy hétvégéjük maradt a törlesztési moratóriumban lévőknek a bennmaradási nyilatkozatra. Aki ezt bármilyen okból lekési, annak augusztustól újra fizetnie kell a kölcsönét.
Személyes pénzügyek Ezekre költenek hitelből a magyarok legtöbbször
Privátbankár.hu | 2022. július 28. 15:36
A megkérdezettek 43 százaléka vett fel hitelt az elmúlt 12 hónapban, míg egy évvel korábban csak minden harmadik magyar válaszadó állította ezt – derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készült kutatásból.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG