3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.

Érdemesnek tűnhet a teljes visszafizetendő összeg alapján kölcsönt választani, hiszen az mutatja meg a hitel futamideje alatt megfizetendő teljes költséget. Ráadásul még egy kedvező 6-8 százalékos THM mellett is könnyen előfordulhat, hogy az igényelt összeg dupláját kell visszafizetnünk.

A kamat mellett a futamidőt is fontos figyelembe venni. Fotó: pixabay
A kamat mellett a futamidőt is fontos figyelembe venni. Fotó: pixabay

Ez igaz, nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a visszafizetendő összeg nagysága nem csak a kölcsön kamatától függ: a futamidő nagyon nagy mértékben meghatározza azt, hogy összességében mennyit is kell rendeznünk a felvett kölcsönre. Ez nem is csoda, hiszen hosszabb futamidő esetén tovább használjuk a bank pénzét, gyakorlatilag több kamatot is kell fizetnünk utána - magyarázza a Bankmonitor cikke.

Hogyan lehet a legolcsóbb jelzáloghitel a legdrágább?

Márpedig egy jelzáloghitel futamideje igen széles skálán mozoghat: igényelhetünk 2 és 30 éves futamidőre is hitelt ingatlanfedezet mellett. A választás pedig jelentősen befolyásolja a teljes visszafizetendő összeget.

Nézzünk meg példaként három hitelt:

  • 10 millió forint összegű, 25 éves futamidejű kölcsön, a kamat igen kedvező, 2,5%. (Gyakorlatilag a korábbi sztár, Zöld hitelnek megfelelő kondíciók.)
  • 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsön, az induló kamatszint 3%. (Ez a jelenleg is elérhető, CSOK mellé igényelhető támogatott hitel kondícióinak felel meg.)
  • 10 millió forint összegű, 5 éves futamidejű kölcsön, a kamat 6,94%. (Ez a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitel kamatával egyezik meg.)

Jól látható, hogy a legolcsóbb kölcsönre többet kell visszafizetni 25 év alatt, mint a nála jóval drágább piaci lakáshitelre 5 év alatt. (13,5 millió forinttal szemben csupán 11,9 millió forintot.)

Ugyanakkor a havi törlesztőrészlet jelentősen emelkedne: 44 900 forintról 197 800 forintra növekedne. Ez az összehasonlítás jól szemlélteti, hogy miért nem érdemes kizárólag a teljes visszafizetendő összeg alapján kölcsönt választani.

Akkor nincs semmi értelme a teljes visszafizetendő összegnek?

Ez így természetesen nem igaz, a teljes visszafizetés alakulása nagyon jól mutatja azt, hogy a futamidő növelésének mennyi is az ára. Kvázi azt láthatjuk belőle, hogy a csökkenő törlesztőrészletnek – ez a futamidő kitolás másik hatása – mi is az ára hosszú távon. Azonban érdemes hasonló, azonos feltételekkel igényelhető konstrukció esetében összehasonlítani az adatokat.

Emellett a teljes visszafizetés tökéletesen leírja azt is, hogy a kis kamatkülönbségek, a pár ezer forintos eltérések a törlesztőrészletben összességében mekkora különbséget is eredményeznek. A Bankmonitor jelzáloghitel kalkulátora szerint a két legolcsóbb jelzáloghitel ajánlat törlesztőrészlete között csupán 2 633 forint a különbség – 20 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus esetén -, ez azonban a futamidő végére már 630 ezer forint eltérést eredményezhet.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A magánnyugdíjpénztárak megszüntetése megrendítette a bizalmat
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 10:39
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke szerint a jelenlegi nyugdíjmegtakarítási lehetőségek nem elég ösztönzőek az emberek számára. A fiatalok nem nagyon használják az öngondoskodás elemeit, az idősebb generációknak pedig csökken a részvételi hajlandósága. Laptársunk, szintén a Klasszis Média csoporthoz tartozó Piac és Profit Nyugdíjszerviz című műsorának legutóbbi adásában Dr. Farkas András a Nyugdíjguru News szerkesztője, alapítója, Karácsony Mihály, a nyugdíjas parlament elnöke elemezte a magyar nyugdíjrendszer sajátosságait.
Személyes pénzügyek Fiatalok vs. idősek – így gondolkodnak a napi pénzügyekről
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 15:36
Az otthonról hozott példát még meghatározónak tartja, ám kevésbé adná azt tovább saját gyermekeinek az Y és a Z generáció. A baby boomerek mértékletesek, a fiatalok azonban már másképp gondolkodnak a pénzről: többet engednek meg maguknak, nyitottabbak az értéktálló befektetési formákra, és kevésbé szkeptikusak a hitelekkel.
Személyes pénzügyek Külföldön tőzsdézik, kriptózik? Figyeljen, mert a NAV is figyel
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 12:29
Sok országból kap adatokat az adóhatóság, a kriptügyletekre pedig kiemelt figyelmet fordítanak - nagy bajba kerülhet, aki nem vallja be minden jövedelmét.
Személyes pénzügyek Hogy nézne ki, ha az eredeti könyvből kitépnének egy lapot és azt árvereznék el?
Kenessei András | 2024. május 14. 17:34
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Hoppá! Most mélyen a valódi értéke alatt lehet hozzájutni egy múzeumi ritkasághoz
Kenessei András | 2024. május 12. 17:31
Az elmúlt években, néhány évtizedben úgy alakult a hazai árverési gyakorlat, hogy három időpont köré tömörültek a legnagyobb árverőházak aukciói: májusban tartották a tavaszi, szeptember-októberben az őszi, decemberben pedig a karácsonyi árveréseket. Május lévén, most a tavaszi árverésekre figyelünk, azokon belül is elsősorban a festményekre és grafikákra.
Személyes pénzügyek Óriási roham indult: most mindenki ezt a kölcsönt akarja
Privátbankár.hu | 2024. május 11. 12:03
Közel másfélszeresére nőtt az első negyedévben a babaváró kölcsön új szerződéseinek száma.
Személyes pénzügyek Az OTP-nél már él a kötelező, automatikus napi átutalási limit
Privátbankár.hu | 2024. május 10. 11:08
Sok OTP-ügyfél most, az internet- vagy mobilbanki belépésénél szembesül azzal az üzenettel, hogy május 8-tól a pénzintézet biztonsági okokból automatikus napi limitösszeget vezetett be az átutalásokra, amit azonban a számlatulajdonosok bármikor módosíthatnak.
Személyes pénzügyek Döbbenetes számok: minden tizedik magyar felnőttet már sikerült átverni
Privátbankár.hu | 2024. május 9. 09:48
A hazai felnőtt lakosság többsége, 56 százaléka került már olyan helyzetbe, hogy interneten keresztül vagy bankok nevével visszaélve megpróbálták megkárosítani. Minden tizedik felnőttet sikerült is átverni.
Személyes pénzügyek Van valami, ami komoly előnyt jelenthet lakásvásárláskor, és nem kerül semmibe
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 12:18
Akár a készpénzes vevőket is be lehet így előzni.
Személyes pénzügyek Határtalan veszélyeket lát az MNB
Privátbankár.hu | 2024. május 6. 11:04
Oda kell figyelni nyaralás közben is.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG