<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Hiába nőtt az átlagbér, a lakáshitelesek mégsem örülhetnek – itt van, miért.

Bruttó 563 600 forint volt az átlagkereset 2022 novemberében, ez kedvezmények nélkül havi nettó 374 800 forintot jelent. Az átlagkereset tehát jelentősen emelkedett egy év alatt, de vajon mire elég ez a pénzösszeg akkor, ha lakáshitelt vagy fedezet nélküli kölcsönt, például autóhitelt venne fel valaki?

A Bankmonitor szakértői szerint a 2022. novemberi kedvezmény nélküli átlagbérrel legfeljebb 22,5 millió forint 20 éves futamidejű fix kamatú lakáshitelt és 10 millió forint 7 éves futamidejű személyi kölcsönt lehetett akkor felvenni. (A kalkuláció során a Bankmonitor szakértői abból indultak ki, hogy a jövedelem fele fordítható a kölcsön törlesztésére.) A személyi hitel esetében ki kell hangsúlyozni, hogy 10 millió forintnál nagyobb összeget ezzel a konstrukcióval nem lehet igényelni.

Kérdés ugyanakkor, hogy hitelfelvétel szempontjából a bérek jelentős emelkedése vajon képes volt-e kompenzálni az ezt megelőző időszak hiteldrágulását? A válaszhoz tudni kell, hogy míg 2022 novemberében a legjobb esetben 7,89 százalékos kamattal találhattunk lakáshitelt, addig egy évvel korábban a 4,97 százalékos kamat volt a legkedvezőbb. A kettős változás összességében negatív hatást gyakorolt: 2021. novemberben még 24,3 millió forint lakáshitelre lehetett elegendő az átlagbér, vagyis 1,8 millió forinttal csökkent a felvehető lakáshitel maximális összege!

A személyi kölcsönök is drágultak az elmúlt időszakban: míg 2021 novemberében a legolcsóbb személyi hitelnek 6,89 százalékos volt a kamata, egy évvel később már 13,35 százalék volt ugyanez. Az átlagjövedelemmel igényelhető maximális összeg ugyanakkor nem változott, mindkét esetben elegendő volt a lehetséges 10 millió forint felvételéhez.

Természetesen a bankok a jövedelem terhelhetőségének jogszabályi maximumától szigorúbb irányba eltérhetnek, a tapasztalat pedig az, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben élnek is ezzel a lehetőséggel. A szigorúbb banki gyakorlattal azonban a kockázatosabb, ingatlanfedezet nélkül igényelhető személyi kölcsönöknél találkozhatunk gyakrabban.

Személyes pénzügyek Döntött a kormány: nagy változások jönnek a lakásbiztosításoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:22
A THM-plafonnál be kell számítani a lakásbiztosítás díját is - emellett minden év márciusában ingyen felmondhatjuk a lakásbiztosításunkat.
Személyes pénzügyek Hirtelen sokkal olcsóbb lett a hitel a magyar bankoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 08:47
Az elmúlt hónapokban megszokott kamatemelésekkel ellentétben komoly kamatcsökkentésekkel futnak neki a februárnak a pénzintézetek – derült ki a BiztosDöntés.hu adataiból.
Személyes pénzügyek Fékre lépett a lakáshitelpiac, csak a támogatott hitelek pörögtek
Király Béla | 2023. február 1. 11:10
Szűkült a lakáshitelezés múlt évben, a támogatott hitelkonstrukciók pedig nagyobb teret nyertek, derült ki a jegybank friss adataiból. A hitelfelvevők okos döntésekkel mégis közelebb juthatnak az új otthonhoz. Ennek okait mutatja be money.hu anyaga.
Személyes pénzügyek Biztos, hogy mindent tud a bankszámlájáról?
Privátbankár.hu | 2023. január 29. 12:49
Több szempontból is fókuszba kerülnek a mindennapi bankoláshoz köthető kiadások január végén. A jövőben olcsóbb lehet az úgynevezett alapbankszámla.
Személyes pénzügyek "Hónapról hónapra, napról napra élek" - így látják az inflációt az emberek
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. január 28. 14:38
Tejterméket egyre kevesebbet vesznek, százezreket hagynak ott nagybevásárlásnál, kezdik felélni tartalékaikat az emberek. Van, aki kapott béremelést, de mindenki tud említeni több olyan terméket is, amelynek az új ára nagyon érzékenyen érinti. Hogy melyek ezek, és hogyan reagálnak az emberek az inflációra, kiderül a videóból.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Diákverseny 2023 tavasz - online találkozó regisztráció
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 15:43
Regisztráció a február 22-i online találkozóra.
Személyes pénzügyek Immár tény: az infláció csúnyán megette a gáláns béremeléseket
Privátbankár.hu | 2023. január 25. 08:30
Bár a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete novemberben mintegy tíz százalékkal volt magasabb, mint októberben, az infláció miatt havi szinten már csökkent a reálkereset.
Személyes pénzügyek Még mindig hullámvasúton ül a forint
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 19:13
A forint az előző heti erősödését követően gyengüléssel indította a hetet  a főbb devizákkal szemben a bankközi devizakereskedelemben.
Személyes pénzügyek Szegényebb vármegyékben nehezebb hitelhez jutni
Privátbankár.hu | 2023. január 23. 08:16
A Bank360 elemzése a KSH kereseti adatait vetette össze a hitelbírálat módszertanával.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - Sikeres jelentkezés!
Privátbankár.hu | 2023. január 22. 14:23
A jelentkezésedet sikeresen megerősítetted, regisztrációd sikeres!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG