<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A teljes visszafizetendő összeg azt mutatja meg, hogy a futamidő alatt összességében mennyit kell a kölcsön után rendeznünk a bank felé. Logikusnak tűnhet ez alapján kiválasztani a hitelt, ez a hozzáállás azonban nagyon is tévútra vezethet bennünket.

Érdemesnek tűnhet a teljes visszafizetendő összeg alapján kölcsönt választani, hiszen az mutatja meg a hitel futamideje alatt megfizetendő teljes költséget. Ráadásul még egy kedvező 6-8 százalékos THM mellett is könnyen előfordulhat, hogy az igényelt összeg dupláját kell visszafizetnünk.

A kamat mellett a futamidőt is fontos figyelembe venni. Fotó: pixabayA kamat mellett a futamidőt is fontos figyelembe venni. Fotó: pixabay

Ez igaz, nem szabad azonban megfeledkeznünk arról, hogy a visszafizetendő összeg nagysága nem csak a kölcsön kamatától függ: a futamidő nagyon nagy mértékben meghatározza azt, hogy összességében mennyit is kell rendeznünk a felvett kölcsönre. Ez nem is csoda, hiszen hosszabb futamidő esetén tovább használjuk a bank pénzét, gyakorlatilag több kamatot is kell fizetnünk utána - magyarázza a Bankmonitor cikke.

Hogyan lehet a legolcsóbb jelzáloghitel a legdrágább?

Márpedig egy jelzáloghitel futamideje igen széles skálán mozoghat: igényelhetünk 2 és 30 éves futamidőre is hitelt ingatlanfedezet mellett. A választás pedig jelentősen befolyásolja a teljes visszafizetendő összeget.

Nézzünk meg példaként három hitelt:

  • 10 millió forint összegű, 25 éves futamidejű kölcsön, a kamat igen kedvező, 2,5%. (Gyakorlatilag a korábbi sztár, Zöld hitelnek megfelelő kondíciók.)
  • 10 millió forint összegű, 20 éves futamidejű kölcsön, az induló kamatszint 3%. (Ez a jelenleg is elérhető, CSOK mellé igényelhető támogatott hitel kondícióinak felel meg.)
  • 10 millió forint összegű, 5 éves futamidejű kölcsön, a kamat 6,94%. (Ez a legkedvezőbb 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitel kamatával egyezik meg.)

Jól látható, hogy a legolcsóbb kölcsönre többet kell visszafizetni 25 év alatt, mint a nála jóval drágább piaci lakáshitelre 5 év alatt. (13,5 millió forinttal szemben csupán 11,9 millió forintot.)

Ugyanakkor a havi törlesztőrészlet jelentősen emelkedne: 44 900 forintról 197 800 forintra növekedne. Ez az összehasonlítás jól szemlélteti, hogy miért nem érdemes kizárólag a teljes visszafizetendő összeg alapján kölcsönt választani.

Akkor nincs semmi értelme a teljes visszafizetendő összegnek?

Ez így természetesen nem igaz, a teljes visszafizetés alakulása nagyon jól mutatja azt, hogy a futamidő növelésének mennyi is az ára. Kvázi azt láthatjuk belőle, hogy a csökkenő törlesztőrészletnek – ez a futamidő kitolás másik hatása – mi is az ára hosszú távon. Azonban érdemes hasonló, azonos feltételekkel igényelhető konstrukció esetében összehasonlítani az adatokat.

Emellett a teljes visszafizetés tökéletesen leírja azt is, hogy a kis kamatkülönbségek, a pár ezer forintos eltérések a törlesztőrészletben összességében mekkora különbséget is eredményeznek. A Bankmonitor jelzáloghitel kalkulátora szerint a két legolcsóbb jelzáloghitel ajánlat törlesztőrészlete között csupán 2 633 forint a különbség – 20 millió forint hitelösszeg, 20 éves futamidő és 10 éves kamatperiódus esetén -, ez azonban a futamidő végére már 630 ezer forint eltérést eredményezhet.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Pénteken roham lesz a magyar boltokban? Lejár egy határidő
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 07:33
Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban: ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.
Személyes pénzügyek Több százezres pluszköltségre számíthat, aki marad a moratóriumban
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 13:25
Ezért nem ajánlja ezt az MNB.  
Személyes pénzügyek Kiderült, mibe menekítjük a pénzünket a háború miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 10:07
Megtakarítási szokásaik átalakításával reagáltak a magyar háztartások a háborús bizonytalanságra és a megugró inflációra az első negyedévben.
Személyes pénzügyek A durva infláció ellenére meglepően optimisták a fiatalok
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 08:37
Derűlátóak a nettó fizetésük alakulását tekintve a dolgozó fiatalok - derül ki a K&H ifjúsági indexhez készült felmérésből. A 19-29 évesek 19 százaléka az inflációt meghaladó, 56 százalékuk pedig attól elmaradó béremelkedésre számít. Közel 23 százalékuk nem vár változást. Mindössze 2 százalékuk tudja elképzelni, hogy kevesebbet kap a jövőben, hasonlóan alacsony arányra évek óta nem volt példa. 
Személyes pénzügyek Az ellátás zavartalanságáért szigorított a Mol
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 11:47
A limitet pedig az átlagos tankolás fölé lőtték be.
Személyes pénzügyek Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma – de megérkeztek az ukránok
Eidenpenz József | 2022. június 24. 05:46
Az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók száma még sohasem volt ilyen magas, de alaposan megugrott az ukránok száma és az ázsiai menekülteké is. Elárasztják-e a munkaerőpiacot a menekültek? Miért nem helyezkednek el még többen?
Személyes pénzügyek Ismert társkereső téveszthette meg a felhasználókat
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 14:31
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálatot indított az Elittárs társkereső üzemeltetőjével szemben, amiért valószínűleg megtéveszti ügyfeleit a szolgáltatás lényeges jellemzőiről. A cég ugyanis többek között elhallgathatja, hogy a regisztrált felhasználók sem tudnak ingyenesen társat keresni az oldalon.
Személyes pénzügyek Megvan a nyilatkozat, amit be kell adni a törlesztési moratórium folytatásához
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 07:13
Megjelent Rogán Antal miniszter rendelete arról, hogy milyen szövegű nyilatkozatot kell beadniuk a hiteladósoknak annak érdekében, hogy július 31. után is a törlesztési moratóriumban maradhassanak december 31-ig - írja a Bank360.hu.
Személyes pénzügyek A kormány megint azokon a lakáshiteleseken segített, akik nem voltak óvatosak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:16
Aki drágább, de hosszabb távon fix kamatozású hitelt választott, az most szívhatja a fogát: a kormány megint megmentette azokat, akik az olcsóbb, de kockázatosabb hitel mellett döntöttek. 
Személyes pénzügyek Aki nem akarja törleszteni a hitelét augusztustól, annak kérelmet kell írnia
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 09:52
A kamatstop mellett a hitelek törlesztési moratóriumát is meghosszabbította a kormány 2022. december 31-ig. Amíg azonban a változó kamatozású jelzáloghiteleseknek nem kell tenni semmit ahhoz, hogy ezt igénybe vegyék, addig a még a moratórium alatt maradt adósoknak július végéig kérelmezniük kell ezt. Ha nem teszik, automatikusan kikerülnek a moratóriumból augusztustól – írja a Bank360.hu.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG