Mélyponton a béren kívüli juttatás
Idén a kkv-k kevesebb mint fele, 39 százaléka tervez cafeteriát nyújtani dolgozóinak. Továbbra is az Erzsébet-utalvány a legnépszerűbb cafeteria elem, minden negyedik cég alkalmazza idén. Ezt követi holtversenyben a közlekedési költségek megtérítése (10 százalék) és a SZÉP Kártya (9 százalék). Előbbinél ez drasztikus, 7 százalékpontos visszaesést jelent az előző negyedévhez képest – mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.
Bérek kívüli juttatást tervező kkv-k aránya (százalék, forrás: K&H) |
Idén már nem csak papír, hanem plasztikkártya formában is elérhető lesz. Így egyetlen elektronikus kártyán egyszerre kezelhető lesz az összes különböző célú felhasználási cél, az étkezési, kultúra, iskolai, sport, ajándék és a gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány is, ami várhatóan megemeli majd a kártya népszerűségét.
A munkahelytől függ a juttatás
A cég mérete nagymértékben befolyásolja, hogy milyen arányban nyújt béren kívüli juttatást. Míg a mikro- és kisvállalkozások közel háromnegyede nem ad semmiféle cafeteriát dolgozóinak, addig a középvállalkozásoknál ez az arány csupán 30 százalék.
Bérek kívüli juttatást tervező kkv-k aránya. |
Ez azt jelenti, hogy tízből hét középvállalkozás egészíti ki a fizetést a béren kívüli juttatás valamelyik formájával. Régiós szinten is jelentős eltérés mutatkozik. Jelenleg a fővárosban és az Alföldön a legkedvezőbb a helyzet, itt megközelítőleg a cégek fele szándékozik béren kívüli juttatást nyújtani dolgozóinak, míg Pest megyében csupán fele ennyi cég gondolkozik így - mondja a szakértő.
Ezért éri meg cafeteriát kapni Ma minden második munkavállaló kap béren kívüli juttatást Magyarországon. Jó hír, hogy 2016-ban nemcsak a fizetendő közteher csökken, hanem a bérnél kedvezőbben adózó juttatások költhetősége is bővül, hiszen egyre több elfogadóhelyen fizethetünk a cafeteria kártyával - mondja Dr. Lukács Marianna, a Patika-csoport vezetője. Ráadásul a dolgozók üzemanyag-vásárlását is támogathatja ilyen formában a munkáltató. Tovább az interjúra>>> |